KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. június 10., szerda

Alan Bradley: A jósnő kristálygömbje - Flavia de Luce #3

A Maxim Kiadó Könyvhétre jelenteti meg a Flavia de Luce rejtélyei sorozat harmadik részét A jósnő kristálygömbje címmel. A Blogturné Klub ezúttal a korábban már megjelent első és második részt is bemutatja nektek, beszámolunk pár érdekességről, végül a frissen megjelenő harmadik rész is sorra kerül bloggereinknél. Tartsatok velünk és ismerjétek meg a bájos Flavia kalandjait, amelyek tele vannak izgalommal, nyomozással és más titkos hozzávalókkal! A turné végén a játékunk helyes megfejtői között 3 db nyereménykönyv kerül kisorsolásra! Fel a bringára nyomozók!


Maxim Kiadó - Dream válogatás 2015
384 oldal
Fordította: Dr. Dávid Katalin Zsuzsanna
Goodreads: 4,06

Besorolás: ifjúsági krimi

Alan Bradley egy elbűvölő regénnyel tér vissza, amelynek főhőse a rettentően okos és rendíthetetlen tizenegy éves nyomozó, Flavia de Luce. A koraérett vegyész mérgek iránti szenvedélyének
köszönhetően deríti ki a Palánkosban történt gaztettek közötti összefüggéseket.
Flavia csak néhány kellemes órát szeretett volna eltölteni Bishop's Lacey-ben a karneválon. Megkéri az idős cigányasszonyt, hogy jósoljon neki kristálygömbjéből, de baklövést baklövésre halmoz, s a jósnő sátra felgyullad. Flavia mindent helyre akar hozni, de tenni vágyásával az ellenkezőjét éri el, szerencsétlenséget hoz a cigányasszony fejére. A jósnőt éjnek évadján támadás éri a saját kordéjában. Vajon ez annak a helyi mendemondának a következménye, hogy őt okolják egy kisbaba évekkel korábbi elrablásáért?
Flaviát nem hagyja nyugodni a dolog, még akkor sem, mikor „hőn szeretett” nyomozótársával, Hewitt felügyelővel kell osztozkodni az ügyön. De hogy kapcsolódik a bűntény az eltűnt csecsemőhöz? Mialatt Flavia ezen töpreng, egy másik holttestre bukkan…
Hűséges kerékpárján, Gladysen járja a vidéket nyomok után kutatva, s eközben találkozik egy elegáns művésznővel, akinek a birtokában van egy igen kivételes tárgy, egy portré, amely segít fényt deríteni a legnagyobb rejtélyre: milyen is Flavia legbelül?

Flaviát  ebből a részből ismertem meg igazán. Nekem eddig is tetszett a karaktere, mert bírom a talpraesett gyerekeket, akik feltalálják magukat, nem nyávognak, hanem előbb gondolkodnak és aztán jár a szájuk. (bárcsak a felnőttek között is több ilyen lenne)
A sorozat harmadik része határozottan sötétebb lett, mint az előzőek, sokszor felnőttként is paráztam, például a pincében történtek miatt. De voltak más dolgok is, például a hobblerek, a titkos társaság, akik a sarkuknál fogva mártják a gyerekeket a keresztvízbe, mint Achilleust. A gyilkosság áldozata is elég groteszk módon tárul az olvasó szeme elé, és a sokszor felbukkanó erős halszag sem kíméli az érzékeket.
De ez mind külsőség, Flaviát a családi kapcsolatok hiánya is sokkal jobban sújtja ebben a részben.  Apja el van foglalva a bélyegekkel és a pénzügyekkel, nővérei pedig extrém módon szemétkednek vele. A rendőrfelügyelő úgy éreztem, ezeket a dolgokat is világosan látja és amellett hogy elismeri a nyomozásban elért eredményeit, a végére még barátkozási lépéseket is kezdeményez, aminek Flavia határozottan örül. Másik sikere is akad a kislánynak, összebarátkozik a támadás áldozatának unokájával Porcelain-el. Nem felhőtlen ez a barátság, de jó volt látni, hogy Flavia mennyire szeretné megnyerni magának.
A legnagyobb fájdalom a kislány szívében az édesanyja hiánya. Ebben a részben megint felbukkannak információmorzsák, de az olvasó még mindig csak találgat, vajon mi lehet a hegymászóbaleset igazságtartalma? Vajon mi történt valójában az anyukájával? Remélem később ezekre is választ kapok.
Ebben a részben is remek utalásokat kaptam a kémia varázslatos világába, de kétségtelenül kevesebbet, mint az előző részekben. Itt több volt a nyomkeresés, kombinálás, kutakodás és pletykálkodás, amiből ugyebár sokat meg lehet tudni, ha az ember lánya jól forgatja a szavakat.
Nagyon tetszett, hogy a zegzugos kastélyt jobban megismerhettem. Mivel ez most jelentős helyszínnek számít, több jelentet zajlott bent és a kastély körül. Szívesen bejárnám, de nem éjszaka...
Összességégben megint remekül szórakoztam a regényen, és kíváncsian várom, vajon felnő-e valaha ez a lány, fog-e iskolába járni, barátokat szerezni a következő részekben. Ha jól hallottam, a madarak azt csiripelték, hogy idén még két rész megjelenésére számíthatunk!!

Borító: A borítón is látszik, hogy ez egy sötétebb történet.

Kedvenc karakter: Flavia, Porcelain

Szárnyalás:   A kristálygömb megtalálása

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  Bátran ajánlom 14 éves kortól!

Értékelés:
Blogturné Extra: Flavia tutorial:



Ha megtetszett most nagy kedvezménnyel megrendelheted :
https://www.facebook.com/DreamValogatas/app_137541772984354

Játék:

Flavia fő szenvedélye a kémia, ehhez kapcsolódik a blogturné játéka. Minden állomáson találtok egy vegyületet, amit meg kell neveznetek a hétköznapi nevén, és ezt a szót kell beírnotok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő emailre. Sok szerencsét!
6. állomás kérdése: K2S2O5
a Rafflecopter giveaway



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók