KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. november 24., kedd

Jacob Grey: Vadak - A fehér varjú hangja (Vadak #1)


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Jacob Grey: Vadak – A fehér varjú hangja című regénye, a Vadak sorozat első része. Ennek apropóján, meghívunk kedves Olvasó, hogy tarts velünk, és ismerjük meg együtt a fiút, akit varjak neveltek fel, fedezzük fel vele és három hű társával együtt a múltban rejlő titkokat.
Az út első napjára 2015. november 22-én kerül sor, majd ezt követően másik három blogger segítségével ismerhetitek meg a Vadak világát. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyereményjátékon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - három példány a Vadak – A fehér varjú hangja című könyvből.

Kolibri Kiadó 2015. november
302 oldal
Fordította: Magyari Andrea
Goodreads: 3,68
Besorolás: Middle-grade, YA, fantasy, misztikus


Jacob Grey rejtélyes figura. Kevesen ismerik őt személyesen. Azt beszélik, az Egyesült Államok egyik nagyvárosában él, éjjelente pedig az utcákat rója, így találja ki sötét hangulatú, izgalmas történeteit.
„Az idegen kopogtat, majd elfordítja a fejét. Egyenesen Krára néz. Most a varjak is elmentek, és a világon senki nincs itt, csak Kra és az idegen.
A fiú egy aranygyűrűt pillant meg a férfi mutatóujján. Az ékszer ovális felületére valamilyen képet véstek. Egy pók potrohának és nyolc lábának éles vonalait.
A férfi alig mozgó ajkakkal suttogja:
– Érted jöttem!"

Mi jutott eszembe először a könyv olvasása után? Tökéletes ajándék lehet egy 10-14 év körüli fiúnak, ez pontosan olyan történet, aminek elolvasásával megkedvelik a fiúgyerekek is a könyveket. Sötét hangulatú, izgalmas kaland, a jó és a rossz soha véget nem érő küzdelmél.
Kra nyolc éve él az utcán, illetve gyakorlatilag egy fészek az otthona, amit ő maga épített az elhagyatott városi park egyik fájának magas ágai közé. Van egy visszatérő rémálma, miszerint a szülei valami nagy veszély elől menekítve kidobták őt az ablakon, de esés helyett varjak kapták el a levegőben, és szállították biztonságos helyre. Ez annyira valóságos álom, hogy egy idő után biztos benne, hogy ez egy emlék, ami tényleg megtörtént vele. A varjak azóta is társai, valamilyen furcsa okból érti a nyelvüket, együtt járják éjjelente a várost, hogy maradék élelmet szerezzenek. Az egyik ilyen portyázás alkalmával tanúja lesz egy szökésnek, három sötét alak menekül a közeli városi börtönből. Kra jól ismeri a börtönigazgatót és családját, gyakran lesi őket az ablakukon keresztül. Lydia és az apja veszélybe kerülnek, de Kra  a varjak segítségével megmenti őket. Lydia próbál barátkozni a meglehetősen visszahúzódó fiúval,  a szökött rabok körüli rejtélyeket szeretnék közösen kideríteni. Kra rájön, hogy ő a Vadak közé tartozik, akik egy-egy állatfajhoz kapcsolódnak, és különleges képességekkel bírnak. Felfedezi, hogy nincs egyedül ezzel a városban, és újdonsült társaival szövetségre kell lépnie, hogy megállítsák a leggonoszabb Vad, a Szövőember visszatérését, aki annak idején a  város pusztulását okozta.

Örömmel olvastam ezt a történetet, mert újra megbizonyosodhattam abban, hogy vannak még olyan kiskamaszoknak szóló történetek, amiket nagyon is érdemes megismerni, sőt, a felnőttek is jól szórakozhatnak rajtuk. A Vadak is ezek közé tartozik, több szempontból is. Kra karaktere nagyon tetszett, ő tipikusan az a szereplő, akit azonnal a szívedbe zársz, hiszen elveszítette a szüleit, és fél gyerekkorát az utcán töltötte, gyakran éhesen, és nem csak a szeretetre. A körülmények erőssé, kitartóvá tették, különösen szimpatikus nekem a szabadságvágya, ez nagyon fontos az életében.  A könyvtáros hölgy ugyan hetente egyszer forró csokival várja, de igazából nincsen kapcsolata az emberekkel és ez valójában nem helyes, olvasóként alig vártam, hogy összebarátkozzon a lánnyal.
Lydia barátságos közeledésére nem csoda, hogy annyira pozitívan reagál, megtalálják azonnal a közös hangot, és a kislányt a madarak közelsége sem riasztja el, kíváncsian érdeklődik irántuk.
Három varjú jelenti Kra társaságát, Morc, Rikacs és Tejes. Utóbbi fehér tollú, vak, de nagyon bölcs varjú, aki általában hallgatag, de ha szól, minden mondata jelentőségteljes. Felbukkannak a történetben más Vadak is, akik a jó oldalon, illetve a gonosz pártján állnak, és az volt az érdekes ebben, hogy a hozzájuk tartozó állatok nem  a hagyományos mesevilágbeli értelemben megszokott oldalon álltak, hanem meglehetősen keveredve.
Az írásmód a lehető legnagyobb dicséretet érdemli, a szerző megteremtett egy sötétbe hajló hangulatot, amihez nagyon jól illett a kissé disztópikus jellegű nagyvárosi háttér. Az olvasóban pár oldal után kialakul a szimpátia a főhős iránt, aki egy árva fiú, ablakokon át figyeli vágyakozva mások családi életét, a meleg otthonokat, bennük a biztonságot és a szeretetet. Ezzel szemben ő egy faágak között épített sátorszerű valamiben él és a szemétből túrja ki az ennivalót. Ez a kétféle élethelyzet élesen fordul szembe egymással, mintha a való életből vette volna a példát.
A Vadak  világa újszerű ötlet, nem csak kommunikálás az egyedüli képesség, az állatok segítségül is hívhatók, még a csatába is beszállnak. Sőt egyes Vadak még átváltozásra is képesek.
Nem hagyhatom szó nélkül, hogy mennyire tetszett a Halottak Birodalmában tett látogatás, a szerző nagyon finoman oldotta meg, hogy Kra találkozhasson újra a szüleivel.
Lényeges megemlíteni, hogy a szerző nem túl kíméletes a fiatal olvasókkal, minden szívbaj nélkül helyezett el a történetben néhány keményebb jelenetet, ahol bizony az én szívem is nagyobbat dobbant. A cselekmény pörög, elég nehéz letenni a könyvet, az olvasó egyre kíváncsibbá válik, vajon mit tartogat még a szerző, mert fordulatokban nincs hiány. Persze egy gyakorlottabb olvasónak nincsenek nagy meglepetések, mégis izgalmas volt végig. Nincs függővég, de nem is teljesen lezárt a történet, én akár holnap olvasnám a folytatást.
A kötet kemény kötésben jelent meg, a védőborító csodaszép, fényes, részletgazdag, jó kézbe venni és nézegetni. 
Összességében ez egy remek sorozatkezdő regény, szívből ajánlom az ifjúságnak, fiúknak  lányoknak egyaránt, de kitűnő szórakozást nyújthat a felnőtteknek is, nálam a kedvencek közé került.

Borító:   Gyönyörűséges, eredeti. Imádom.
 
Kedvenc karakter: Kra

Szárnyalás: A Halottak Birodalma a saját világunk tükörképe...
Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce:  A könyv tartalmaz néhány halálesetet, ezért én a 9+ ajánlást felvinném 12+-ra.

Értékelés:




Játék:

A Krát felnevelő varjak korukban, színükben és személyiségükben különböznek egymástól, de a varjakat a valóságban nem eszerint különítjük el, hanem fajok szerint. Mi most ezeket a fajokat keressük. A feladatotok az lesz, hogy a blogokon lévő bejegyzésekben a kiemelt betűk segítségével kitaláljátok, hogy melyik varjúfajokra gondoltunk. A faj nevét írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe.
Ha kitaláltátok mind a négy faj nevét, esélyetek nyílik megnyerni a Kolibri Kiadó által felajánlott Vadak – A fehér varjú hangja regény egy-egy példányát!
Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turné résztvevői:
11/22 Dreamworld
11/23 Könyvszeretet
11/24 Kelly és Lupi olvas
11/25 Deszy Könyvajánlója


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók