KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. június 28., vasárnap

Németh Eszter: Kötéltánc


“Ez a könyv épp annyira szól rólunk is, mint a főszereplő lányról, Liáról. Aki se nem angyal, se nem ördög. Csak egy lány: kötéltáncos.” - Ismerd meg a Blogturné Klub 3 bloggere segítségével Németh Eszter Kötéltánc című regényének főhősét Liát, a kamaszt, aki titkos naplójában meséli el a vele megtörtént dolgokat. A Móra Kiadó megdöbbentően őszinte regénye minden fiatalnak és az őket nevelő szülőknek, pedagógusoknak is tartogat rengeteg tanulságot.

A turné végén, ahogy az lenni szokott, lehetőséged van megnyerni Németh Eszter Kötéltánc című könyvét. Tarts velünk, ismerd meg a 17 éves Lia érzéseit, életét, ami rengeteg elgondolkoznivalót tartalmaz mindenki számára.

Móra Kiadó, 2015
240 oldal
Besorolás: realista

Fülszöveg: Konrád Lia tizenhét éves vidéki lány. A fullasztó kisvárosi környezetben hiába keresi az egyensúlyt két élet, két fiú, de legfőképp a külvilág és saját elvárásai között. Torz tükörben látja önmagát, titkos blogjában vall arról, hogyan hagyják cserben egymás után szülei és barátai…

Németh Eszter blogregényében megdöbbentő hitelességgel mutatja be az 1995 után született digitális generáció útkeresését.

"Mindig lenyűgözött a kötéltáncosok látványa. Levegőt is alig mertem venni, mintha én egyensúlyoztam volna a kötélen. Aztán egyszer láttam egy kötéltáncost leesni. És egy villanásra kiült a nézők arcára az, amit nyíltan nem vallottak volna be: énjük egy darabkája titkon erre a zuhanásra várt. Hasonló élményt élhet át, aki elolvassa ezt a regényt. Lesznek pillanatok, amikor azt kívánjuk, bárcsak… És a végén, amikor elszégyelljük magunkat, rádöbbenünk, hogy ez a könyv épp annyira szól rólunk is, mint a főszereplő lányról, Liáról. Aki se nem angyal, se nem ördög. Csak egy lány: kötéltáncos." - Pacskovszky Zsolt író, műfordító, a Szabadesés szerzője
 

Előre le kell szögeznem, hogy ez nem egy egyszerű könyv, aki vicces poénokat, nagy iskolai bulikat és a tinédzser élet fényesebb oldalát keresi, az ne olvassa el ezt a könyvet.
Aki viszont kíváncsi, hogy a mai fiatalok milyen problémákkal szembesülnek, mi sok esetben a rideg valóság, azok feltétlenül olvassák el ezt a történetet. Okos kis könyv ez, sok mindent megmutat, sok mindenre rámutat, olyan dolgokra is, amelyekről nem szívesen mesél senki.
A történet először kissé kuszának tűnt, nem is értettem, hogy ki ez a rengeteg ember (nagyon sok szereplő van, amelyek kibogozásához nagy segítséget nyújt a könyv elejében felrajzolt "ki kicsoda és kihez tartozik" táblázat). Aztán szépen lassan minden a helyére került és onnantól már élveztem a regényt. Lia a történetét blogban vezeti, mely titkos, csak mi olvasók kapunk lehetőséget arra, hogy betekintést nyerhessünk és  megismerjük ennek a 17 éves kisvárosi lánynak a történetét és mindazon okokat, amelyek elvezetik a végső oldalakon történtekig...
És sok minden vezet oda.

Főhősnőnk ugyanolyan kétségekkel teli életet él, mint bármelyikünk ebben a korban - fiúk, tanulás, család, elismerés - ezek mind olyan dolgok, amelyek nap, mint nap foglalkoztatják. Egy kisvárosban él, az írónő pedig tökéletesen írja le az ottani viszonyokat. Nekem is voltak / vannak kisvárosi, falusi barátaim, aki ugyanezt mesélték el. Fontos, hogy az ember lánya/fia sikeres legyen, amivel a szomszédok előtt el lehessen dicsekedni és, hogy "komoly" udvarlója legyen. És persze fontos a látszat, hogy mindenkivel minden rendben van. Ha bármi gond van, akkor az embert a szájára veszi a közösség és annál rosszabb dolog nincs.
És itt erre tökéletes példát láthatunk. Lia "udvarlója" egy sekélyes, agresszív fiú, aki testileg és lelkileg is bántja őt, de a lány hiába próbál megszabadulni tőle, az anyja nem hisz neki, a fiúnak ad igazat, hisz olyan nincs, hogy a fiú bántaná és rosszul bánna a lányával - hiszen Erik "olyan jó gyerek". Próbálja kétségbeesetten fenntartani a "minden rendben van" látszatot, még úgyis, hogy közben a lánya szenved.
Az édesapa viszont hiába próbál a lánya mellé állni, kevés ehhez. Érdekes olvasni egy olyan állapotról, ahol az anya az erősebb, az apa pedig a gyengébb karakter, hiszen a legtöbb regényben ez pont fordítva van - agresszív apákról és gyenge akaratú anyákról sűrűbben olvashatunk, mint fordítva.
És persze ott van az iskola, ahol szintén helyt kell állni - a barátok, a közösség és a tanulnivalók között. Vannak jó barátok, ezek adják Lia életének fénypontját és persze ott van Bence, az ex, aki talán kiutat nyújthat a lánynak.
Kettőjük kapcsolata nagyon aranyos, ez az a rész, ami picit feldobja az amúgy eléggé komor történetet. De vajon elég Bence ahhoz, hogy Lia túlélje ezt az időszakot? Főhősnőnk rettentően nagy önbizalomhiányban szenved, ami a mai fiatalokon ugyanígy nagyon érződik. A kirakatnak élnek, de közben belül rengeteg probléma emészti őket.
A regény nagyon fontos témákkal foglalkozik, mint a testi kapcsolatok - mikor és kivel legyen az első; a szülőkkel való viszony - és mennyire fontos az, hogy a szülők még ebben a korban is odafigyeljenek a gyerekeikre, mert, bár a tinik ekkor már rettentően felnőttnek érzik magukat, de mindeközben még nagyon sérülékenyek; az étkezési zavarok, amelyek a megfelelni vágyásnak és a sok problémának köszönhetőek és még sorolhatnám. Lia pedig mindenbe beavat minket, részletesen, sokszor elég naturálisan, hiszen ez egy magánblog, nem kell attól félnie, hogy olyanok is olvassák, akik miatt esetleg szépíteni kellene bármit is.

És a történet vége.. Bár sok mindent sejtünk, de ahogy az írónő megoldotta a befejezést, nekem nagyon tetszett. (többet azonban nem merek róla írni, nehogy spolierezzek).

Összességében egy elég komor, de realista történet, amit szerintem érdemes elolvasnia minden fiatalnak. A komor mivolta mellett mégis - miután belerázódtam a sok szereplőbe - már olvastatta magát a könyv, nehéz volt letenni, mert nagyon kíváncsi voltam, hogy Lia sorsa hogy alakul. A blogos, chates formátum pedig a fiatalok számára is könnyedebben fogyaszthatóvá teszi ezt a regényt.
És hogy kinek ajánlom? Fiúknak és lányoknak egyaránt, bár a lányokat valószínűleg jobban megfogja a női főszereplő sorsa.

Borító: kifejező és kellően komor, mint maga a történet

Kedvenc karakter: Bence

Szárnyalás: Bence és Lia kapcsolata

Mélyrepülés: Erik és Lia anyja

Érzelmi mérce: szerelem, fájdalom, harag, megbánás - rengeteg érzelem szerepel a történetben.

Értékelés:


Blogturné extra - idézetek
Rengeteg jó gondolat van a regényben, ebből idéznék párat:

"Hiába minden, úgyse lehet elmenni ebből a városból. Mindegy, hová jársz, kivel futsz, ki tudják-e fizetni az egyetemed az ősök, a végén úgyis itt fogsz kikötni.
Legalábbis Erik ezt szajkózza, hogy hiába tanulok, úgyis itt fogok kikötni, az önkormányzati magasságokig vihetem maximum. Ha szerencsém van, addig nem un rám, és akkor lesz férjem meg gyerekem. Másnak úgyse kellené, örüljek, hogy vele megfogtam az isten lábát. Kisvárosi álom luxuskivitelben."

"Nincs true love, a szerelem csak egy legenda."

"Goldoni Két úr szolgáját néztük meg. Hát a darabban legalább annyit, ha nem jobban kavartak, mint az életben, brazil szappanoperára rövidítve. Az ofő csak nézett hétfőn, meg a magyartanár is, hogy az osztály fele teljesen képben volt. Végül is mi ezen a meglepő? Nagyjából ugyanezt csináljuk sulin kívül."

 "Megint kislánynak éreztem magam. Kislánynak, aki még hisz abban, hogy a felnőttek hatalmasok, varázslók. Hisz abban, hogy megvédi, és vigyáznak rá.
Pedig a felnőttek nem ilyenek. Belerokkannak a sok munkába, mert azt hiszik, hogy a pénz majd pótolja mindazt, amit elvesztegetnek a pluszmunkával töltött időben. Azt mondják, hogy értünk dolgoznak, hogy mindenünk meglegyen. És nem veszik észre, hogy az idejük, a csendjeik, a szavaik sokkal többet érnek."

"A beszéd eleve félreértések forrása. A jelenlét nélküli beszéd pedig maga a félreértés."

"Nem bírok többet írni, a boldogság néma."

"Nincs elég bátorságom a boldogsághoz."

"A jót tényleg őrizni kell, mert a különben menthetetlenül maga alá gyűri a rossz."


Nyereményjáték:
A könyv fontos témákat érint, olyanokat, amikről nem árt tájékozódni. A regény ebben is segítséget nyújt, és most ezt igyekszünk mi is megtenni!
A szokásos játék ezúttal elmarad, de a könyvből 2 példányt is megnyerhettek. A feladat a következő: a rafflecopter dobozban látott szervezetek Facebook oldalának felkeresése,- Ők mind segíthetnek a családon belüli erőszakot átélőkön, vagy olyan nőkön/lányokon, akiket a párkapcsolatuk során bántalmazás ér/ért. Fontosnak tartjuk, hogy tájékozódjatok, ha netán bajba kerülnétek, vagy valamely ismerősötök, akkor tudjátok, hogy hol kaphattok segítséget. Ne feledd! A segítségkérés életet menthet!

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz! A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére a megküldött e-mailre válaszolni, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. 


A blogturné további állomásai:
Június 22 - Media Addict
Június 25 - Zakkant olvas
Június 28 - Kelly Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók