KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. augusztus 11., hétfő

Diana Gabaldon: Outlander - Az idegen


Azt már sokan tudhatjátok, hogy 2014. augusztus 9-én kerül bemutatásra Diana Gabaldon népszerű sorozatának az Outlandernek a bemutatója az amerikai Starz csatornán, melyet nagy várakozás övez a magyar könyv rajongói körében.

Ezért úgy döntöttünk, hogy egy különleges blogturnéra invitálunk benneteket, mely során különböző szempontok szerint mutatjuk be a könyveket és a sorozatot, legyen szó szereplőkről, életérzésről, hangulatról, helyszínről vagy a nyelvezetről.

Ezenkívül egy kis nyereményjátékot is találhattok, ahol még többet tudhattok meg Skóciáról és egy Outlander ajándékcsomagot nyerhettek, melyet a sorozat magyar rajongói oldala ajánlott fel.

Könymolyképző, 2010
910 oldal
Fordító: Farkas Veronika
Goodreads: 4,14
Besorolás: történelmi fikció, romantikus

"Felülmúlhatatlan történetszövés, feledhetetlen jellemrajzok, részletes történelmi háttér – Diana Gabaldon munkájában mindez megtalálható. Ez a regénysorozata nem csak New York Times Bestseller lett, de a kritikusok javának elismerését is elnyerte amellett, hogy olvasók millióit ejtette rabul.
Az első kötetben, amelyben minden elkezdődik, két kiemelkedő karaktert ismerünk meg, Claire Randallt és Jamie Frasert ebben a szenvedélyes, történelmi háttérrel átitatott regényben, amiben a kaland a kortalan szerelemmel párosul…
1945-öt írunk. Claire Randall, a volt hadiápolónő éppen a második nászútját tölti a férjével a háború után, amikor keresztülsétál a brit szigetek rengeteg ősi kőkörének egyikén. Hirtelen „sassenach” lesz belőle, vagyis idegen a háborútól és portyázó klánoktól sújtott Skót Felföldön…Urunk 1743. évében.
Miután az általa ismeretlen erők visszasodorták az időben, Claire olyan intrikák és veszélyek közé pottyan, amelyekre az élete is rámehet…továbbá a szívét is összetörhetik. Mert találkozik Jamie Fraserrel, egy lovagias, ifjú harcossal, és innentől úgy érzi, kettészakítja a hűség és a szenvedély, amely a két teljesen különböző férfihoz köti két egymással összeegyeztethetetlen életben."

Ezt a regényt több mint két éve olvastam és azóta töretlen a szerelem köztünk. Akkor még nem voltam Kelly bloggertársa és bár azóta a témával már foglalkoztunk a Together Thor'sday - n belül is, de a könyvről értékelés még nem került fel ide. Így egy picit belejavítva most megosztom itt is veletek:

A könyvet egy barátnőm ajánlotta, aki ismerve a fantasy, alakváltó, farkas, angyal, démon, vámpír és egyéb mániámat, úgy döntött, hogy megmutat valamit, ami egy picit más, mint amit általában olvasok. A könyvet megvettem, de körülbelül fél évig pihent a polcomon, mire úgy döntöttem, hogy rendben van, elolvasom. Életem egyik legjobb döntése volt. A könyvem azóta “utazókönyv” lett, a kollégáim és barátaim sorban állnak érte, hogy olvashassák.
A történet szerint a második világháború után járunk, valahol a Skót-felföldön. Egy fiatal házaspár a második nászútját tölti, mert az elsőbe közbeszólt a háború. A férfi történész, a nő a háborút megjárt ápolónő. Lelkesen fedezik fel a környéket, ismerkednek a helyi történelemmel, az asszony pedig a gyógynövényekkel, mert érdekli nagyon a természetes gyógyítás. Az egyik magányos gyógynövénygyűjtő útján Claire véletlenül belelép egy kövekkel kirakott körbe, elájul és mire felébred, minden megváltozik. Furcsa öltözetű férfiak harcolnak körülötte, a férje hasonmásával találkozik, megtámadják, majd végül egy skót csapat menti meg? rabolja el? – ez az akkori viszonyok között nem teljesen elkülöníthető:). Lassan kiderül, hogy a kör révén 1743-ba kerül vissza, a háborúktól, portyázó klánoktól sújtott, intrikákban és életveszélyben bővelkedő Skót-felföldre, “sassenach”-ként, azaz idegenként és mint ilyen, gyanús mindenkinek..

Így a XX. századi, felvilágosult Claire-nek nem lesz egyszerű dolga, ha életben akar maradni egy olyan
világban, ahol a nőknek a “tűz mellett” a helye, “hallgass” a neve és az emberéletnek nincs nagy értéke, főleg, ha az illető “csak” egy nő. A MacKenzie klánnál talál végül menedéket, ahol a gyógyító tudásával sikerül beilleszkednie az ottani közösségbe és találkozik Jamie Fraserrel, egy jóképű, ifjú harcossal, aki teljesen összezavarja. Hisz a saját korában ott van a férje, akit szeret, de az új életében pedig az erős, fiatal, melegszívű fiú áll mellette, aki mélyebben érinti meg a szívét, mint gondolta volna. Választani pedig a két férfi közül nem egyszerű…

Eleinte féltem, hogy egy újabb, “Háború és béke” hosszúságú regényt olvashatok, tele rengeteg történelmi számadattal, nevekkel, hosszas utódlási és csataleírásokkal, de nem így történt. Diana pontosan tudta, hogy mennyi történelmi adat kell a sztoriba ahhoz, hogy még élethű legyen, de ne untasson minket halálra vele. Képes volt olyan kényes témákat is teljesen élethűen ábrázolni, mint a homoszexualitás, a nemi erőszak, az “asszonyverés” és más borzalmak. 

A szereplők mindegyike, de még a mellékszereplők is valós, élő személyek lettek, szinte láttam magam előtt őket.
Claire egy talpraesett, erős fiatalasszony, aki nem könnyen fogadja el az abban a korban megszokott “férfiuralmat” – ezzel sok zűrbe kerül természetesen, és bátorságával, tudásával és ügyességével hamar kivívja a férfiak (és nők) tiszteletét is. Hamar felfedezi, hogy a gyógyító “munkakör” abban akkoriban elég kényes dolog, így végig késélen táncol az “égetendő boszorkány” és a “tiszteletbeli gyógyító” státusza között. Mindemellett, mivel az ő szemszögéből olvashatjuk a történetet, megismerhetjük a belső vívódásait, gondolatait, amivel nagyon szimpatikussá tette a számomra a karakterét. 
Jamie, az Jamie. Imádnivaló, nem hiszem, hogy sokan megállják, hogy ne szeressenek bele a fiatal, skót harcosba. Szöges ellentéte Claire XX. századi férjének; erős, karizmatikus, kiváló harcos és bátor katona, bár a nők terén teljesen tapasztalatlan:). Tökéletes párja Claire-nek, de mivel mind a ketten “tűz” karakterek, így jó néhány vicces és mulatságos pillanatot okoznak az olvasóknak (és a klán tagjainak is), mire összecsiszolódnak.

A klánok, a csaták, a portyázó katonák, a helyszínek mind-mind úgy lettek megírva, mintha egy filmet néztem volna, észre se vettem és gyakran hajnali kettő, három óra volt, mire le tudtam tenni a könyvet. Mindig úgy voltam vele hogy “csak még egy fejezet, csak még egy fejezet és megyek aludni”. 
Skócia pedig eddig is nagy szerelem volt, de most még inkább el szeretnék utazni oda és megnézni mindent, amit lehet és keresni egy olyan “kőkört”, amivel eljuthatok Jamie korába, és igen, SZERETNÉK EGY SAJÁT JAMIE-T is:).

Összességében a regényt csak ajánlani tudom - és senkit ne rettentsen el a könyv vastagsága - ha egyszer elkezditek, akkor a történet magába szippant és letehetetlen lesz.

Borító: Nem rossz, de nem is túl figyelemfelkeltő. Bár megnéztem az összes többi kiadás borítóját, de igazán egyik sem nyerte el a tetszésemet. Talán, ha lesz filmes borítója... 
Azt viszont meg kell említenem, hogy a puha borító minősége kritikán aluli. Olvasás közben az ember tartja a könyvet, hozzáér a borítóhoz óhatatlanul is. Mire befejeztem, az alsó részén már alig volt látható valami a díszítésből és mire visszakapom egy-egy újabb olvasás után, már szinte semmi nem látszódik belőle.. Úgyhogy amenyiben van lehetőségetek, akkor keményfedeles változatban vegyétek meg (vagy kössétek be olvasáshoz, kölcsönadáshoz illetve bármihez, ami fizikai érintéssel jár:)

Kedvenc karakter: Jamie, Jamie, Jamie és Jamie. Rendben, megpróbálok ezen túllépni:) - Claire és a MacKenzie klán 

Szárnyalás: Maga az időutazás ténye és JAMIE 

Mélyrepülés: az angolok... 

Érzelmi mérce: Ez egy aranypöttyös könyv. És egy történelemhű regény. Itt nincs finomkodás, az élet akkoriban elég kemény volt. Úgyhogy én mindenképpen 16 év felett ajánlanám az olvasását!

Értékelés:

Blogturné extra - Jamie

Jamie Fraser
Outlander Cast Jamie 420x560 v2
Teljes Név James Alexander Malcolm MacKenzie Fraser
Született 1721. május 1
Foglalkozás A Fraser birtok tulajdonosa
Klán Fraser

Jamie története
James Alexander Malcolm Mackenzie Fraser skót katona és földbirtokos. Tanult ember és nagyon jó érzéke van a nyelvekhez. Született vezető akár földbirtokról van szó, akár harcról. 
Jamie, Ellen és Brian Fraser gyermekeként született a skót felföldön, a Lallybroch birtokon. Nagyon szoros kapcsolata volt a bátyjával, Williammel és teljesen összetört, amikor a testvére meghalt himlőben. Ekkor Jamie 6 éves volt. Innentől kezdve Broch Tuarach (a birtok hivatalos neve) leendő uraként nevelték tovább. A család újabb csapást szenvedett, amikor az édesanyja, Ellen is meghalt szülés közben - Jamie 8 éves korában. A fiú 10 éves nővére, Jenny vette át a háztartást az anyja halála után és az apjuk egyedül nevelte fel őket.
14 évesen Jamie átköltözött az anyai nagybátyjához, Dougal MacKenzie-hez. Dougal ugyanúgy balkezes volt, mint a fiú és megtanította Jamie-t arra, hogyan forgassa a kardot mind a két kezével. 16 évesen egy évig élt a Leoch kastélyban, a MacKenzie klán székhelyén, majd 18 évesen elutazott Párizsba egyetemi tanulmányokat folytatni. Ott az apja unokatestvérénél Jared Frasernél lakott. 
Miután 1740 októberében hazatért Lallybroch-ba, az angolok letartoztatták akadályoztatásért - pontosabban azért, mert a fiú megvédte az otthonát, amikor az angolok azt felforgatták - és elvitték a William erődbe, ahol börtönbe csukták. Megszökött, de az angolok elkapták, visszavitték az erődbe, ahol száz korbácsütést kapott a szökésért, majd Jonathan Randall parancsára még százat lopásért. Mialatt próbált felépülni a második korbácsolásából, a barátok segítségével Jamie újra megszökött és ezúttal az egyik őrt megölték, ami miatt Jamie fejére 10 font sterling vérdíjat tűztek ki. Mire megszökött, az édesapja szélütésben meghalt, amit közvetetten az a hír okozott, hogy a fiát megkorbácsolták.
Ezután Jamie Franciaországba menekült, hogy a legjobb barátjához, Ian Murray-hez és a francia hadsereghez csatlakozzon zsoldosként; két évig maradt velük. 1742-ben újra visszatért Skóciába és 6 hónapig járta a határvidéket egy csapat klán nélküli férfival, szarvasmarhákat loptak és portyáztak, míg egy szép napon valaki fejbevágta Jamiet egy fejszével és a nagybátyja, Dougal elküldte felgyógyulni (vagy meghalni) a St. Anne de Beaupré apátságba, Franciaországba, ahol Jamie nagybátyja, Alexander Fraser volt az apát.
1743 tavaszán Jamie visszatért Skóciába Murtagh-gal és a Felföldön újra találkoztak Dougallal és az embereivel, akik épp lopott szarvasmarhákkal menekültek. Randall kapitány és a dragonyosai üldözőbe vették őket, összecsapásra került sor, amelynek során Jamie-t meglőtték és kificamította a vállát. Nem sokkal ezután Murtagh, Dougalhoz hozott egy Claire Beauchamp nevű angol nőt, akit az angol kapitánytól mentett meg.
És a regény innen indul.
Jamie megjelenése
Jamie majdnem 1,90 cm magas, sűrű, hullámos, vörös hajú és ferdevágású, macskaszerű kék szemű. Mialatt a magassága és a széles válla miatt nagy darabnak gondolnánk, Jamie inkább olyan, mint egy úszó vagy egy kosaras: izmos és erős, de nem túlzóan. A haja nem vörösesszőke, hanem inkább több egyéni szín keveredése: aranybarna, sárga, fahéj, rézvörös és arany keveredik és gyakran a gímszarvas bundaszínéhez hasonlítják.
Sötétkék szemeit hosszú szempillák kereteznek, melyek vége majdnem fekete, de a tövüknél inkább aranybarnába hajlóak. A magasságát és a hajszínét az édesanyjától és a MacKenzie vérvonalból örökölte, ahogy a magas arccsontját és a hosszú, egyenes orrát is, de a ferdevágású szemeit, az erős álkapcsát és a széles száját pedig az apjától, Brian Frasertől kapta.
Az évek során Jamie teste számtalan heget szerzett a rengeteg sérüléséből. A leginkább sokkoló ezek közül, amit általában elrejt az inge, az erősen sebhelyes háta, amit Jack Randall korbácsolása és évekkel később pedig Adrsmuir börtöne tett ilyenné. A kulcscsontján van egy háromszög alakú sebhely és egy hosszú sebhely a jobb kezének a negyedik ujján, mind a kettőt Jack Randalltől szerezte. A Culloden-i csata alatt, egy bajonett az egyik combját egészen csontig átmetszette; egyedül a nővére makacssága, mivel nem engedte meghalni az öccsét, mentette meg a fertőzéstől - túlélte, de a heg örökre ott maradt. Az orra is eltörött - még a Culloden-i csata előtt, ami a pengevékonyságú orrát kissé megvastagította, ahogy összefort.

Jamie az Outlander tévésorozatban
Az Outlander című tévésorozatban Jamie Frasert Sam Heughan alakítja, aki nem csak szerintem, de a rajongók hatalmas többsége szerint is tökéletes választás az ifjú skót harcos szerepére.
Az írónő első reakciója azonban nem ez volt, amikor elküldték neki Jamie bemutatkozó videóját. Épp úton volt, így nem tudta megnézni, viszont arra volt lehetősége, hogy rákeressen a fiú nevére a neten és amit ott talált, attól egyáltalán nem volt elájulva. Aztán végül sikerült megnéznie a bemutatkozó videót és teljes meglepődésére ott állt előtte Jamie Fraser. A többi pedig már történelem:).

Forrás: outlander wikia , a képek pedig az azonos című tévésorozathoz tartoznak.

A képekre kattintva beleolvashatsz a könyvbe és meg is rendelheted!

http://konyvmolykepzo.hu/products-page/arany-pottyos-konyvek/diana-gabaldon-outlander-az-idegen-532?ap_id=Kelly


Nyereményjáték 
Minden turné állomáson egy skót jellegzetességet mutatunk be nektek. 
A megfejtést a Rafflecopter megfelelő sorába kell beírnotok, így részt vehettek a sorsoláson, ahol egy Outlander könyvcsomagot sorsolunk ki.

Figyelem! Csak magyarországi címre postázunk! Amennyiben a nyertes 72 órán belül nem válaszol a sorsolás után kiküldött értesítő emailre, úgy új nyertest sorsolunk!

Nyulat fogtak, patkányra vadásztak, juhokat hajtottak. Manapság kíváló társak a sportokban, kiállítások sztárjai vagy csupán szerethető kedvencek. Ők a.....



A Blogturné további állomásai
Augusztus 9 - MFKata gondolatai
Augusztus 10 - Roni olvas
Augusztus 11 - Kelly Lupi olvas
Augusztus 12 - Függővég
Augusztus 13 - Insane life
Augusztus 14 - Deszy könyvajánlója 

3 megjegyzés:

  1. Nekem is nagy szerelmem a könyv...és Jamie. Kíváncsi vagyok a sorozatra.
    Azt esetlegnem lehet tudni, hogy a könyv 3. része mikor jelenik meg itthon? Azt hallottam, hogy megvráják vele a sorozat permierjét. A dátum alapján ez megtörtént. Remélhetjük, hogy ősszel...?
    Nagyon szeretem a blogotokat, rengeteg könyvet fedeztem fel ismertetőitek alapján.
    Köszönöm Nektek
    Marcsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Marcsi!
      Sajnos nem tudunk mi sem többet, csak annyit, hogy a kiadó kivárja, hogy a sorozat miatt lesz-e nagyobb keletje a könyveknek. Mi is tűkön ülve várjuk, de közelebbi infót nem kaptunk:(.
      A kedves szavaidat pedig nagyon köszönjük, nem hinnéd, hogy mennyire örülünk neki! :)
      Lupi

      Törlés
  2. Csatlakozom Marcsihoz, nekem is sokat segítettetek a választásban. Eddig egyiket sem bántam meg !

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók