KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. december 17., csütörtök

Sara Raasch: Hó, mint hamu

A Twister Media Kiadó jóvoltából immár magyarul is olvashatjuk Sara Raasch izgalmas trilógiájának első részét, a Hó, mint hamut. A regény nem is lehetne aktuálisabb, mint most, amikor sokan közülünk annyira vágyják a havat, mint Meira és a Télországiak. Gyertek és járjátok be velünk Primoria királyságait, keressük meg együtt a mágiasztereket, ismerjétek meg velünk ezt a mágiával és érzelmekkel teli kalandos regényt. Az út első napjára 2015. december 14-én kerül sor, majd ezt követően minden nap másik hat blogger segítségével ismerhetitek meg a Hó, mint hamu világát. Eközben persze érdekességekkel is találkozhattok, illetve részt vehettek a nyereményjátékunkon is, melynek díja - a kiadó jóvoltából - három példány a Hó, mint hamu című könyvből!


Twister Media Kiadó
496 oldal
Fordította: Bozai Ágota
Goodreads: 4,03
Besorolás: YA, fantasy

TIZENHAT ÉVE annak, hogy a Tél Királyságát megszállta az ellenség; lakóit rabigába hajtották. Varázslat és uralkodó nélkül maradtak. A télieknek nem maradt más reményük a szabadságra, mint a nyolc túlélő, akiknek valahogyan sikerült elmenekülniük, és akik a lehetőségre várnak, hogy visszacsempészhessék a Tél varázslatát, és újjáépítsék a birodalmat. Meira nagyon kicsi volt, amikor Tél vereséget szenvedett és ő elvesztette a szüleit. Menekültként élt, a téliek tábornoka, Sir lett a gyámja, ő pedig harcosnak nevelte. Meira szerelme legjobb barátja, a leendő király, Mather; a fiatal lány pedig mindent megtenne azért, hogy Tél birodalmának hatalma helyreálljon. Így hát, amikor a kémek felfedezik, hol őrzik azt az ősi medaliont, amelynek segítségével visszakaphatnák a varázserejüket, Meira elhatározza, hogy maga indul a keresésére. Magas tornyokra mászik, ellenséges katonákkal harcol; valóra vált régi álma. Ám a küldetés nem a tervek szerint alakul, és Meira hamarosan gonosz varázslat, veszélyes politika, fortélyos üzelmek világában találja magát… és végül rádöbben, hogy sorsa felett nem ő rendelkezik… és ez mindig is így volt. Sara Raasch első regénye hűségről, szerelemről, életünk céljának kereséséről szóló lenyűgöző olvasmány.

Nagyon hiányzott már egy igazi fantasy történet az olvasmányaim közül, mégpedig high-fantasy, középkori hangulatú helyszíneken, mágiával, királyságokkal, harcosokkal. A Hó, mint hamu olvasásával új kedvenc világot avattam, és a szerzője előtt megemelem a kalapom. Azt gondoltam, nem igazán tudnak már meglepni egy-egy új könyv kapcsán, de Sara-nak sikerült.
Már az első fejezetekből kiderült, hogy nagyon kedvemre való a világfelépítés, a nyolc királysággal, amiből egyik a "gonosz", ráadásul nem a Télország, ahogy azt várná az ember a mesék logikája alapján. A Tavaszföld királya volt az, aki gyakorlatilag rabságba igázott egy népet, a télieket, és megfosztotta őket a mágiaszterüktől, ami egy medailon és az uralkodókat segíti a kedvező varázslatokban. Angra még ketté is törte az ékszert, és folyamatos mozgásban tartva, kétféle rejtekhelyen őrzi, nehogy a téliek utolsó megmaradt harcosai visszaszerezzék.

Az írásmód gyönyörű, szinte költőiek a leírások, nagyon kellemes olvasni a gördülékeny mondatokat. Olyan lelkesedéssel ír a szerző Meria hazájáról, hogy vágytam ott lenni velük. Igaz, hogy szeretem a hűvös időt, de kimondottan a telet nem annyira. Mégis, most szívesen sétálnék lassú hóesésben ezt a vidéket járva.
Nagyra értékeltem, hogy a szerelmi szál nem nyomja agyon a történetet, ott van ugyan, sőt tulajdonképpen szerelmi háromszögről is beszélhetünk, mégsem éreztem, hogy ez bármikor is fontosságban előbbre lenne a cselekménynél. Viszont érdekes volt  a kétféle "udvarló", ugyanis Mather a legjobb barát szerepét is betölti, együtt nőttek fel, együtt edzettek, ismerik egymás minden rezdülését. Theron "sajnos" ugyanolyan jó pasi mint Mather, mindkettőnek vannak előnyei a másikkal szemben és bizony nehéz választás előtt áll Meira. Egyik kapcsolat sem instalove, ezért vállveregetés jár a szerzőnek.
Mindenképp meg kell említenem, milyen nosztalgiát váltott ki belőlem Meira fegyvere, a csakram. Sajnos a fiatalabb korosztály nem nagyon ismeri a Xena sorozatot, ami még a múlt században ment, ráadásul a magyar tv-ben, nagy népszerűségnek örvendve.  Nos, Xena használt ilyen csakramot. Jólesett, hogy el tudtam képzelni,  konkrétan hogyan használják ezt a fegyvert.

Nagyon megszerettem Meira karakterét. Ő a narrátora a történetnek, amit remek humorral szőtt át. Volt benne egy hatalmas adag bizonyítási kényszer, ami az elején kissé fárasztó volt, mindenáron harcolni akart, a felnőttekkel tartani, később bőven volt alkalma kibontakoztatni az igazságérzetét.  Erős és bátor hősnő, határozottan a legjobbak közé sorolom, igazi harcos típus,  végtelenül hűséges, és egy cseppet még pimasz is. A gyámja Sir, aki olyan, mintha az apja lenne, harcosnak nevelte, kissé talán túl keményen. Sir az a fajta, aki nem igazán mutatja ki az érzelmeit, de mindennek meg van az oka.
A történet hatalmas csavart tartalmaz, Bithai ami nekem és szerintem a gyakorlottabb olvasóknak már elég hamar nyilvánvalóvá válik. De ezzel együtt az egész cselekményvezetés felsőfokú, élvezetes, gazdag  az elejétől a végéig. Valahogy minden a helyén volt, soha nem éreztem, hogy bármilyen téren is túlzásba esne a szerző.

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik egy egyedi, vérbeli high-fantasyra vágynak, tele akcióval, rejtéllyel, politikai intrikákkal, némi romantikával fűszerezve. De vigyázat! Nem igazán tudod majd letenni!

Borító:   Eredeti, gyönyörű.
 
Kedvenc karakter: Meira

Szárnyalás: A csakram.

Mélyrepülés: A fogolytáborok.

Érzéki mérce:  Abszolút a young adult határain belül marad a szerelmi szál.

Értékelés:






Nyereményjáték

A Twister Media Kft. felajánlásának köszönhetően ismét nyereményjátékra invitálunk Titeket. A szerencsés nyertesek megnyerhetik a három könyv egyikét! A Hó, mint hamu világában, Primoriában nyolc királyság, így nyolc főváros is található, de az első részben egyelőre csak hetet ismerhetünk meg (Nyárföld, Őszföld, Télország, Tavaszföld, Yakim, Ventralli és Cordell – Paisly egyelőre még ismeretlen), ráadásul hét bloggerünk is van. A feladatotok az, hogy kitaláljátok a hét főváros nevét és beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő mezőjébe. A hét fővárost hogyan is találjátok meg? Olvassátok el figyelmesen a bejegyzések/vélemények szövegét, ugyanis a városnevek a mondatok valamelyikébe bújtak. Honnan lehetsz biztos benne, hogy a megfelelő városnevet találtad meg? A városnév értelmezhetetlen, nem odaillő módon szerepel a mondatban. Kalandra fel!

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway


A turné állomásai

12/14 Letehetetlen
12/15 Könyvszeretet
12/16 MFKata gondolatai
12/17 Kelly és Lupi olvas
12/18 Deszy könyvajánlója
12/19 CBooks
12/20 Dreamworld

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók