KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. november 16., vasárnap

Alexandra Bracken: Sötét elmék


A természet néha elképesztő dolgokat produkál. Olyanokat, amelyeket talán mi magunk sem értünk. S mivel nem értjük, félünk tőlük…Így van ez azokkal a különleges képességű gyerekekkel is, akikről Alexandra Bracken november 18-án megjelenő ifjúsági regénye, a Sötét elmék szól. Tarts velünk a november 9-18-ig tartó blogturnénkon, ahol megtudhatjátok, mi miért is szeretjük annyira ezt a könyvet. Olvashattok továbbá kedvcsináló idézeteket a könyvből, megtudhatjátok, milyen különleges képességű fiatalok szerepelnek benne, és persze a könyv filmadaptációjáróll is hírt hozunk nektek! A nyereményjáték ezúttal sem maradhat el, a Maxim Kiadó által felajánlott 3 db nyereménykönyvet sorsoljuk ki a helyes megfejtők között!

Maxim Kiadó, 2014
472 oldal
Fordította:
Goodreads: 4,32
Besorolás: YA, disztópia

Amikor Ruby a tízedik születésnapján felébredt, valami megváltozott. Olyan nyugtalanító dolog történt, hogy a szülei bezárják Rubyt a garázsba és a rendőrséget hívják. Olyasmi történt, aminek következményeként a kormány brutális „rehabilitációs táborába" küldik. Túlélte a titokzatos betegséget, amelybe az amerikai gyerekek többsége belehalt, de mellékhatásként nála és másoknál is valami sokkal rosszabb tulajdonság fejlődött ki: félelmetes képesség, amelyet képtelenek uralni. A tizenhat éves Ruby most a veszélyesek egyike. Amikor az igazság kiderül, Ruby kis híján életét veszti Thurmondban. De sikerül elmenekülnie. Szökésben van és kétségbeesetten igyekszik eljutni a hozzá hasonló gyerekek egyetlen biztonságos menedékébe, az East River-hez. Csatlakozik a táborokból szökött gyerekek csoportjához. Bátor vezetőjük, Liam, nagyon odavan érte. Ám Ruby bármennyire is vonzódik hozzá, nem kockáztathatja, hogy közel kerüljön hozzá. Azok után, ami a szüleivel történt, semmiképpen. Amikor elérik az East Rivert, kiderül, hogy semmi sem olyan, amilyennek látszik, legkevésbé a titokzatos vezető. Ám más erők is működésbe léptek; olyan emberek, akik semmitől sem riadnak vissza, hogy Rubyt felhasználják a kormány elleni küzdelmükhöz. Ruby borzasztó választás elé kerül, amely könnyen azt jelentheti, hogy fel kell adnia egyetlen esélyét, hogy élni érdemes élete lehessen.
Blogturné extra - interjúfordítás Marci Senderssel, a Disney Hyperion - vezető tervezőjével
Elmondanád nekünk, hogy hogyan kerültél bele a borítótervezésbe?
Mindig is szerettem könyveket készíteni és rajzolni. A Tyler Művészeti Iskolába jártam a Temple Egyetemen és a grafikus tervezést választottam fő szakként. Amikor végeztem, a portfóliom nagyon gyermekbarát volt, így egy tinédzser könyvekre szakosodott kiadónál - aminek a mostani neve Alloy Entertainment - lettem kezdő tervező. Azóta tervezek könyveket.

Borító tervezőként nagyban felelsz az olvasók első benyomásáért. Hogyan választod ki a terveket a borítóhoz? Mik a fő elemei egy sikeres borítónak?
Úgy gondolom, hogy nagyon fontos, hogy a tervező elolvassa a könyvet. Nemcsak a tartalom megismerése miatt, hanem, hogy elkapja a könyv hangulatát és megismerje, hogy ki a célközönség. Figyelembe vesszük a többi hasonló könyvet is a boltokban. A cél az, hogy hű maradjon a történethez, mialatt a borító kitűnjön és különleges legyen a többi között a könyvespolcokon.

A szerzők mennyire adnak segítséget a borítóikhoz? Megbeszélitek a szerzővel a terveket? Másokat is bele kell vonnod vagy ez egy önállóbb folyamat?
A könyvborítók olyanok, mint a hópelyhek, mivel a folyamat minden alkalommal picit más. A szerzők sokszor elküldik az őket inspiráló képeket, azon színészek fotóit, akik leginkább passzolnak a szereplőkhöz, stb. A legtöbb párbeszédet a szerkesztőkkel folytatom, akik nemcsak tartják a kapcsolatot a szerzőkkel, hanem elég határozott elképzelésük van arról, hogy hogyan lehetne a legjobb helyzetbe hozni a könyvet. A könyv fiúknak vagy lányoknak íródott vagy mind a két nemnek? Mi a műfaja? Milyen korosztály olvassa ezt a könyvet? Ha a szerkesztőnek tetszik a borítóterv, akkor a borítót megmutatja mind a szerzőnek, mind a sales, marketing és kiadó csapatnak hogy megbizonyosodjanak arról, hogy biztosan a legjobb csomagolásban van a könyv.

Mi volt a legérdekesebb vagy legnagyobb kihívás a Sötét elmék borítójában?
Mivel a Sötét elmék versenye ennyire sikeres volt, érdekes kihívásnak bizonyult, hogy kialakítsunk egy olyan képet, ami elég erős volt ahhoz, hogy kitűnjön a disztópiás könyvek tömegéből és mind a fiúk, mind a lányok számára vonzó legyen. Rengeteg irányt kipróbáltunk és végül a Sammy Yuen által megalkotott valódi grafikus szimbólum maradt, ami egyaránt erőteljes és karakán érzést nyújt.

Néhány borítón illusztrációkat, másokon pedig fotókat használnak kiinduló pontként. Te mit részesítesz előnyben? Az egyik képtípus lehet jobb, mint a másik?
Nincs preferenciám. Úgy gondolom, hagyni kell, hogy a történet és a piac mondja el, hogy milyen legyen a borító. A sikeres borítónak a lehető legtöbbet kell mutatnia a történetből. Amivel a leggyorsabban / legtisztábban elérjük a célunkat, azt kell használnunk.

Hogyan tartod magad frissként és a borítóidat egyedinek?
Azt vettem észre, hogy akkor kapok ihletet, amikor a legkevésbé számítok rá… például ha ránézek egy moziplakátra a metrón vagy amikor átnézek egy újságot. Mindig magamnál tartok egy vázlatfüzetet random fotókkal, érdekes betűkkel, különleges színkombinációkkal, stb amelyek valamiért megfogtak és amire majd később visszatérhetek. Most már van például egy hasonló digitális helyem a Pinteresten is.

Melyek most a kedvenc könyvborítóid?
Mostanság az igazán egyszerű, de ötletes borítók inspirálnak (még akkor is, ha azok nem gyerekkönyvek borítói), mint a Hová tűntél, Bernadette? (Maria Semple), Slow Lighting (Eduardo C.Corral) és az An Object of Beauty (Steve Martin). De nagyon szeretem Sarah Dessen új borítóit is.


És egy másik interjú, ami kifejezetten a Sötét elmék borítójáról szól:

Honnan indult a Sötét elmék borítótervének az ötlete? Mi volt az eredeti terv és hogyan alakult át ez a végleges borítóvá?
A legelső gondolataink Pszi szimbólumok voltak… eléggé szépek voltak és még színesebbek. Aztán megpróbáltunk alakokat és sokkal gondolatibb irányokat is. Végül visszatértünk a Pszi szimbólumhoz, de jóval határozottabb formában.

Tervezőként beszélnél a színskála fontosságáról, a betűnagyságról, stb, amikor egy bizonyos közegnek tervezel borítót?
A tervező célja, hogy minél gyorsabban adja át a könyv hangulatát. Mivel a szimbólum eléggé durva volt, így a címet egyszerűnek tartottuk meg és a háttér textúráján könnyű elolvasni. A háttér színét sötétnek hagytuk meg és kicsit tompítottuk, hogy menjen a történethez és hogy kiugorjon a fényes narancssárga szimbólum. Az is kitalálható, hogy a narancssárga szín éppúgy szimbólikus, mint maga a szimbólum.

Miért használtok tervezett borítót, ellentétben egy fotó-alapú borítóval vagy egy jóval hagyományosabb illusztrációval?
Ez egy merész történet és úgy gondolom, hogy egy vakmerő szimbólum jól kihozza a történet hangulatát.

Mit gondolsz, mit közvetít a borító a leendő olvasóknak?
Hogy ez egy intenzív történet. A kavicsos textúra és a kiömlött olajból kialakított szimbólum előrevetíti a történetet, ami egy hosszú utazásról szól.

Forrás

Nyereményjáték:
Szeretnénk, hogy játszva ismerhessétek meg jobban a Sötét elmék világát. Ezért a résztvevő blogokon 1-1 kérdést, a válaszokat pedig a turné állomásain találjátok majd. A válaszokat a rafflecopter megfelelő mezőjébe írva, pedig részt vehettek a nyereményjátékon és tiétek lehet a könyv 3 példányának egyike.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesek jelentkezésére 72 óra áll rendelkezésre a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. 

7. A citromsárga milyen képességet takar?



A Blogturné további állomásai:
November 9 - Kristina blogja
November 11 - Deszy könyvajánlója
November 12 - Roni olvas
November 13 - MFKata gondolatai
November 14 - Függővég
November 16 - Kelly Lupi olvas
November 17 - CBooks
November 18 - Dreamworld
November 19 - Könyvszeretet

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók