KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. július 15., szerda

Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt - Csajok és csokik #2

A Kolibri Kiadó jóvoltából, július 17-én hazánkban is megjelenik Cathy Cassidy: Mályvacukor égbolt című regénye, a Csajok és csokik sorozat második része. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere egy blogturné keretein belül bemutatja a kissé különc, ámde mindig vidám Skye Tanberry rejtélyes álmokkal és kutatással átszőtt történetét.
2015. július 13-tól minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve rengeteg, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!

Kolibri Kiadó 2015.
388 oldal
Sorozat: Csajok és csokik 2.
Fordító: Angyalosy Eszter
Illusztrátor: Julie Ingham

Goodreads: 4,12
Besorolás: middle grade/YA
Itt megrendelheted:
http://www.libri-kiado.hu/konyveink/konyv/649/Malyvacukor_egbolt_%E2%80%93_Csajok_es_csokik_2.

Skye a világon mindennél jobban szereti az ikertesóját, Summert. Mindig mindent együtt csinálnak, ám Skye újabban kezdi azt érezni, teljesen eltűnik testvére árnyékában, mellette mindig csak a második legjobb lehet. Emiatt is érinti annyira fájdalmasan, mikor kiderül, Alfie is csak azért barátkozik vele, hogy meghódíthassa Summer szívét.
Skye szeretne önmaga lenni, megmutatni saját stílusát és egyéniségét. De nem könnyű elszánnia magát, hiszen egy tökéletes, menő és népszerű ikertestvér mellett miért lenne bárki pont rá kíváncsi?
Öt lány, öt nézőpont, öt könyv. Cherry után a Mályvacukor égboltból megismerjük Skye történetét.
Egy könyvsorozat, melyben minden testvérnek megvan a maga története… Neked melyik lány lesz a kedvenced? Talán a Mályvacukor égbolt főhőse, Skye? Ő az a lány, akinek szőke, hullámos a haja, kék a szeme, egy kissé talán különc, de mindig vidám, kedves és barátságos. Igazi egyéniség.

Ahogy az első résznél is tapasztaltam, sokkal több mondanivaló van a történetben, mint amire a fülszöveg alapján számítottam. Az előző rész Cherry (és az apja) beilleszkedéséről szólt a Tanberry családba, ezúttal a 13 éves ikerpár egyik fele, Skye került a középpontba. A szerző szerencsére nem állt meg annál, hogy az ikerséggel kapcsolatos problémákat boncolgassa, bár ebből is adódott sok megoldandó helyzet, hanem belevitt Skye történetébe egy félig meddig paranormális szálat, ami engem igencsak elvarázsolt.
Halloween alkalmából a testvérek barátokkal kiegészülve a kert végében lévő cigánykaraván-kocsiban mesélnek kísértet történeteket egymásnak. Egy régi história is szóba kerül, miszerint élt itt az 1920-as években egy Clara nevű fiatal lány, akit egy gazdag kérőhöz akartak férjhez adni, de ő beleszeretett a cigánykaravánnal itt táborozó fiatalemberbe. Sajnos a  történet tragikusan végződött, a lány a tengerbe veszett. A társaság lehangolódva indult vissza a házba, ahol nagy meglepetés várta a lányokat. A padlásról lehozott ládában Clara holmiját találják meg, ami leginkább Skye érdeklődését kelti fel, hiszen ő vonzódik leginkább a régi ruhák iránt, az ő szenvedélye a történelem. Ettől a naptól fura dolgok történnek vele, éjjelente Clara világát álmodja maga köré, és egy helyes barna hajú srác, Finch babonázza meg. A baj ott kezdődik, amikor Skye  nem elégszik meg azzal, amennyit a történetről tud, nyomozni kezd, ki akarja deríteni, valójában mi történt Clarával és a cigánykaravánnal. Ez a megszállottság megijeszti a környezetét, eltávolodik tőle az ikertestvére és legjobb barátnője is. Skye nem látja tisztán a helyzetet, azt gondolja Summer mindent elvesz tőle, egyébként is sikeresebb, szebb, tehetségesebb nála, most meg ráadásul a barátnője is hozzá pártol, sőt Alfie, az osztály bohóca is Summerbe szerelmes, és van képe Skye-tól kérni tanácsokat az udvarláshoz.
Mindezek tetejébe Summer karácsonyi kívánsága is teljesül, Valentin napon a szüleik a helyi közösségi házban szülinapi partit rendeznek az ikreknek, aminek a témája mi más, mint a Valentin nap, némi retróval megspékelve. Summer hiába kéri Skye-t, hogy ne Clara ruháját vegye fel, a lány nem hallgat rá, és Summer rossz megérzései valóra válnak.

Nagyon megszerettem Skye karakterét, imádja a történelmet, a régi ruhákat és hordja is őket, teljesen egyéni stílusa van. Kedves lány, segít mindenkinek, imádja a testvéreit. Tetszett, amikor a sarkára állt és ki merte mondani, hogy nem akar több táncórát. A félelmei igenis jogosak voltak, egy ikerpár mindig ki van téve annak, hogy rangsorolják őket. Mindig van közöttük versengés, és az emberekben kényszeredetten ugyan, de kialakul, melyiküket látják jobbnak ebben vagy abban a témában.
Szeretem ebben a sorozatban, hogy a szerző mennyire kihangsúlyozza a család fontosságát. Azt, hogy amiben tudják, segítsék egymást a családtagok. Jelen esetben fontos a családi vállalkozás, a fogadó és a csokimanufaktúra is, mindenki kiveszi a részét az adódó munkákból. Az apjuk lelépése kiborította a lányokat, ráadásul most a világ másik végén vállalt munkát, így a találkozás még nehezebb lesz. A lányok ezt különböző módon dolgozzák fel, Honey a legnehezebben. Skye és Summer mindig ott vannak egymásnak, úgy éreztem nekik ezen is egy fokkal könnyebb túllépni.
Alfie karaktere vicces volt, és tényleg figyelemre méltó a fejlődése. Kicsit féltem, hogy Skye-t megbántja komolyabban, de nem így lett. Nagyon-nagyon jót tett a történetnek ez a kis misztikus szál, ami egyáltalán nem volt erőltetett. A postáskisasszony szavait idézem, akinek némi cigány vér is folyik az ereiben:

"Rengeteg dolog van a világon, amit nem értünk teljesen.. árnyékok a múltból.. a boldogtalanság, a megbánás lenyomatai sok-sok évvel ezelőttről.. Ilyen dolgok nagyon is léteznek Skye, és a tragédiák rá tudják nyomni a bélyegüket a jelenre."

Ó, nehogy kihagyjam az egyik leglényegesebb elemet! Az édességek! Ez már az első résznél is probléma volt, ezt a könyvet nem lehet nassolás nélkül végigolvasni!!! Olvadnak a csokik és más finomságok a nyelveken, képtelenség kibírni, hogy legalább egy valamit ki ne próbálj a receptek közül. Szerencsére lehet kapni már itthon is mályvacukrot, sőt, a mini fajtát is.
Szívből ajánlom ezt a sorozatot a fiatalabb tiniknek, a szerző nagyon ért a korosztály nyelvén, a sorozat nem érdemtelenül fogja belopni magát a szívetekbe.

Borító: Cuki
 
Kedvenc karakter: Skye

Szárnyalás: Minden apró madaras utalás.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Korosztályra jellemző tini vágyódások, aranyosan, kedvesen. 10 éves kortól ajánlom.

Értékelés:
Extraként egy összeállítást hoztam a 20-as évek világából, a ruhákat nézve, nem csodálkozom, hogy Skye nem tudott megválni Clara ruháitól..


Nyereményjáték:

A történet főszereplőjének, Skye-nak van egy ikertestvére, Summer, akit a világon mindenkinél jobban szeret. Ám bármennyire is különleges a kettejük közti viszony, hősnőnk bizony sokszor úgy érzi, testvére árnyékában él.
Így hát mostani játékunk nem is szólhatna másokról, mint az ikrekről. Olyan hírességeket keresünk, akikből - legalább - kettő van, és akár egyikük, akár mindketten közéleti személyiségek.
Nektek nincs más dolgotok, mint az egyes állomásokon található képek alapján kitalálni, melyik testvérpárra gondoltunk, és mindkettejük nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ha mind a hét állomást teljesítettétek, esélyetek nyílik megnyerni, a Kolibri kiadó által felajánlott 3 nyereménypéldány egyikét!Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

További állomások:
07.13 Dreamworld
07.15 Kelly és Lupi olvas
07.17 MFKata Goldolatai
07.19 Deszy könyvajánlója
07.21 Szembetűnő
07.23 CBooks
07.25 Zakkant olvas


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók