KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. július 27., szerda

John Corey Whaley: Kobak


Travis Coates akár átlagos tinédzser is lehetne, ha nem történt volna meg vele a legnagyobb csoda - új testet kapott. Viszont mint mindennek, ennek a csodának is ára van: öt év telt el a két műtéte közt, a világ pedig nem állt meg. Travisnek meg kell szoknia, hogy semmi nem olyan, mint régen volt. A Blogturné klub hat bloggere vállalkozott arra, hogy lélekben támogassa a fiút. Ha pedig ti is velünk tartotok, megismerhetitek Travist, Kylet, Hattont és Catet, valamint esélyetek lehet megnyerni John Corey Whaley regényét az ÉTK Kiadó felajánlásában.

ÉTK Kiadó - Merit könyvek 2016.
256 oldal
Fordította: Szűr-Szabó Katalin
Goodreads: 3.81
Besorolás: YA, realista, coming-of-age

„Képzeld ​​csak el, Travis, hogy szépen elalszol ebben az életben, és egy nap felébredsz egy újban.”
Amikor a Saranson Életmegőrző Központ tudósa felajánlja Travisnek, a gyógyíthatatlan betegsége végső stádiumában lévő tizenhat éves fiúnak, hogy a kriogenika segítségével ragadja meg utolsó esélyét az életben maradásra, Travis igent mond. Aláveti magát az eljárásnak, melynek során fejét eltávolítják és lefagyasztják annak reményében, hogy néhány évtized múlva újraéleszthetik, és a fiú donortesten folytathatja életét.
A tudomány azonban rohamléptekkel fejlődik – mindössze öt év telik el, és Travis visszatér az életbe.
Bár a világ, amibe csöppent, látszólag ugyanaz maradt, Travis körül minden és mindenki megváltozott. Beleértve a szüleit, az otthonát, legjobb barátját és a barátnőjét. A fiú az egyre növekvő zavar és bizonytalanság mellett csak egyetlen dologban biztos: ez a jövő nem az a jövő, amit elképzelt magának, mikor a műtét előtt lehunyta a szemét.
A múltjához makacsul ragaszkodó Travisnek meg kell találnia a módját, hogy a jövőben létezhessen. És úgy tűnik, szerez néhány friss sebet is, mire összeilleszti régi életét az újjal.

Azt hiszem, a szerző nevét beírhatom a kedvenc regényíróim közé, nekem ez a könyv nagyon-nagyon tetszett. Nem véletlenül kapott annyi díjat és jelölést, ezt a történetet olvasnia kellene minden fiatalnak. A fülszöveg nagyon jól leírja az alapproblémát, de van bennem nem kevés kétség, hogy a regényötlet abszurditása elriasztja az olvasókat, őszintén szólva velem is majdnem megtörtént. Milyen történetet tud ez az író kihozni egy levágott fej transzplantálásáról egy új testre? Meglepetésemre ez a könyv egy igazi felnőtté válós történet, amit egy külön kategóriával is jellemeznek az ifjúsági könyvek között, ez a "coming of age". 
Tiszta tehát a kiindulópont, a haldokló 16 éves Travis öt évvel ezelőtt elbúcsúzott a szeretteitől, mindenkitől, aki fontos volt neki, és a hozzá legközelebb állókon kívül mindenki azt hitte, hogy meghalt. Jelen pillanatban azonban a tudomány váratlanul gyors fejlődésének hála, sikerült egy donor testére illeszteni egy 56 órás műtét során a korábban kísérletileg lefagyasztott fejét. Ez így leírva nem is lehetne morbidabb! (Pedig ez a műtét hamarosan valósággá válik, egy kínai orvoscsapat készül a fej transzplantációjára belátható időn belül.) Rajta kívül egyetlen emberen végezték el sikeresen a műtétet, így már ketten vannak, akik visszatértek a halálból. Ez a regény kulcsmondata, a halálból való visszatérés. Hogyan dolgozza fel ő maga és a környezetének tagjai, a családtagok, barátok, a szerelme, az iskolatársai ezt a felfoghatatlan eseményt? A szerző gyönyörűen felépítve, lépésről lépésre adja vissza az olvasónak, mit érez Travis és mit érez a környezete. Mert ez a két oldal messzemenően nem érti meg egymást, máshogy gondolkodnak, mást várnak el a kialakult helyzettől. Travis számára az eltelt öt év csak egy álomnyi időnek tűnik, de a környezete végigélte ezt az öt évet, ráadásul a hozzá legközelebb állók mély gyászolással töltötték. Értetlenül áll Travis ahhoz, hogy a szobája eltűnt, és egy szürkén berendezett vendégszobává alakult, de ez semmi ahhoz képest, hogy a barátai félnek találkozni vele, és nem kevés idő telik el, míg végre elég bátrak lesznek elfogadni őt ebben a formában. És ott van Cate, akivel egy húron pendültek, halálosan szerelmesek voltak egymásba. Hogy tudja feldolgozni Travis, hogy Cate továbblépett, vőlegénye van, akihez hamarosan feleségül megy.

Van tehát bőven bonyodalom, és ahelyett, hogy a regény fejezetei során megoldást kapnánk, inkább újabb és újabb fordulatok következnek, amire Travis abszolút nem számított. A legjobb azonban az, hogy te kedves olvasó, el fogsz gondolkodni ezeken a helyzeteken, mert ez annyira új felállás, hogy nem fog nyugton hagyni a gondolat, etikailag mi a helyes? Van joga visszatérni az életbe egy egyszer már elhalálozott embernek? Mi az elvárható hozzáállás a visszatéréshez? Travis nagyon nehezen dolgozza fel, hogy amíg ő Jeremy Pratt testét megkaphatta és visszajöhetett az életbe, addig Jeremy  meghalt. Jeremy teste más, erősebb, izmosabb, jobb, mint az övé volt, de akkor is egy IDEGEN!
Persze végig drukkoltam Travisnek, hogy kapja meg amit szeretne, ugyanakkor a másik oldalt is megértettem, akiknek  tovább kellett lépniük ahhoz, hogy ne emésszék el magukat is a gyász éveiben. Érdekes volt a másik visszatérő életének alakulása is, akivel telefonon tartotta a kapcsolatot Travis, és többnyire tudtak segíteni egymásnak a tapasztalataikkal.
Csodálatos, ahogy a szerző végigvezeti az olvasót ezen az időszakon, ami több hónapot ölel fel, és jó néhány visszaemlékezés is gazdagítja a múltból. Travis hangján szól a történet, amit külön nagyon szerettem, van a srácnak egy remek humora alapból, és a helyzetkomikumokkal rásegít erre bőven. Nagyon hasznos és tanulságos volt szülőként olvasni a regényt, érdekes dolgok derültek ki számomra Travis szüleivel kapcsolatban, szerintem ez egy olyan young adult történet, amit szívesen olvasnak majd a szülők is.  Alaposan belegondolva nehéz eldönteni, én vajon az apa vagy az anya tetteit követném.
Örültem annak, hogy nem ment a történet el egy nyálas love story irányába, és abszolút helyes ami a regény végén történt. Gondolatébresztő, remek könyvet olvastam, olyan karakterrel a főszerepben, akire biztos, hogy sokáig emlékezni fogok.
Remélem, hogy ez a könyv sikeres lesz az olvasók körben, és reménykedhetünk abban, hogy a kiadó a szerző többi könyvét is kiadja, mert ahogy utána néztem, mind érdemes lenne rá.

BorítóJó koncepció, de az eredeti is nagyon tetszik.
 
Kedvenc karakter:Travis

Szárnyalás: Jeremy Pratt teste.

Mélyrepülés: Cumi hamvai :)

Érzelmi mérce: Mindenképp felvetődik pár etikai kérdés, és az érzelmek is hullámoznak rendesen.

Értékelés:

Blogturné extra:
A szerző egyik kedvenc műfaja a "coming of age" a young adult irodalmon belül, megmutatom a 10 kedvenc könyvét, amit feltétlenül ajánl elolvasásra:

1. J.D. Salinger: Zabhelyező
2. Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései
3. Julie Murphy: Side Effects May Vary
4. Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
5. Andrew Smith: Winger
6. Ernest Cline: Ready Player One
7. Holly Goldberg Sloan: 7esével
8. Lois Lowry: Az emlékek őre
9. Frank Portman: King Dork
10. Andrew Smith: Grasshopper Jungle


Nyereményjáték


Travis története fikcionális, azonban a való világban is történtek olyan esetek, amelyeket igazi csodának tekinthetünk. A mostani nyereményjátékban az lesz a feladatotok, hogy a megadott információk alapján kitaláljátok, kikkel történt meg az elképzelhetetlen. A játékban helyes válaszokat adók közt pedig kisorsolunk három példányt John Corey Whaley: Kobak című regényéből. Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk. 

Feladvány: A férfi a testvérével együtt 47 emelet magasságban tisztított ablakot, mikor a kötelek megadták magukat, ők pedig lezuhantak. / A testvér életét vesztette, ő pedig olyan súlyosan sérült meg, hogy az orvosok a sürgősségin műtötték meg. / 3 hétig vegetatív állapotban feküdt a sürgősségin, mert nem merték megmozdítani. / Karácsony napján ébredt fel, pár héttel később pedig haza is térhetett. 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

07/23 Always Love a Wild Book
07/25 Sorok között
07/27 Kelly & Lupi Olvas
07/29 Deszy könyvajánlója
07/31 CBooks
08/02 Dreamworld
 

1 megjegyzés:

Rendszeres olvasók