KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. szeptember 2., kedd

David Levithan: Nap nap után


Óriási a várakozás az olvasók körében, hiszen először jelenik meg magyarul David Levithan regény! A Nap nap után című történetet a Maxim Könyvkiadónak köszönhetjük. A Blogturné Klub bloggerei is kiemelt figyelemmel olvasták a könyvet, a turné során 12 különböző véleményt olvashattok erről a nem hétköznapi történetről, melyben “A” minden nap új testben találja magát.. A kiadó jóvoltából szokás szerint  3 példányt sorsolunk ki azok között, akik helyesen válaszolnak a játék kérdéseire.

Maxim Könyvkiadó 2014 - Dream válogatás
322 oldal
Fordította: Vince Judit
Goodreads: 4,00
Besorolás: YA, fantasy, romantikus

„A" sohasem tudja előre, hogy másnap hol fog ébredni, és kinek a személyiségét fogja felvenni. Már rég beletörődött ebbe, sőt kialakította saját életstratégiáját is: Ne kötődj senkihez! Maradj észrevétlen! Ne avatkozz bele semmibe! Minden megy is a maga útján rendesen, mígnem egy reggel „A" Justin testében ébred, és találkozik a fiú barátnőjével, Rhiannonnal. Attól a pillanattól fogva „A" jól bevált szabályai értelmüket vesztik, mert főhősünk nap nap után a lánnyal akar lenni. David Levithan az írói képzelet új távlatait nyitja meg. A szerző feltárja az olvasó előtt egy magával ragadó történetben „A" életének és szerelmének bonyolultságát, melyből kiderül, vajon Rhiannon képes lesz-e igazán szeretni a mindennap valaki más testében formát öltő „A"-t.

Évek óta várja a magyar olvasóközönség fiatalabb rétege, hogy végre megjelenjen valami David Levithantól. Az Every Day a legolvasottabb regénye, ezt csak a társszerzővel - John Green-nel írt Will Grayson, Will Grayson című történet előzi meg a népszerűségi listán. Részemről nem is volt kérdés, hogy azonnal olvassam a Nap nap után-t, ahogy kézbe veszem.

A fülszöveg remekül leírja az alaphelyzetet, "A" egy olyan lélek, aki minden egyes nap más testében ébred. Soha sem kerül ugyanabba a testbe, minden nap új családba, új otthonba, új környezetbe kell beilleszkednie - 24 órára. Éjfélkor ugyanis új testbe lép, még akkor is, ha nem sikerült épp átaludnia az éjszakát.  Amióta tudatára ébredt, és felfogta, hogy neki ilyen élet jutott, kialakított egy rendszert, saját szabályokat, amivel elviselhetővé teszi ezt a létformát. Minden reggel első dolga szembesülni legújabb önmagával: éppen fiú vagy lány, bele kell néznie a  személy memóriájába, milyenek a körülményei, kik a barátai, fel kell készülnie a lehetőleg feltűnés nélkül eltöltendő új napjára. Mindig olyan testet kap, mint a saját életkora  - jelenleg 16 - fel tudja idézni az illető emlékeit, de az érzéseit nem. Ennyi év alatt megbékélt ezzel a sorssal,  éli  mások mindennapjait, ha nincs jó kedve, egy-egy nap betegséget színlel és kikapcsolódásképp könyveket olvas.  Figyel arra, hogy ne okozzon kárt a "gazdatestnek", vigyáz, hogy ne változtasson meg sorsokat. Mígnem egy nap Justin testében ébred, és találkozik annak barátnőjével, Rhiannonnal. Ebédszünetben megszöknek a suliból és együtt töltik az elkövetkező órákat, lemennek az óceánpartra, beszélgetnek, nevetnek, csókolóznak és "A" úgy érzi, életében először maradni akar Justin testében. De ez nem rajta múlik, tovább kell mennie, de ezután minden új napon keresi a lehetőséget, hogy újra lássa a lányt, bebizonyítsa neki a létezését, és hogy szereti.

WOW. Imádom, amikor egy szerző képes olyan ötlettel előállni, amitől leesik az állam, amiről még sosem olvastam. Az ötlet azonban önmagában nem elég, David Levithan gyönyörű írásmódja és nem kevésbé a nyitottsága is kellett ahhoz, hogy lenyűgözzön. A főhős teljesen  mindegy, milyen emberben találta magát, nemtől, bőrszíntől, anyagi körülményektől, szexuális identitástól  függetlenül, minden alkalommal hiteles volt számomra az adott helyzet. Olyannyira, hogy felmerült bennem, kinek az életében nem volt olyan nap, amikor úgy érezte, mintha kicserélték volna?
Megszerettem "A"-t. Főként azért, mert képes ilyen körülmények között jónak maradni. Soha senkihez nem kötődhet, mert túl fájdalmas a válás, nem tarthat fent kapcsolatokat, mert nem teheti tönkre mások életét, nem vállalhat felelősséget senkiért.  Amikor mégis szerelmes lesz, az olvasó elgondolkodhat, van értelme kapcsolatot kialakítani? A szerelem "A" esetében teljesen más, nem összehasonlítható más esetekkel, Rhiannon szerelmes Justin-ba - legalábbis bemagyarázza magának, "A" pedig épp Justin testében van. A bevillanó emlékekből és a lány reakcióiból  "A" felismeri, hogy Justin-nak szinte közömbös a lány, tehát nem egy lángoló kapcsolatba avatkozik bele. A szerző szívbemarkolóan fogalmazza meg azokat a sorokat, amikor "A" rádöbben, hogy szerelmes.
"Hogyan lehetne megragadni a pillanatot, amikor beleszeretünk valakibe? Hogy férhet ennyi intenzitás a perc töredékébe? Hirtelen rám tört a felismerés, miért hisznek az emberek a „déja vu” érzésben, az előző életekben; eddigi éveim nem adnak magyarázatot arra, ami most lejátszódik bennem. Amikor szerelembe esünk, úgy érezzük, mintha a mögöttünk levő évszázadok és generációk összefogtak volna az érdekünkben, hogy ez a találkozás itt és most létrejöjjön. Bármily furcsán hangozzék is, az ember a szívében, a csontjaiban hordozza a megérzést, hogy az univerzum és az idő minden egyes darabkája, az összes titkos nyíl mind erre a helyre irányított, ahová most végre megérkeztél, és ahol mindig is lenned kellett."
Ez az idézet adja a magyarázatot arra, hogy időnként megesik, hogy az ember egy pillanat alatt is szerelmes lehet. Ezek után nem csodálkoztam, hogy "A" még azt a nem kis nehézséget is képes leküzdeni, hogy nap nap után, minden külső tulajdonságtól függetlenül képes megtalálni a módját, hogy a lánnyal legyen.
A szerző bebizonyította számomra, hogy nem fél szélsőséges problémákhoz nyúlni, "A" karakterén keresztül bemutat olyan problémákkal küzdő fiatalokat, mint a mély depresszió, drogproblémák, öngyilkossági hajlam, önértékelési gondok. Szeretem, ha egy történetet tovább tudok gondolni, ha a felvetett kérdések bemásznak a fejembe és foglalkoztatnak az olvasáson túl is. Ilyen kérdés volt például. hogy én megengedném-e magamnak, hogy más testét véglegesen elfoglaljam? De az is nagyon érdekes kérdés, hogy vajon tudnék-e olyan személyiséget igazán szeretni, aki minden nap más külsővel rendelkezik?
Nagyon tetszett a történet befejezése. Minden más befejezésbe belekötnék, de ebbe nem tudok. Kicsit az olvasóra van bízva, hogy mit gondol, mi történhet még az utolsó fejezet után. Én reménykedem, hogy a szerző megszánja a rajongóit, és folytatja a sztorit, mert nagy lehetőségek vannak még "A"-ban.
Nagyon ajánlom a könyvet mindenkinek, akikben van némi nyitottság, és egy jó adag fantázia. Nekem David Levithan belopta magát a szívembe.

Borító: Eredeti borító, nekem nagyon tetszik!

Kedvenc karakter:  "A"

Szárnyalás:  5999. és a 6033. nap

 
Mélyrepülés:   -

Érzéki mérce:  A YA határain belüli, néhány csókjelenet.

Értékelés:
https://docs.google.com/file/d/0B7IHkgxVfMGeZ1NTbDZ6emtzVUE/edit 

Beleolvasó:
A borítóra kattintva elolvashatod az első 50 oldalt! 

A könyvet 30% kedvezménnyel előrendelheted EZEN A LINKEN.





Blogturné Extra!  A legnépszerűbb YA szerzők olvasnak fel a könyvből pár mondatot, jó néhányukat felismertem, és ti?




Nyereményjáték
A blogturné állomásain 12 David Levithan könyv kezdőbetűit rejtettük el. Gyűjtsd össze a könyvcímeket és írd be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A nyerteseket azok közül sorsoljuk, akik minden címet megfejtenek. Goodreads segít! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! Sok szerencsét!

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:

09.02. Kelly & Lupi olvas
09.04. MF Kata gondolatai
09.06. Nem harap a..
09.08. Deszy könyvajánlója
09.10. Bibliotheca Fummie
09.12. Roni olvas
09.14. Könyvszeretet
09.16. Angelika blogja
09.18. Always Love a Wild Book
09.20. Nita könyvgalaxis
09.22. CBooks
09.24. Dreamworld




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók