KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2015. december 9., szerda

Szilágyi Zoltán: Acélsereg (Káoszszív II)

A világháborúnak közel sincs vége, ugyanis csak most derül fény a gólemek eredetére. Folytatjuk az utunkat Dr. Cole-lal, és megismerjük Jabari múltját. Tartsatok velünk a három állomásos, szférákon átívelő miniturnén, és ha szerencsések vagytok, megnyerhetitek az Acélsereg egy példányát a Főnix Könyvműhely felajánlásában.


Főnix Könyvműhely 2015
Oldalszám: 364 oldal
Sorozat: Káoszszív 2.
Besorolás: Steampunk, fantasy

A közkedvelt Acélgólem folytatásában fény derül arra, Amram hogyan is alkotta meg az első gólemeket, és azt is megtudjuk, hogy az „emlékezetét” fokozatosan visszanyerő órásmester visszatérése milyen hatással van a szférák szövedékére. Ténykedése így vagy úgy, de mindenkit érint; sokan segíteni, mások akadályozni próbálják. Cole tovább kutat elvesztett családja után, Jabarinak pedig választania kell a hűség, és a lelkiismerete között.
A kötetben megismerkedünk a démonok mögött álló erőkkel, és megtudjuk, ki vette át az uralmat Malcolm felett. Fokozatosan megismerjük a szférákat működtető erőket és összefüggéseket, és a rájuk leselkedő szörnyű veszélyt.
Mindenre számítottam az Acélsereg oldalait felütve, csak arra nem, hogy egész máshol folytatódik, mint ahol az Acélgólem abbamaradt, Cole felbukkanását hiába kerestem. Sokkal korábbra ugrottunk az időben,  Jabari gyerekkorának helyszínén, Holmsa acélvárosában találtam magam. Köszönhetően a színes leírásnak, pontosan láttam magam előtt a meglehetősen mocskos, bádogtetős fabódék sokaságából álló szegényes települést, ahol évszázadok óta kalózok, számkivetettek, nincstelenek leszármazottai tengették életüket. Csupán a közeli erőd katonái és néhány turista merészkedett időnként a nyomornegyedbe, ahol előszeretettel fosztották ki őket a Jabarihoz hasonló suhancok más bevételi forrás híján. Egy alkalommal a fiú különleges zsákmányt ejt egy fura idegentől, egy apró papírvirágot is csen a pénztárca mellett. Ámulatba ejti a mechanikus virág, ahogy az bontogatja a szárnyait, és nem is kétséges, hogy a legközelebbi alkalommal, amikor a különc külsejű férfi ismét megjelenik, követni kezdi újabb préda reményében. Csakhogy mások is kivetik rá a hálójukat, de Jabari megmenti az idegent, aki nem más, mint a híres órásmester, Amram Weiss. Az életmentésért cserébe Jabari inasként a tudós mellé kerül az erődbe, ami valójában nem csak egy katonai létesítmény, hanem titkos laboratórium, ahol szakemberek hada szeretné megfejteni a káoszszívek titkát.
Hét év elteltével Jabari immár őrmesterként dolgozik az erődben, Amram pedig közel áll egy új fegyver kifejlesztéséhez, az acélgólem tökéletesítéséhez, melyhez pilótákat képeznek ki. Ez nem megy simán és az erőd körül is egyre gyakrabban tűnnek fel fekete démoni vadállatok és szedik áldozataikat.  Végül egy merénylet változtatja meg gyökeresen a szereplők sorsát, és megérkezik a cselekmény időben az első rész végéhez.

A sorozat első része röpke bevezetőnek tűnik a második rész mellett. Több mint duplányi oldalszámon a szerző bőven megmagyarázza az előzményeket, a regény első felét foglalják el Jabari  és Amram múltjának részletei. Nekem nagyon tetszett ez a rész, Jabari személyében egy szimpatikus srácot ismertem meg, aki képes kiemelkedni a környezetéből, érdekli a tanulás, szívesen ragadja meg a lehetőséget, hogy Amram mellett fejlődjön. A külseje hagyott némi zavart a fejemben, nehezen képzeltem el a vikingekre jellemző tulajdonságokat sötét bőrszínnel, hozzá szőke hajjal. Ellensúlyozta ezt a természete, bár időnként benne volt az "erős felindultság", de alapjában véve nagyon is békeszerető erős mackó. Jót tett neki az első szerelem is, láthattam a pirulós, gyengéd oldalát is. Oké, nem volt szent sem, tett dolgokat, amire nem lehet büszke, de ezek igazolhatók a körülményekkel. Nagyjából.
Amram nem lepett meg, ő nálam az őrült tudós kategóriájába került, akit a felfedezés, a megoldás érdekel, közben akár el is tűnhet körüle a világ. Egyrészt fantasztikus elme, de a megszállottsága felülírja a jó tulajdonságait. Az viszont jólesett, hogy Jabarit fiaként kezelte.
Cole lesz újra a központban a regény második felében, vissza kell jutnia az erődbe és meg kell próbálnia helyrehozni a dolgokat. Egy társat is kap a szerzőtől, egy hölgy személyében, aki nem kis meglepetéseket tartogat, Cole-nak és így az olvasóknak is. Én nagyon szerettem ezt a szálat, sok információt kapunk a szférákról, gyakorlatilag ekkor fogtam fel a lényeget, ennek a szereplőnek a tolmácsolásában (nem írok nevet, mert az is egy spoiler lehet)
Hú, hát ez a második rész egy adrenalinlöket volt, nagyon sok minden történik, és ember/olvasó legyen a talpán, aki némely részletét elsőre felfogja. A szerző keményen megdolgoztatja az agysejteket, de kárpótol is, újra részt vehetünk a szférák közötti utazáson, szereplők találkoznak és veszítik el egymást újra. Nekem nagyon bejöttek a szerző ötletei, például a pilóták jövőbe látása, és ezeknek a vízióknak a szabályai, kölcsönhatásai. Imádtam a steampunk elemeket, egyik kedvenc részem:
"A fiú bátortalanul odasétált, majd lenyomta a kart, mire a gépezet szuszogva életre kelt. A korong újra forogni kezdett, a fémtűk pedig megmozdultak, és apró ujjakként sebesen dolgozni kezdtek a papírlapon. Ide-oda hajtogatták, átfordították, és belefűzték az acélszálat. Az alkotás egyre kisebb és összetettebb lett, ahogy az ujjacskák lassan végeztek a feladatukkal. Azután a gépezet megállt, és nagyot szusszanva kieresztette magából a fáradtgőzt. Amram a kurblikkal felemelte a tűket, és kiemelte közülük az aprócska dobozt, majd Jabarinak adta, aki áhítattal figyelte amint az szétnyílik, és apró virággá alakul."
Két apróság képezi a levonásom okát. Az egyik, hogy a történelmi háttér eléggé elnagyolt, de mivel ez egy alternatív múlt, ezt nem is teszem különösebben szóvá. A nyelvhasználat viszont nem az 1900-as évek elejére jellemző, nagyon is sok mai szleng bújik meg a szövegben. Innen a kedvencem, amikor Jabari (akit folyamatosan Panjabi-nak mondok magamban) mondja a barátnőjére gondolva: Működik közöttünk a kémia....
Összességében nagyon ajánlom a sorozatot, ideális olvasmány a 10-16 éves srácok számára. Izgalmas, feszültséggel teli regény, ami több órányi remek szórakozást hoz az olvasóknak.


Borító: Mestermunka, Kíra ismét nagyot alkotott.
 
Kedvenc karakter: Jabari

Szárnyalás: A gólem belsejében leírtak

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce: Vannak halottak és ami ezzel jár, de egy edzett 15 éves ezt már bírja. 15+

Értékelés:

http://fonixkonyv.hu/termek/szilagyi-zoltan-acelsereg/

  Nyereményjáték

Ezúttal nagyon könnyű dolgotok lesz, ugyanis három egyszerű válaszra kell felelnetek. Nem is kell hozzá különösebben nagy tudás, elég ha csak figyelmesek vagytok. Ha mind a három kérdésre válaszoltok, esélyetek lesz megnyerni az Acélsereg egy példányát.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesnek a kiküldött e-mailre 72 órája van válaszolni, válasz hiányában új nyertest sorsolunk.

Melyik város a könyv fő helyszíne?

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

12. 06 - Bibliotheca Fummie
12. 08 - Kelly & Lupi olvas
12. 10 - Always Love a Wild Book

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók