KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. december 5., hétfő

John Corey Whaley: Nagyon logikátlan barátság


A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg hamarosan a Printz díjas szerző, John Corey Whaley legújabb regényét Nagyon logikátlan barátság címmel. Hogyan lehet átvészelni a felnőtté válás éveit egy agorafóbiával és pánikrohamokkal küzdő srácnak? Egy önjelölt, ám nem éppen önzetlenül “gyógyító” lánynak talán sikerül kimozdítani a három éve bezárkózva élő Solomont. Kövesd végig a hét állomásos blogturnét, ha minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában.

Maxim Könyvkiadó - Dream válogatás 2016. 12.16
270 oldal
Fordította: Vince Judit Andrea
Goodreads: 4,07
Besorolás: YA, realista, mentális betegség, LMBTQ

A 16 éves Solomon agorafóbiától szenved, ami jelent némi nehézséget a hétköznapokban…
Három éve nem lépett ki a házból. A családja mindenben támogatja, online folytatja tanulmányait, de nem érzi úgy, hogy a szociális életből bármi is hiányozna neki. Azonban tudja, hogy nem élhet így örökké.
Egyszer csak az életvidám, oltalmazó és nyílt Lisa Praytor megjelenik, és a barátja akar lenni. Biztos benne, hogy tudna segíteni Solomonnak abban, hogy kimerészkedjen a négy fal közül. Abban is biztos, hogy ez a tapasztalat neki is segíteni fog abban, hogy megírja a lehető legtökéletesebb felvételi esszét a fősulira, amivel biztosan megkapná a pszichológiai program ösztöndíját. Eltökélve, hogy „megjavítja” Solt, Lisa belép a világába, együtt elbűvölő barátjával, Clarkkal, és nem sokkal később már egy váratlan, szoros kötelék alakul ki hármuk között. Azonban amint Lisa egyre többet tud meg Solról, valamint kapcsolatáról Clarkkal, elkezdenek lebomlani a falak, amiket magasan maguk közé építettek, és a barátságuk veszélybe kerül.

Nem ez az első olvasmányom a szerzőtől, idén jelent meg a Kobak című regénye is, ITT olvashatod róla a véleményem. Mivel a Kobakot nagyon szerettem, kíváncsian vártam, a külföldön erősen hype-olt Highly Illogical Behavior (ez az eredeti cím) vajon hogyan fog tetszeni.
Amint kirajzolódott az első fejezetek olvasása során az alaphelyzet, kezdtem aggódni, hogy egy kitalálható történetet kapok, amiben a mentális betegségben szenvedő srácot megmenti a kedves, helyes, de minden lében kanál leányzó és persze egymásba szeretnek. Biztosíthatlak, hogy semmi ilyesmiről szó sincs, Lisának egyébként is van barátja, de erről később.
Solomon avagy röviden Sol karaktere teljesen lenyűgözött. Abszolút tisztában van a betegségével, ismeri a pánikroham fázisait, tudja, hogy mit kell ilyenkor tennie, hogy ő és a környezete a legjobban vészelje át ezeket az időszakokat. Megjegyzem, a szerző maga is küzdött pánikrohamokkal, teljesen hitelesen írja le, mi történik a sráccal, anélkül, hogy tudományos szövegként hatna. Sol elutasítja az orvosokat, mert gyógyszerekkel akarják javítani az állapotát. Ő inkább elfogadja ezt az egészet és próbálja a legjobban kihasználni az idejét, amit szükségszerűen a házukban tölt. Elsősorban tanul, ugyanúgy leckét ír, mintha suliba járna, iszonyú jó feje van, egy évvel hamarabb fogja befejezni a középiskolát. A szabad idejében olvas, játszik, Star Treket néz és egyéb műsorokat. Azt vallja, hogy nem hiányzik neki a társasági élet, a szülei és a nagyija az egyedüliek, akikkel beszél. Óh, ezeket a szülőket klónozni kéne, nagyon tetszett a hozzáállásuk a betegséghez, és egyáltalán a fiuk viselkedéséhez. Minden döntésében támogatják, pozitívan állnak hozzá, megbíznak benne és ez nagyon fontos. Időt és teret adnak neki, nem kényszerítik semmire, felnőttként kezelik. Ugyanakkor úgy érzem, hogy sokan pont ezért fogják megszólni a szülőket, mert engedékenyek, de mivel Sol kipróbálta a gyógyszeres kezelést és csak rosszabbul lett tőle, így nincs mit a szemükre vetni.
Sol egyik remek tulajdonsága a kissé szarkasztikus humora. Az egész történeten át élvezhettem a viccelődését, és kell is ez a humor az érzelmek egyensúlyozásához, ugyanis jó néhány komoly, nehezebben feldolgozható jelenetet is kapunk, amikor bizony nem könnyű  levegőt venni.
Lisa nekem nem volt különösebben szimpatikus, mert nem bírom az ilyen lányokat, akik ennyire elterveznek mindent és a cél érdekében meggyőzik saját magukat is, hogy minden cselekedetük helyes és megkérdőjelezhetetlen. Egyrészt értem, hogy segíteni akar,  tényleg kialakul egy jónak induló barátsága Solomonnal, ez tagadhatatlan. De ott van minden pillanatában a számítás is, az önzőség, hogy úgy alakítson mindent, hogy neki jó legyen. Még szerencse, hogy a történet nem laposodik el, belép a képbe Clark, Lisa pasija. A két srác hamar megtalálja a közös hangot, hiszen számos közös pont van az érdeklődési köreikben, és Lisa egyszer csak azt veszi észre, szinte kívülállóként figyeli a srácokat, mert azok közben saját nyelvet alakítottak ki. Clark egy menő sportoló, helyes kinézettel, a személyisége viszont nem az általában ehhez párosuló kőbunkó típus, hanem végtelenül kedves és rendes pasi. Kicsit túl rendes is, és jelentősen visszafogott. Neki az első pillanattól nem tetszik Lisa viselkedése és a kipattanó botrány után igazából a Sol-Clark párosnak szurkoltam.
Ki nem hagynám a felsorolásból a nagymama karakterét! Imádtam! Megvalósította Sol álmát a medencéről és mennyire bejött! Pontosan úgy reagált mindenre, ami a legjobb volt az unokájának.
Szeretem a fiús könyveket, bár itt váltott szemszög van Sol és Lisa között (E/3-ban!), mégis inkább fiús, és ez a trillió lányközpontú könyv között valóságos felüdülés.
A szerző javára kell írnom, hogy volt bátorsága erről a témáról írni, ráadásul teljes hitelességgel. Nagyon kevés történet foglalkozik ilyen komolyan a pánikbetegséggel, jó leírást, jó magyarázatot és együttérzést nyújtva azoknak, akik tapasztalták már magukon a jeleket, tüneteket. Ezeket figyelembe véve mindenképp dicséretes, hogy Lisa végül nem tesz csodát, nem javítja meg Solomont. Más végkifejlet nem működött volna.  Különösen jó érzés volt az olvasás során, hogy bár van romantika, többféle aspektusból is, mégis nem a szerelem volt itt a hangsúlyos, hanem a nagybetűs Barátság. A kötelék, ami kialakult a szereplők között, az egy erős kapcsolat, ami többet kibír, mint egy-két vihar. A mentális betegek - legalábbis Solomon esetében - hosszú terápiát igényelnek, a legfontosabb elem az életükben az, hogy szeretve legyenek, ne érezzék magukat egyedül hagyva a problémáikkal.
A nyitott befejezés engedi továbbgondolni a történetüket és ez jól is van így, mert főleg a két srác nagyon a szívemhez nőtt, szeretnék úgy gondolni rájuk, hogy a barátság ereje az igazi gyógymód Solomonnak.  Mindenkinek ajánlom!

Borító: Eredeti, minden lényeges elem rajta van, kezdve az űrhajóval a zöld kocsiig.
 
Kedvenc karakter: Solomon, Clark

Szárnyalás: Muhaha, a medencés jelenet.

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce: Nem a szerelmi szál a leghangsúlyosabb, de a meleg téma miatt 15+.

Értékelés:








Nyereményjáték:

Solomon és Clark kedvenc sorozata a Star Trek, így a játékunkban a főszereplőket kell felismernetek, a sorozatbeli nevüket várjuk megfejtésként. A neveket írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!

a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:

12.05 Kelly és Lupi olvas
12.07 Always Love a Wild Book
12.09 Deszy könyvajánlója
12.11 Sorok között
12.13 Zakkant olvas
12.15 Dreamworld
12.17 KönyvParfé

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók