KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. június 11., szerda

Tarryn Fisher: Kihasznált alkalom (The Opportunist)



Tarryn Fisher trilógiájának főszereplői szemrebbenés nélkül képesek hazudni, és megtéveszteni a világot. A Blogturné Klub 7 bloggere azonban átlát a szitán, és leleplezi a kezdő svindlereket! Kövesd te is a turné állomásait, olvasd el a Kihasznált alkalom értékeléseit, ismerd meg a könyv szereplőit és légy részese a Miamiban játszódó történetnek. Egy kis nyomozásra is meginvitálunk: találd ki, hogy melyik szemfényvesztőt rejtik a leírások és ha elég ügyes vagy megnyerheted a Könyvhéten megjelenő regény egyik példányát!
Könyvmolyképző, 2014
280 oldal
Fordította: Sándor Alexandra Valéria
Goodreads: 4,26
Besorolás: NA 
Olivia Kaspen éppen most jött rá, hogy volt barátja, Caleb Drake elveszítette az emlékezetét. A lány eddig is azzal tett szert kétes hírnévre, hogy előnyt kovácsol a helyzetekből. Most pedig döntenie kell, milyen messzire hajlandó elmenni az ex visszaszerzéséért. Miközben Olivia valódi énje és a nem túl dicső közös múltjuk titokban tartásával birkózik meg, akadályt jelent Caleb kattant új barátnője, Leah Smith. A két bestia őrült versengésbe kezd egy olyan férfiért, aki nem emlékszik egyikükre sem. Oliviának viszont hamarosan szembe kell néznie hazugságainak következményével…

Amnézia, szerelmi háromszög – ezek mind olyan elcsépelt dolgok, ami már nem biztos, hogy felkelti bárki érdeklődését is, ha ezt olvassa akár egy könyv fülszövegében, akár egy webes ajánlóban. Talán még az sem, hogy a szerelmesek, egy véletlennek köszönhetően, évekkel később találkoznak és a fiú ismét felfigyel a lányra... 
De ilyen főhősnőről, mint aki ebben a könyvben szerepel, valószínűleg kevesen olvastatok (még). 
Caleb és Olivia egy pár voltak. Nem volt egyszerű a történetük, mert a nem túl jó családi háttérrel
rendelkező lányért (az édesanyja meghalt, az apja pedig masszív alkoholista volt) az iskola sztárjának, Calebnek elég sok mindent meg kell tennie, hogy Olivia egyáltalán felfigyeljen rá. Végül persze összejönnek, de a lány folyamatosan kétségek között gyötrődik, hogy vajon elég jó-e a fiúnak és ez megmételyezi a kapcsolatukat. Olivia nem meri bevallani az érzéseit, Caleb pedig bár szerelmes a lányba, de fiatal és meggondolatlanul olyan hibát követ el, ami szétszakítja őket. Olivia összetörve elmenekül, a fiú pedig hiába keresi, nem leli meg. 
És eltelik pár év. Egy véletlen folytán újra összefutnak, de közben Caleb súlyos balesetet szenvedett és amnéziája van, nem emlékszik semmire a múltjából. Bár párkapcsolatban él, de a gyönyörű Oliviára felfigyel, a lányban pedig újra fellobbannak az érzelmek és úgy dönt, hogy harcba indul a fiúért.

Ez egy nagyon fura könyv. Életemben nem voltak még ilyen kettős érzéseim egy főszereplővel kapcsolatban sem, mint itt Olivia esetében. A könyv olvasása közben végig azon morfondíroztam, hogy vajon kedvelem-e őt annyira, hogy neki szurkoljak, vagy inkább csapdossam meg egy péklapáttal. Pedig a többiek sem szentek, így nehéz eldönteni, hogy kinek a pártjára állnánk. 
Olivia
Olívia, attól függetlenül, hogy a családi háttere miatt hátránnyal indul, mégis egy vérbeli nő, aki tökéletesen tudja manipulálni a környezetében lévőket, és bármit képes megtenni és meg is tesz! azért, hogy az imádott fiút megszerezze. De vajon képes megtartani az első alkalommal? Nem. Mert nem is akarja. Illetve maga se tudja, hogy mit akar. Ha a fiú az övé, akkor képtelen érzelmeket produkálni, de ha nem az övé, akkor viszont képes bárkin áttaposni, hogy visszaszerezze. A módszerei bár nem szépek, de én mégsem tudtam kifejezetten utálni, hiszen a „szerelemben, háborúban mindent szabad” mondás örök érvényű. És ha egy picit magunkba nézünk, akkor valahol mindannyiunkban felfedezhetjük Oliviát - bár a legtöbbünkben ez azért jól elrejtve marad:-). Végül, az, amit a könyv végén tett, billentette végleg a mérleg nyelvét affelé, hogy megkedveljem.

Persze Caleb se egy hófehér lelkű lovag. Az iskola ünnepelt sztárja, aki bárkit, bárhol megkapott, de ő azt
Caleb
az egy lányt pécézi ki magának, akivel tudja, hogy nem lesz egyszerű dolga.  Közben persze beleszeret, de nem úgy sülnek el a dolgok, mint ahogy szerette volna. Ő is követ el hibákat, ahogy az összes többi szereplő, de épp ezért életszerű. Ettől függetlenül ő volt az, aki bármit is követett el, mindvégig imádtam és becsültem azért a tettéért, amit a történet végén csinált.

És persze ott van a szerelmi háromszög harmadik „szöge”, Leah, akit szintúgy nem lehet csak sajnálni, vagy csak utálni. Ő akkor ismerkedett meg Calebbel, amikor a fiú különvált már Oliviától és láthatólag szereti őt nagyon. Természetesen, ahogy előkerül a vetélytárs, belőle is kitör a féltékeny amazon és a módszereit nem megválogatva száll bele a csatába.
 
Az eddigi olvasmányaim között gyakori volt a szerelmi háromszög, de mindig egy lányért küzdött két fiú. Itt viszont fordul a kocka, hisz két nő küzd egy férfiért, aki egyáltalán nincs könnyű helyzetben. Az egyik nőért bármit megtenne, de az maga se tudja, hogy mit akar, a másik viszont érte tenne meg bármit, amivel hosszabb távon jobban járna. De tényleg jobban járna? El lehet felejteni egy első, mindent elsöprő szerelmet? Képes kitartani a jelenlegi párja mellett még akkor is, ha feltűnik a szinen az a lány, akit a mai napig nem tud elfeledni és ő hozzá hasonlít mindenkit?

„Csak egyszer adhatod oda a szíved; utána minden más csak utánozhatja az első szerelmet.”

Összeségében imádtam ezt a különleges, szerelemmel, árulással, megbocsátással, női csatározásokkal, gyönyörű romantikus részekkel átszőtt történetet, az írónő pedig fantasztikus munkát végzett: a jelent a múlttal úgy kombinálta össze, hogy én olvasóként képtelen voltam letenni a könyvet és együtt izgultam, nevettem és sírtam a szereplőkkel, ahogyan szépen lassan összeállt a kirakós és végül minden a helyére került.
A vége pedig? Én őszintén szólva megkönnyeztem. A lezárás keserédes és biztos vagyok benne, hogy ugyanúgy meg fogja osztani az olvasókat, mint ahogy a szereplők is:-).
Bár a vége szerintem tökéletesen lezárja a történetet, de ahogy utánanéztem, ez is trilógia. Kicsit féltem attól, hogy hová lehet ezt továbbhúzni, de végül kiderült, hogy a második részt Leah "szájából", míg a harmadik részt Caleb szemszögéből olvashatjuk. 

Leah

Borító: Hát nem a kedvencem, bár tudom, hogy az eredeti borító sem jóval ötletesebb...


Kedvenc karakter: Caleb és Olivia

Szárnyalás: az első randira hívás

Mélyrepülés: az irodai jelenet

Érzelmi mérce: New Adult történet, úgyhogy itt sok minden történik :-)

Értékelés:

Blogturné extra - trailer
Ahogy néztük a könyvnek hivatalos trailere nem készült, ellenben fan-made annál több. Ebből szeretnék Nektek egyet megmutatni.


Nyereményjáték:
Tarryn Fisher Szeress, ha hazudok is trilógiájának főszereplői szemrebbenés nélkül képesek hazudni, és megtéveszteni a világot, de a svindlerek kétes ranglistájára nem biztos, hogy felkerülhetnének. Játékunkban megismerhetitek a történelem néhány hírhedt szélhámosát, és legnagyobb átveréseiket. Megfejtésként hét nevet várunk, amelyeket kitalálhattok tetteik rövid leírásából, vagy a bejegyzések kiemelt betűinek helyes sorrendben való összeolvasásából.

(A nyereményeket a kiadó kizárólag Magyarország területére postázza.)
A mai szélhámos:

A 60-as években 26 országban összesen 2,5 millió dollárt harácsolt össze hamis csekkekkel, miközben nyolc fiktív személyazonosságot használt.


A blogturné további állomásai:
Május 30 - Angelika blogja
Június 1 - MFKata gondolatai
Június 3 - Könyvszeretet
Június 5 - Kristina blogja
Június 7 - Dreamworld
Június 9 - Zakkant olvas
Június 11 - Kelly Lupi olvas

5 megjegyzés:

  1. Biztos, hogy kell bele az az "i" betű? Nem "a" kell helyette?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, sajnos rosszul szerepelt és "a" kell bele. De beszéltem a többiekkel és elfogadjuk mind a két megfejtést (a-val és i-vel is).
      Elnézéseteket kérem, javítottam.

      Törlés
  2. helló Kelly&Lupi! Nagyon szupi ez a turné, de sajna most, ezen az utolsó állomáson nincs dobozka, ahová a megfejtést írnám :( Légyszi ha ráértek csináljátok majd meg. Köszi előre is: Enikő.

    VálaszTörlés
  3. Na már megtaláltam a dobozt, vaksi vagyok, látom most külön rá kellett klikkelni, bocsi :)
    üdv:Enikő

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Újratettem a raffle dobozt, most már látszik maga a "dobozka" is. Köszönöm, hogy szóltál:).

      Törlés

Rendszeres olvasók