KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. augusztus 16., szombat

Kim Harrington: Perception - A hatodik érzék (Clarity 2.)


A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Kim Harrington Perception - A hatodik érzék című regénye, a Clarity sorozat második része. Ennek örömére a Blogturné Klub öt bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja Clarity legújabb rejtélyekkel teli kalandját!

2014. augusztus 14-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Könyvmolyképző, 2014
? oldal
Fordító: Vince Judit Andrea
Goodreads: 4,00
Besorolás: YA, romantikus, paranormal

Mindenki hallott már Clarity „Clare” Fernről. A suliban is jól ismerik, ő a tisztánlátó lány, akinek elég csak megérintenie egy tárgyat, és rögtön emlékképek törnek rá a múltból.
Csakhogy Clare egyáltalán nem akarja celebként ünnepeltetni magát. Jobban szeret a háttérbe húzódva csendesen szemlélődni. Különleges képességét nem váltja aprópénzre.
Valaki azonban Clare nyomába szegődik, csábító üzenetekkel és ajándékokkal halmozza el, ahol csak felbukkan a lány. Ki lehet a titkos csodáló? Vajon a vonzó Gabriel, aki miatt Clare szíve mindig hevesebben ver? Vagy talán a lány korábbi barátja, Justin, aki bármit megtenne, hogy újból összejöjjenek?
Egy biztos. Clare-nek mielőbb meg kell oldania a rejtélyt. Az üzenetek egyre baljósabbá válnak, ráadásul egy helybéli lánynak hirtelen nyoma vész. Clare nekilát az igazság felderítésének – mielőtt túl késő lenne.


A történet első részét pár hónapja olvastam és az alapsztori nagyon tetszett, így amikor lehetőségem adódott, hogy elolvassam a folytatást, egy percig sem haboztam és újra belevetettem maga Clarity különleges világába.
Clare
Az első részhez képest Clarity élete teljesen megváltozik. Az inkább "furamadárnak" tartott lányt az osztálytársai végre észreveszik, az iskola két legjobb pasija vetekszik a kegyeiért. Úgy tűnik, hogy minden jóra fordul, de az élet közbeszól és bár Clarity nem tervezi és az édesanyjának is megígéri, hogy több rendőrségi ügybe nem keveredik, de főhősnőnk hamarosan nyakig merül újra egy bűntény kibogozásában és mindemellé még egy ismeretlen rajongó is zaklatni kezdi.

Az írónő az első résszel már bebizonyította nekem, hogy fix helye van a fiatal korosztálynak szóló krimi írók között. Izgalmasan írta meg az eltűnt lányhoz kapcsolódó nyomozást, rengeteg apró szál van - sok közülük szorosan kapcsolódik a lány képességéhez is. Ezeket Clare-rel közösen rakhatjuk össze - közben beleszőve a lány rajongóját is, aki elég hátborzongató módon próbálja felhívni magára imádottja figyelmét. Őszinte leszek, a rajongóra hamar rájöttem, hogy ki lehet és (sajnos) be is bizonyosodott, hogy nekem van igazam. De hogy ez azért történt meg, mert anno rengeteg felnőtt krimit olvastam és már megedződtem rajtuk, vagy tényleg ennyire átlátszó volt ez a szál, nem tudom. Ezt majd rátok, olvasókra bízom, hogy eldöntsétek. 
A helyszín pedig még mindig nagy szerelem. Imádom a tengerparti kisvárosokat és élveztem, hogy ismét betekintést kaphattunk az ott lakók életébe. Gyerekként mindig irigyeltem például a Balaton-parti városok lakóit, hogy milyen jó lehet nekik, nyáron végig a vízparton nyaralhatnak, strandolhatnak, nem csak az a két hét jut nekik ebből a szuper helyből, mint nekünk. Kim Harrington pedig elmondja a rideg valóságot - a nyár itt is ugyanúgy melóval telik nekik is, hisz a legtöbb családnak a nyári bevételből kell a "turistamentes" hónapokat is kihúznia. A főszezon elteltével azonban az élet ugyanúgy zajlik tovább, ugyanúgy iskolába járnak, buliznak, mint bárhol máshol. De visszatérve a helyszínre - Cape Cod! Bár túl sok mindent nem tudunk meg most a helyről - ezért is írtam róla az extrámat, hogy picit jobban megismerhessétek a helyet -, de maga a tudat, hogy itt játszódik a történet, már egy plusz pontot adott.
Gabriel
Az eddig megismert szereplőkhöz pedig kapunk egy újabb szereplőt, Malloryt, aki Clare új barátnője lesz. A leányzó nem egyszerű eset és nemcsak Clare, de eleinte mi se nagyon tudjuk hová tenni őt. Nagyon összetett személyiség, az írónő pedig nem könnyíti meg a dolgunkat vele kapcsolatban, hogy eldöntsük, Mallory a jók vagy a rosszak táborát gyarapítja-e.
A fiúk pedig még mindig szívtiprók - bár nekem orrhosszal vezetett végig Gabriel. Őt valahogy jobban tudtam kedvelni, mint Justint - valahogy ebbe az is közrejátszott, hogy a lánnyal ellentétben én nem tudtam megbocsátani, hogy Justin mit tett anno Clare-rel. Ráadásul a nyomozósfiúról sokkal több minden kiderül, könnyebb megkedvelni még úgy is, hogy az írónő állandóan próbálta kompenzálni a két fiú közti különbséget. Ezt persze, más író is megteszi, de itt ez nagyon látványos módon történt.
És ezért nagyon haragszom. Nagyon haragszom, mert imádom a szerelmi háromszögeket és az írónő ezzel
Justin
teljesen lerombolta az egészet. Az teljesen életszerű volt, hogy Clare két ilyen kaliberű fiú közül nehezen, sőt kínkeservesen tud választani. Ez reális. Az viszont nem, hogy az írónő állandóan próbált egyenlíteni. Ha Clare az egyik fiúval csókolózott, akkor hirtelen a másikkal is elcsattant egy csók. Ha az egyikbe belefutott / elvitte randizni, akkor hirtelen a másik is előkerült és azzal is megtette a lány ugyanezeket. Ezt elég gyenge megoldásként tartottam arra, hogy mind a két fiút "egyenrangúként" kezeljük mi is. És volt még egy rész, ami végleg betette nálam a kaput, de azt nem írhatom le, mert az már spoiler lenne. Nagyon sajnálom, mert ezzel a könyv nálam elveszített 1 "pillangót".

Ettől függetlenül összességében szerettem ezt a regényt, izgalmas volt, rengeteg rejtéllyel, egy könnyed szerelmi szállal, amit picit azért jobban is meg lehetett volna írni (persze lehet, hogy csak én vagyok túl szigorú, mert jó pár blogger ismerősöm / barátom nem vette ezt akkora problémának, amikor beszélgettünk róla) és tényleg örülök, hogy elolvastam. Ajánlom mindenkinek, aki fiatalként még csak most ismerkedik a krimik világával, mert ez regény egy tökéletes bevezető lehet ebbe a műfajba, de megőrizve a YA könyvek könnyedebb hangulatát. Én úgy láttam, hogy ezzel a résszel a történet lezárult, bár számomra azért maradtak lezáratlan szálak és például szívesen olvasnék regényt Perry-ről is. Az ő képessége is eléggé különleges, kíváncsi lennék, hogy ő hogyan éli ezt meg.

Borító: Nagyon tetszik. Bár a lány számomra idősebbnek tűnik, mint Clare, de akkor is imádom. 

Kedvenc karakter: Gabriel, Clare, Perry, Mallory 

Szárnyalás: Clare döntése 

Mélyrepülés: az osztálytársak 

Érzelmi mérce: minden csak és kizárólag a YA keretein belül marad.

Értékelés:



Blogturné extra - Cape Cod
Főhősnőnk és családja Massachusetts államban, Cape Codon él. Ahogy fentebb is írtam, az írónő nagy kedvet csinált nekem ahhoz, hogy megismerjem jobban ezt a félszigetet, így úgy döntöttem, hogy az extrámban bemutatom nektek ezt a méltán körberajongott helyet.

Cape Cod vagy Cape, ahogy helyileg ismerik, a massachusettsi partoknál található. A félsziget derékszög alakban nyúlik ki a szárazföldből, azután hirtelen északnak, majd a vége észak-nyugatnak fordul. 
Egy híres nyaralóparadicsom, ami különösen a nyári szezon folyamán vonzza a turistákat, elsősorban a makulátlan tiszta vizű strandjaival. Igen, a legnagyobb vonzereje a strandok, amelyek közül néhány a világ legjobbjai között található; gyönyörű homokdűnék színesítik és sokak szemében végtelennek tűnnek - némelyik összefüggő strand eléri a 300 mérföldes hosszúságot is. Szörfözés, horgászás, úszás, vitorlázás - ezek csak néhányak a kedveltebb nyári időtöltések közül, amivel Cape Cod vár minket.
De a félsziget sokkal több, mint egy nagyszerű tengerparti nyaralóhely, hiszen függetlenül az utazók érdeklődésétől már egy egyszeri kirándulás is életre szóló rajongókká teszi a látogatókat. 

A hely mindig is célpontja volt a zenészeknek, művészeknek, színészeknek és íróknak. A szépség és a magány, ami minden évszakban megtalálható, folyamatos inspirációt biztosít. Cape Cod bizonyos részein pedig a keskeny földsáv és a tenger közelsége olyan különleges fényviszonyokat teremt, hogy a szépsége a világ minden tájáról odavonzza a fotósokat és a művészeket. 

A hosszú partszakaszok, a tagadhatatlan kisvárosi jelleg és a Kennedykkel való kapcsolat csak néhány dolog, amiről Cape Cod ismert. Ami a hely kapcsolatát illeti a Kennedykkel; a család pátriárkája, Sr. Joseph P. Kennedy az 1920-as években vásárolt egy nyaralót a szigeten. Idővel kibővíttette a házat és a birtok így a Kennedy klán legkedveltebb nyaralóhelyévé vált. A híres Hyannis Port-i Kennedy Ház nem látogatható, a környékbeli területek látványa a közeli kilátópontokról és a sétahajók fedélzetéről élvezhető.
A Kennedy nyaraló
JFK csak egy volt a néhány elnök közül, aki segítették népszerűvé tenni Cape Cod-ot, mint nyaralóhelyet. A Kennedyk érkezése előtt Ulysses S. Grant és Grover Cleveland is ellátogattak a félszigetre. A sziget gazdag történelemre tekint vissza. Észak-Amerika egyik első helyszíne volt, ahol a britek letelepedtek és ahol a legrégibb város, Sandwich, 1637-ben megalapult. Számos régi otthon bizonyítja a sziget viszonylag hosszú történelmét és ezek közül több épületet szállodákká és fogadókká alakítottak át.

Mindenki talál valamit Cape Codban. A festői világítótornyok remek kiránduló lehetőségeket ajánlanak és több mérföldnyi kerékpár- és túraösvény vezet körbe a félszigeten. A lelkes madárnézők órákat tölthetnek a különféle parkokban és rezervátumokban, valamint májustól októberig a bálnales is nagyszerű ötlet lehet. A kényelmesebbeket golfpályák, spa hotelek várják és kényeztetik napestig, a félsziget 15 kisvárosa pedig egyedi hangulattal várja a látogatókat.


Rengeteg élvezetes programra van lehetőség a szigeten, nem is tudni, hol kezdhetnénk. Megcsodálhatjuk az északi parton található Sandy Neck Beach gyönyörű dűnéit, Chatham város mulatságos főutcáját, ami egy remek hely a vásárlásra, nézelődésre. A Cape Cod-i halászat a minőségéről híres és biztosítja a horgászat szerelmeseit, hogy ez egy tökéletes hely a látogatáshoz. Az éjszakai élet kedvelőinek Provincetown a legjobb hely, hogy a naplemente után a pezsgő bárokban és klubokban kapcsolódjanak ki.



 

 

Forrás:  Cape Cod Travel GuideDestination360
(az extra összeállításában köszönöm Kaszás Anett lelkes közreműködését:)

Nyereményjáték:
A történet főhőse, Clarity tisztánlátó, akinek elég csak megérintenie egy tárgyat és rögtön emlékképek törnek rá a múltból. Hozzá hasonlóan az lesz a feladatotok - ne féljetek, nem kell a múltba látnotok -, hogy a képkockák alapján megfejtsétek, milyen tárgynak, növénynek a részletét látjátok. Ha ez megvan, írjátok be a rafflecopter megfelelő mezőjébe, és máris esélyetek van, hogy megnyerjétek a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott nyereménykönyvek egyikét. 
(A kiadó csak Magyarország területén belül postáz!)
A sorsoláson csak az vesz részt, aki mindegyik képet megfejtette, vagy legalábbis megpróbálta!
Sok sikert!




A Blogturné további állomásai:
Augusztus 14 - Dreamworld
Augusztus 16 - Kelly Lupi olvas
Augusztus 18 - Könyvszeretet
Augusztus 20 - Deszy könyvajánlója
Augusztus 22 - Media Addict 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók