KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. december 1., kedd

Rachel Cohn - David Levithan: Dash és Lily - Kihívások könyve


A Tilos az Á Kiadó jelentette meg a napokban David Levithan és Rachel Cohn többszörösen díjnyertes regényét, Dash és Lily - Kihvások könyve címmel. A szerzőpáros már a Nick és Norah végtelen éjszakája regénnyel belopta magát az ifjú olvasók szívébe, a Btk bloggerei is nagy várakozással olvasták az újabb megjelenést. Dash és Lily története karácsonykor játszódik New Yorkban, az események egy piros notesz körül zajlanak, amiben ismeretlenül tárják egymás elé az érzéseiket, gondolataikat. Vajon hova juthat ez a nem mindennapi kapcsolat? Játékunk során a blogturné követői és helyes megfejtői közül két példányt sorsolunk ki a kiadó felajánlásában. New York, jövünk!

Tilos az Á Kiadó 2015.
280 oldal
Fordította: Lázár Júlia
Goodreads: 3,85
Besorolás: YA, realista, humoros

Kétféle ember létezik: aki imádja a karácsonyt, és aki szívből gyűlöli. Dash az utóbbi csoporthoz tartozik. Ám úgy tűnik, ez a karácsony más lesz, mint a többi: egy könyvesboltban – kedvenc írója műveinek szomszédságában – egy piros noteszt talál. A füzetke eredeti gazdája, Lily, aki rajong a karácsony minden szépségéért, különös rejtvényeket agyalt ki a szerencsés megtalálónak. Dash úgy dönt, belemegy a játékba. Elkezdik egymásnak küldözgetni a piros noteszt különböző kihívásokkal, mégpedig csodabogár rokonok és barátok segítségével. Hiszen idén úgyis mindketten szülők nélkül maradtak karácsonykor: az övék az élet és New York! És hogy Lily és Dash végül összetalálkoznak-e? És elég az a szerelemhez, ha két vadidegen – egy mogorva és egy széplélek – egy füzet lapjain levelezget egymással? Aki tudni szeretné a választ, olvassa el, milyen kihívásoknak kell megfelelniük, hogy erre egyáltalán esélyük legyen, és közben merüljön el a városok városának ünnepi forgatagában!

Ha valami telitalálat lehet egy tini korú fiatal számára karácsonyi ajándékkönyvnek, akkor a Dash és Lily - Kihívások könyve maximálisan az. Nem véletlenül jelölték számos ifjúsági könyves díjra, a 2010-es eredeti megjelenése óta amolyan kultkönyv vált belőle az amerikai young adult olvasók  körében.
A szerzőpáros egy remek, eredeti ötlettel állt elő, miszerint a 16 éves főszereplő lány egy piros, bőrhatású borítóval bevont noteszbe ír kihívásokat egy ismeretlen címzettnek, ugyanis a könyvecskét New York egyik leghíresebb könyvesboltjában hagyja, a Strand-ben. A helyről azt kell tudni, hogy 18 mérföldnyi könyvet halmoztak itt fel, hatalmas polcokkal, új, használt és ritka könyvek tömkelegével. Lily ebben a forgalmas, minden könyvmoly mennyországában arra számít, hogy valaki, arra érdemes személy megtalálja a könyvecskét és a kölcsönös kihívások teljesítésének eredményeképp végül személyesen is megismerkednek, összebarátkozhatnak.
Dash, a komolyabb, visszahúzódóbb jellemű srácokhoz tartozik, nem csoda, hogy első látásra mogorvának tűnik. A játék az első pillanatban megtetszik neki, és persze hogy belemegy. Kisebb nagyobb szívatások után egyre több titkos  gondolat, múltbeli emlék kerül a lapokra, amik alapján egyre mélyebb tulajdonságok, érzések kerülnek a felszínre, egyre jobban megismerik egymás életét a szereplők. Közben átélnek olyan eseményeket, élményeket, amikkel a notesz nélkül talán sosem találkoztak volna.
Az egész cselekményt a karácsony ünnepe foglalja keretbe. Dash utálja a karácsonyt, eredeti módon kijátssza elvált szüleit, mindkettőnek azt mondja, a másikkal tölti az ünnepet, így míg azok elutaznak ide-oda, ő végre egyedül maradhat, és nyugodt pihenéssel töltené az időt, de hát a notesz közbeszólt. Lily is  a szülei nélkül ünnepel, bár ő imádja a karácsonyt minden apró részletével együtt, idén mégsincs együtt a család, utónászútra repültek a szülők. Lily-re bátyja vigyázna és a nagypapa, de mindketten a saját szerelmi életükkel vannak elfoglalva, amiből lesz kalamajka, sok vicces jelenettel. Mégsem közülük választanék "legjobb mellékszereplőt", ezt a címet Bumi kapja, Dash legjobb barátja. Imádtam a srácot, egy óriási szívű humorbomba. Ó és Lily nagynénjét sem felejthetem el megemlíteni, ő is remek karakter, a teázásos jelenete Dash-al mindent vitt.
Ennek a csodálatos történetnek a helyszínéül New Yorkot választották a szerzők, amit imádtam. A gyönyörű írásmódnak köszönhetően ott voltam én is a valós helyszíneken, a leírások maximális átélést biztosítottak. Tucatnyi új pont került fel a bakancslistámra, többek között a Strand könyvesház. A váltott nézőpont alkalmazását meg egyszerűen adta magának a történet, imádtam, mint mindig.

Ezer apró részletről írhatnék még, amik feldobták a regényt és ezzel együtt remekül szórakoztattak. Nemhiába egyik kedvenc szerzőm David Levithan, most sem csalódtam benne, Rachel Cohn pedig ugyanolyan remek partnere az írásban, mint John Green.
Szívből tudom ajánlani ezt az ünnepi hangulatú, aranyos, szellemes regényt minden fiatal olvasónak, gyönyörű mondatai elgondolkodtattak, a vicces jelenetek szórakoztattak. Ez a könyv egy nagyon jó ajándék!

Borító:   Örülök, hogy megtartották az eredeti borítót.
 
Kedvenc karakter: Dash

Szárnyalás:  Lily meglepetése a pincében.

Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce:  A  történetben kifogástalan mértékű a romantika, nem kell se több, se kevesebb.

Értékelés:


Érdekességként íme néhány külföldi kiadás borítója, szerencsére nekünk az eredetivel jelent meg!


Nyereményjáték:

A regény az ünnepi hangulatú, fényesen kivilágított New Yorkban játszódik. Minden állomáson egy-egy jellemző képet láthattok az események helyszíneiről, melyeket fel kell ismernetek. Kérjük a rafflecopter megfelelő sorába írjátok be a megfejtéseket.Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő levelünkre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:
12.01 Kelly és Lupi olvas
12.03 Könyvszeretet
12.05 Deszy könyvajánlója
12.07 Dreamworld
12.09 CBooks

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók