KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. november 15., szombat

Lakatos István: Óraverzum 1. - Tisztítótűz

A Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg Lakatos István új regénye, az Óraverzum sorozat első részeként a Tisztítótűz.
Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, és ismerjétek meg Mirkó kaladjait ebben a nem hétköznapi, izgalmas világban! A turné végén három nyereménykönyv várja gazdáját a kiadó felajánlásában!

Magvető Kiadó 2014. november 20.
264 oldal
Besorolás: ifjúsági, kortárs, steampunk

Óraverzum. Ősi, gigászi gépezet, fogaskerekek hajtotta, mechanikus naprendszer.
Mirkó, Seon királyának fia többnyire magányosan múlatja idejét a Fellegvár titkos folyosóin csatangolva. Egyetlen barátja a szórakozott, ám talpraesett nagynénje, Szaffi, aki szabadidejében hihetetlen masinákat bütykölget. A hétköznapok azonban izgalmasabbá válnak, amikor gőzhajók jelennek meg Seon egén. Szerte az Óraverzumból sereglenek a bolygóra, hogy megtekintsék az évszázad látványosságát, a légfelléreknek nevezett óriási lények vonulását. A betegeskedő Mirkót a felfordulás elől nagynénje egy szedett-vedett komédiás társulat rozzant hajóján a Holdra küldi, a nagyapjához – csakhogy a bolygót mozgató szerkezettel valami nincs rendjén, így könnyen lehet, hogy ami izgalmas kalandnak indult, lidércnyomássá változhat.

Lakatos István, Az Év Gyermekkönyve díjat nyert Dobozváros szerzője ezúttal is bebizonyítja, hogy fantáziája kimeríthetetlen. Második regénye egyaránt szól gyerekhez és felnőtthöz, mesél családról, kiüresedett emberi kapcsolatokról, eltemetett titkokról – mindezt sziporkázó humorral és sok-sok kalanddal.

Előzetes információim nem voltak a könyvről, csak annyi, hogy a gyönyörű  borítója alapján valószínűleg steampunk elemekkel is találkozhatok majd a történetben, amit nagyon szeretek.  Illetve annyit sejtettem, hogy gyerek vagy ifjúsági könyvről van szó. Még nem olvastam mást a szerzőtől, tehát nem tudtam mihez hasonlítani sem.
Őszintén megmondom, kicsit megijedtem a történet elején, hiszen egy meglehetősen csíntalan 8 éves gyerek a főszereplő, akinek gyakorlatilag máson sem jár az esze, mint bajt okozni. Hamar kiderült azonban, hogy a kisfiú félárva, az anyukája a születésekor meghalt és az apja, Seon királya, Pongrác bánatában egyáltalán nem foglalkozik vele, de még a királysággal sem.
Tipikus figyelemfelkeltés tehát amit Mirkó alkalmaz, a Fellegvár minden sarkát bejárja, titkos telefon készüléket talál, társalog a vonal másik végén Ludvik bácsival, ijesztgeti az embereket a folyosókon. De kapcsolhatunk eggyel erősebb fokozatra is, használt alsógatyákat rak a bablevesbe, és.....(többi remek poént nem lövöm le)
Végre azonban valami eltereli a figyelmét, léghajók érkeznek a bolygóra, hogy utasaik a legjobb helyről figyelhessék meg a légfellérek vonulását.
De megnyugodhattam Mirkót illetően, azért van néhány felnőtt, akik szeretettel gondoskodnak róla. Jeromos úr, a mindent tudó komornyik és Szaffi néni, a szerkentyűket feltaláló és elkészítő nagynéni, ketten próbálják Mirkón kívül a birodalmat is kormányozni. Miután furcsaságok történnek, úgy döntenek, hogy a Seon bolygó Holdján biztonságosabb lesz Mirkónak. Nem könnyű megfelelő járművet és útitársakat találni, és végül a légfellérek vonulása sem a vártként alakul, gyakorlatilag a Seon-on elszabadul a pokol.

Nos, fantáziában valóban nincs hiány, annyi minden történik, hogy tényleg nehéz összefoglalni néhány mondatban, és még az Óraverzum felépítéséről nem is szóltam. A karaktereket felsorolni is nehéz lenne, változatos, jól kidolgozott szereplőkről van szó.  De még a könyv végére érve sem tudom eldönteni, hogy ki az igazi célközönség. Felnőttként szórakoztatónak találtam, de  bizonyos poénok fárasztóak voltak, amiken viszont egy 10-12 éves fiú olvasó halálra röhögi magát. Ugyanakkor néha térdig járnak a szereplők a hullákban, belekben, egyéb testrészekben, amit viszont nem szívesen ajánlanék gyerek olvasóknak.  Egy felnőtt természetesen észreveszi a rossz családi kapcsolatokra utaló háttérüzeneteket, ezek némelyike számomra nagyon durva volt. Konkrétan a nagypapa tettei és az ő büntetése szerintem nem igazán normális, cseppet sem helyénvaló.
A szerző E/3-ben mesél, könnyen érthető, gördülékeny mondatokban. A cselekmény az első pár fejezet után beindul, és az olvasó végigizgulhatja a történetet, újabb és újabb karakterek bekapcsolódása mellett. Berta asszony felbukkanásai elég hátborzongatóra sikerültek, kedveltem őt.
Nagyon beszédesek  az elnevezések, például a Kolbászcsücsök fogadó, Bor Harbor.
Bőven vannak fordulatok, titkok, amik kellőképpen megleptek az olvasás során, de volt olyan dolog is amit kihagytam volna. ( Kicsit sok alkohol gördült le a felnőtt szereplők torkán. )
Összességében egy egyedi világfelépítésű történetet olvashattam, sok remek karakterrel, léghajós utazással, és sok meglepő eseménnyel. Természetesen mivel sorozatról van szó, a vége némileg függőben maradt, remélem nem kell majd túl sokat várni a folytatásra.

Borító: A borító gyönyörűen részletgazdag, imádom.

Kedvenc karakter:  Szaffi néni

Szárnyalás:  Pongrác észhez térése valódi megkönnyebülés.

Mélyrepülés:  Bocsássatok meg, de én kiosztottam volna Mirkónak pár taslit.

Érzelmi mérce: Komolyan nem tudom, hogy merjem-e ajánlani gyerekeknek a könyvet. Legfeljebb szülő általi felolvasásra, kihagyva a trágárabb szavakat és a véresebb jeleneteket, ami azért felkavaró.

Értékelés:

Ismerd meg a szerzőt!

Lakatos István
1980. november 10-én született Budapesten. Első komolyabb munkája a Miserere homine – Ember, irgalmazz 2008-ban, a Műútban jelent meg, azóta évente új képregényt publikál a lapban.
2009-ben Ljudmila Ulickaja Történetek emberekről és állatokról című mesekönyvét illusztrálta, majd 2010-ben a Nyitott Könyvműhely gondozásában megjelent első képregényalbuma, a Lencsilány.
A Magvető Kiadónál megjelent műve:   Dobozváros (2011)
Díjai
III. díj Art Comix pályázat (2006)
III. díj (megosztva), Mátyás, a király pályázat (2008)
Alfabéta-díj 2009 kép-novella kategóriában (Miserere homine)
Aranyvackor 2009 – a Litera.hu és a Könyvmolyképző kiadó különdíja (Dobozváros)
Alfabéta-díj 2010 kép-novella kategóriába (Vasárnap)
Alfabéta-díj 2010 az év képregényrajzolója
Csodaceruza illusztrációs pályázat, megosztott 3. hely (2011)
Év Gyermekkönyve 2011 (2012)

Forrás: Magvető kiadó honlapja


Nyereményjáték:

Keress olyan mesekönyvet, amit Lakatos István illusztrált, de nem ő a szerzője. Írd be a rafflecopter első sorába! Puskázhatsz innen is: http://moly.hu/alkotok/lakatos-istvan/illusztralasok A többi sor kitöltésével megnövelheted az esélyedet a három nyereménykönyv egyikéhez! Figyelem! A könyveket a Magvető Kiadó fogja postázni, kizárólag magyarországi postacímre. A nyertesek e-mailben kapnak értesítést, melyre 72 órán belül kell válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Sok szerencsét!

a Rafflecopter giveaway
Résztvevő blogok:

11.15 Kelly Lupi olvas
11.17 Always Love a Wild Book
11.20 Deszy könyvajánlója 

2 megjegyzés:

Rendszeres olvasók