KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. április 1., szombat

Gerencsér János: Kósza utak legendája - Kalászkirály

Az Athenaeum Kiadó jelentette meg Gerencsér János Kósza utak legendája című duológiájának első részét a Kalászkirályt. Ha szereted a  low fantasy műfajú, mesés történeteket királyokról, hercegnőkről, csatákról és szerelmekről, ne hagyd ki a lehetőséget, kövesd végig a három állomásos blogturnét, melynek végén egy példányt kisorsolunk a könyvből  kiadó felajánlásában.

Atheneaum Kiadó 2017.02.27
318 oldal
Besorolás: low fantasy

Gerencsér ​János fantasyjében a koldussá vált királyfi, az igazságos uralkodó mítoszát teremti újra, ármánnyal és szerelemmel átszőtt meséjét a történelmi regények rajongói is örömmel forgathatják. A Kalászkirály igazi tanulságos olvasmány minden korosztály számára.

Az Úr 1151. évében, egy képzeletbeli világban két királyi sarj, egy fiatal hercegnő és egy ifjú lovagkirály menekül üldözői elől. Eime, Ektíria birodalmának volt úrnője a testőrével bujdosik, míg a trónról őt letaszító Aceras király, aki immár maga is trónfosztott lett, koldusgúnyában vegyül el alattvalói között. Ellenségek ők, sorsuk mégis összefonódik, miközben földönfutóként a szabadságukért küzdve, lassan felnőtté válva nemcsak saját magukat ismerik meg egyre jobban, hanem népük akaratát is. Ám ezalatt a kegyetlen háborúskodások, öldöklő hatalmi harcok világát éppúgy át kell vészelniük: vérgőzös csatákon, halálélményeken tanulják meg a túlélés könyörtelen törvényeit. Márpedig azokat még a bukott uralkodóknak is tudniuk kell, főként, ha vissza akarják szerezni koronájukat.

Szomorú sorokkal kezdődik ez az értékelés, ugyanis a frissen debütáló szerző nem érhette meg a kötete megjelenését, elhunyt, mielőtt a nyomdából kikerült volna a regény. Békés utat kívánok neki egy szebb világ felé....
Annyi azonban bizonyos, hogy a kiadónál van a duológia befejező része is, amely jövőre jelenik meg előreláthatóan és  bizonyára tartogat majd meglepetéseket.

Örömmel vettem a kezembe a könyvet, a hangulatos borító remekül illik egy low fantasy műfajú történethez, az erdőn át  álruhában vándorló alak látványa azonnal felkelti az érdeklődést, vajon hová tart, mi elől kénytelen menekülni a főhős.
A történet hátterét egy képzeletbeli világ adja, ami leginkább egy középkori feudális jellegű társadalomra emlékeztet, királyságokkal, uralkodókkal, hódítókkal, katonákkal, jobbágyokkal, és persze ebből adódóan  a területek megszerzése és a hatalom utáni hajsza az egyik alapkérdés. A low fantasy műfajra jellemző ez, itt nincsenek kitalált lények, nincs mágia, varázslat, egyszerűen egy elképzelt korba és kitalált helyre álmodja meg a szerző a történetet. Jelen esetben azért a figyelmes olvasó gyakran kap olyan jeleket, ami alapján be tud azonosítani népcsoportokat, esetleg valós történelmi eseményeket, alakokat.
A Kalászkirályban két sorsot követhetünk nyomon, az egyik a fiatal uralkodó Aceras király története, akit éppen egy friss területhódítás után a saját nagyvezére árul el és kényszerít menekülésre. Az egyik pillanatról a másikra földönfutóvá vált fiatalembernek meg kell küzdenie a megélhetéséért, saját bőrén tapasztalja meg az uralkodása alá volt területeken élő jobbágyok, városi lakosok nehéz életét, az adófizetés kegyetlenségét. Hosszú útja során találkozik gyarló és becsületes emberekkel, sokat dolgozik, mesterségeket tanul ki és megismeri az igaz szerelmet is.
A másik szál Ektíria uralkodója, Eime hercegnő menekülésére koncentrál, akinek egy csapásra le kellene vetkőznie az elkényeztetett stílusát, ha jobbágynak öltözve, egy szál szintén álruhás testőrrel az oldalán életben akar maradni. Megismerjük tehát a földönfutó élet női oldalát is, Eime útját követve újabb és újabb karakterek sorsa fonódik össze a történetben.
A két cselekményszálat viszonylag gyors váltakozással meséli a szerző, egészen különleges hangon. Egyéni stílusa jól megalapozott, a legjellemzőbben a hosszú regéléses-mesemondásos szóhasználatot érzem ki belőle, és vélhetően rengeteg fantasy-t olvasott, ezekből is merített jócskán ötleteket az író. Ízesen és részletgazdagon mesél, abszolút illeszkedik a történet jellegéhez. Nem kíméli az olvasót a szerző, nincs híján a regény véres csatajeleneteknek, de ennek ellensúlyozásaként megjelennek a romantikus érzelmek is. A fülszöveggel ellentétben egyáltalán nem olyan módon, amit vártam volna.
A nevekkel viszont hadilábon álltam, ugyanis túl sok név hajazott egy-két betű eltéréssel más művekben használt nevekhez, illetve sok nevet találtam túl magyarosnak, és ez nem illett a szövegbe szerintem. Ezek felnőtt olvasóknak szemet szúrnak, de egy fiatalabb olvasó talán észre sem veszi.
A karaktereket nem találtam különlegesnek, inkább átlagosak,  mindenképp több érzelmet vártam volna tőlük, több drámát. A két főszereplő fejlődésének íve borítékolható, nem okoztak meglepetést, és különösebben hősökké sem váltak a szememben, ehhez sokkal több szenvedély beleadására lenne szükség. Nem is olyan a befejezés, mint amit vártam, és ez meglepett, de nem kiugróan. Szépen kicseng a szerző mondanivalója, megfelelő tapasztalattal a hátunk mögött tudunk igazán helyesen dönteni a sorsunkról.
Annak ellenére, hogy bizonyos részek nem tetszettek, (a köcsögkészítő hercegnő egy az egyben a Rigócsőr király meséből lett átemelve) olvastatta magát a regény, és azt mondhatom el összegzésképpen, hogy érdemes elolvasni, főleg a fiatalabb 14-18 éves korosztálynak ajánlanám.
Beleolvashatsz itt:  https://www.lira.hu/upload/M_28/rek3/1305401.pdf

Borító: Remek.

Kedvenc karakter: Hanga

Szárnyalás:  Eime és a főpap vitája.


Mélyrepülés: Eime kondérvonszolása.

Érzelmi mérce: A szerelmi szálak inkább aranyosak mintsem szenvedélyesek.


Értékelés:


Nyereményjáték:

Minden állomáson egy-egy szereplő nevét rejtettük el, olvasd össze a kiemelt betűket és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!


Résztvevő blogok:

04.01 Kelly és Lupi olvas
04.05 Always Love a Wild Book
04.09 Szembetűnő


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók