KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. június 17., kedd

Katja Millay: The Sea of Tranquility - Nyugalom tengere


A Blogturné Klub újra egy nagyon hosszú turnéra indul, ezúttal Katja Millay: Nyugalom tengere című regényét szeretné Nektek bemutatni 13 bloggerének segítségével - június 10 - 22 között.
Az értékelések és extrák mellett, a már megszokott játék sem marad el, ha ügyesek vagytok, akkor a blogturné végén megnyerhetitek az egyik példányt a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott 3 könyvből.

Könymolyképző, 2014
504 oldal
Fordította: Komáromy Zsófia
Goodreads: 4,47
Besorolás: NA, realista, romantikus

"A két és fél évvel ezelőtti, kimondhatatlan tragédia óta Nastya Kashnikov csupán az árnyéka régi önmagának. Másik városba költözik, elhatározva, hogy titokban tartja sötét múltját, és senkit sem enged közel magához. Terve azonban kudarcot vall, amikor azon kapja magát, hogy megmagyarázhatatlanul vonzza az egyetlen személy, aki ugyanolyan elszigetelt, mint ő maga: Josh Bennett.

Josh története nem titok. Minden szerettét elveszítette, így tizenhét éves korára senkije sem maradt. Akinek a neve egyet jelent a halállal, azt mindenki igyekszik elkerülni. Nastya kivételével, akit nem riaszt el a fiú, sőt, előbb-utóbb élete minden területére bebocsátást nyer. Ám miközben a kettőjük közti tagadhatatlan vonzalom egyre erősödik, Joshban felmerül a kérdés, vajon megtudja-e valaha is Nastya titkát – és hogy egyáltalán meg akarja-e tudni.A Nyugalom tengere gazdag, erőteljes és zseniálisan kidolgozott történet egy magányos fiúról, egy érzelmileg sérülékeny lányról és arról a csodáról, ha kapunk még egy esélyt."


Nastya-t 15 évesen egy szörnyű tragédia érte, azóta nem beszél. A családja, orvosok, pszichológusok próbáltak segíteni rajta, de így sem hajlandó megszólalni. Két és fél évvel később, végső megoldásként a lány egy másik városba költözik Floridába, a nagynénjéhez, ahol senki nem ismeri sem őt, sem azt, ami vele történt. Nastya azt reméli, hogy itt békén hagyják, a családja és az orvosok pedig azt, hogy egy új hely rendbe hozhatja őt. De a lány itt sem tud feloldódni, sőt beilleszkedni sem, amin persze az sem segít, hogy a valódi énjét egy vadóc, kihívó ruhákat viselő „vadmacska” külső mögé rejti.

Josh ugyanabban a városban él, ahová Nastya költözött. Ő is zárkózott, de ő másért. A fiú az évek során az egész családját elveszítette és miután nagykorúsítatta magát, teljesen magányosan, önellátóként él. Josh is „sikeresen” úgy alakította az életét, hogy az iskolában mindenki békén hagyja. Emberkerülő lett ő is, de mivel a városban mindenki ismeri a történetét, így senki nem bántja a különc viselkedéséért.
A két fiatal pedig először, az ilyenkor közös pontnak számító iskolában fut össze. Nastya felfigyel a fiúra, akit mindenki messze elkerül, a fiú pedig a különcül kinéző új lányra. Később a véletlen újra összehozza őket, hiszen Nastya esténként futni jár, ezzel tudja a felgyülemlett feszültségét megszüntetni. Egy este azonban az ismeretlen terepen eltéved - merő véletlenségből pont a fiú háza elé keveredik, segítséget kér és újra Joshba botlik. A fiú esténként a háza alagsorában gyönyörű bútorokat készít, egyrészt a megélhetése miatt, másrészt pedig ez nyugtatólag hat rá. Nastyát a kiváncsisága és az, hogy a nem túl szószátyár fiúnál nyugalmat talál, újra és újra visszavonzza Joshhoz és egyre több időt tölt nála.

A történetre nem mondhatni, hogy gyors lefolyású, de ez így jó. Van idő megismerni Nastyát, Josht és így teljesen életszerű lesz az, ahogy a két fiatal lassan kezd feloldódni egymás társaságában. Nastya ráadásul tényleg nem beszél, mindenkivel csak írás útján kommunikál, így minden véleményét csak a belső párbeszédeiből ismerhetjük meg. Nekem, aki nagyon cserfes, elég nehéz elképzelni, hogy senkihez soha ne szóljak egy szót sem. Eleinte Nastya is küzdött ezzel, ezt el is meséli nekünk, de ahogy egyre több időt tölt szótlanul, teljesen hozzászokik.
A szerelem sem azonnal alakul ki köztük szerencsére, hiszen egyiküknek sem az a legnagyobb problémája, hogy partnert találjon magának, mind a ketten sérültek, egyikük sem akar/mer semmit a másiktól, mintsem a csendes, nyugodt társaságot. A fiú pedig a hallgatásával és azzal, hogy nem erőszakoskodik, eléri azt, amit a rengeteg hozzáértőnek nem sikerült: lassan sikerül a lány bizalmába férkőznie. Imádtam ezeket a részeket olvasni, ahogy Nastya láblógatva, egyre több időt tölt a fiú társaságában, aki eleinte nem tud mit kezdeni azzal, hogy a lány esténként, állandóan ott ül nála, de később hozzászokik és ha a lány nincs ott, már hiányolja. Ahogy Nastya a társaságért cserébe segít a fiúnak, süteményt süt neki, majd szépen lassan egyre közelebb kerülnek egymáshoz - jaj, nagyon édesek voltak!
Az, hogy mi történt Nastyával, az a történet legelején nem derül ki, a lány csak apró morzsákat ejt el a történtekből, de amit ezekből az apró információkból megtudtam, már az se volt semmi... Félve vártam azt a pillanatot, amikor az egészet az arcomba kapom. Miután kiderült, teljesen együtt éreztem Nastyával és bár nem értettem vele egyet, de megértettem, hogy miért akarta a kezébe venni a dolgokat saját maga...
A két főszereplőn kívül meg kell még említenem Josh legjobb barátját, Drew-t. A fiú első ránézésre nem több, mint akivel majdnem minden középiskolai történetben találkozni: egy sekélyes szívtípró, "minél hamarabb fektessük meg és dobjuk" típusú Casanova, de... ő volt számomra a legnagyobb meglepetés a könyvben. Főleg azért, mert egyszerűen alig akartam elhinni, hogy az a fiú, aki minden lányt megszerez és eldob, és igen, tetszik neki Nastya, képes "csak" a barátja lenni. És milyen barátja!
A három fiatal barátsága pedig először teljesen hihetetlen volt. A két fiú természetes, hogy összetart, hiszen kiskoruk óta együtt vannak, de az számomra teljesen megdöbbentő volt, hogy ezt a barátságot Nastya megjelenése sem tudta megingatni. De imádtam azt az összetartást, ami hármójukat jellemezte végig. A másik nagy kedvencem pedig Drew családja, azon belül pedig Drew anyukája volt. Minden elismerésem az övé, hogy két, épp problémás időszakban lévő kamasz mellett képes volt Josht és Nastyát is a szárnyai alá venni úgy, hogy nem véleményezett, nem ítélkezett, csak segített. És mindemellett nagyon jó humora is volt:

"Az asszony mintha észre sem venné, hogy mereven az oldalamhoz szorítom a karomat, és egy pillanattal később el is enged, amint Drew megszólal.
– Őt hogyhogy szívem-nek szólítod, engem meg sose becézgetsz? – mímel nyafogást.
– Hogyne becézgetnélek? – kérdez vissza Mrs. Leighton, és megpaskolja a fia arcát, ahogy elmegy mellette. – A múlt héten életem tragédiájának szólítottalak.
"

Egyedül a történet végével nem voltam teljesen kiegyezve, bár olyan lezárást kaptam, amit szerettem volna, de ami előtte történt, az nekem túl gyors lefolyású volt, és az előzmények alapján abszolút nem erre számítottam. Valami többet, nagyobbat vártam volna.

Összességében viszont rajongtam ezért a könyvért, két sokat szenvedett fiatal gyönyörűen megírt történetét olvashattam, amit mindenkinek bátran ajánlok. Akik unják már a sorozatokat, azoknak örömmel mondom, hogy ennek nincs több része, ez így teljes egész. A könyv vastagsága pedig ne rémisszen el senkit, ahhoz, hogy megértsük a történetet, szükség van ekkora terjedelemre:). Tudom, hogy mostanában sok hasonló témájú könyv került a piacra, de higgyétek el, hogy érdemes erre a könyvre időt szakítani és megismerni Nastya és Josh történetét. Ígérem, nem fogjátok megbánni:-).

Borító: Érdekes, különleges, illik a történethez:-) - és őszintén valljátok be, ki jött rá rögtön, hogy felül egy fagyispohár van?

Kedvenc karakter: Nastya, Josh, Drew

Szárnyalás: Drew családja

Mélyrepülés: Nastya története - meg persze Joshé is

Érzelmi mérce: fiatalok, szerelmesek, New Adult történet, mondjak többet?:)

Értékelés:

Blogturné extra - borítók
A sokféle kiadáshoz, sokféle borító is dukál. Lássuk, hogy milyenek is ezek.

A legtöbb kiadó azt a verziót követte, amit a Könyvmolyképző is átvett. Volt aki persze, csak hasonlót próbált létrehozni:

                                                       US borító                        Cseh borító                           
                       

Volt ahol élőszereplős borítókat terveztek:

                                                  Lengyel borító                    Francia borító


És voltak a maga nemükben különlegesek:

                                                 US borító          Román borító     Német borító



Nyereményjáték:
“Nagyon érdekelnek a nevek. Gyűjtöm őket, az eredetüket és a jelentésüket. Neveket gyűjteni könnyű: nem kerülnek semmibe, és nem foglalnak sok helyet. Szeretek neveket olvasgatni, és úgy tenni, mintha mindegyiknek jelentése volna.”

A főszereplő, Nastya hobbija a keresztnevek gyűjtése, így mi is ezt választottuk játék gyanánt. Kiválasztottunk 13 magyar eredetű keresztnevet és ezeket kell összegyűjteni a blogokon található leírások alapján.
Minden blogon egy keresztnevet kell kitalálnotok és beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába.

Játékszabályok:
1.) Kedveld a Blogturné Facebook oldalát! (KÖTELEZŐ)
2.) Kedveld a Vörös Pöttyös? Szeretem Facebook oldalát! (KÖTELEZŐ)
3.) Írd be a helyes megfejtéseket! (KÖTEZELŐ)
4.) Oszd meg a turnét! (NEM KÖTELEZŐ)

A kiadó csak Magyarország területére postáz.
A nyerteseket kérjük, hogy 72 órán belül vegyék fel a kapcsolatot velünk, utána új nyertest sorsolunk.

“A régi magyar Solt személynév alakváltozata, jelentése: fejedelem, uralkodó.”


A blogturné további állomásai:
Június 11 - Angelika blogja
Június 12 - Kristina blogja
Június 14 - Book Heaven
Június 15 - Loki olvasmányok
Június 16 - Szilvamag olvas
Június 17 - Kelly Lupi olvas
Június 18 - MFKata gondolatai
Június 19 - Nem harap a...
Június 20 - Dreamworld
Június 21 - Media Addict
Június 22 - Roni olvas

1 megjegyzés:

Rendszeres olvasók