KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. december 18., péntek

Sarah J. Maas: Heir of Fire - A tűz örököse (Üvegtrón #3)


A megjelenés dömping közepette természetesen Celaena Sardothien új kalandjét sem hagyhatjuk szó nélkül. A Heir of Fire – A tűz örököse, a fantasztikus Üvegtrón sorozat harmadik kötete már kapható a Könyvmolyképző kiadónál, a Blogturné Klub három bloggere pedig egy mini turnéra invitál titeket, aminek a végén egy ügyes és szerencsés nyertes egy ‘A tűz örököse’ példánnyal lesz gazdagabb.

Könyvmolyképző, 2015
664 oldal
Fordította: Hetesy Szilvia
Goodreads: 4,59
Besorolás: YA, fantasy


A bűntudattól és haragtól gyötört Celaena képtelen lenne Adarlan királyáért egy csepp vért is kiontani. Nincs más választása, fel kell vennie ellene a harcot…
A Tündérkirálynő talán segít neki elpusztítani a királyt, de ennek ára van. Celaena egyszerre küzd sötét emlékeivel és a szíve is majd megszakad egy kilátástalan szerelem miatt. Tudja-e így teljesíteni az alkut és képes-e az egykor erős és hatalmas terraseni királyság élére állni? Talál-e segítőtársakat? 

Atya. Úr. Isten. Ezt még hová lehet fokozni? Ha hirtelen bárki kérdez a könyvről, akkor ezt fogom neki válaszolni, mert erre a részre egy szó van:  zseniális. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy az írónő hogyan tudott idáig eljutni abból az egyszerűnek tűnő, szerelmi háromszögre kihegyezett történetből és hogyan volt képes hirtelen egy ilyen komoly, több szálon futó, nagyon komoly világfelépítésű zseniális regényt írni!
Akik esetleg nem szerették Celaenát, mert az első részben jobban izgatták a ruhái és a kinézete, mint az állítólagos orvgyilkos képessége, azokat - ha még az előző rész nem győzte meg őket - további meglepetések fogják érni.
Celaena
A lány, azzal, hogy elszakadt a két hőssszerelmesétől, Chaoltól és Doriantól, új kalandokba keveredik. Nem árulja el, hogy mi a múltja, mi történik vele, így majdnem új lappal indul az új helyén, ahol bizonyítania és tanulnia kell. Nem mástól, mint egy zsarnoki, érzéketlen és a maximumot megkövetelő tündér hercegtől, Rowantól, aki kemény próbák elé állítja a lelkileg összetört lányt. De ezek a próbák hozzák ki a lányból azt, ami eddig csak mutatóban volt jelen és amit kapunk, az hihetetlen. Egyszerűen nem tudok betelni azzal a jellemfejlődéssel, amit Celaena részéről kapunk. De ugyanez a helyzet a másik két régi főhősünkkel, Chaollal és Doriannal is. Így, hogy a lány eltűnik a képből, újra két régi jóbaráttá válnak, akik hol együtt, hol egyedül, de próbálnak utánajárni a rejtélyeknek és próbálják a változást "megszervezni". Bár Chaolt még mindig nem tudom igazán kedvelni és hová tenni sem, de azért sokat fejlődött a szememben, hiszen a mostani tettei már túlmutatnak egy aranyos, szabályszerető kapitányon.
Dorian pedig.. imádtam a részeit, még mindig ő a nagy kedvencem, még úgy is, hogy szerintem annak az esélye, hogy Celaenával összekerüljenek, már űrbéli távolságokra van:(. De a herceg önmagában is megállja a helyét, még mindig rajongok azért a trónörökösért, akit ha egyszer trónra kerül (mert azért sokszor inog a léc alatta ez ügyben:), akkor a népe imádni fog. Ő volt az, akit a mostani rész végén majdnem megsirattam.. és nagyon utáltam az írónőt azért a lépésért, amit vele kapcsolatban megtett!
Rowan
És persze rengeteg új szereplő érkezett az új részbe, Sarah pedig nagyon profin mozgatta a szálakat. Ha jól számolom, akkor legalább négy külön szálon futott a mostani rész, de egy percig sem éreztem azt, hogy az egyiket jobban várom, mint a másikat. Mind a saját nemében izgalmas volt és nagyon érdekes.
Celaena és Rowan szál volt persze a "best", hiszen rettenetesen kíváncsi voltam, hogy a főhősnőnk hogyan teljesít az új helyén. Rowant eleinte nem túlzottan kedveltem, hiába mondta Andi, hogy ha őt megismerem, akkor a többieket sutba fogom dobni. Nekem nagyon szemét és rideg volt a stílusa, még egy tündérhez képest is.

"- Nem tudom, hogy mi az ördögöt csináltál tíz évig, azon kívül, hogy tetted-vetted és orgyilkosnak hívtad magad. De azt hiszem, hogy hozzá vagy szokva ahhoz, hogy eléred a kis céljaidat. Közben pedig nem tudod magadat kontrollálni. Nincs önkontrollod, igazán mélyen gyökerező önfegyelmed. Gyerek vagy, az is az elkényeztetett fajtából. És – zöld szemében csak utálat tükröződött – gyáva vagy."

Maeve a tündérkirálynő őt bízza meg azzal, hogy képezze a lányt, amit kénytelen elfogadni. Az elején, ahogy lányhoz áll... inkább hagyjuk. De az biztos, hogy ő inkább harcos, mint tanító, ezt bizonyítják azok a bakijai, amelyek majdnem a lány életébe kerülnek. De a kettőjük kapcsolata ahogy alakul... IMÁDTAM!
Új szereplőként érkezett egy nagyon erős, vasfogú boszorkány, Manon. Őket a király szervezte be, egy wyverneken (szárnyas, nagyon erős és agresszív, leginkább a sárkányokra hasonlító lények) repülő hadseregként és Manon a vezetőjük. Eleinte nem tudtam hová tenni őt, nem is értettem, hogy miért kap külön szálat, de erre is fény derült. Az egyik legérdekesebb része volt a történetnek, ahogy kiválasztotta a saját wyvernjét (a döntése mindenkit meglepett, engem is:) és ahogy a hatalmas ragadozó és a boszorkány lassan összebarátkoztak. Úgy érzem, hogy ez a barátság szerintem sorsdöntő lesz a későbbi részekben. Kettőjük kapcsolata pedig sokban az "Így neveld a sárkányodat" történetre emlékeztetett, valahol Hablaty és Fogatlan barátságára - kíváncsi lennék, hogy ha megkérdezném az írónőt erre a kapcsolatra, akkor mit felelne rá:).
Eleinte ugyanúgy nem szerettem, mint Rowant, pedig egy nagyon érdekes szereplő Aedion. Őt sem egyszerű kiismerni, ember legyen a talpán, aki azonnal kideríti, hogy a király legkegyetlenebb tábornoka melyik oldalon is áll, de azok a gyengéd érzések és gondolatok, amelyeket Celaena felé táplál engem először picit megrémísztett, hogy vajont mit akarhat a lánytól, de később kiderült, hogy a félelmem alaptalannak bizonyult. Rajta keresztül tekinthetünk először vissza Cealena gyerekkorába és ezek a visszaemlékezések nagyon fontosak, hogy megértsünk bizonyos momentumokat és hogy jó pár dolgot a helyére tegyünk. Érdekes volt látni, hogy a főbb szereplőink egyszer már keresztezték egymás útját és a sors újra összehozta őket.
Jaj, órákon át tudnék még mesélni a könyvről, de inkább azt javaslom, hogy vegyétek a kezetekbe és saját magatok kalandozzatok el ebben a különleges világban és izguljátok úgy végig a harcokat, az összecsapásokat, a próbákat, ahogy én is tettem.

Összességben csak szuperlatívuszokban tudok beszélni erről a részről és csak félve merek arra gondolni, hogy ezt még hogyan fogja tudni fokozni az írónő a további részekben?
És kinek ajánlom? Bárkinek, aki imádja a fantasy történeneteket és persze legfőképpen a sorozat rajongóinak. De azoknak is, akik eddig hezitáltak, mert ez a rész már olyan, ami mind a fiúkat, mind a lányokat le fogja kötni.

Borító: Ütős, vagány, harcias, mint amilyen Celaena - nagyon tetszik!

Kedvenc karakter: Celaena, Rowan, Dorian, Manon, Abraxos, Aedion

Szárnyalás: Celaena folyamatos fejlődése

Mélyrepülés: ami a könyv végén történt...

Érzelmi mérce: ezt nehéz összefoglani, de az biztos, hogy ebben a részben nem a szerelmi szál a legfontosabb dolog. Hőseinket ezer és egy dolog foglalkoztatja ezen kívül. Van benne egy rövidke szerelmi szál, ami édes, nagyon szerettem, de még több a gyász, a fájdalom és a veszteség.

Értékelés: 

A képre kattintva beleolvashattok a regénybe:
http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/7088_a_tuz_orokose_.pdf?ap_id=Kelly
Nyereményjáték:

  1. Ebben a játékban egy ‘A tűz örököse’ idézetet kell megtalálnotok, amit egy titkos honlapon rejtettünk el. A honlapot egy ősi tündér szó kitalálásával és annak megadásával érhetitek el. A meglelt idézetet (nem a kódot, nem a honlapot) kell a rafflecopterbe majd beírnotok.
  2. A honlap: www.[kód].kinja.com (például, ha azt a kódot adtuk meg nektek, hogy Adarlan, akkor a honlapot a www.adarlan.kinja.com-on éritek el.)
  3. A kódot úgy fogjátok megkapni, hogy minden állomáson ki kell találnotok néhány fogalmat/nevet/helyszínt. Segítségként kisebb leírásokat adunk majd meg, illetve azt, hogy hány betűből áll (pl Adarlan: _ _ _ _ _ _ _), és annak a betűnek a helyét, amit fel kell használnotok a kód összerakásához pirossal jelöljük.
  4. Ezeket össze vissza osztjuk fel az állomások közt, DE megadjuk majd, hogy melyik fogalom (illetve annak kiemelt betűje) hányadik betű a kódban.

Figyelem! A postázás kizárólag magyarországi címre történik. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk. 

1. betű a kódban: Sam vezetékneve
_ _ _ _ _ _ _ _

4. betű a kódban: Wendlyn uralkodó királyi háza
 
                                                                         _ _ _ _ _ _ _ _
 
6. betű a kódban: Celaena egyetlen szövetségese a Király orgyilkosának címért versenyzők közül. A "Perranthi Tolvajok Fejedelme"-ként ismert 
 
_ _ _
 

A blogturné további állomásai:
December 13 - Függővég
December 18 - Kelly Lupi olvas

1 megjegyzés:

  1. "Nekem nagyon szemét és rideg volt a stílusa, még egy tündérhez képest is." Jó azért azt tegyük hozzá, hogy ő legalább kimondta azt, amit senki más és amit mi is gondoltunk :D

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók