KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. december 20., vasárnap

Rácz-Stefán Tibor: Túl szép



A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg Rácz-Stefán Tibor második regénye, a Túl szép. A Fogadj el! véresen komoly témái után a szerző kicsit könnyedebb vizekre evez, de természetesen főhősei ezúttal sem ússzák meg gondok nélkül. 
A Blogturné Klub bloggerei hat állomáson keresztül követik a túlsúlyos, de aranyszívű Márk és a jóképű, utat vesztett volt sportoló, Olivér kalandjait. 
Tarts velünk, és ha ügyesen úszol az akadályok között, a könyv egy példányát is megnyerheted!

Könyvmolyképző Kiadó 2015. 
384 oldal
Besorolás: new adult, GLBT

A túlsúlyos Márk mindennél jobban vágyik rá, hogy végre igazán szeressék. Mégis, azt hiszi, hogy a súlya miatt nincs joga a szerelemre. Elkeseredésében finomságokba fojtja bánatát.
Vajon a csupaszív srácra rátalálhat a nagy Ő?
Képes lesz elfogadni önmagát?
Olivér profi úszó, ám doppingbotrányba keveredik, eltiltják a versenyzéstől, és darabjaira hullik az élete. Azt sem tudja, mit hoz a holnap, a szerelemre gondolni sem mer.
Újjáépíthetjük a nulláról az életünket?
Rátalálhatunk az igazira akkor is, ha nem keressük?
A két fiú közös munkahelyen kezd el dolgozni. Előbb megismerik egymást, aztán a titkaik is felszínre bukkannak. De kialakulhat köztük több, mint barátság? Vagy csak a külső számít?
Van egy pont, amikor az ész a szív útjába áll…

Most az egyszer nem tudok távoli hangon "a szerző így, a szerző úgy" módban bejegyzést írni, egyrészt mert ismerem Tibit, másrészt a csapatunk tagja, így nem járja a hivatalos hangnem. Nem leszek kíméletlen, nem fogok csak a jó dolgokról írni, kedves rajongók, ez az én véleményem.
A Fogadj el! című regény volt Tibi első megjelenése (véleményem itt olvasható), aminek erőssége a meleg szál és az iskolai zaklatásra való figyelemfelkeltés volt - legalábbis számomra ez maradt meg az olvasás után. Erős kezdésnek tartottam, és bíztam benne, hogy további megjelenések várhatóak Tibi tollából.
A Túl szép sok szempontból tartogatott újdonságot, főképp azt, hogy most egész más korosztály szerepel a történetben, 18 éven felüli karakterek kerültek a középpontba, főiskolások, egyetemisták, tehát egy new adult műfajú történetbe csöppentem. Megörültem ennek, mert a Fogadj el!-ben pont túl fiatalnak találtam a szereplőket egyes témákhoz, és fel voltam készülve rá, hogy itt sem rózsaszín cukormázas lovestory-ról fogok olvasni, hanem buktatóktól hemzsegő meleg kapcsolatról.
A regény egyértelműen karakterközpontú, Márk és Olivér kapcsolatára épül a történet. Szerencsére a kedvencemet, a váltott szemszöget kaptam, ami segített mindkét főszereplőt jól  megismerni. Márk túlsúlyos, de szerintem ez egy nagyon enyhe jelző, Márk ugyanis betegesen kövér. Másfél mázsának titulálja magát a könyvben, és ez szerintem egy 18 éves fiúnál már nem csak  túlsúly. Édes drágám, be is vallja, hogy imád enni, vicces volt olvasni az ízrobbanásokról a szájában, amit a kellően zsíros vagy édes kaják habzsolása váltott ki. Aztán már nem tudtam nevetni ezen az önirónián. Sajnos a környezetének drasztikusan hatni kellene rá, nem szabad egy barátnak, egy családtagnak hagyni, hogy idáig fajuljon a helyzet. Amikor Márk hirtelen úgy dönt, hogy muszáj "azonnal" lefogynia, a legrosszabb módszert választja, a szinte éhezést, erőltetett edzéssel. Örülök, hogy Tibi kihangsúlyozta, mennyire rossz ez, ennek súlyos következményei lehetnek. A jó megoldás a szakemberhez fordulás  egy valódi életmódváltással párosulva. Márk karaktere egyébként biztató, meglehetősen jól lett felépítve. Elindult a félős, vidéki srác pesten stílusból, aki mindig lesüti a szemét, kizárólag halkan beszél, stb és eljutottunk a magát felvállaló srácig, aki igyekszik tenni az egészsége érdekében, nem csupán azért akar változni, mert azt hiszi kövéren nem lehet őt szeretni. A szóhasználatával nem voltam megelégedve, túl kisfiús volt, én ezt a mai világban nem tudom elképzelni, hogy egy srác micsodájaként emlegeti a farkát, még a kifinomult neveltetésűeknél sem.
Tibi előszeretettel alkalmazza a "márkásítást", ahogy magamban hívom azt, ahogy egy szerző a saját kedvenceit, vagy egyéb népszerű, valós filmeket, sorozatokat, zenéket beépít a történetébe. Van egy mérték, amin felül ez már zavaró. Más az, ha eleve egy rock sztár a főszereplő vagy színész, és ez kötelező elem, de itt és az előző regényében is Tibi túlzásba viszi ezt. Ciki érzés, ha valamit nem ismer az olvasó ezek közül, mintha kimaradna valami belsős infóból. 
Olivér. Nos, ő egy nagy fehér folt nekem. Mert ilyen srác nincs, nem létezik. Tibi szavait idézem: "Attól tartok, ilyen csodák csak a mesékben és Hollywoodban léteznek." Ez így van. Olivér meseszép, jótestű, sztársportoló, aki doppingolt, épp most telt le az egy év eltiltása. De mivel a korábbi keresetét rég eltapsolta, dolgoznia kell az egyetem mellett, így kerülnek egy munkahelyre Márkkal. A figyelmét meg az kelti fel, hogy Márk nem veszi észre őt, nem hajlandó vele szóba állni,  a beszélgetést is "ki kell érdemelni". Bocsánat, de ez a helyzet annyira életszerűtlen, mint maga Olivér karaktere. Oké, lépjünk túl ezen, elfogadom, hogy vonzalom támad benne Márk iránt. Nos, az ő kettősük az, amiért érdemes elolvasni a könyvet, mert amihez Tibi nagyon jól áll hozzá, az a kapcsolatépítés, fejlesztés, az érzelmek ábrázolása. Tetszett a folyamat, amin keresztülmennek, a hibázások, a haragszomdeodavagyokérted, a lassúság, a türelem, és a beteljesülés.
Tetszett, hogy Olivérnek inkább fiúbarátai voltak, míg Márknak barátnői. Ez valahogy azt sugallta, hogy a kapcsolatban Olivér lesz az aktív, a domináns fél, fura is lett volna másként. (Huh egyébként egyáltalán nem fura, ha a kedves olvasó végig azon lamentál, hogy fognak ezek szexelni?)
A mellékszereplők közül Dorina szerepelt a legtöbbet, bár őt egyáltalán nem értettem. Nekem túl hullámzó volt ez a karakter, hol merészen pasizott, hol kétségbeesve gyötrődött. Anyukám, ha a dolgok jó oldalát élvezed, a következményekkel is meg kell küzdeni. Örültem, hogy Márk is így gondolja, és nem hozott rossz döntést a lány helyett. Később meg még ő volt megsértődve. Őszintén, nekem ő nem hiányzott volna az egészből.
Szerettem a történetben, hogy Márk odavan Budapestért, szeret sétálni és új szépségeket felfedezni. (némi problémám itt is volt a hely és kilátás kapcsán, de ez nem a történethez kapcsolódik szorosan)

Összességében mindenképp érdemes elolvasni Tibi könyvét, határozott fejlődést mutat az első regényéhez képest, igazán kíváncsian várom, vajon milyen lesz a mesebeli harmadik.

Borító: Sajnos nem nyerte el a tetszésem.


Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: Tetszett, hogy belekerült a történetbe a melegbár. Erre szerintem minden hetero is kíváncsi.

Mélyrepülés: Az utcai verekedés durva volt. Azért megverni valakit, mert kövér, ilyenről még nem hallottam.

Érzéki mérce: Szerintem a könyv a meleg szex miatt 18 éven felülieknek való. 

Értékelés:



Nyereményjáték


A könyv egyik főszereplője versenyszerűen úszott, és nem is volt rossz benne. Mostani játékunkban minden állomáson híres és sikeres úszókról találtok fotókat - magyar és külföldi úszókról egyaránt -, a Ti feladatotok pedig nagyon egyszerű: írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy hívják. 
Megéri játszani, hiszen három szerencsés megnyerheti a Túl szép egy-egy példányát.
Medencére fel!

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre szállít. A nyerteseket e-mailben is értesítjük, innentől számított 72 órán belül várjuk a jelentkezésüket, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turné menetrendje

12.06. Deszy könyvajánlója
12.10. Letehetetlen
12.12. CBooks
12.18. Zakkant olvas
12.20. Kelly és Lupi olvas
12.22. Dreamworld

1 megjegyzés:

  1. Na jó. Mindenhol hirdetik a blogbejegyzést és a megosztott pasis képekkel megöltök. Ember... Hogy az én közelemben miért nincsenek ilyen... na, erre nincs szó. :-) :D <3 Boldog karácsonyt!

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók