KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. november 21., szombat

Debbie Macomber: A fagyöngy alatt


A General Press Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Debbie Macomber: A fagyöngy alatt című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub hat bloggere mutatja be ezt az ízig-vérig romantikus karácsonyi történetet.
2015. november 15-től minden másnap egy-egy blogger teszi közzé a véleményét a könyvről, illetve néhány, a történethez kapcsolódó érdekességgel is találkozhattok majd, ha velünk tartotok. Érdemes követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is!
General Press, 2015
240 oldal
Fordította: Szentesi Mária
Goodreads: 3,58
Besorolás: romantikus


Addie Folsom egykor nagy álmokat szövögetve vette nyakába a világot. A lány az érettségi vizsga előtt otthagyta az iskolát, sőt a szülői házat is, hogy a maga útját járja. Immár felnőttként, édesapja halála után hazatér, hogy az anyjával töltse az ünnepeket. Ám valósággal földbe gyökerezik a lába, amikor megtudja, hogy az asszony egészen mást tervezett: a legjobb barátnőjével, Julie-val kéthetes floridai hajóutazásra indulna. Úgy tűnik azonban, egy baleset keresztülhúzza a számításaikat. Julie fia, Erich, akit Addie a háta közepére kíván, balesetet szenved. Mivel a lány tudja, az édesanyjának mekkora szüksége van erre az útra, kénytelen-kelletlen felajánlja, hogy gondját viseli a férfinak a távollétükben. Erich azonban mogorvább, mint valaha, sőt az ünnepeket is utálja. Vajon némi égi segítség elegendő lesz ahhoz, hogy a karácsonyi csoda ezúttal se maradjon el?

Debbie Macomber (Angyali segítség, Csillagos éj) ízig-vérig karácsonyi regényében két fiatal megható és sokszor megmosolyogtató történetét követhetjük nyomon a nehéz kezdettől a fagyöngy alatti beteljesülésig.

Azt hiszem, nagyon régen volt már, amikor Júlia és egyéb romantikus füzeteket olvasgattam, de egy dologra tisztán emlékszem, arra, hogy minden realitást nélkülöztek. Természetesen ez nem gátolt meg abban, hogy őrületes mennyiséget olvassak el belőlük. Egy idő után azonban eltávolodtam a felnőtt, romantikus történetektől. Aztán jött ez a lehetőség, hogy Debbie Macomber egyik romantikus regényével turnézzunk és a fülszöveg elolvasása után azonnal előjött a romantikus énem. Lávsztori ráadásul karácsonnyal egybekötve? Így november végefelé igen, erre volt szükségem, úgyhogy azonnal lecsaptam a könyvre.

A történet pedig minden várható kliséje mellett mégis különleges. Adva van egy lány, Addie, aki az édesapja halálhírét meghallva, hat év távollét után hazatér. Addie sosem érettségizett le, úgy gondolta, hogy így is talál magának nagyon jó munkát, de sajnos az álmait nem koronázta siker. Az édesanyja örömmel fogadja vissza, viszont elmeséli neki, hogy a barátnőjével, Julie-vel együtt nem töltik itthon a karácsonyt, hanem elutaznak egy karibi-hajóútra.
Addie így egyedül maradna az ünnepekre, ha nem történne Julie fiával, Erich-kel egy csúnya autóbaleset, aki emiatt gondozásra szorul, így Addie kénytelen segíteni a férfinek. Ami persze nem túl könnyű a számára, hiszen Addie halálosan szerelmes volt kislányként Erichbe, aki viszont kihasználva ezt, pokollá tette a lány életét a sok szurkálódásával és szemétkedésével.

És itt lép képbe Harry Mills, aki nem más, mint egy angyal és akit a Mennyből küldtek le, hogy segítsen az embereken. Az első "munkája" Addie, akinek a sorsát kellene egyengetnie, ő pedig a mentorával közösen megpróbálnak egy boldog karácsony és talán egy még boldogabb jövő felé terelgetni a lányt.

Úgy éreztem, hogy az írónőnek is nagyon tetszik ez az "angyal-szál", mert úgy tűnt, mintha a valódi főszereplő nem is Addie lett volna, hanem Harry. Vele néha több időt töltött az írónő, mint a férfi és a női főhőssel.
Nem mintha gondom lett volna Harryvel, mert azzal, hogy most érkezett a Földre, szinte minden új volt neki. Sok mindenre felkészítették, de az emberi érzelmekre, szlengekre, viselkedésekre nem. Így elég sok vicces dolog történik vele, engem sokszor a Supernatural sorozat Castieljére emlékeztetett, neki voltak ilyen humoros szituációi először az emberekkel:).
Forrás

Nagyon kedveltem az esti iskolát is, ahová Addie beiratkozott és ahol Harry volt a tanár. Nagyon különc kis társaság gyűlt össze, a börtönből frissen szabadulttól egészen a leszerelt, lelki sérült katonáig és érdekes volt látni, hogy kiből mit hoz ki az iskola és természetesen Harry.
Amit viszont hátrányként mondanák, az a történet rövidsége. Annyi, de annyi kibontandó történet lett volna, amire lett is volna hely és idő is, de sajnos az írónő nem használta ki a lehetőséget. Pedig az esti iskola tanulói mind, mind nagyon érdekes karakterek voltak, szívesen olvastam volna arról, hogy mi is történt velük a továbbiakban. Vagy akár ott van Addie és Erich, az ő száluk is lehetett volna kicsit jobban kidolgozott.
Addie nagyon kedvelhető főhősnő, tetszett az érzelmi fejlődése, ahogy eleinte tele van sérelmekkel, negatív gondolatokkal és szépen lassan kibontakozik egy másik Addie, aki képes meglátni a jót, képes fejlődni és persze szeretni.
A férfi főhősünk pedig Erich. Róla sajnos nem sokat tudunk meg, csak annyit, amennyit az írónő az adott szituációhoz mérten megosztott velünk, pedig kíváncsi lettem volna az ő történetére is. Annyi kérdésem lett volna vele kapcsolatban is! Viszont a kettőjük közötti kémia szinte tapintható volt, nagyon élveztem a közös jeleneteiket, ahogy eleinte meg tudták volna ölni egymást egy kanál vízben is, de a férfi balesete lassan összehozza őket.

Összességében az apróbb hibái ellenére is nagyon szerettem ezt a regényt, ami egyszerre volt romantikus és humoros, egy könnyed, karácsonyi olvasmány. És kinek ajánlanám? Mindenkinek, aki egy kicsit is romantikus lelkületű és a karácsony közeledtével szeretne hinni a csodákban, a szerelem és a szeretet erejében és természetesen az őrangyalokban!
 


Borító: nagyon romantikus és nagyon karácsonyi, imádom

Kedvenc karakter: Addie, Harry, Erich, Danny

Szárnyalás: a történet és Dickens: Karácsonyi ének című regényének az összekapcsolódása

Mélyrepülés: a történet rövidsége

Érzelmi mérce: aranyosan kedves és romantikus, de minden +18-s rész nélkül

Értékelés:
Nyereményjáték:
Debbie Macomber léleksimogató történeteit világszerte imádják, így nem meglepő, hogy néhány művéből filmet is forgattak. De vajon sikerül-e kitalálni mindegyiket? Mostani játékunkban hat filmadaptáció címét (magyar és eredeti címeket egyaránt elfogadunk) kell megírnotok a rövid rávezető leírások alapján.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A kanadai Tom Cavanagh játszotta a főszerepet ebben a 2011-es karácsonyi Hallmark tv-filmben. 


A blogturné további állomásai:
November 15 - Angelika blogja
November 17 - Kristina blogja
November 19 - Szembetűnő
November 21 - Kelly Lupi blogja
November 23 - Dreamworld
November 25 - Insane Life

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók