KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2014. december 3., szerda

Marie Lu: Champion - Bajnok


A fiú egy LEGENDA.
A lány SZÜLETETT TEHETSÉG.
Ki lesz a BAJNOK?

Marie Lu Legenda sorozatának befejező kötetét, Champion - Bajnok címmel a Könyvmolyképző Kiadó hozza el, a Blogturné Klub 3 bloggere pedig örömmel mutatja be nektek a könyvet, néhány extrával és természetesen a már megszokott játékkal, ahol 3 példányt nyerhettek a könyvből.

Könyvmolyképző, 2014
??? oldal
Fordította: AncsaT
Goodreads: 4,40
Besorolás: YA, disztópia

A fiú egy LEGENDA.
A lány SZÜLETETT TEHETSÉG.
Ki lesz a BAJNOK?
June és Day annyi mindent feláldozott a Köztársaságért, és egymásért, de az ország végre a megújulás küszöbén áll. June visszanyerte a Köztársaság megbecsülését, a kormányzat legfelsőbb köreiben dolgozik mint princepsjelölt, Day pedig a hadseregben emelkedett magas posztra. Arra azonban egyikük sem számított, hogy a körülmények alakulása ismét összehozza őket. Épp mikor már küszöbön áll a békeszerződés aláírása, egy járvány kitörése okoz pánikot a Kolóniákban, és ismét háború fenyegeti a Köztársaságot. A fertőzést egy minden eddiginél halálosabb vírus okozza, az ország sorsa pedig June kezében van. De hogy megmentse milliók életét, arra kell kérje, akit mindennél jobban szeret, hogy áldozza fel mindenét. Szívszorító dráma, akció és feszültség. Marie Lu nagysikerű trilógiájának elképesztő befejezése.

A regényt még jóval a magyar megjelenése előtt olvastam és a véleményemet azóta is tartom, miszerint tökéletes befejezése ennek a trilógiának. Az értékelésemet ITT olvashatjátok a befejező részről. Viszont szerettem volna a regényt népszerűsíteni, úgyhogy a blogturnéjában részt veszek, de nem értékeléssel, hanem egy hosszabb interjú fordítással az írónővel, amiben a Championról mesél.

(Előre felhívom mindenki figyelmét, hogy az interjú az első két részre nézve SPOILERES,  így aki nem olvasta azokat, az csak saját felelősségére olvassa el ezt az interjút!)

Kérdés: - Keserédes lesz a vége?
Marie Lu: - Igen. Mindig ahhoz hasonlítom, amit a szülők éreznek, amikor elengedik a gyermekeiket főiskolára. Megkönnyebbülten lélegzem fel, de ugyanakkor kicsit szomorú is. Úgy érzem, mintha ők már nem igazán lennének az enyémek - kiröpültek a nagyvilágba és a nagyközönséghez tartoznak. Most már a képzeletemen kívül élnek. Ez kissé fura.

Kérdés: - Az íráson kívül, mi a kedvenc részed ennek az élménynek?
Marie Lu: - Nézni az emberek reakcióit és azt, hogy mit írnak róla. Imádok rajongói leveket kapni, főleg a fiatalabbaktól, a 10-11 évesektől. Ők pontosan azt mondják, amit gondolnak. Rengeteg pontokba szedett felsorolást kapok: “Ez tetszett, az nem tetszett…” Ezeket tényleg szórakoztató elolvasni.

Kérdés: - A tinik valószínűleg el vannak ragadtatva a Legenda sorozat romantikus részétől. De a 11 éveseknek mi lehet vonzó benne?
Marie Lu: - Rengeteg levelet kapok, amiben az olvasók arról írnak, hogy mennyire szeretnének olyanok lenni, mint Day és June: “Ez igazán jó akciójelenet volt és bárcsak én is így végigszáguldhatnék a városon” vagy “Bárcsak úgy tudnék megoldani feladványokat, mint June”. Ez olyan, mintha olyanok akarnának lenni, mint ők, de azért remélem, hogy ez nem jelenti azt, hogy kimennek majd az utcára, hogy a legkeresettebb bűnözők legyenek.
Vicces látni a kis különbségeket a két korcsoport közt. De igazad van - amikor jönnek a levelek a tiniktől és a kisebbektől is, akkor leginkább a romantikáról írnak és olyan dolgokról, mint, hogy “ne válaszd szét őket!”

Kérdés: - De a Champion mégis azzal kezdődik, hogy külön vannak egymástól. Mit tanulhatunk a kapcsolatukról az utolsó könyvben?
Marie Lu: - Day-nek és June-nak még mindig szüksége van arra, hogy megértsék a helyüket a világban, bármit is jelent ez az életükre nézve, ugyanúgy, ahogy azt is, hogy mivé akarnak válni. Eljutnak a fejlődésüknek arra az utolsó lépcsőfokára, ami elválasztja a serdülőkort a felnőttkortól. Különösen June-nál vannak jelenetek arról, mi változtathat egy jó embert rosszá. A Köztársaságot nem mindig egy könyörtelen diktátor vezette. Nem hiszem, hogy bárki is úgy gondolkozik, hogy “Egy szörnyű zsarnok leszek, aki elpusztítja a világot”. Mindenki úgy gondolkozik, hogy igazuk van, hogy valami jót tesznek a világgal, és hogy fordulhat ez ennyire a visszájára? Főleg June, de Anden, a fiatal Elektor is végigmegy ezen az úton, hogy kitalálják, ez pontosan mit is jelent.

Kérdés: - Úgy tűnik, mintha minden rendbe jönne a Prodigy végén, bár abban biztos vagyok, hogy a dolgok gyorsan félrecsúsznak.
Marie Lu: - A dolgok elrendeződnek - megvan a békeszerződés a Köztársaság és a Kolóniák között, de aztán minden darabokra hullik, ami azt hiszem a valós életben is gyakran megtörténik. Mint, ahogy. “OKÉ, jók vagyunk! Barátok vagyunk?” és utána a dolgok nem a terv szerint haladnak. Ez az, ahogy a Champion története elindul.
Még mindig kapok olyan emaileket, amiben azt hiszik, hogy a Prodigy-vel befejeződik a sorozat és azt kérdezik, hogy “Van harmadik könyv is? Mert úgy tűnik, hogy csomó dolgot sikerült megoldani.”

Kérdés: - Ez egy érdekes történetmesélési elem. Sokan valószínűleg azt feltételezik, hogy a második fejezet olyan, mint a Birodalom visszavág, ahol a dolgok először rosszra fordulnak, mielőtt jön az elkerülhetetlen - talán - boldog vég. Ez itt nem így van.
Marie Lu: - Én egy "írom-ami-éppen-jön" típusú író vagyok, így nem igazán tudom, hogy mi fog történni, ameddig oda nem érek. Amikor elterveztem a Prodigy végét, mindig is tudtam, hogy lesz egy bizonyos lezárása, de emellett egy csomó kérdés is marad, aminek a válaszait majd a Championban kapjuk meg.
Mi történik, amikor új király lesz vagy pedig az új uralkodó a király? Mi mind boldogok és jók leszünk? Hogyan vezeted az országot, ha még egy csomó dolog történik a világban és bizonyos dolgok bejönnek az országba és megzavarnak abban, amit tenni szándékozol?
Day-jel és June-nal kapcsolatban, ez volt a legnagyobb, le-nem-zárt szál, ahogy a Prodigy befejeződött.

Kérdés: - Mennyi maradt abból a befejezésből, amit az elején elterveztél?
Marie Lu: - A Champion legeslegelső változatában jelentősen eltért a befejezés attól, ahogy valójában befejeztem. Rájöttem, hogy ez elég sokszor megtörténik velem, úgyhogy most már nem annyira zavar. Úgy érzem, hogy “Oh, oké. A szereplőim kissé hisztisek.” Néha úgy érzem, hogy nagyon kevés irányításom van a történetem felett. (nevet)

Kérdés: - Az szintén az előző rész befejezéséhez tartozik, hogy Dayt halálos betegséggel diagnosztizálták. Ez egy kevés drámai részt ad az egészhez, hiszen meg van arra a lehetőség, hogy a történet rosszul végződjön.
Marie Lu: - És ez olyasmi, amit jóval a Legenda írása közben vettem észre.

Kérdés: - A rajongók kedvenc szereplői sokat változtak könyvről könyvre?
Marie Lu: - Igazából én láttam egy kis változást. Az első könyvnél éreztem egy kis szakadékot June-nal kapcsolatban - az emberek vagy nagyon kedvelték őt, vagy nagyon, de nagyon utálták a ridegsége és a zárkozottsága miatt és inkább Day mellé álltak.
A második részben viszont észrevettem, hogy az emberek egyre jobban kezdik megkedvelni June-t, mert kettőjük közül ő nőtt többet. Szerették látni az együttérző oldalát. És egyre inkább zavarta őket Day. Ő egy nagyon érzelmes ember, így főleg a Prodigy-ben mutatta meg azt az oldalát, amikor előbb cselekszik, aztán gondolkodik és tévesen ítél meg dolgokat. Érdekes látni a rajongótábor ilyen irányú változásait.
Összességében, főleg a mellékszereplőknél, úgy láttam, hogy az emberek állandó érzéseket táplálnak irántuk. Metiasnak hatalmas a kultusza, attól függetlenül, hogy az első könyv harmadik fejezetében meghal. Ezt imádom. Vicces volt apró flashbackeket beletenni a történetbe, amiben ő szerepel, köszönetképpen a rajongóknak.

Kérdés: - És hogyan is állunk most a Legenda mozifilmmel?
Marie Lu: - Még mindig keressük a tökéletes rendezőt és a producereknek van pár lehetséges jelöltjük. Annak alapján, amit elmondtak nekem, nagy izgalommal várom a választásukat.

Kérdés: - Nem voltál csalódott, amikor Jonathan Levine rendező visszaadta a lehetőséget az év elején?
Marie Lu: - Nem tudom, hogy elértem-e azt a pontot, amikor annyira cinikus lehetnénk, hogy ez idegesítsen (nevet). Az egész folyamat nekem még mindig hihetetlen. Számomra már az, hogy filmek készülnek, felér egy csodával, ha belegondolok abba, hogy milyen bonyolult művelet az egész. Csak élvezem az egész folyamatot, és addig ameddig tovább írhatok, örülök mindennek, amit hallok.

Kérdés: - A The Young Elites - amin most dolgozol, és a Legenda sorozat között van hasonlóság?
Marie Lu: - Az írás stílusában, tónusában és az ütemében kicsit hasonlít a Legendára, de annál egy kicsit sodróbb. Általánosságban nagyobb a szereplőgárdája. Egyébként teljesen más. Úgy hívom, hogy az X-men találkozik az Assassin’s Creed-del. Ilyenfajta érzete van.

Kérdés: - Elképzelhető, hogy valaha is még visszatérsz Day-hez és June-hoz?
Marie Lu: - Nem hiszem, hogy egyhamar visszatérnék a Legenda világához. Soha nem mondom, hogy soha, mert lehet, hogy pár éven belül kitalálok még valamit, amit szeretnék hozzáadni a történethez. De Day és June története véget ért.

Kérdés: - A Champion nagy fináléját jellemezd egy szóval.
Marie Lu: - Azt mondanám rá, hogy “lezárás.” Remélhetőleg senkinek nem marad egyetlen egy nyitott kérdése sem a könyv végére.

Nyereményjáték:
A borítón lévő rózsa annyira megfogott minket, hogy úgy döntöttünk, hogy rózsákkal kapcsolatos lesz a játékunk is. Minden blogon fogtok látni egy képet, vagy egy rövidke leírást valakiről, akihez valamilyen módon kapcsolódik ez a gyönyörű virág. De mi nem a személy nevét kérjük, hanem a MŰ CÍMÉT, amelyben megjelenik ez a szereplő. (ha sorozatról van szó, akkor bármelyik résznek elfogadjuk a címét).
A helyes megfejtők között pedig a Champion - Bajnok három példányát sorsoljuk ki.
Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a győztesnek pedig 72 órája van válasz e-mailt küldeni, ellenkező esetben új nyertest kell sorsolnunk.


A Blogturné további állomásai:
December 3 - Kelly Lupi olvas
December 7 - Dreamworld
December 9 - MFKata gondolatai

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók