KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. december 5., szombat

Cynthia Hand: Say Goodbye - Amikor búcsúzunk

A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Cynthia Hand: Say Goodbye - Amikor búcsúzunk című könyvét. A szerző az Angyalsors trilógiával már nagy sikert ért el az olvasók körében, legújabb önálló kötete egészen más, komolyabb témájú, a veszteség feldolgozásában mélyül el. Kövesd végig a hét állomásos blogturnét, mert a végén, ha minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét.
 
Maxim Könyvkiadó 2015. december 08.
376 oldal
Fordította: Loósz Vera
Goodreads: 4,08
Besorolás: YA, realista

Nemrég Lexnek boldog élete volt. Teljes volt a családja, volt egy szerelme, voltak barátai. Lex mindig is különc lány volt. Matekórán agymenő társaival kártyázott, és busszal járt suliba, mert kiszámolta, hogy a 179 tanítási nap 549,53 dolláros benzinárat eredményezne. Barátjával együtt készültek a Harvardra és az MIT-re. Senki sem úgy nézett rá, mint aki bármelyik pillanatban összeomolhat. De most minden másképp van. Ő most az a lány, aki elvesztette az öccsét. És úgy érzi, ebből az állapotból soha többet nem tud már kitörni. De azt is jól tudja, változtatnia kell. Változtatnia kell neki is, édesanyjának is. S ami a legfontosabb, tudnia kell megbocsátani. Az apjának, Tylernek, de legfőképp magának. Ezért szép lassan elkezdi összerakni élete széthullott darabkáit, és próbálja felfedni, mi is történt Tyler halálának éjszakáján. De van egy titka, amit senkinek sem mondott el: egy üzenet Ty-tól, ami lehet, hogy mindent megváltoztathatott volna. Lex testvére már örökre eltűnt. Ám ahogyan a lány is rájön, egy szellemnek nem kell valósnak lennie ahhoz, hogy meggátolja a továbblépést.

Emlékszem, Cynthia Hand: Angyalsors című könyve volt az első ifjúsági regény, amit a Maxim Kiadó megjelentetett. Imádtam minden sorát, annyira lenyűgözött a szerző stílusa, írásmódja, már ennél a könyvnél eldőlt, hogy a szerző munkásságát figyelni fogom. A szerző elhagyta az angyalok világát és megírta a The Last Time We Say Goodbye-t. Az utószót azzal kezdi Cynthia, hogy a történet hátterében személyes érintettség áll, az ő öccse is öngyilkos lett 17 évesen, miközben a szerző elsőéves főiskolás volt. Hangsúlyozza, hogy ez nem az ő történetük, egyáltalán nem, de a körülmények, a gyász, a veszteség feldolgozása mind-mind személyes érzés.
Megmondom őszintén, hogy félek. Nekem még sosem kellett átéreznem ilyen veszteséget, nincs tapasztalatom benne. Az idén több rendkívül megrázó könyvet is olvastam, amik olyan szinten megérintették a lelkem, hogy napokig nem tudtam utána új könyvbe kezdeni, csak a könyvbeli történetre tudtam gondolni. Utólag is azt mondom, érdemes ezeket olvasni, akkor is, ha kifacsar, akkor is, ha  nagyon fáj. Kevesebb lennék, ha nem élném át ezeket az érzéseket.
Cynthia könyve a fájdalmasan gyönyörű könyvek közé tartozik. Megismerhettem egy igazán különleges karaktert, Lexie-t, aki egy intelligens, matekzseni, egyetemre készülő, vidám, szép lány, tele tervekkel a jövőre nézve. Egészen addig, amíg Tyler, az öccse véget nem vet a saját  életének. Mindig is szoros volt köztük a kapocs, azért is, mert pár éve elhagyta őket az apjuk, új családot alapított. Ez nagyon megviselte a testvéreket, különösen Tylert. 
Lexie-t önvád marcangolja, mert ezen az utolsó estén kapott egy üzenetet az öccsétől, de előtte is észre kellett volna vennie a jeleket, valamit tennie kellett volna. Nem tudja elengedni a testvérét, és egyre ijesztőbb lesz az állapota, látja őt a tükörben, a szobájában, érzi az arcszeszének illatát.
A pszichológus tanácsára naplót kezd írni, amiben visszaemlékezni próbál a Tylerrel töltött időkre, a családi eseményekre, iskolai mindennapokra. Ezek a naplórészletek adják meg az olvasónak a múltba való visszatekintést. Lexie közben a jelenben nincs jól, a barátait eltaszítja magától, a szerelmét sem viseli el. Az anyja folyamatosan épül le az eltelt hónapok alatt, nem tud ő sem megbirkózni a gyásszal, és ez számomra egy második legsúlyosabb problémává nőtte ki magát a történetben. Nagyon reális volt ez, de mégis, anyaként üvölteni tudtam volna vele, Vedd már észre, hogy a lányodnak szüksége van rád, állj már talpra!  Ugyanakkor szívesen megöleltem volna, és próbáltam volna rámutatni, ennek súlyos depresszió lesz a vége, ahogy Tyler is depresszióval küzdött.

Nagyon értékelem, hogy a szerző felhívja a figyelmet erre a témára, mert nagyon sokan tabuként tekintenek az öngyilkosságra, nem tudják kezelni ezt, nem tudják, mit is mondhatnának az érintetteknek, inkább nem is mondanak semmit, elkerülik a családtagokat. Az írónő nagyon szépen íveli a történetet, Lexie naplójának segítségével felgöngyölíti az eseményeket, és a lány elindul a gyógyulás útján, bár az a lyuk örökre ottmarad a lelkén, de már nem érzi azt, hogy boldogtalanná vált egész életére. Végül kap az olvasó egyfajta feloldozást, és ezt akkor is könnyezve fogod olvasni, ha kőszívvel születtél, nehéz, de reményteli szívvel fogod letenni a könyvet. 
Olvasd el ezt a könyvet, kedves olvasó, és öleld meg a szeretteidet, minden nap, sokszor.
 
Borító:   Nagyon szép saját borítót kapott a könyv.
 
Kedvenc karakter: Lexie

Szárnyalás: Az az apró szerelmi szál nagyon helyes, hogy helyet kapott a történetben. 

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce:  A  történet szívfacsaró, összetör és megríkat, de reményt is ad és végül megnyugvást.

Értékelés:


Nyereményjáték:

A közeli hozzátartozók elvesztése és későbbi elengedésük súlyos lelki problémát okoz a fiatalabb korosztály életében is. Számos könyv jelent meg az utóbbi években, melyek ezt a témát dolgozzák fel. A blogturné minden állomásán találtok egy-egy képet, illetve könyvborító részletet, ami alapján ki kell találnotok, ki a főszereplő és kit veszített el.
Minden állomás megfejtését a rafflecopter doboz vonatkozó sorába kérjük beírni.A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

Az első állomás kérdése: Azt a fiút keressük, akinek haláláról és életéről könyv és film is készült, akit elveszített a történetben: Sam, a kisöccse.

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:
12.05 Kelly és Lupi olvas
12.07 MFKata gondolatai
12.09 CBooks
12.11 Zakkant olvas
12.13 Deszy könyvajánlója
12.15 Dreamworld

12.17 Könyvszeretet
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók