KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. március 31., péntek

Carrie Fisher: A hercegnő naplója


A Libri Kiadó jóvoltából jelent meg hazánkban is Carrie Fisher önéletrajza, A hercegnő naplója, amelyben feleleveníti azokat az eseményeket, amelyeket annak idején 19 éves fejjel fel se fogott, de ma már szinte legendásnak számít.

Tarts velünk március 25 és április 2 között az öt állomásos turnéra, ahol te is kicsit részese lehetsz annak, hogy lett egy fiatal lányból több generáció példaképe. S ha velünk játszol és szerencsés vagy, megnyerheted a kiadó által felajánlott három példány egyikét.

Libri Kiadó, 2017
244 oldal
Fordította: Bozai Ágota
Goodreads: 3,7
Besorolás: életrajz

A ​hercegnő naplója szellemes, provokatív, őszinte, intelligens és szókimondó. Épp olyan, mint szerzője volt, a napló megszületésekor mindössze 19 éves Carrie Fisher. A színésznő emlékei rendezgetése közben, régi újsághalmok között bukkant rá saját, kézzel írott naplójára, és szembesült egykori tinédzser önmagával, azzal, hogy milyen is volt megélnie a Csillagok háborújának forgatását vagy éppen „hosszúra nyúlt egyéjszakás kalandját” színésztársával, Harrison Forddal. A hercegnő naplója ezekről az intimitásokról is beszámol, igazán egyedivé azonban az időutazás teszi: az idősebb Carrie Fisher találkozása a 19 évessel. A könyvben a hatvanéves színésznő emlékei a stábról, a forgatásról, a szerelemről, a sikerről vagy éppen a függőségekről izgalmasan keverednek, vetülnek a kézzel írott napló szövegeire. Utóbbiakból egy sokkal naivabb, sebezhetőbb nő képe rajzolódik ki, akiben azonban csírájában ott van már az excentrikus, vicces, intelligens, nagydumás Carrie Fisher is. Utolsó kötete ékes bizonyíték rá, hogy nem csupán egy hollywoodi szupersztárt, generációk ikonját, de egy kiváló írót is elveszítettünk a személyében.

Gyerekkorom óta nagy Star Wars rajongó vagyok. Nem is tudom, hogy mikor láttam először, de az biztos, hogy a film azonnal elvarázsolt és mindenféle tragédiáik mellett is rettentően irigyeltem a főhősöket, hogy ilyen kalandokban vehetnek részt és persze sokszor képzeltem magam az egyszem női szereplő, Leia hercegnő bőrébe:).
Persze nagyon hardcore rajongó nem lettem, sose öltöztem be, sose játszottam se számítógépen, se szerepjátékban a trilógiát - későbbi sorozatot, sőt, a mai napig a IV-V-VI. rész rajongójának tartom csak magam, a többi rész sajnos nem igazán jött be. De amikor megláttam, hogy Carrie Fisher naplót ad ki, méghozzá A hercegnő naplója címén, a szívem megdobbant, hogy ezt olvasnom kell és azonnal lecsaptam rá.
Nem is tudom, hogy pontosan mit vártam a könyvtől - talán újabb kulisszatitkokat a filmekről? Hogyan befolyásolta a szereplők - persze leginkább Carrie életét ez a szerep? Hogyan tudta (vagy nem) feldolgozni ezt a sikert? 

Egyrészt megkaptam, amit szerettem volna, hiszen Carrie beavatott minket abba, hogy hogyan is kapta meg Leia hercegnő szerepét, milyen volt a forgatás első pár napja - mindezt valami szuper írói vénával megáldva, kellően szarkasztikusan, érdekesen és viccesen. Imádtam ezeket a részeket. Aztán belépett a képbe Harrison Ford. Igen, számomra is ő egy ikonikus színész, a mai napig megnézek mindent, amiben játszik - persze a fiatal Carrie Fisher fejét is elcsavarta. De onnantól, hogy feltűnt a lapokon, a színésznő valahogy minden másról megfeledkezett. Én értem, hogy a nagyérdeműt tényleg jobban érdekli az, hogy volt-e köztük valami és ha igen, akkor az meddig tartott, milyen volt és miért ért véget - hiszen a film forgatásáról már ezer és egy interjú, videófelvétel és egyéb készült, de én picit csalódott lettem. Számomra elég lett volna egy fejezet arról, hogy mi történt köztük, aztán lépjünk tovább, szerintem még mindig rengeteg érdekességet lehetett volna mesélni magáról a forgatásról is, a színészekről vagy bármi másról.

Az pedig végleg nem tetszett, hogy Carrie szó szerint mindent Harrison nyakába varrt. Persze, a férfi volt az idősebb, a tapasztaltabb és neki kellett volna okosabbnak lennie, de én mindig azt mondom, hogy kettőn áll a vásár... És Carriet sem kellett félteni azért:).

Persze aztán végül megkaptam, amit szerettem volna, hiszen a színésznő végül mesélt a sorozat körüli hype-ról, hogy mit kellett megélnie a rajongók szeretetrohamával, ami néha lássuk be, azért elég terhes lehet, a conokról, a dedikálásokról, mindazokról, amire egy rajongó kíváncsi lehet. 

Az pedig különlegessége lett a könyvnek, hogy Carrie megosztotta velünk a fiatalkori énje naplóját, a verseit, a tűnődéseit, kétségeit. Mindig érdekes egy ember ennyire titkos lényébe betekintést nyerni - talán még magának annak a személynek is izgalmas ezeket visszaolvasni, aki "elkövette" őket.

Összességében tetszett a könyv, de főleg azoknak lesz érdekes, akiket a színésznővel kapcsolatban az érdekelt a legjobban, hogy mi történt köztük Harrison Forddal:). Lehetett volna picit terjedelmesebb az, amit megoszt velünk Carrie, vagy talán kevesebb a románcról szóló rész, de így is hálásak lehetünk neki, hogy legalább ennyire beengedett minket a saját életébe.

Borító: Nagyon tetszik, figyelemfelkeltő és illik a könyvhöz

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: a Star Wars forgatásának pár kulisszatitka

Mélyrepülés: hogy a könyv szinte csak Carrie és Harrison románcát boncolgatta

Érzelmi mérce: -

Értékelés:

Nyereményjáték:
Bár Carrie Fisher elsősorban Leia Organa hercegnőként vált ismertté, azért még több más filmben is szerepelt. A turné minden állomásán egy-egy fényképet találtok ezekből a filmekből és a feladatotok, hogy beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába a film címét.

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



A blogturné további állomásai:
Március 25 - Olvasónapló
Március 27 - Szembetűnő
Március 29 - KönyvParfé
Március 31 - Kelly Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók