KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. december 6., kedd

Kass Morgan: Huszonegy nap

A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Kass Morgan: Huszonegy nap című regényét, amely a The 100 sorozat második része és az azonos nevű amerikai tv széria forgatókönyvének alapjául szolgált. Folytatódik az évszázadok óta sugárfertőzött Földre száműzött fiatal “bűnözők” izgalmas és fordulatokban gazdag kalandja. Immár biztos, hogy a Föld lakható, és nem pusztult ki teljesen az emberiség. A túlélők viszont nem fogadják tárt karokkal az űrből érkezett fiatalokat. Érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játékunk megfejtői között.

Maxim Könyvkiadó - Dream válogatás  - 2016.12.16
Fordította: Őri Péter
340 oldal
Goodreads: 3,76
Besorolás: YA, poszt-apokaliptikus, sci-fi


21 nap telt el, mióta a százak a Földre léptek – évszázadok óta az elsőkként –, és csak úgy élhetik túl a harcot az ismeretlen ellenséggel szemben, ha összetartanak. Izgalom, ármánykodás, harc, amely során titkok derülnek fényre, hitek rendülnek meg és a százaknak számos próbatételt kell átvészelniük.






Még mindig nem nézem a sorozatot, úgyhogy nem befolyásolt semmi a történet olvasásakor, bár azt hallottam, hogy továbbra is nagyon eltér a kettő.  Azt kell mondanom, hogy engem továbbra is elvarázsolt a százak visszatérése a Földre, én alapból imádom a jó poszt-apokaliptikus  történeteket. Az élet utat tör magának! (Ian Malcolm után szabadon) Ez a mondat nagyon jellemző  erre a történetre is. A The 100-ról született értékelésemet elolvashatod ITT.
Eltelt 21 nap a földet érés óta, és ez sorsfordító a százak számára, ugyanis ennyi időnek kell eltelnie, hogy az esetleges káros sugárzás következményei megjelenjenek az embereken. Sajnos néhányan betegek is lesznek, de Clarke más ismeretlen betegséggel találja magát szembe. A táborban vannak ennél nagyobb gondok is, teljesen nyilvánvaló, hogy a földlakóknak nem tetszik az érkezésük, egy átlőtt torkú társuk rá a bizonyíték. Clarke és Bellamy útnak indulnak Octavia keresésére, akit elraboltak a táborból. Sajnos kevés nyomot találnak, viszont belebotlanak idegen fémtárgyakba, ami arra enged következtetni, hogy nem ők az első visszatérők. Mivel egy kígyó megmarja a lányt, Bellamy visszaviszi a táborba, ahol ellenmérget kaphat. Elkapnak egy földlakót, aki a tábor körül settenkedik, a lány neve Sasha, és az első idegenkedés és vádaskodás után sikerül Clarke-nak szót értenie vele. Ő már meg is erősíti az elméletüket, miszerint érkeztek már előttük mások is a Kolóniáról. Vajon kik ők, és miért kellett távozniuk a földlakók közeléből?

Ügyesen kevergeti a kártyákat a szerző, sok izgalmas fordulat következik be a történetben, én nagyon élveztem az olvasást. Annak különösen örültem, hogy az űrben is folytatódott Luke és Glass sztorija, sőt, fontos események történtek az űrhajón, hiszen mindenki tisztában van a ténnyel, hogy fogy az oxigén. Ez pedig oda vezet, hogy a lezárt elit oldalt előbb-utóbb megpróbálja bevenni az üvegfalon túl oxigénhiánytól szenvedő több száz ember. Imádtam azt a részt, amikor Glass űrsétát tesz, így jut át a másik oldalra,  sikerült úgy megírni a jelenetet, hogy rendesen felpörgött a szívverésem.  Aztán az egész filmszerű lesz, konkrétan Titanic jellegű, ugyanis mindenki egyszerre akarja elhagyni a mentőűrhajókkal a fedélzetet. Le a Földre, ahol talán túl lehet élni. Ráadásul Luke szembesül azzal, mit tett Glass, és a világ a feje tetejére áll.
Wells nekem továbbra is az egyik legfurább figura, még mindig nem értem meg őt és a tetteit. Jól tudja irányítani a többieket, megszervezi a faházak építését, koordinálja a teendőket. Mégsem szimpatikus mindenkinek, főleg Graham ellenségeskedik vele.
Clarke továbbra is kedvenc karakter, most alaposan össze van zavarodva, hiszen alapjaiban megrendült a bizalma Wells irányában. Egyre közelebb kerül Bellamy-hoz, ami egyrészt szuper, drukkoltam nekik, de kiderültek dolgok a srác múltjából, ami rémülettel tölti el a lányt. Mindez Lilyvel kapcsolatos, és a bűntudat eddig is nagy súllyal telepedett  Clarke lelkére, ha lehet ez még tovább fokozódik. Aztán ott vannak az előző hazatérők ügye, ami nem várt reményt kelt a lányban, ahogy egyre több apróság derül ki róluk.
Bellamy a másik nagy kedvenc, míg Wells szervező típus, Bellamy a megoldóember. Egyszerűen tudja mit kell tenni, védelmez, élelmet szerez, vagy épp megnevettet. Óriási szeretet mozgatja őt a testvére iránt, ezzel kapcsolatban a szerző egy hatalmas csavart tett a könyv végére, ami így utólag eléggé nyilvánvaló volt, bár én nem találtam ki.
Az első rész olvasása után is tudtam, hogy nem hibátlan a történet és sok mindenbe bele lehetne kötni, ha az ember háklis és tudálékos. Nem fog a szerző irodalmi díjakat bezsebelni, de számomra kellemesen szórakoztató a stílusa, izgalmasnak találtam a történet fordulatait, tetszett az ismételten több szemszögű írásmód. Örültem a sok flashback jelenetnek, amik hozzájárultak a karakterek és az előzmények jobb megismeréséhez. Nagyon várom a folytatást!
Az első résszel együtt ajánlom a könyvet a young adult korosztály sci-fi rajongóinak, akik velem együtt hívei az előbb a könyvet, aztán a filmet mozgalomnak.

Borító: Imádom amikor a kiadó megtartja az eredetit!

Kedvenc karakter: Clarke, Bellamy

Szárnyalás:  Glass űrsétája.

Mélyrepülés: -

Érzéki mérce: Glass/Luke és Clake/Bellamy biztosítanak néhány édes jelenetet.


Értékelés:


Játék:

Mostani játékunk azoknak szól, akik olvasták az első részt, és ismerik a könyves karaktereket! A feladat annyi, hogy egyetlen mondat alapján ismerjétek fel a keresett személyt, és írjátok be a nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

A keresett személy: A kolónia egyetlen testvérpárjának női tagja.

a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:

12.06 Kelly és Lupi olvas
12.08 CBooks
12.10 Dreamworld
12.12 Deszy könyvajánlója
12.14 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók