KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. június 16., hétfő

Richelle Mead: The Immortal Crown (Age of X #2)

Dutton Adult, 2014
432 oldal
Goodreads: 4,28
Besorolás: fantasy, disztópia

Ismét őszinte leszek. Bár Richelle Mead nagy rajongója vagyok, de a sorozat első része számomra nagy csalódás volt. Abszolút nem voltam tőle elájulva, így amikor lehetőségem lett rá, hogy elolvashatom a második részt, kis ideig gondolkodtam rajta, míg végül igent mondtam rá. Ebben hatalmas szerepe volt természetesen a főhősnőnek, Mae-nak, akiért már az első részben is rajongtam.

Ahogy Richelle egyszer elmesélte, a sorozatait ugyanolyan séma szerint építi fel. A Gameboards of the Gods-ban megismerhettük a szereplőket, a háttérvilágot és kaptunk egy rövid, akciódús cselekményt, egy kis izelítőt, hogy mit is várhatunk a sorozattól.
A mostani részben a helyzet tovább bonyolódik. Az Istenek már kiválasztották a "játékosaikat" és lassan egymásnak eresztik őket. A "kiválasztottaknak" már nemcsak az isteneiknek kell megfelelniük, de egymás ellen is kénytelenek harcolni.
Justin és Mae erre a kemény és véres hadtérre kerül, de mindemellett persze a napi életben is meg kell felelniük a hivatásuknak.
Justinnek, a vallási nyomozónak ugye az a feladata, hogy a RUNA-n belül és azon kívül is felfedje és felszámolja a társadalom számára veszélyes vallási csoportosulásokat. Ehhez nevezik ki mellé segítségül Mae-t, a gyönyörű szuperkatonát, hogy megvédje a férfit. Egy nap azonban megkeresi őket Lucian Darling, a fiatal, feltörekvő, nagyon népszerű, befolyásos és sármos szenátor, mindkettőjük jó ismerőse azzal az ötlettel, hogy egy delegáció élén meglátogatná a szomszédos veszélyes, a RUNA-val nem túl jó kapcsolatot ápoló országot, Arcadia-t. Lucian ezzel a látogatással szavazatokat akar gyűjteni, hisz közelednek a választások és a hatalomért folyó harc kemény és minden szavazat számít. Justin első körben elutasítja a szenátort, de legnagyobb megdöbbenésére Mae nagyon részt szeretne venni a látogatásban, így a lány kérésére végül velük tartanak. Mae nem véletlenül akar eljutni Arcadiába; titokban szeretné megtalálni az unokahúgát, akit sok évvel ezelőtt a saját családja csempészett / adott el Arcadiába.
Mae
Arcadia külön említést érdemel. Az ottaniak egy olyan társadalomban élnek, ahol a nőket semmibe veszik, semmihez nincs joguk és áruként tekintenek rájuk. A vallás pedig olyan szinten fonódik össze a hatalommal, hogy a vallási vezetők ennek nevében bármit elkövethetnek büntetlenül. Ebbe az elnyomott, diktatórikus államba érkezik meg a delegáció, de mint kiderül nemcsak a RUNA-nak, hanem Arcadianak is tervei vannak azzal, hogy beengedik az országukba a kis társaságot. Persze ahol Mae és Justin feltűnik, ott várható, hogy nem fog minden egyszerűen menni, így hamarosan az egész delegáció küldetése késélen táncol.

A cselekmény továbbra is három szálon fut - Mae, Justin és Tessa a mesélők. Számomra továbbra is Mae szála a legizgalmasabb, vele történik a legtöbb meglepő, furcsa és izgalmas dolog. A lány kénytelen olyan dolgokkal is szembenézni és befogadni őket, amiket eddig teljes mértékben elutasított és észre sem veszi, de egy olyan játszmába kerül bele, amitől eddig próbálta magát teljes mértékben távol tartani. Imádtam a belső vívódásait, azt, hogy bár szuperkatona, de neki is vannak emberi érzelmei és gyengesége. Továbbra is érte rajongok a legjobban!
Justin
Justin pedig kezdi felküzdeni magát a "kedvelem" státuszba. Messze van még persze attól, hogy a kedvencem legyen, de azzal, hogy Richelle nem tolja az arcomba 10 oldalanként, hogy Justin milyen überszuper pasi, hagyja, hogy én ismerjem meg őt, így kezdem megkedvelni a férfit is. Vannak nagyon jó pillanatai, imádtam, ahogy Tessát felügyeli, ahogy a két hollójával vitázik vagy ahogy örlődik a vágyai és a józan döntései között.
Aki viszont új kedvencem, az Lucian. Rajta nehéz kiigazodni, hogy amit tesz, abban tényleg hisz vagy csak a politikai csatározásokhoz igazítja magát. Mindenesetre elég meggyőző, engem levett a lábamról teljesen:-).

Az előző értékelésemben írtam, hogy Tessa szála valahogy kilóg az egészből, mintha egy "kötelező" YA szálat próbálna belenyomni a regénybe az írónő, hogy azokkal a fiatalokkal is megkedveltesse a sorozatot, akiknek egyébként "túl felnőtt" lenne a történet. Tévedtem és ezt most beismerem. Tudnom kellett volna, hogy Richelle mindent okkal tesz, és ez most is így van. Tessa és ami vele történik, kezd egyre érdekesebb lenni és most már halvány sejtésem van, hogy miért is ennyire fontos az, hogy a befogadott kislánynak legyen egy külön "szála".

És persze az Istenek. Róluk sem feledkezhetek meg. Bár ők egyelőre csak a háttérben munkálkodnak, de hogyan!
Mellettük mindenki kispályás, még a nagyon okos Justin és a racionális, hüvős Mae is. Amit akarnak, azt elérik és a módszereikben nem válogatnak. Nagyon-nagyon kíváncsi vagyok, hogy Richelle mit tartogat a tarsolyában még velük kapcsolatban, mert amit ebben a részben mutatott belőlük.... hatalmas izgalmat váltott ki belőlem és még többet akarok tudni róluk (főleg az utolsó mondatok után!) Annyi, de annyi kérdésem lenne velük kapcsolatban, hogy vagy azonnal kérem a többi részt vagy szeretnék Richelle-lel elbeszélgetni egy kicsit:). Azt értem, hogy harcolnak, azt is, hogy ez már az idők kezdete óta így van, de miért keverik bele az embereket? Mit akarnak ezzel elérni?

Az előző részben hiányolt szerelmi szál pedig lassan, de alakul. Kezdem érezni a kémiát a két főszereplő között, és bár még mindig ott tartok, hogy én kiegyeznék Luciannal is, de már látok valamit Mae és Justin között is. Persze egyelőre sok a félreértés, a ki nem mondott titkok - miért is nem képes egy sorozatban se leülni a férfi és női főszereplő, hogy BESZÉLJENEK?, persze tudom a választ, hogy akkor nem lenne bonyodalom:-), de itt is ugyanezt látom. Ha már az elején megosztanának dolgokat egymással, akkor már előrébb tartanának...

Összességében ez a rész kárpótolt a kissé döcögős első részért, ez már ismét az a Richelle sorozat, amit annyira szeretek. Izgalmas volt, néhol megdöbbentő és a vége! Szinte érzem, hogy sokan ott fognak végleg beleszeretni ebbe a sorozatba. Spoiler nélkül csak annyit árulok el, hogy egy olyan szereplő lép be a történetbe, akiért sokan odavannak:-).
És már csak egy kérdésem maradt: mennyit kell várni a következő részre?:)))

Borító: Imádom, gyönyörű. Annyira megtetszett az új koncepció, hogy az előző részt is beszereztem az új borítóval:).

Kedvenc karakter: Mae, Mae és Mae:) - na jó, a két hollóról és Lucianról sem szeretnék megfeledkezni

Szárnyalás: az ISTENEK. Így nagybetűvel. Ahogy írtam még mindig képesek meglepetést okozni:)

Mélyrepülés: Arcadia úgy unblock és ami Maeval történik...

Érzelmi mérce: ez egy felnőtt sorozat, így sok minden történik benne:-).

Értékelés: már csak egy picike hiányzik, hogy 5 "pillangós" legyen.. már csak egy picike..


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók