KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. február 17., kedd

Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában - Nostradamus Levelei 1.

A Főnix Könyvműhely sorra jelenteti meg az izgalmas, letehetetlen ifjúsági regényeit a fiatal olvasók nagy örömére. A Blogturné Klub három bloggere most Patrick J. Morrison: A Holló hatalmában című regényét mutatja be, mely a Nostradamus Levelei sorozat első része. Érdemes követni a bejegyzéseket, szokás szerint a turné végén egy példányt kisorsolunk az akciókban és talányokban bővelkedő történetből - azok közül, akik mindhárom állomás kérdésre jó választ adnak.


Főnix Könyvműhely 2014.
200 oldal
Besorolás: Middle-grade, időutazós, ifjúsági kalandregény


2025-ben egy rejtélyes vihar hatására örökre megváltozik a világ.
Miután kilenc éves, különleges képességekkel megáldott Noszter Ádám szüleit elragadja egy megmagyarázhatatlan fényjelenség, a fiút csupán egyetlen cél vezérli, megtalálni őket mindenáron. Ám sorsa látszólag másra szánja őt: két évvel szerettei elvesztése után tagja lesz egy tíz-tizenkét éves gyerekekből álló csapatnak, akik az időben utazva egy középkori látnok, Nostradamus útmutatásait követik, és az emberiség jövőjének megvédéséért harcolnak egy nagyhatalmú titkos társaság ellen.
Első küldetésként Ádám vállalja, hogy visszamegy 1844-be, és segít megóvni a híres író-költő, Edgar Allan Poe ellopott levelét a Holló Szövetségétől. Hamarosan azonban kiderül, ellenségei már tudnak érkezéséről…
A Nostradamus Levelei sorozat nyitó darabja hajmeresztő kalandokon és váratlan fordulatokon keresztül repíti olvasóit a végkifejlet felé, számtalan sejtelmes titokról lebbentve fel a fátylat, miközben a színfalak mögött természetfeletti erők ádáz küzdelme dönti el a világ sorsát.
Képzeld azt, hogy tizenegy éves időutazó vagy, és rajtad múlik az emberiség jövője!
Ha nem adod fel, győzhetsz, ám ha veszítesz, örökre a Holló hatalmába kerülsz!

Rajongója vagyok a middle-grade  (10-14 éves) korosztály könyveinek, így nagy lelkesedéssel fogok a kezembe minden műfajbeli újdonságot, főképp azokat szeretem, amikbe némi fantasy szál is kerül.
A Főnix Könyvműhelytől  az utóbbi időben remek ifjúsági könyvek kerültek ki, így nem volt kétséges, hogy Patrick J. Morrison történetére  is szemet vetek. Magyar szerzőről van szó, akinek ez az első regénye, de novellái, versei már több helyen megjelentek és számos pályázaton is remekül szerepelt.  A stílusa magával ragadó, az események egy pillanatra sem állnak le, én az elejétől a végéig izgalmasnak találtam a történetet. Érthető a fogalmazás, itt-ott ugyan  előfordulnak bonyolultabb magyarázatok, de simán befogadható a fiatalabbak számára is. Ez a történet úgy érzem, tényleg szórakoztatja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt.
Két fő részre tagolódik a könyv, az első felében az akkori jelenben, 2025. februárjában járunk Budapesten, illetve ami maradt belőle a két évvel korábbi Megavihar után. Az egész világ megváltozott, eltűnt az elektromosság nagy része, ami maradt az szigorúan kormányzati tulajdon. Az épületek megsérültek, romokban állnak, sokan egyszerűen eltűntek, mint a 11 éves főhős, Ádám szülei is. A srác kétévnyi kóborlás után végül egy magukat Kézbesítőknek nevező csoporthoz kerül, akik Nostradamus jóslatait segítségül hívva dolgoznak azon, hogy a Holló Szövetségének ne sikerüljön átvenni a hatalmat a Földön. Ezek az elvetemült bűnözők meg akarják változtatni a múltat, hogy tönkretehessék a jelent. A Kézbesítők időutazóinak feladata, hogy üzeneteket juttassanak a múltba, helyes irányba terelve az idővonalat.
A második rész már Ádám kitűzött feladatára összpontosít, 1844. szeptemberében landol az időgéppel Baltimore városában. Feladata  szerint vissza kell lopnia a helyére azt a bizonyos levelet, amely Edgar Allan Poe-t megihlette a krimiműfaj megteremtésére. Itt aztán hol túl könnyen mennek a dolgok, hol a feje tetejére áll a terv, és a végére még jó adag meglepetést is kap az olvasó.
Két dolog volt, ami miatt nekem különösen tetszett a regény. Az egyik a steampunk elemek beleszövése a történetbe, amit tudom, hogy nagyon sokan szeretnek, különösen a fiatal korosztály. Mindenféle mechanikus kütyű, gépek és szállítóeszközök szerepelnek, amik beindítják a fantáziát.
Másik tetszetős elem, hogy tanít a könyv, kitér néhány irodalmi vonatkozásra, jó néhány történelmi eseményre, és én ezt nagyon szeretem, az ifjúsági regényekben különösen.
Nagyon tetszett a világfelépítés, belepillanthattam egy elképzelt jövőbe, és az időutazás segítségével a múltba is. Egy alternatív valóságban is járunk, az Asylum nevű bolygón, ami szintén remek ötlet. 
A karakterek ábrázolásával elégedett voltam, Ádám egy talpraesett, okos, gyorsan reagáló srác, picit talán túl jól forog az agya, de ezt betudom annak, hogy végül is két évig az utcán kellett a túlélésért küzdenie, amiből jelesre vizsgázott. 
Egyedül a névválasztás egy része nem tetszett, de ez abból adódik, hogy fárasztanak az erőltetett nevek, fiatal olvasók valószínűleg ezt észre sem veszik.
Szívből ajánlom a könyvet minden gyereknek és a  műfajhoz vonzódó idősebbeknek, izgalmas, remek olvasmány, én nagyon várom a folytatásokat!


Borító: Sánta Kira munkája, aki ismét fantasztikusan jó borítót készített.


Kedvenc karakter: Ádám

Szárnyalás: A steampunk elemeket imádtam.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: 10-14 éves ifjú olvasóknak való időutazós izgalmak.

Értékelés:
Ha megtetszett ITT MEGRENDELHETED!

Extraként egy kis steampunkos hangulat:  

Játék

Minden állomáson egy-egy fontos szereplő betűit rejtettük el, melyeket helyes sorrendbe rakva kell beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Sok szerencsét a kis nyomozóknak!!
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő email-re!

Akit ki kell találnotok ezen az állomáson: Ádám egyik legfőbb segítője!
a Rafflecopter giveaway

A blogturné résztvevői:
02.17. Kelly & Lupi olvas
02.19. Bibliotheca Fummie
02.21. Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók