KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. augusztus 27., szombat

Karátos gyilkosság - Élő Cluedo a Tilossal


Pár héttel ezelőtt, Kemese Fannival szinte egyidőben bukkantunk rá erre az eseményre a Facebookon, a Tilos az Á Könyvek hirdette meg ezt az élőszereplős nyomozójátékot a Pagony Könyvesboltban. Úgy látszik, hogy Fanniban és bennem is egyszerre támadt fel a nyomozó énünk, mert szinte azonnal, ahogy rátaláltunk a játékra, megkerestük egymást, hogy mi lenne, ha elmennénk rá. Se ő, sem én nem vettünk még részt ilyenen, sőt, őszintén szóval a Cluedo-val se játszottunk még, de érdekesnek ígérkezett a program, így regisztráltunk rá.

Ez volt a meghívó:

"BREAKING-BREAKING: Gyilkosság történt a Strausz Villában!
Rajongsz a krimikért? Imádod a CSI-t, a Gyilkos elméket, a Dr. Csontot vagy a Sherlockot? Szereted a kihívásokat és az izgalmas rejtvényeket? Most mindezt átélheted élőben augusztus 25-én a Bartók Béla úti Pagony könyvesboltban!
Mészáros Dorka, az Én vagy senki szerzője egy fondorlatos bűntényt eszelt ki, amit akár te is megoldhatsz! Vegyél részt az élő Cluedo-ban, legyél tagja a helyszínelő csapatnak, válj profi kihallgatóvá!
Kezdődhet a nyomozás...
Strauszné Polgár Márta nénit, a dúsgazdag, gyermektelen özvegyet meggyilkolják kedvenc unokahúga születésnapi partiján. A milliárd dollárokat érő gyémántját, a Türkiz Elefántot ellopják. A villában nyolcan tartózkódnak. Este nyolc és hajnali fél egy között senki nem ment ki a birtokról és senki nem jött be. A tettes tehát köztük van. Az ünneplő fiatalok közül vajon ki szúrta le az idős hölgyet? És miért?
Gyere el augusztus 25-én, csütörtökön 17:00-kor a Bartók Béla úti Pagony könyvesboltba, és derítsd fel a bűntényt! Mindenki hazudik...? Ne hidd el, ami látszólag nyilvánvaló! Láss át rajtuk! Hallgasd ki a gyanúsítottakat, fedezd fel a titkokat és illeszd össze a kirakós darabjait! Kérdezz, nyomozz és rántsd le a leplet a rejtélyről!"


Az egyik "búlvárcikk"
A nyomozás napjáig bizonyos időközönként információkat kaptunk: cikkeket, amelyek a gyanúsítottak életéről szóltak, különböző búlvárhíreket, fotókat és megismerhettük a szereplőket is. Őszinte leszek, én a játék napján olvastam el az összes cikket, néztem meg az összes fotót, hátha úgy jobban megmarad bennem minden, de annyi információ volt, olyan összetettek, hogy egy idő után feladtam. A fiúkat még követni tudtam, hogy ki kicsoda, de a lányoknál és a kissé bonyolult kapcsolatoknál elvesztem:). Reméltem, hogy Fanni jobban képben van az egésszel és össze tudjuk rakni, hogy ki is a gyilkos.
Augusztus 25-én pontban 17:00-kor találkoztunk a Pagony előtt és mind a ketten konstatáltuk, hogy a másik se tud többet a játékról, de addigra már olyan izgatottak voltunk, hogy úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk ki, lesz, ami lesz.
A könyvesboltban körülbelül 15-20 ember várakozott már és az első meglepetés akkor ért minket, amikor a konferancié és a történet kitalálója - Mészáros Dorka, az Én vagy senki című könyv szerzője - bejelentette, hogy a csapatok random állnak össze, mindenki húz egy nevet a kalapból és az alapján kerül be  a két vagy háromfős csapatba. "Természetesen" Fannival nem sikerült egy csapatba kerülnöm, úgyhogy bár gondolkodtunk azon, hogy elcsereberéljük a neveket, hogy együtt maradhassunk, de végül úgy döntöttünk, hogy maradjunk külön csapatban. Én egy Zsófi nevű lánnyal kerültem egy csapatba - mi voltunk az egyik kétfős csapat, Fanni pedig egy lánnyal és egy kis sráccal került össze, akik közül a leányzó annyira felkészült volt, hogy külön notesze is volt feljegyzésekkel:).
Itt éreztem először azt, hogy "pötit" hátránnyal indulunk neki, főleg, mert a társam még annyira se olvasta végig a cikkeket, mint én. 
Hat különböző helyszín várt minket, ahol vetésforgóban váltottuk egymást és minden helyszín gyanúsítottakat kellett kihallgatnunk. Indulásképpen minden csapat kapott egy dossziét, benne segédeszközökkel - térkép a villáról, illetve egy összesítés, ami alapján könnyebben tudtunk kérdezni és összesíteni a kapott információkat.
A szereplők egy része a játék végén
Nem tudom, hogy bárki is közületek kérdezett-e már ki gyanúsítottakat (a Cluedo játékosok persze előnyben:), de könnyebbnek hangzik, mint amilyen a valóságban. A "gyanúsítottjaink" egyáltalán nem könnyítették meg a dolgunkat, hiszen annyira profin alakították a szerepüket, mintha a valóságban is egy nyomozáson vettünk volna részt. Ködösítettek, hamukáltak, de mindezt olyan meggyőzően, hogy nem volt egyszerű kiszűrni ebből a valóságot és a lényeget. Látszott Zsófin is és rajtam is, hogy nem vagyunk gyakorlott kikérdezők, mert gyakran eltértünk a lényegtől, még gyakrabban megakadtunk a kérdezésben, főleg, amikor egyik-másik színész olyat alakított, hogy inkább a műsort néztük és röhögtünk, mintsem a feladatra koncentráltunk volna:). Nem tudom, hogy ki volt a jobb, "Ádám", aki tökéletesen meggyőzően alakította a kicsit laza, valóságshow-sztárt és totálisan levett a lábunkról:) vagy "Darinka" és "Antónia" a két elég vehemens hölgyemény, akik a milliomos "Máté" kegyeiért harcoltak. Természetesen a többiekről sem szeretnék megfeledkezni, mindegyik színész fantasztikus alakítást nyújtott, úgyhogy hatalmas pacsi  Nekik!
Sajnos se Fanniék csapata, se a mienk nem lett a győztes csapat, bár azt is el kell, hogy mondjam, hogy részdolgokra nagyon ügyesen ők is és mi is rájöttünk, de ez kevés volt. Nem akarom a bizonyítványomat magyarázni (bár a vesztesek mindig ezt teszik:), de szerintem a végén kevés volt az az öt perc, ami alatt összesíthettük a megtudott információkat. Én legalább hagytam volna rá 10 percet, mert ennyi idő alatt a táblázatot se tudtuk kitölteni, nemhogy még összerakni a rengeteg infót.  De azért mondom, hogy ez csak magyarázkodás, mert volt olyan csapat, aki rájött a megoldásra, így volt, akinek ennyi idő pont elég volt:).
A végén kaptunk egy picike ajándékcsomagot és készítettünk is egy közös fotót Dorkával és Fannival:).

Fanni népszerűségét pedig az a tény is mutatja, hogy a játékosok közül többen felismerték és örömmel váltottak vele is pár szót a program végén.

Összességében nagyon jól éreztük magunkat, imádtuk ezt az élő nyomozósdit és remélem, hogy a Tilos az Á Könyvek, Dorkával együttesen fog még ilyet szervezni. Mi Fannival biztosan ott leszünk!


2 megjegyzés:

  1. Annyira szívesen mentem volna én is, kár, hogy nem Budapesten lakom… nagyon megtetszett a kiírás alapján, biztos nagyon buli volt, a bejegyzésed alapján is erre következtetek :) :) :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tényleg az volt, nagyon jól szórakoztunk rajta:)))
      Szurkolok, hogy egyszer részt tudj Te is venni egy ilyen mókán, mert nagy élmény:))))

      Törlés

Rendszeres olvasók