KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2016. november 30., szerda

Manon Fargetton: A lista


Hamarosan Magyarországon is megjelenik a közkedvelt francia YA regény, A Lista! Ebben a történetben 5 fiatal életét követhetjük nyomon, akik a különleges képességeik miatt célpontokká válnak, majd menekülniük kell, hogy mentsék az életüket...

Az izgalmas regényről a Blogturné Klub három merész bloggere számol be! Kövesd a turnét, hiszen a Könyvmolyképző Kiadó felajánlásában három nyereménykönyv lehet a tiéd.

Könyvmolyképző, 2016
240 oldal
Fordította: Burján Mónika
Goodreads: 4,3
Besorolás: YA 

Két fiú – két lány.
Nekik négyüknek sosem lett volna szabad találkozniuk.
És most egymásra vannak utalva.
Üldözik őket, az életükre törnek.
De ki akar végezni velük és miért?
Kinek fontos ennyire négy kamasz?
Kik ők valójában?
Le kell rántaniuk a leplet a titokról,
csak úgy menthetik meg az életüket.
Talán…

Őszinte leszek, elég ritkán olvasok angol és magyar anyanyelvű írókon kívül mást. Próbálkoztam párszor, de kevés kivételtől eltekintve nem jártam sikerrel. Nem tudom, hogy a fordítással volt gond vagy eleve a stílusuk picit más, mint amit én megszoktam, de kevés nekem tetszőt találtam.
Ennél a regénynél azonban a fülszöveg nagyon csábító volt, bár azt akkor még nem is tudtam, hogy az egyik kedvenc témám a regény fő témája. De adtam neki egy esélyt, mert a történet izgalmasnak hangzott.
És milyen jól tettem! Bár a kapcsolatunk a regény elején nem volt a legfelhőtlenebb, mert elég furcsának tartottam a rettentően rövid fejezeteket: mire valamibe belemélyedtünk volna, az írónő már tovább is lépett a következő karakterre. Mert azt nem is említettem, hogy az összes főbb szereplő külön szemszöget kapott és nem voltak kevesen, hiszen van vagy négy főszereplőnk és akkor a mellékszereplőkről még nem is beszéltem.
Ettől függetlenül Manon Fargetton elég hamar belevisz minket a történet sűrűjébe, már az első pár fejezet után olyat tesz, amivel annyira megdöbbent, hogy ezek után rövid fejezetek ide vagy oda, de tudni akartam, hogy ebből mit fog kihozni.
Az alaptörténet szerint van egy hacker srác, aki szórakozásból tör fel oldalakat. Az unokatestvére egy pszichiátriai intézetben éli az életét és a fiú kíváncsiságból feltöri az ottani szervert is. De amit ott talál, azért nagyon drágán megfizet - az életét kell adnia érte. A halála előtt azonban még rejtélyes üzenetet küld négy - teljesen randomnak tűnő - fiatalnak, akik egyáltalán nem ismerik egymást. Végül persze a fiú üzenete összehozza őket és együtt próbálnak rájönni arra, hogy ki és miért tör az életükre.
Az alaptörténet egyszerűnek tűnik, olvastunk is már nem is egy hasonló sztorit, de itt főleg azt élveztem, hogy nem volt kifejezetten egy főszereplő, hanem mind a négy szereplő ugyanannyi esélyt kapott arra, hogy megszerezze a főszereplő státuszt. Négy, teljesen különböző karakter: Morgana, az iskola gyönyörű, okos "hercegnője", akit mindenki szeret, Timothée, a srác, aki nem bírja elviselni az emberi érintést és (többek között) emiatt a pszichiátriai intézet "vendégszeretetét" élvezi, Izia, az iskola nem túl népszerű lánya és Samuel, aki a családi háttere miatt inkább az utcára menekül. Ennél különösebb kis csapatról ritkán olvasni, de a közös probléma hamar összehozza őket. Imádtam, ahogy a ki-ki magának való "párját" megtalálja, ahogy a két nagyszájúbb karakter folyamatosan vitázik és a két nyugisabb pedig csendben próbálja megismerni a másikat, de mindeközben mégis egy nagyon jó kis csapatot alkotnak, akik minden akadály ellenére is próbálnak rájönni a rejtélyes és életveszélyes igazságra. Éppen ezért nem is sikerült külön kedvencet találnom, mindegyikükben volt valami, ami miatt odafigyeltem rájuk és szurkoltam nekik.
Onnantól pedig, hogy kiderül, mi az a titok, ami  mind a négyüket összeköti - még jobban szerettem a történetet, hiszen sikerült belevinnie az írónőnek azt az elemet, aminek nagy rajongója vagyok:). A tétek pedig innentől még inkább emelkednek, Manon Fargetton pedig ügyesen kavarja a kártyákat, hiszen a jó pár kiszámítható elem mellett azért tud egy-két csavart is belevinni a történetbe.

A történet vége pedig? Igen, függővég. Bár a magyar cím alapján nem derül ki, de van ennek egy második része is, amire a történtek és a függővég miatt nagyon kíváncsi vagyok! (és a regény végére már hozzászoktam a nyúlfarknyi fejezetekhez, tehát már az se zavarna:).

Összességében a furcsa kezdet után hamar megszerettem ezt a történetet, amit ugyanolyan jó szívvel merek lányoknak és fiúknak is ajánlani. Tudom, hogy sokatoknak furcsa lesz ez a rengeteg, szétszabdalt apró fejezet, de ha ezen túlteszitek magatokat, akkor egy izgalmakban és akciókban bővelkedő, nagyon szerethető kis történetet ismerhettek meg.

Borító: Nekem tetszik - a szereplőket teljesen jól visszaadja és számomra figyelemfelkeltő is

Kedvenc karakter: Nathan, Timothée, Izia, Samuel, Morgane

Szárnyalás: a szereplők közti kapcsolat

Mélyrepülés: ami a történet vége...

Érzelmi mérce: van benne halovány romantika, de inkább az akció dominál a regényben

Értékelés: 

A képre kattintva beleolvashattok a regénybe:


Nyereményjáték:
A könyvben különleges képességű fiatalok a főszereplők. Közkedvelt témája ez a popkultúrának, ezért egy viszonylag egyszerű játékot eszeltünk ki.

Minden blogon láttok egy képet egy népszerű tévés/filmes karakterről, akinek speciális ereje van. A feladatotok, hogy írjátok be a nevét, vagy a sorozat/film címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A játékban résztvevők között egy nyereménypéldányt fogunk kisorsolni.

Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




A blogturné további állomásai:
November 28 - Dreamworld
November 29 - Sorok között
November 30 - Kelly & Lupi olvas

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Azt lehet tudni hogy lesz-e a könyvnek folytatása? És ha igen akkor mikorra várható?
    Kitti:)

    VálaszTörlés
  2. En most olvastam ki es engem is az erdekelne, mikor lesz folytatasa?
    Koszonom elore is a valaszt!:)

    VálaszTörlés

Rendszeres olvasók