KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. április 11., hétfő

Nicholas Sparks: Az utolsó dal

Nicholas Sparks milliók szívét meghódította már, és csalt könnyeket a szemükbe. A Blogturné Klub tavaszi, öt állomásos Nicholas Sparks turnéján két könyvét is megismerheted. Ismerd meg velünk Te is Az utolsó dal és az Engem láss című könyveit, és ha ügyesen játszol, a Te polcod is Sparks könyvvel gazdagodhat!Egy turné, dupla élvezet!
General Press, 2016
448 oldal
Fordította: Szabó Ágnes
Goodreads: 4,13
Besorolás: romantikus, realista

Nicholas Sparks legújabb könyve egyszerre két ember megható történetét hozza közel hozzánk: egy lányét és egy apáét. A lány regénye kamaszkori lázadásról, barátságról, az első szerelem öröméről és fájdalmáról, az apáé egy házasság kudarcáról, a gyerekek iránti feltétlen szeretetről szól.

Az elvált Steve a nyári szünidőt gyermekeivel tölti tengerparti szülővárosában. Jonah, a kisfia boldog, hogy újra együtt lehetnek, de Ronnie, a nagylány, aki három éve nem áll szóba apjával, megbántottnak és csalódottnak érzi magát a kényszerű utazás miatt. Apja embersége, a kettejüket összekötő zenei tehetség, egy dal és egy titok segíti őket abban, hogy újra egymásra találhassanak. A megrázó történetet baljós sejtelmek és közössé váló álmok alakítják.
Az utolsó dal mégiscsak egy szerelmesregény; arról az érzésről szól, amely először gyújtja meg a szívet, boldogságot és kétségeket szül, és van olyan erős, hogy két fiatalt összekössön.
Mint a szerző annyi korábbi könyve, ez a mű is megihlette a mozgókép világát, Miley Cyrus és Greg Kinnear főszereplésével filmvászonra álmodva figuráit.

Nicholas Sparks nemcsak milliók szívét hódította meg, hanem az enyémet is. Ő az az író, aki elsőként jut az eszembe, ha kimondjuk azt a szót, hogy "romantika". Sokaknak túl szirupos ahogyan és amit ír, de mivel én csak olyankor olvasom a regényeit, ha tényleg romantikára vágyom, így az én ízlésemnek teljesen megfelel.
Őszinte leszek, ezt a történetet előbb láttam képernyőn, mintsem olvastam volna. A film a mai napig nagy szerelem (még a számomra nem túl szimpatikus Miley Cyrus ellenére is:). Megható a történet, tipikusan fiataloknak íródott, gyönyörű helyszínen játszódik, megvan benne a romantika, a papírzsebkendő gyártók örülnek, mert a könyv olvasása során legalább egy csomagot mindenki elhasznál. De ha látok egy jó filmet és megtudom, hogy ebből regény is készült, mindig kíváncsi vagyok az írott formájára is, hiszen a filmek nem tudnak mindent visszaadni az író által megálmodott és megírt történetből.
Ez a regény viszont picit fordítottként működik, hiszen előbb készült el a forgatókönyv és a könyv csak a filmbemutató előtt kevéssel jelent meg. Ettől függetlenül így is kíváncsi voltam már régóta a könyvre, így amikor lehetőségem nyílt rá, hogy elolvassam, azonnal lecsaptam rá.


A történet főhőse Ronnie, egy majdnem 18 éves tinédzser, aki az édesanyjával és a kisöccsével New Yorkban él. Haverok, buli, fanta - Ronnie épp a legzűrösebb időszakát éli, amikor az édesanyja közli vele, hogy a teljes nyarat az édesapjukkal kell tölteniük a tengerparton. A lány nem kifejezetten boldog a hírtől, hiszen az apjuk elhagyta őket, ez pedig tüskeként él még mindig benne. De nincs apelláta, így végül nyár elején elutaznak az apjukhoz, ahol a lány élete egyik legemlékezetesebb nyarát tölti el.

Nyugodtan mondhatom, hogy a könyv éppúgy elvarázsolt, mint a film. Hatalmas csattanókat már nem vártam, hiszen aki látta a filmet, az tisztában van az összes csavarral és a regényben zajló drámával is. De mégis. Még mindig igaz az a megjegyzés, miszerint a könyv ezerszer többet árul el a történetről, mint egy film.
Első körben, ami megfogott, az a több nézőpont. Külön szemszöget kapott Ronnie, Will, Steve és még Marcus is. Szeretem az ilyen több nézőpontú történeteket, mert így sokkal összetettebb képet kapunk a szereplőkről és a motivációikról, mintha csak egy szereplő mesélne, vagy ne adj isten E/3-ban olvasnánk róluk. Érdekes volt olvasni a "rosszfiú" szemszögét is, ami az ilyen könyveknél ritkán adódó lehetőség. De ezzel együtt könnyebb volt megérteni az eseményeket.
Ronnie (még mindig megpróbálok elvonatkoztatni Miley-tól, akármilyen nehezen is megy:), egy tipikus mai tinédzser: lázad minden ellen, a barátaival akarja tölteni az utolsó közös nyarukat és nem az istenháta mögötti tengerparti városkában. Tetszett a lázadása, de a vadóc külső egy érzékeny és érzelmes lányt takart, ami szépen lassan bújt elő belőle. Ő fejlődött a legtöbbet a regény során és vált a dacos tinédzserből egy öntudatos, határozott fiatal nővé. Imádtam!
A kisöccse Jonah pedig hatalmas figura:). Egy kisfiú, aki megpróbálja lépést tartani a felnőttekkel és mindezt néhol hatalmas komolysággal, máskor pedig édes humorral teszi. A kapcsolata pedig a nővérével épp olyan, mint bármelyikünké. Legalábbis az enyém a tesómmal ilyen volt: véd és dacszövetség volt köztünk, de ha épp úgy hozta, akkor ezért meg is sarcoltuk a másikat keményen:).
És ugye Will.... Ronnie szerelme. Úristen ez a fiú a tökéletes szőke herceg fehér lovon. Ő az a srác, akiről a tinilányok (és a mamák is:) álmodoznak. Okos, eltökélt, udvarias, jóképű, a gazdag háttere mellett munkával keresi meg a zsebpénzét. Minden sorát imádtam a szemszögének és olvadoztam tőle:). Ronnie és Will kapcsolata pedig édes, mint az első szerelem. Ronnie teljesen tisztában van az értékeivel, Will pedig nagyon sokat pedálozik azért, hogy a "mindenre van egy jó válaszom" leányzót megszerezze.
Persze Steve-ről se feledkezhetek meg. A srácok elveszett édesapja. Jó volt az ő szemszögébe is belepillantani, látni, hogy ő is mennyire fél ettől a nyártól és hogy mennyi mindent megtesz azért, hogy jól sikerüljön. A jövő tudatában is teljes mértékben türelmes maradt a gyerekeihez és lassan próbálja visszaszerezni a bizalmukat.
A történetről pedig nem szeretnék sokat elárulni, hátha valaki nem látta még a filmet sem és olvasni szeretné a regényt, de annyit azért elmondok, hogy a szereplők előtt elég küzdelmes út áll, mindenkinek keményen meg kell harcolni a boldogságáért.
És a regény vége? Kicsit eltér a filmétől, de nem tudnám megmondani, hogy melyik lett a jobb.  Én mind a kettőt a maga nemében nagyon szeretem.

Összességében ismét egy nagyon jó kis romantikus történetet kaptam Nicholas Sparkstól és igen, a ki nem mondott kérdésetekre a válasz: olvassátok el a könyvet akkor is, ha a filmet már ezerszer láttátok. Egyrészt mert egy ilyen történetnek ott kell lennie a polcotokon, hogy bármikor levehessétek és olvashassátok újra. Másrészt pedig sok olyan információt is megtudhattok a könyvből, ami a filmből kimaradt.
És aki nem látta a filmet még? Azoknak pedig különösen ajánlom, mert ez egy gyönyörű történet az első szerelemről, a megbocsátás erejéről és a család fontosságáról. Imádtam minden sorát! 

Borító: Nagyon szép, elegáns, de engem a mozis borító jobban vonzott:)

Kedvenc karakter: Ronnie, Will, Jonah, Steve

Szárnyalás: a kapcsolatok alakulása

Mélyrepülés: Marcus

Érzelmi mérce: egyrészt mosolyogtatóan romantikus, másrészt viszont sírósan fájdalmas történet. Nicholas Sparks tudja, hogy kell a húrokat úgy pengetni, hogy egyik végletből a másikba essünk:)

Értékelés:

Blogturné extra - pár érdekesség a filmről
Rengeteg jelenetben - főleg az éjszakaiakban - dublőrt használtak Miley Cyrus helyett. Cyrus még technikailag kiskorúnak számított a filmforgatás idején, így a munkaóráit szigorúan korlátozták.

Miley Cyrus egy tanárral dolgozott együtt, hogy elhagyja a déli akcentusát. Megtanult zongorázni is a film kedvéért.

Liam Hemsworth legnagyobb félelme az volt, hogy nem lesz elég meggyőző strandröplabda játékosként, mert előtte még soha nem játszott ilyet és hazudott is erről a meghallgatáson.

Nicholas Sparks Miley Cyrusnak írta ezt a forgatókönyvet és utána adaptálta ezt regénnyé. A regényt nem sokkal a filmbemutató előtt adták ki.

Liam Hemsworth-nek búvárvizsgát kellett tennie a film kedvéért.

Liam Hemsworth azután nyerte meg a szerepet, miután megtudta, hogy nem ő kapta meg Thor főszerepét, hanem bátyja, Chris Hemsworth. Liam épp akkor költözött az Államokba Ausztráliából és még nem volt ügynöke sem.

Ez volt Kelly Preston első filmje azután, hogy a fia, Jett Travolta meghalt.

A teknősökkel nem volt egyszerű dolgozni, mert csak alkonyatkor vonulnak a tengerhez. Ez annyit jelentett, hogy a forgatócsoportnak 15 perce volt leforgatni a jelenetet, mielőtt túl sötét lett volna, hiszen a teknősök nem reagálnak a mesterséges fényre. így 4 éjszakába tellett, mire le tudták forgatni a teknősös jelenetet.

Greg Kinnear (Steve, Ronnie édesapja) pár napra otthagyta a forgatást a lánya, Katie születése miatt.

Miley Cyrus és Liam Hemsworth a forgatás alatt kezdtek járni egymással.

Greg Kinnear, Bobby Coleman és Liam Hemsworth mind részt vettek festett üvegablak készítésről szóló tanfolyamokon.

A templom - az egyik kulcspontja a filmnek - tulajdonképpen egy speciálisan megépített kellék volt. Egy időben Miley Cyrus meg akarta venni.

Miley Cyrus, a karaktere nevét - Ronnie-t a nagyapja, Ron Cyrus emlékéül választotta, aki 2006-ban hunyt el.

A Tybee sziget védett terület. Minden alkalommal engedélyt kell kérni ahhoz, hogy valaki a dűnék között sétáljon. A produkció így az találta ki, hogy megépítik a saját területüket, ami annyira jól sikerült és olyan jól beleillett a valódi természeti képbe, hogy megengedték, hogy a forgatás után a terület része maradhasson.

Ez az első mozi, aminek a helyszíne a Tybee sziget volt és ahol ott is forgattak.

Viharok, trópusi zivatarok és medúzák - ez csak pár azok közül a természeti nehézségek közül, amivel a produkció szembesült a forgatás alatt.

A forgatás alatt a hőmérséklet folyamatosan 37 fok fölött járt és ehhez egy majdnem 90%-s páratartalom párosult.

Taylor Lautner egyike volt azoknak, akiket Will Blakelee szerepére szántak.

Ezzel a forgatókönyvvel, Nicholas Sparks szándékosan a fiatalabb közönséget célozta meg.

Ez Nicholas Sparks regényeinek 6. filmadaptációja. Alig két hónappal a Kedves John után jött ki, ami annyit jelent, hogy egy évben két Nicholas Sparks regény került filmvászonra. Azt is meg kell jegyezni, hogy Nicholas Sparks előbb írta meg a forgatókönyvet, mielőtt a regényt, előtte még soha nem csinált ilyet.

Georgia állam keményen lobbizott azért, hogy náluk forgassák a filmet, többek között adókedvezményt biztosított.

Forrás

Nyereményjáték:
Mostani játékunk Nicholas Sparks rajongóinak gyerekjáték lesz!
Minden állomáson találtok egy-egy képet valamelyik Nicholas Sparks adaptációból. A feladatotok csak annyi, hogy kitaláljátok , melyik filmből származik a jelenetfotó, és beírjátok a KÖNYV címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. Ugye nem is nehéz?

Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk. 

A blogturné további állomásai:
Április 9 - Az utolsó dal - Szembetűnő
Április 10 - Engem láss - Deszy könyvajánlója
Április 11 - Az utolsó dal - Kelly Lupi olvas
Április 12 - Engem láss - Szembetűnő
Április 13 - Az utolsó dal - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók