KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. szeptember 15., hétfő

Maria V. Snyder: Poison Study - Méregtan


Hamarosan kezükben tarthatják a kedves olvasók Maria V. Snyder első magyarul megjelenő könyvét, a Study sorozat első részét, mely a sokat sejtető Méregtan címet viseli. 11 blogger vetette rá magát a történetre, kísérjétek figyelemmel az állomásokon zajló játékot, szokás szerint ebben a blogturnéban is három példányt sorsolunk ki a helyes megfejtők között, melyet a megjelenés után postáz a kiadó. Sok sikert az életben maradáshoz, mert ez a turné gyilkos lesz!

Könyvmolyképző Kiadó Elit start: 2014.09.30
446 oldal
Fordította: Robin Edina
Goodreads: 4,18 (68250 értékelés)
Besorolás: YA, fantasy

Koporsószerű sötétségbe zárva nincs körülöttem az égvilágon semmi, ami elterelhetné figyelmemet az emlékeimről. Megöltem Reyadot. Megérdemelte a halált – ám a törvény szerint a tettemért én is halált érdemlek. Ixiában a gyilkosságért kivégzés jár. S most már csak a hóhér kötelére várok. Ám ugyanaz a törvény, amely ítélettel sújt, akár meg is mentheti az életemet. Ixia ételkóstolója, akit arra választottak ki, hogy a Parancsnok egészségét a mérgezett ételektől megóvja, immár holtan hever. A törvény pedig kimondja, hogy a soron következő halálbüntetésre ítélt fogolynak – vagyis nekem – fel kell ajánlani a tisztséget. Merénylet, mágia, megpróbáltatások…


Miután halálra ítélték gazdája fiának megöléséért (ami senkit sem érdekel, hogy önvédelem volt), Yelena esélyt kap, hogy ételkóstoló legyen Ambrosius parancsnok mellett, ezzel valamivel meghosszabbíthatja az életét. Az lesz a feladata, hogy kitanulja az összes ismert méreg hatását, felismerje ezeket, mielőtt a Parancsnok elé teszik az ételt, italt, neki kell tesztelnie. Erre a feladatra a Parancsok egyik legfőbb tanácsadója, Valek készíti fel, aki maga is kiválóan ismeri a mérgek világát. Új környezetében Yelena szembetalálja magát a mindent átszövő intrikákkal, orvul támadó bérencekkel, jó és rosszakarókkal, alaposan meg kell gondolnia minden lépését. A bizalom nehezen épül a vár lakóival, de Yelena az ösztönös megérzéseire hagyatkozik.
Maga az ételkóstoló ötlet fantasztikus, az első pillanattól éreztem, hogy Yelena története magával ragad. A szerző a történetet egy középkori, feudális jellegű környezetbe helyezte – amit imádok - , Ixiába, ahol nemrégiben döntötték meg a királyságot, és az ország területét tartományokra osztották, melyeknek Parancsnokai tartják fent a katonai hatalmat. Minden mágikus tevékenységet üldöznek, így Yelena jobbnak látja titokban tartani azt a bizonyos zsongásszerű érzést, ami akkor fogja el, amikor nagy bajban van. Ez a mágikus érzés megvédi, ugyanakkor kitörni készül, és a lány nagyon szeretne tisztában lenni a képességeivel, mi is ez valójában.

Yelena őszinte csodálatot vívott ki magának nálam, egy újabb hősnővel szaporodott a remek heroinok sora. A szerzőnek sikerült csodálatosan kidolgoznia a karaktert, a lány nagyon erős, gyors észjárású, segítőkész, jólelkű. A múltjának részleteit apró lépésekben ismerjük meg, az elejétől tudjuk ugyan, hogy szörnyűségeket műveltek vele, de a visszaemlékezős jelenetek mutatják meg igazán az előzményeket. Mivel az ő hangján szól a történet, még mélyebben átérezhetőek az érzelmei.
Valek viszont nem volt azonnal ennyire szimpatikus. Ő egy képzett bérgyilkos és minden mérgek tudora. Hidegnek, távolságtartónak, számítónak éreztem, később jelentősen enyhült ez az érzésem, olyannyira, hogy csodálatra méltónak találom az elkötelezettségét és a hűségét. Mindez nagyon fontos ahhoz, hogy jó vezető legyen, és a parancsnok legfőbb bizalmasa. Sokáig nem volt tiszta, hogyan néz ki egyáltalán, de ahogy Yelena érzelmei mozgolódtak, úgy rajzolódott ki egyre tisztábban a fekete hajú, jégkék szemű fiatalember kinézete.
A romantika nagyon visszafogottan van jelen a történetben. Lassan szövődik, és nem is az elejétől, de eléri ez a szerelmi szál, hogy nagyon is drukkoljunk nekik. Hitelessé teszi a kapcsolatot az is, hogy nem két nap a történet, hanem hónapokon át játszódik, a karaktereknek van idejük és terük fejlődni.
A szereplők életkora egyébként inkább felnőtt, mint ya korosztály, Yelena 19 éves, a többi szereplő még idősebb, tehát aki tini történetre számít, csalódni fog.
Két mellékszereplő is emlékezetes marad, Ari és Janco két jóbarát a katonák közül, akik Yelena szövetségesei. Mintha Yelena két idősebb fivérei lennének, olyanok, akiket magadnak is elfogadnál, hűségesek és megbízhatók, akikre számíthatsz minden körülmények között. Nem mellesleg viccesek is, értenek egymás és Yelena piszkálásához, az amúgy feszültséggel teli cselekményben jólesett ennek a kettősnek a humora.

A történet azért volt számomra lenyűgöző, mert egyszerűen kiszámíthatatlan volt. Mindig történik valami és mindig valami váratlan. Imádtam a kialakított világot, a mágiát, a mérgeket. Folyamatosan tapasztalható a feszültség, de mindez semmit nem érne a remekbe szabott karakterek nélkül, akik olyan közelivé válnak, mintha a barátaid lennének.
Meghajtom a fejem a szerző stílusa előtt. Csodálatosan formálta a mondatokat, remek mesélő, soha egy pillanatra sem veszítettem el az érdeklődésem, újra és újra meglepett. Alapos kutatást végezett a mérgek terén, illetve a módszerekről, amik segítik felfedni, kiszűrni az ételek-italokból az oda nem illő összetevőket. Nagyon várom, hogy a kezemben tarthassam a következő részeket, a jelenleg 6 részesre tervezett sorozat második kötete a Magic Study címet viseli. Sőt, nagy örömmel látnám a szerző Insider és Glass sorozatát is a Könyvmolyképző Kiadó újdonságai között a közeljövőben.
A könyvet szívből ajánlom az izgalmas fantasy kedvelőinek.

Borító: Szép a borító, elégedett vagyok vele.

Kedvenc karakter: Yelena, Valek

Szárnyalás:  A menekülés során a katonák "megvezetése".

 
Mélyrepülés:   -

Érzéki mérce:  Kevés romantikus jelenetet kapunk, de azok édesek és gyönyörűen megfogalmazott mondatokban tárja elénk a szerző.

Értékelés:

A könyv előjegyezhető 21% kedvezménnyel ITT!!!!!

Lássuk a könyv trailerét:


Nyereményjáték:

A természet telis-tele van mérgekkel, melyek évszázadok óta erkölcstelen tettek főszereplői. A 19 éves halálraítélt Yelena kapott még egy esélyt. Ám csak addig élhet, amíg tökéletesen látja el feladatát, mint a Parancsnok ételkóstolója. Egy apró hiba számára halálos lehet.
Minden blogon találtok egy-egy üvegcsét. Ezekben az üvegcsékben különféle italok vannak, minden italnak van egy-egy neve. De vigyázzatok, nem minden arany, ami fénylik: a nevek becsapósak lehetnek. A ti feladatok hasonló Yelenáéhoz. Ki kell találnotok melyik üvegcse mérgező és melyik nem. Segítségképpen mindegyik ital receptjét megtaláljátok a blogokon.


Cassian koktél:
1 cl Száraz Gin
1 cl Maraschino
1 cl Cirtomlé
1 cl Violet
csipet Cassia




a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:

09/09 MFKata gondolatai 
09/11 Nem harap a... 
09/13 Insane life 
09/15 Kelly és Lupi olvas 
09/17 Deszy könyvajánlója 
09/19 Roni olvas
09/21 Függővég
09/23 Zakkant olvas 
09/25 Dreamworld
09/27 Könyvszeretet
09/29 Media Addict


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók