KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. június 15., hétfő

Kalapos Éva: Rázós utakon (D.A.C. 2.)


Ismered már a DAC lenyűgöző világát? Ha igen, ha nem, ez a blogturné Neked szól! A sorozat több részébe betekintést nyerhetsz, megismerheted a karaktereket, a zűrzavaros ügyeiket és a barátság erejét! Kövess minket a turné során, és játssz velünk! A jutalmad egy példány lesz a könyvből.

Manó Könyvek, 2014
304 oldal
Besorolás: YA, realista

Jaj, ezek a fiúk! A D.A.C. létrejöttével Flóra körül lassan rendeződnek a dolgok, de Márk még mindig tartogat meglepetéseket a számára. Bár először úgy tűnik, minden a lány reményei szerint alakul, a fiú hirtelen furcsán kezd viselkedni, mintha rejtegetne valami sötét titkot Flóra elől… Eközben a Fellegi családban is tovább bonyolódnak a dolgok: Geri viselkedése egyre aggasztóbbá válik, gyakran tűnik el ismeretlen helyekre, gyanús alakok társaságában. És mindennek a tetejébe Flóra múltjából felbukkan egy rég látott ismerős, Dani is, hogy mindent összekuszáljon. Még több szerelem, még több rejtély és még több barátság vár ebben a kötetben!

A D.A.C tényleg szoros baráti körré nőtte ki magát, a benne lévő lányok sülve-főve együtt vannak és segítik a többieket mindenben. Flóra megszerezte az iskola egyik top pasiját és boldog lehetne.... csak, hát ott van a ki nem mondott "de" szócska. Márk nem teljesen azt a fiút adja, akit Flóra elvár és ebből konfliktushelyzet alakul.
A család se sokat változott, Karola néni, mint egy tyúkanyó úgy vigyáz a két kiskamaszra, de ez nem elég, mert mind Flóra, mind Geri életéből hiányoznak a valódi szülők. Az anyukát már nem lehet pótolni, de apukájuk sincs nagyon, mert hát nem tudja kezelni ezt a helyzetet és mellette rengeteget dolgozik is, hogy a megmaradt kis családját eltartsa. Ez az állapot pedig Gerit viseli meg jobban és Flóra hamar rájön, hogy itt ő már kevés, hogy orvosolja ezt a problémát.
Közben persze előkerül Dani - a volt barát is, akiről annyit tudunk csak, hogy valamit csinált a múltban, ami miatt Flóra nem igazán mer vele kapcsolatba kerülni és ami miatt a lány édesapja rettentően haragszik a fiúra.

Szóval zajlik az élet a Fellegi családban, én pedig boldogan vetettem bele magam újra a D.A.C sorozat második részébe. Flórát még mindig nagyon kedvelem, egy fiatal kamasz, azoknak a rengeteg bajával együtt. Néha kicsit hisztisnek tűnt, de mélyebben belegondolva, hogy mennyi probléma veszi körül - lehet, hogy én se viseltem volna el ezt jobban. Sok zűrös helyzetet azonban a sajátos humorával próbált enyhíteni - és ezt nagyon imádtam benne.
A rengeteg fiatal között, ebben a részben hatalmas kedvencemmé nőtte ki magát Karola néni, aki egyszemélyben bejárónő, nagymama, sőt édesanya is. Nagyon szerettem a bölcs tanácsait, amelyekre Flórának néha igazán nagy szüksége volt, hiszen sok olyan valós problémával szembesült, amelyet a barátaival nem igazán tudott megbeszélni - persze a lányok ott voltak, mindig, ha egy barátra volt szüksége, de komoly, érett, tapasztalt tanácsokat nem igazán tudtak neki adni.
Nagyon jó ötletnek tartottam, hogy az írónő valódi problémákat írt bele a könyvbe, legtöbb esetben jó tanácsokkal együtt, de úgy, hogy mégsem hatott kioktatásnak, hanem a történetbe szőtte bele ezeket, mint például a drogproblémák, hogy mennyire megváltozott, mennyire felgyorsult a mai világ a régihez képest:

"– A mai gyerekek nagy része már teljesen olyan, mint egy felnőtt. Ti egy év alatt annyit tanultok és tapasztaltok, amennyit mi annak idején egy évtized alatt, de ennek nem csak jó következményei vannak. Nagyon hamar elfásultok, miközben az igazán mély dolgok elmennek mellettetek, mert nincs rá időtök. "

És ez mennyi kihívás elé állítja a fiatalokat. Mit kell feladni, mennyire kell megváltozni ahhoz (és nem mindig jó értelembe véve), hogy a "menők" közé tartozhass, illetve mikor, kivel kell????? vagy érdemes először átélni az első szexuális élményt. Egyszerűen megdöbbentő volt, amikor Flóra azt állította, hogy ha az embernek pasija van, akkor ez hozzá tartozik a dologhoz. Nem az volt a lényeg, hogy ő akarja-e, hanem az, hogy a fiúk ezt elvárják és ha nem enged, akkor a srác otthagyja... Tudom, ez egy teljesen "megszokott" hozzáállás a mai világban, de akkor is, kivülről, tapasztaltabbként nézve ez nagyon nem jó így.
És ha már itt tartunk, akkor a szerelmi szál. Lassan kezd kialakulni a sokak által nem kedvelt szerelmi háromszög, de egyelőre még nagyon az elején tartunk bárminek is - bár a tapasztaltabb olvasók már gondolom tudják Flóra elszólásaiból, hogy Dani előbb-utóbb komoly vetélytársa lesz Márknak. Márk még egyelőre nyeregben van, de valahogy úgy érzem, hogy az írónő úgy irányít minket, olyan tulajdonságokat, megnyilvánulásokat ad a fiúnak, hogy ha a két fiú között kellene választanom, hogy ki lesz a végső befutó, akkor nem Márkra szavaznék. De majd a további részek erre úgyis választ adnak:).

A vége pedig nem kifejezetten függővég, de ettől függetlenül kíváncsian várom a folytatást. Egyelőre még nem adom meg neki az öt csillagot, még várok valamit, amivel végleg elbűvöl ez a sorozat, de az biztos, hogy ha így halad tovább, akkor méltó vetélytársa lesz a másik, híresebb sorozatnak.


Borító: Vicces, figyelemfelkeltő, fiatalos - illik a regényhez.

Kedvenc karakter: Flóra, Ákos, Karola néni

Szárnyalás: a humor és ezt kiegyensúlyozva a komoly témák említése

Mélyrepülés: még mindig Flóra családja

Érzelmi mérce: alakulgat több kapcsolat is, de minden a YA keretei között szigorúan

Értékelés:

Blogturné extra - kedvcsináló idézetek

"– A mai gyerekek nagy része már teljesen olyan, mint egy felnőtt. Ti egy év alatt annyit tanultok és tapasztaltok, amennyit mi annak idején egy évtized alatt, de ennek nem csak jó következményei vannak. Nagyon hamar elfásultok, miközben az igazán mély dolgok elmennek mellettetek, mert nincs rá időtök. "
Na, te buta liba, akkor miért ülsz még mindig itt? Hát persze: azért, amiért Nina Dobrev sem bírta dobni Ian Somerhaldert a Vámpírnaplókban - mert imádjuk a rosszfiúkat, és hülye liba módjára körömszakadtáig hisszük, hogy meg tudjuk változtatni őket."
 "- Hé, ne harapd le a fejem - emelte fel a kezét Ákos békítően. - Csak kicsit zavartnak látszol mostanában, ennyi.
- Csodálkozol? - böktem a fejemmel az emelet, majd a dolgozószoba felé. - Két remetével és egy túlpörgött házitündérrel élek, szerintem az lenne a csoda, ha normális lennék."

"– Kicsikém, attól, hogy olyat teszel, amit nem akarsz, nem menő leszel, hanem gyenge. És tudod, hogy miért? Mert kizárólag az irányít, amit mások gondolnak rólad."

"Mostanra megtanultam, hogy attól, mert nem beszélünk egy problémáról, még nem szűnik meg létezni, sőt: a hallgatás csak egyre jelentősebbé teszi."

"Az a baj az öregekkel, hogy bármennyire is szeretjük elengedni a fülünk mellett, amit mondanak, kétségbeejtően sokszor igazuk van (persze erre csak akkor jövünk rá, amikor már megszívtuk). "

" [...] de az ember már csak ilyen: sosem jó az, ami éppen van, mindig másra ácsingózik."

" [...] szerintem a szerelemhez mindenképp kell, hogy megérezd, mennyire fontos vagy a másiknak."

"– Pedig elhiheted, hogy ez mindent meghatároz, ami később történni fog veled. Ha már legelőször egy olyan fiúval szerelmeskedsz, akinek nem vagy fontos, a rossz élmény egész életedre megmarad. És mit mesélsz majd a gyerekeidnek meg az unokáidnak, ha megkérdezik, amit te az előbb? Hogy engedtél valami jöttment suhancnak, akinek egyáltalán nem számítottál?"

"Tessék, csak egy hüppögő pasi kell, és bármilyen nőt le lehet venni a lábáról (hogy ez mennyire nem fair)."


Nyereményjáték:
A DAC harmadik részében kiemelt szerepet kapott a Balaton, hiszen ott nyaraltak főhőseink. Mivel Flóra továbbra is a filmek szerelmese, összekötöttük a kettőt. Olyan magyar filmeket / sorozatokat kell felismernetek kép alapján, amik a Balatonon játszódnak.

A rafflecopterben töltsétek ki a megfelelő sorokat, és ne feledjétek, a nyereményetek egy példány a DAC negyedik részéből. Sajnos a kiadó csak Magyarország területén postáz, és a sorsolást követően hetvenkét órája van válaszolni a győztesnek az e-mailre.




A blogturné további állomásai:
Június 15 - Kelly Lupi olvas
Június 18 - Deszy könyvajánlója
Június 21 - Meddia-Addict.hu
Június 24 - Zakkant olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók