KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. június 7., szombat

Courtney Summers: This is Not a Test - Éles helyzet


Amikor nagy csalódás ér, azt hiszed, itt a világ vége. Semmi másra nem vágysz, csak hogy valóban vége legyen…
Ám mit csinálsz akkor, ha tényleg vége szakad? Ha összeomlik körülötted a világ, és egyszer csak vérszomjas szörnyeteggé válik körülötted mindenki? Ha tudod, hogy csupán egy maréknyi túlélő maradt és Te egy vagy közülük? Folytatod-e? Túléled-e? Mit teszel?
Sloane pontosan ebbe a helyzetbe kerül Courtney Summers Éles helyzet című poszt-apokaliptikus ifjúsági regényében. Akarjátok-e tudni, hogyan alakul a lány sorsa? Hogy dönt, mi történik vele és a társaival? Tartsatok velünk június 2-11. között a könyv nagyszabású blogturnéján, s mi elmeséljük, hogy bennünk milyen élményeket keltett a történet. Mesélünk az írónőről, a karakterek személyiségéről, a zombik legendájáról és megjelenítéséről az irodalomban és a filmekben. Hallgasd meg a könyv ihlette zenelistánkat, tekints bele a könyvbe a legjobb idézetek segítségével, és nem utolsósorban játssz velünk a könyv három példányának egyikéért!
Jöjjön hát az apokalipszis!

Könyvmolyképző Kiadó 2014 Könyvhét
288 oldal
Fordította: Papolczy Péter
Goodrads: 3,93
Besorolás: YA, zombik

Hat gimnazista az iskolájában próbálja kibekkelni a világvégét. Sikerülhet nekik?
Az apokalipszis most van. Hat diák bevette magát a gimnáziumba, de kevés vigaszt nyújt a menedékhely, ha az élőhalottak folyamatosan püfölik az ajtót. Egyetlen harapás elég ahhoz, hogy megöljön valakit, aki aztán önmaga rettenetes hasonmásaként tér vissza.
Sloane Price ezzel ki tudna egyezni. Az ő világa már fél éve véget ért, azóta nem nagyon tudja, miért van még életben. Ez az alkalom kapóra jönne a távozásra. Miközben alig várja, hogy az élőhalottak átjussanak a védelmi vonalaikon, kénytelen a világvégét öt társa szemével nézni, akik viszont élni akarnak.
De ahogy a napok vánszorognak, meglepő módon változik az emberek túlélési ösztöne, és a társaság sorsát egyre kevésbé a kinti események határozzák meg, sokkal fontosabbá válnak a benti világ kiszámíthatatlan élet-halál kérdései.
Mibe lehet kapaszkodni, ha már minden elveszett?

„R” óta más szemmel nézek a zombikra, akkor is, ha ő igencsak egyedi eset volt. A Z világháborút is gond nélkül moziztam végig, így azt gondoltam nem okozhat nagy meglepetést az Éles helyzet sem.
De okozott. Megmutatta, hogyan lehet egy könyv egyszerre gyönyörűen megírt és kegyetlenül szívszorító egyszerre.
A főszereplőnk Sloane, aki apjával él, édesanyja régen meghalt, a nővére pedig megszökött otthonról, apjuk brutális „nevelése” miatt. Sloane miután rádöbbent, hogy egyedül maradt apjával, olyan szinten magába zuhant, hogy az egyik pillanatról a másikra bekövetkező zombitámadást szinte kívülről szemléli, csupán úszik az árral. Öt másik fiatallal eljutnak az iskolájukba, ahol azonnal elbarikádozzák az összes ajtót, ablakot, és megpróbálnak berendezkedni arra a rövid időre, míg valaki értük nem jön.
Itt jön az első meglepetés a könyv sztoriját illetően, ugyanis hiába dörömbölnek szakadatlanul a zombik az ajtókon, a magukba roskadt, rémült fiatalok kisebb nagyobb dolgok miatt egymásnak esnek. A zombik támadása egy keret, nem ez a lényeg ebben a történetben, hanem a karakterek reakciói egymás iránt.
Sloane, egy mondat erejéig kitérnék a nevére, egyszerűen imádom a hangzását. Már ez a remek névválasztás is tudatalatti szinten közrejátszott, hogy szurkoljak neki, annak ellenére, hogy mennyire nem fontos a túlélés neki, legalábbis az elején. Szerettem a hozzáállását a halottakhoz, a zombikhoz. Emberként tekintett rájuk, illetve olyanokra, akik valaha emberek voltak, családdal, barátokkal.
Ahogy lassan megismertem a szereplők háttértörténetét, úgy vált minden karakter hihetővé. Rengeteg kérdés és találgatás hangzik el, ahogy próbálják felfogni, mi történt a világban és benne velük. A zombik problémája csak a felszín, mindegyikük küzd valami belső démonnal is. Sloane a történet elején rendkívül depressziós, ez süt a szavaiból, a tetteiből. Lassan rájön az olvasó, mi minden áll emögött, ahogy a többiek sorsa is megnyílik.
A szerző megérdemel minden dicséretet, remekül építette fel a könyvet. Lassabb részek előzték meg a mellbevágó jeleneteket, kegyetlenül tudott ütni. Mesterien tartotta a feszültséget, mégis tele volt érzelemmel is a mondanivaló. A karakterek mindegyike jelentős szerepet játszik, még Lily is valós szereplő, aki Sloane visszaemlékezéseiben lép elénk. Rhys-t megszerettem, ő a "rosszfiú", elviseltem volna még többet belőle. Őbenne volt a legtöbb élet, és ő volt szerintem a legemberibb közülük. Cary a nem hivatalos vezetője a csoportnak, ő ismert Sloane nővérét, így volt közös témájuk. Grace és Trace ikertestvérek, Cary-t hibáztatják a szüleik haláláért, ez újra és újra ellenségességet szül. Harrison volt a gyenge láncszem, elsős, sírós gyerek, de neki is voltak nagy tettei. Hat félig meddig idegen fiatal, akiknek túl kell élni egymást és a zombikat.

Aki véres zombis könyvre vágyik, az csalódni fog, mert ez sokkal több és jobb annál, igaz, hogy többször kitépi a szívedet a szerző, és még csavar rajta egyet, mégis az olvasás után azt mondod, ezt érdemes volt elolvasni, és elgondolkodni rajta.
Borító: Nekem az eredeti jobban tetszett.


Kedvenc karakter: Rhys, Sloane

Szárnyalás:  Végig filmszerűen pergett előttem az egész könyv, remélem ez valóra is válik majd.

 
Mélyrepülés:   Nem hibának rovom fel, de a vége szíven szúrt egy párszor.

Érzelmi mérce:  Nem könnyed könyv, itt mélysége van az érzelmeknek, de nem a romantikára gondolok. 15+

Értékelés:


Nyereményjáték

A zombik bizony félelmetesek. Görnyedtek, koszosak, véresek, szaggatottak, ráadásul rémisztőbbnél rémisztőbb hangokat adnak ki magukból.
Most is... Figyeld csak? Vajon mit kiabálnak Rád?
Keresd meg minden turnéállomáson a kiemelt szavakat, amelyek a kiabáló zombikat rejtik. Kattints rájuk, gyűjts össze a betűket, amit rád kiabálnak, és rakd össze őket megfelelő sorrendben. Ha ügyes voltál, megtudhatod az Apokalipszis szó egyik jelentését!
Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő e-mailre, úgy új nyertest sorsolunk!
Figyelem, a zombik harapnak! Csak óvatosan….

a Rafflecopter giveaway
 
Résztvevő blogok :
06/02 Roni Olvas
06/03 MFKata gondolatai
06/04 Deszy Könyvesblogja
06/05 Dreamworld
06/06 Kelly & Lupi Olvas
06/07 Always love a wild book
06/08 Nem harap a...
06/09 Bibliotheca Fummie
06/10 Loki Olvasmányai
06/11 Media Addict

3 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy tetszett a könyv, engem is az érzelmi mélysége fogott meg, ami amúgy a szerző többi regényére is jellemző. :) Én is szerettem Rhyst, bár nekem abszolút nem jött le rosszfiúként, én pont az érzékenységét kedveltem benne, meg azt, hogy próbálta azért valamennyire kezelni a csoportban a konfliktusokat.

    VálaszTörlés
  2. Hú, nagyon jó volt. Rhys sokat dohányzott, és lányok vették körül régen, voltak erre utalások, ezért állítottam be magamnak "rosszfiúnak".

    VálaszTörlés
  3. lehet már esetleg tudni h ennek mikor lesz folytatása?

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók