KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. június 9., hétfő

Amy Kathleen Ryan: Szikra


Néha egy szikra elég, hogy lángba boruljon a világ... S hogy mi váltja ki ezt a szikrát?
Tarts velünk június 5-9-ig Amy Kathleen Ryan Szikra című könyvének turnéján, melynek során a Blogturné Klub 3 állomásán megtudhatod, hogy alakul a Ragyogásban megismert szereplők, s az Empyreum űrhajó sorsa, s mitől pattan ki az a szikra ...

A turné során megismerkedhetsz a regény megírásának történetével, a könyvborítók sokaságával és interjút olvashatsz az írónővel! Természetesen a már megszokott játék sem marad el, s ha ügyesek vagytok, akkor a blogturné végén megnyerhetitek a Maxim Kiadó által felajánlott 3 db könyv 1-1 példányát!

Maxim Kiadó, 2014
366 oldal
Fordította: Marczali Ferenc
Goodreads: 3,99
Besorolás: YA, sci-fi

"Waverly, Kieran és Seth versenyt futnak az idővel – és mivel az emberiség jövője a tét, nem hibázhatnak…
Miután az életét kockáztatva sikerült megmenekülnie az ellenséges hajóról, Waverly végül visszajut az Empyreanre. Az utolsó hónapokban egyedül az otthon emléke tartotta életben… csakhogy ez az otthon semmiben sem emlékeztetett arra, amit maga mögött hagyott. Fogságba esett szüleit az Új Látóhatáron kellett hagynia, most pedig szembesülnie kell azzal, hogy Kieranból szigorú vezető lett, aki Seth ellen hangolta a legénységet. Mi történt a régi Kierannal? Waverly immár nem tudja, kiben bízhat. És az egyetlen ember, akiben hinni szeretne, az a hajó ellenségének kikiáltott ragyogó rosszfiú, Seth. Waverly pontosan tudja, hogy minden még rosszabbra fordul, ha nem szabadítják ki a szüleiket, de fogalma sincs, hogyan csinálják…"

A történet ott folytatódik, ahol a Ragyogás abbamaradt. 250 gyerek próbál túlélni az Empyreanen. Azon az űrhajón, amit eddig felnőttek vezettek és ami most teljes egészében rájuk maradt. Seth börtönben ül, Kieran lett az önjelölt vezető, Waverly pedig próbál visszailleszkedni a régi életébe.
Kierant a történtek keménnyé teszik, erős kézzel próbálja irányítani a hajót, amivel össze is tartja a kis társaságot, de ezzel úgy tűnik, hogy a leendő társát elveszíti. Waverly úgy érzi, kísértetiesen kezdenek hasonlítani a bekövetkezett változások a másik hajón megéltekhez, így támadja a fiú módszereit, aki viszont ezért pellengérre állítja a lányt.
Mind a ketten gyerekek, így tapasztalat és gyakorlat híjján sokszor hibás döntéseket hoznak és ahelyett, hogy összefognának, inkább egymásban keresik a hibát, , ami a kapcsolatukat veszélyezteti, hiszen mind a kettő makacs, ragaszkodik a saját igazához, képtelen beismerni, hogy tévednek. Pedig felnőttek híjján szükségük lenne egymásra, mert olyan dolgokat kell megoldaniuk, amivel eddig nem nagyon találkoztak: diplomácia, orvosi ellátás, harci helyzet, katasztrófa elhárítás, nyomozás - és akkor még is mondtam el mindent.
Kieran talán jobb helyzetben van, mert a "csatlósai" mellette állnak, egy alapjában véve ütőképes kis csapatot szervez maga köré, akik őt segítik. Waverly viszont kirekesztett, mert a lányoknak csak egy kis része érzi úgy, hogy megmentette őket, a nagyrészük haragszik rá, mert a szüleiket ott kellett hagyniuk az Új Látóhatáron.
És itt lép be a képbe Seth, akit az első részben nem hiszem, hogy volt olyan olvasó, aki kedvelt volna. Arrogáns, féltékeny, kegyetlen, sértett fiatal fiú volt, aki nem volt rest szadista módszerekhez viszonyulni, ha a hatalomról volt szó. A börtönben viszont volt ideje gondolkodni és volt ideje javulni. Az ő karakterfejlődése a leglátványosabb, ahogy ebből a megkeseredett srácból, bátor, önfeláldozó fiú válik, akinek jó meglátásai vannak, de a "státusza" és a korábbi összetűzésük miatt pont az nem figyel rá, akinek a legjobban kellene...
Seth szó szerint harmadik főszereplővé nőtte ki magát, aki még saját szemszöget is kapott ebben a részben!

A három szemszöget olvasva, azonban az ember képes teljesen belegabalyodni, hogy kivel kapcsolatban mit is kellene éreznie (legalábbis én teljesen összezavarodtam:-). Ha Waverly vagy Seth Kieranról beszél, akkor Kieran elviselhetetlen (és akkor még finom voltam:-). Ha Kieran szemszögét nézzük, akkor már nem tudjuk őt annyira utálni, hisz látjuk a kétségeit, átérezzük a félelmeit és könnyen meg tudunk neki bocsátani mindenért, hisz ő is az, ami a többi túlélő: egy gyerek, aki kénytelen volt túl korán felnőni. Persze ahhoz viszont már nem gyerek, hogy a megszerzett hatalmat nem engedi ki a kezéből:-).
Így a karakterekre nem lehet ráhúzni egyszerűen hogy jók vagy rosszak, sok olyan helyzet lesz, amikor teljes pálforduláson esnek át a szereplők. Ezáltal viszont a regény egy percig sem kiszámítható, sosem tudni, hogy épp mi fog történni. És pont ezért lesz nagyon életszerű, hisz nagyon fiatal, tapasztalatlan szereplőkről beszélünk, akiknél sosem tudni pontosan, hogy mire hogyan fognak reagálni.

Waverly sem egy szent, ő is követ el hibákat, amiket ugyanúgy nem lát be, mint ahogy Kieran sem. Lelkileg sérült, hiszen ami a másik hajón történt velük, az nagyon hamar kiragadta őt is a védett világából és kénytelen volt felnőni. Ez nem olyan dolog, amin hamar túl lehet lépni és Waverly nem is tud, ráadásul a többiek is inkább kiközösítik, mint társukként bánnak vele, ami csak tovább ront a helyzeten. A történtek őt is megkeményítették és én nagyon élveztem erről a megváltozott Waverlyről olvasni.
Szerelmi téren sincs könnyű dolga, hisz a múltja Kieranhoz köti, viszont a jelen már inkább Seth felé tolja, akivel eleinte csak bajtársiasság köti össze, de később alakul(hat) ki talán valami több is. Én most per pillanat Sethnek szurkolok, de érzem, hogy az írónő fog még meglepetést okozni mind a két fiúval kapcsolatban!

Persze annál, hogy ki a vezető, kié a hatalom és Waverly kit választ, jóval több minden történik a könyvben, amiről nem ejthetek túl sok szót, hiszen akkor lelőném a poént. De annyit elárulhatok, hogy nem egy esetben a körmötöket fogjátok lerágni az izgalomtól!

"Itt az ideje, hogy felnőjetek. Biztosan örülnétek egy végső, nagy összecsapásnak, mint ami a mesekönyvekben van, csakhogy ez nem mese. Ez háború."

Nem véletlenül választottuk a turnénk jelmondatául ezt a rövid "idézetet". Itt már tényleg háború folyik. Háború az életért, a jövőért, a szerettekért és persze elégtételt kell venni az elszenvedett sérelmekért is.
A hajón kívül és belül is rémisztő dolgok történnek és a kis csapatnak nagyon össze kell(ene) tartania, ha túl akarják élni ezt az egészet. Imádtam, ahogy Amy folyamatosan kétségek között tartott minket, sosem tudtam, hogy mi lesz a következő lépés, kinek lehet hinni, ki áll a jó és ki a rossz oldalon.

Összességében azt mondom, hogy a Ragyogást is kedveltem, de úristen! ez a rész szó szerint letehetetlen volt! Jóval sötétebb hangulatú lett, mint az első, de mellette jóval akciódúsabb is, hisz itt már magasabbak a tétek. A függővége pedig! Istenem, igen, így kell egy jó függővéget megírni, hogy azonnal, máris, rögtön dobnék el mindent, hogy olvashassam a folytatást:-).
A regény nincs nemhez kötve, de ezt a részt talán inkább ajánlanám fiúknak, mint lányoknak, hisz ez már nem egy csillagok között játszódó szerelmi történet, hanem egy izgalmas, árulással, harcokkal, bosszúval, bajtársiassággal átszőtt fiataloknak szóló sci-fi!
 
Borító: az alapkoncepció nem rossz, de ez a fiú nekem túl idős Kieranhoz.. (vagy akár Seth-hez..)

Kedvenc karakter: Seth, Waverly

Szárnyalás: nem igazán tudok ilyet mondani. Elég sötét hangulatú az egész regény, nagyon örömködni nincs okunk semmin..

Mélyrepülés: Kieran...

Érzelmi mérce: egy-két csók elcsattan, de ez nem egy romantikus történet (legalábbis ez a része biztosan nem), így aki ezt várja, az csalódni fog

Értékelés:

Nyereményjáték:
Történetünk az űrben játszódik, ezért mi is elhagyjuk a Földet és a csillagok közé hívunk benneteket. Mind a három blogon ki kell találnotok egy-egy csillagkép nevét. (a neveket elfogadjuk magyarul, latinul, angolul, akárhogy ismeritek).

Játékszabályok:
1.) Kedveld a Blogturné Facebook oldalát! (KÖTELEZŐ)
2.) Kedveld a Dream Válogatás Facebook oldalát! (KÖTELEZŐ)
3.) Írd be a helyes megfejtéseket! (KÖTELEZŐ)
4.) Oszd meg a turnét! (NEM KÖTELEZŐ)

A kiadó csak Magyarország területére postáz.
A nyerteseket kérjük, hogy 72 órán belül vegyék fel a kapcsolatot velünk, utána új nyertest sorsolunk.

Az egyik leglátványosabb és legismertebb csillagkép az északi égbolton. Magyarországról nézve télen figyelhető meg a legjobban. A magyar népnyelv Kaszáscsillagnak is nevezi, az öv háromcsillaga a három kaszás. Mai nevét a görögöktől kapta, ami valószínűleg az akkád Uru-anna (mennyi fény) elnevezésből származik.




A blogturné további állomásai:
Június 5 - Roni olvas
Június 7 - Fantazmo
Június 9 - Kelly Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók