KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. szeptember 16., kedd

Rachel Van Dyken: Egyetlen (Ruin sorozat #1)


Az Athenaeum Kiadó hozza el a magyar olvasóknak Rachel Van Dyken Ruin sorozatának első részét Egyetlen címmel. Sokatok kedvence a new-adult műfaj, most egy újabb gyöngyszemmel lehettek gazdagabbak, ha elolvassátok Kiersten és Wes történetét. Érdemes követni a hat állomást, és megfejteni a feladványokat. Sok érdekességet megtudhattok a könyvvel kapcsolatban és két példányt meg is nyerhettek a könyvből a turné végén az Athenaeum Kiadó felajánlásában.

Athenaeum Kiadó 2014. szeptember 22.
296 oldal
Fordította: Szilágyiné Márton Andrea
Goodreads: 4,27
Besorolás: new adult, romantikus

Kiersten elsőéves az egyetemen. Még sosem találkozott senkivel, aki a rémálmait elűzte volna, de olyannal sem, akit ha meglát, a szíve hevesebben kalapál. A beiratkozáskor azonban összefut egy fiúval – szó szerint –, akitől nemcsak kalapál a szíve, hanem egyenesen kiugrik a helyéről. Weston, az egyetemi focicsapat nagymenője sok lánnyal találkozott már. Volt olyan is, aki szexuális zaklatással vádolta. Már éppen nyugvópontra ért volna az élete, erre besétál az ajtón egy elsőéves, akinek vadító vörös hajzuhataga van, és zöld szemében olyan titkok csillognak, amelyeket azonnal meg akar fejteni. Rachel Van Dyken Egyetlen trilógiájának első kötete egy nem mindennapi páros történetét meséli el. Megvédhet-e a szerelem a rémálmoktól? És mi történik, ha a halálos kórral kell szembenézni?

A történet alaphelyzete a new adult történetekre tökéletesen jellemzően épül fel. Kiersten az első egyetemi napján - szó szerint - belebotlik  a gazdag és jóképű Wes-be. A lány riadtan próbál elmenekülni a fellobbant szikra elől, hiszen elképzelhetetlennek tartja, hogy az egyetemi csapat hátvéd sztárja, aki ugyan nem mentes a szaftos pletykáktól sem, de tökéletes modorral rendelkezik, egyáltalán felfigyelhet rá. Pedig Wes-t megbabonázza a lány ártatlansága, tisztasága, és a saját gondjait kizárva próbálja megfejteni  a titkait.
Wes rátalál a lány bakancslistájára, és elhatározza, hogy segít neki véghezvinni az abban kitűzötteket. A kihívások teljesítése során egyre több időt töltenek együtt, különleges helyzetekbe keverednek, ami persze egyre közelebb viszi őket egymáshoz. Lassan, téglánként omlik le a fal, amelyet Kiersten épített maga köré. A rémálmok múlóban, a démonok távozóban, de amikor kiderül az igazság Wes-ről,  a lány újra a pokol tornácára kerül.

Azt el kell ismernem, hogy a szerző remekül ír, de a prológussal alaposan melléfogott. Én nem szeretem, ha a történet elején a képembe tolják, hogy hogyan fog végződni a cselekmény. Bárhogy alakultak is a szálak, végig vártam ezt a csontvázat, mikor fog előugrani a szekrényből. Többen is beszélgettünk a könyvről és azt tapasztaltam, mások sem tudják értelmezni a prológust. Kis kutatás után  rábukkantam a szerző egy kommentjére, miszerint ez egy Kiersten által álmodott rémálom egy darabja. Ezen túllépve mondhatom, hogy a történet megérintett, felkavart, és azt hiszem, azok fogják igazán szeretni a könyvet, akiket ezek a problémák, események személyesen, közvetve vagy közvetlenül érintenek. Csodálatosnak tartom azt a kötődést, a bizalmat, ahogy ez a két fiatal egymás felé fordult, erőt merítettek egymásból, a kapcsolatukból. Kiersten karaktere teljesen hihető volt a számomra, egy szimpatikus lány, aki lelki trauma áldozata, kissé antiszociális, de nyitott a változásra.  Weston már problémásabb. A helyzet az, hogy őt a szerző megpróbálta már létező karakterekből összegyúrni, legalábbis nekem úgy tűnt, ebben a srácban jó nagy adag Andrew (A soha határa) és Travis (Gyönyörű sorscsapás) és egy pici adag Edward kavarog. Edward a bárányka miatt. Oké, itt nem oroszlán, hanem a csúnya nagy farkas szeret bele a bárányba.  Ennek ellenére imádtam a srácot, miért is ne, hiszem nagyszerű elemekből áll. Egy olyan lélek, akit meggyötört az élet, és mára már pontosan tudja, mi az, ami igazán számít.
Mindenképpen meg kell említeni a mellékszereplőket, hihetetlenül jó karakterek. Lisa a szobatársa Kierstennek, néha idegesítő, de nem vészesen, és az ő unokatestvére Gabe. Ők vittek hatalmas adag humort a történetbe, ami mindenképp kellett az egyensúlyteremtéshez. Na de Gabe. Itt álljunk meg egy szóra. Fenyegetően titokzatos múlttal rendelkezik, amire nem lehet büszke, ugyan már megváltozott, de olyan, mint egy bármikor kitörni készülő vulkán. Nem csodálom, hogy a szerző önálló történetet adott neki.
Az írásmód váltott nézőpont szerinti, az elején többnyire Kiersten, később felváltva a két főszereplő  szemszögéből olvashatjuk E/1 személyben a történetet. Ez az írásmód a kedvencem, de nem csak ezért élveztem az olvasást. Végig lehet izgulni ezért a remek párosért,  szerintem nem lesz olyan olvasó, akit valamelyik pontja a könyvnek ne hatna meg. Galamblelkűek készíthetnek egy 100-as zsepit, nyugodtan. Azok se maradnak csalódottak, akik vicces részekre vágynak, ez is biztosított. 
Összességében az apró hibáktól eltekintve emlékezetes, szívfájdító, de egyben szórakoztató történetet kaptam, amit szívesen ajánlok a new adult műfaj rajongóinak. Remélem Rachel Van Dyken többi regénye is megjelenik magyarul, határozottan kedvet kaptam hozzájuk.

Borító: Én azon a véleményen vagyok, hogy az eredeti borítóval kb. tízszeres eladást produkálhatna a könyv. Viszont ha már a változás mellett döntött a kiadó, ennél lehetett volna komolyabb, a betűtípust tekintve meg karakteresebb.

Kedvenc karakter: Kiersten, Wes, Gabe

Szárnyalás: A bakancslistás fürdőzés.

Mélyrepülés: A nővérkés jelenetek szerintem abszolút nem hiányoztak volna a történetből.

Érzéki mérce: New adult könyvről beszélünk, de a cselekmény azonban ennél sokkal ártatlanabb. Csak a szereplők kora indokolja a műfajt, sajnos érzékibb jelenetekre ne számítsatok.

Értékelés:


Mi is az a Bakancslista?
Minden embernek vannak céljai amit el akar érni, dolgok, amiket meg akar szerezni, helyek, ahová mindenképp el akar jutni, tevékenységek, amiket el akar végezni, élmények, amiket élvezni akar - mielőtt feldobná a bakancsát.
Ezeket saját kezűleg írd egy listára, és próbálj meg minél több tételt kipipálni!
A Bakancslista című nagy sikerű film óta lett igazán divat ez a fajta tervezgetés, számtalan variációt kreálhatsz, tervezhetsz időszakokra, évszakokra. Listát vezethetsz például arról, mi az a 30 dolog amit 30 éves korodig el akarsz érni.
Ésatöbbi, ésatöbbi...  Elsőként nézzétek meg a filmet Morgan Freeman és Jack Nicholson főszereplésével.

Innen jó ötleteket vehetsz:

 Nyereményjáték:

Kiersten bakancslistájáról szemezgetünk a blogturné állomásain. A kiemelt betűk összeolvasása adja a megfejtést, segítségül kaptok képet is, ami a kötődik az adott kihíváshoz. A Rafflecopter doboz megfelelő sorába írjátok be a megfejtést! Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! Sok szerencsét a sorsoláson!


a Rafflecopter giveaway
Résztvevő blogok:
09.16 Kelly és Lupi olvas
09.18 Kristina blogja
09.20 Angelika blogja
09.22 MFKata gondolatai
09.24 Zakkant olvas
09.26 Nem harap a .. 

2 megjegyzés:

  1. kérnék egy kis segítséget: milyen kiemelt betűk? :D

    VálaszTörlés
  2. megtaláltam :) azt hittem a bakancslista képén van valami :)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók