KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. december 4., csütörtök

Holly Black - Cassandra Clare: The Iron Trial - Vaspróba (Magisztérium 1.)


Mi történik, ha két sikeres írónő, akik nem mellesleg legjobb barátnők, összefog? Nos, például a Magisztérium sorozat, amelyet magyarul a két említett írónő, Holly Black és Cassandra Clare kiadója, a Könyvmolyképző Kiadó hoz el nekünk. 

Call jó ideje tudja, hogy varázsereje van. De a mágia sötét dolog, az édesapja is figyelmeztette. Mindent meg kell tennie, hogy elbukjon a Magisztérium, a mágusképző felvételi vizsgáján. 

De a Blogturné Klub nem retten meg olyan könnyen, úgyhogy december 1-je és 6-a között mi magunk is elmerülünk az iskola föld alatti barlangrendszerében. Minden nap szolgálunk nektek érdekességekkel is, így mire a hét végére értek, ti magatok dönthettek, akartok-e az iskolába járni a szereplőkkel.

És ha sikerül kitalálni ezeknek a bizonyos szereplőknek a nevét is, a nyereményjátékban tiétek lehet a három A vaspróba könyv egyike is!

Könyvmolyképző, 2014
??? oldal
Fordította: Komáromy Zsófia
Goodreads: 3,85
Besorolás: fantasy, middle grade

Callt az édesapja egész életében óva intette a mágiától. A fiú meg van győződve arról, hogy ha sikerrel jár a vaspróbán, és felvételt nyer a Magisztériumba, annak csak rossz vége lehet.

Úgyhogy a lehető legjobban igyekszik, hogy a lehető legrosszabb formáját hozza… és elbukik az elbukásban.

Így hát most várja a Magisztérium, ez az egyszerre szenzációs és vészjósló hely, ami sötét szálakkal kapcsolódik Call múltjához, és kanyargós utat mutat a jövője felé.A vaspróba csak a kezdet, a legnagyobb próbatétel csak ezután következik…

Cassandra Clare anno akkor lopta be magát a szívembe, amikor a Csontváros a kezembe került és szinte egy ültőhelyemben végigolvastam a sorozat első négy részét. Szerelmes lettem a világba, amit az írónő megalkotott, a szereplőkbe, így nem volt kétséges, hogy amennyiben lesz újabb regénye, azt olvasni fogom. A Pokoli szerkezetek sorozata azonban sajnos nem váltotta be a hozzáfüzött reményeimet, de ettől függetlenül kitartottam mellette.
Így amikor szóba került, hogy elolvassam előre a Vaspróba című regényét, amelyet közösen írt Holly Black-kel, szinte az elsők között jelentkeztem rá. 

Az olvasás közben azonban felemás érzéseim voltak. Nem szeretem alapból összehasonlítani a regényeket, de itt most ezt nem lehetett nem megtenni. Rengeteg részletében hasonlít a Harry Potter sorozatra, akár az alaptörténetet, akár a szereplőket nézem. 
A történet ugyanúgy indul, amit egy Cassandra Clare regénynél megszokhattunk - rögtön belekerülünk a sűrűjébe. Alastair Hunt egy gleccser oldalán mászik fel sietősen, hogy bejusson egy barlangba. Ámde bármi is volt az oka a sietségének, már késő, a barlangban lévő összes személy - gyerekek és felnőttek is mind halottak. A látottak megrázzák, de csak két személyre összpontosít, a feleségére, és a kisfiára, akik szintén a barlangban voltak. Meg is találja őket, az asszony már halott, a kisfiú viszont még él. A jégbe pedig két szó van vésve: FIÚT MEGÖLNI.

Ugye, hogy ütős kezdet? Ezután izgatottan vetettem bele magam a regénybe, hiszen egy ilyen erős indítás után nagyon vártam Cassandra izgalmas írásmódját, amit sajnos ebben az esetben csak részben kaptam meg.
12 évet ugrunk az időben - Callum Hunt 12 éves és az édesapja egyedül neveli. Tudja, hogy ért a mágiához, néha megmagyarázhatatlan dolgokat visz véghez, de az édesapja kézzel-lábbal tiltakozik a mágia ellen, mindenáron el akarja fojtatni a fiában ezt a képességet és a lehetőségét is annak, hogy kiképezze magát. Így, amikor Callum meghívást kap a Magisztérium - a mágusok iskolájának felvételijére, minden porcikájával azon van, hogy megbukjon és még véletlenül se kerüljön be egy olyan helyre, amelytől az édesapja mindenáron meg akarja óvni. Persze a sorsát nem kerülheti el, így bekerül az iskolába, ahol megszámlálhatatlan kaland vár rá...
"A tűz el akar égni, a víz el akar folyni, a lég fel akar szállni, a föld meg akar kötni, a káosz el akar emészteni. Call életben akar maradni."

Amit imádtam nagyon, az egyrészt az iskola maga, amely egy barlangban van elhelyezve.Egy barlang mindig sötét, tele van ismeretlen zegzúgokkal, rejtélyes helyekkel, föld alatti patakokkal, sehová nem vezető járatokkal. A helyszínről pedig rengeteg leírást kapunk, látszik, hogy az írónő(k) nagyon utánajárt(ak) a részleteknek, én pedig nagyon szívesen bejártam volna a szereplőkkel az egészet. Mindent átitat a mágia, az ételek, amelyek leginkább zúzmóknak, gombáknak néznek ki, de ha megkóstolod őket, akkor a legkülönfélébb ételek ízei omlanak a szádba, a szobák és termek, amelyeket csak a tanulók által viselt karperecek nyitnak, hagyományos módon nem lehet bejutni, a közösségi helyiségek, ahol mágia által mozizhatnak vagy szórakozhatnak a tanulók és még megannyi más érdekes, izgalmas dolog, ami nemcsak Callum, de a mi lelkesedésünket is eléggé megnöveli az iskolával kapcsolatban.
A különleges lények is nagy kedvenceim voltak, amelyek segítették vagy épp gátolták főhőseinket. Ezek közül is kiemelném Harcebet (nem tudom, hogy mi volt angolul az eredeti neve szegénynek, de a magyar név engem rettentően irritál), a káoszsújtotta farkaskölyköt - igen, Lupiból előtört a farkasimádó:-) és Warrent a világító gyík/elementált, amelyek üde színfoltjai voltak a történetnek.
Az emberi szereplők közül viszont nehezen tudnék kedvencet választani. Call a főhősünk, de nem igazán tudtam megkedvelni. Valószínűleg a sérülése - igen, ezt még nem említettem, hogy a fiú sánta, így sok esetben célpontja a rosszindulatú viccelődéseknek - miatt elég harapós és eléggé magába zárkózó. Nehezen oldódik fel, lassan köt barátságot és ahol tud, bajba kerül.
A két társa, Tamara, a gyönyörű és nagyon okos fiatal lány és Aaron, a kissé titokzatos, nagyon jóképű és a mágiához nagyon értő srác pedig annyit nem szerepelt, hogy bármelyiket is megkedveljem. De egyelőre még mindennek nagyon az elején járunk, Callumon kívül a többi szereplőből csak izelítőt kaptunk.
Az események pedig lassan haladnak. Nagyon lassan. Hosszú oldalakat töltöttünk el azzal, hogy Call és a két társa, Rufus mester "szárnyai alatt" gyakorolnak. Amit ők hiábavalónak éreznek, (és igen, néha mi is:), amíg a többi tanítvány érdekes dolgokat tanul, addig ők gyakorolnak és gyakorlnak. Rufus mester és én is tudtam, hogy ennek célja van (még élénken él az emlékezetemben a nagyon régi Karatekölyök című film, ahol Miyagi mester heteken át festetett kerítést Daniellel - jó okkal:), de a fiatalok nagyon unták. Majd hirtelen indul be az egész történet, olyan sebességre kapcsol, hogy nem győztem követni! Titkok, rejtélyek, sötét jóslatok, árulás és még sorolhatnám, hogy mennyi mindent kapunk szinte egyszerre. És a vége? Igen, a végére mondanám azt, hogy igen, ez Cassandra Clare méltó befejezése! Számomra nem volt kifejezetten nagy csavar, de az biztos, hogy mindenki számára ütős lesz! Itt már éreztem azt, amit az egész regényből hiányoltam, azt, ami a történethez köt, nem ereszt és azonnal akarod a következő részt!

Összességében nem rossz a könyv, de nem is voltam tőle elájulva. Fiúk és lányok is olvashatják nyugodtan, de inkább az a korosztály, amelyik még nem ismeri a Harry Pottert, különben óhatatlanul is hasonlítgatni fogja a két művet és az nem fog jót tenni ennek a regénynek.
Mivel ez egy bevezető kötet, így azért kíváncsian várom a folytatást és nagyon reménykedem benne, hogy a két írónő ott már el tud vonatkoztatni a Harry Potter imádatától és tud valami teljesen újat alkotni - hiszen minden esélyük megvan rá, mert ahogy írtam, a történet vége hozta meg igazán a kedvem a következő részhez:)

Borító: Nagyon látványos, biztos, hogy levenném a könyvet emiatt a polcról! 

Kedvenc karakter: Harceb, a farkas és Warren, a gyík

Szárnyalás: a helyszín, imádnám felfedezni ezt a barlangot

Mélyrepülés: a rengeteg hasonlóság a Harry Potter sorozattal

Érzelmi mérce: nagyon fiatalok, hogy bármilyen szerelmi szál is legyen köztük. Majd talán a későbbi részekben:)

Értékelés:

Blogturné extra - Ékszerek: a karkötő / csuklópánt
Amikor egy tanulót kiválasztanak, hogy a Magisztériumba járjon, kap egy csuklópántot, amit viselnie kell végig, ameddig az iskolába jár.
A karperec egy széles bőrpántból áll, amire egy-egy vaslapot szegecselnek, a csatjuk is ugyanilyen fémből készül.
Forrás

A csuklópántokon az első évben vasból készült fémlap szerepel. Ha a tanulók átmennek az év végi vizsgákon, akkor kaphatnak másfajta fémet a pántra. Legelső a vas, aztán jön a réz, a bronz, az ezüst és végül az arany.
A bőrpántra pedig különböző fémek és kövek kerülnek, a teljesítmények alapján, így mire elballagnak a tanulók, addigra a csuklópánt az iskolában eltöltött éveitek lenyomata lesz. A pánton lévő kövek gyakran egy bizonyos elemet mutat, amit az adott tanuló képes uralni. Például a kék kő a vizet jelképezi, a fekete kő, az ónix pedig a káosz ürességnek a jele.

A pántoknak varázserejük is van, egy fémmágus készíti el őket, és kulcsként működnek, ezzel juthatnak be a tanulók az osztálytermekbe és a lakóhelyiségekbe is.

A HebelDesign - hasonlóan sok Végzet ereklyéi ékszerhez hasonlóan - elkészítette ezeket a csuklópántokat is, amelyek így néznek ki a valóságban:


Nyereményjáték:
Callnak a Magisztérium számtalan új emberrel, iskolatársakkal, tanárokkal, történelmi alakokkal kell megismerkednie. A ti feladatotok csupán annyi, hogy kitaláljátok a szereplők nevét a jelentése alapján! Segítségképpen az egyes nevek betűit összekeverve kiemeltük nektek a bejegyzéseinkben. 
Ha ügyesek vagytok, megnyerhetitek a 3 Magisztérium - A vaspróba kötet egyikét!
Hajrá!

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére szállít!
A nyerteseket e-mailben értesítjük, az értesítéstől számított 72 órán belül kérjük válaszolni az e-mailre, amennyiben ez nem történik meg, újabb nyertest sorsolunk.

A mai név jelentése: pálmafa


A Blogturné további állomásai:
December 2 - Bibliotheca Fummie
December 3 - Dreamworld
December 4 - Kelly Lupi olvas
December 5. - Always Love a Wild Book
December 6. - Media Addict

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók