KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. április 2., vasárnap

Christie Golden: Eretnekség (Assassin's Creed #9)



A legújabb blogturné során ismét az Assasin’s Creed világába kalauzolunk el benneteket, ahol most Jeanne d’Arc történetét ismerhetitek meg egy teljesen új szemszögön keresztül. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, és ha részt vesztek a nyereményjátékban, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

Fumax, 2017
440 oldal
Fordította: Bayer Antal
Goodreads: 4,12
Besorolás: történelmi fikció, sci-fi


Végtelen ​összecsapás. 

Ősi bűn. 
Új felfedezés.

Simon, mint a templomosok Belső Szentélyének tagja hideg fejjel és a szokott gyakorlatias hozzáállásával lát munkához az Abstergo Industry történelemkutatási részlegének új vezetőjeként.
Azonban csillapíthatatlan kíváncsiságának köszönhetően magával ragadja a lehetőség, hogy őse, a legendás Jeanne d’Arc mellett harcoló Gabriel Laxaart emlékein keresztül első kézből tapasztalja meg a történelmet.
Amikor első projektje részeként belép egy újonnan tervezett Animusba, meglepő tényekre bukkan arról, hogy milyen mélyen húzódik a templomosok és az orgyilkosok közötti konfliktus, és hogy mi mindenre képes Gabriel a nőért, akit egyszerre szeret és csodál.
És köztük a legveszélyesebb igazságra: Hogy ki az eretnek… és ki az igazhitű.

Új, az Assassin’s Creed univerzumában játszódó történet a New York Times bestsellerszerzőjétől, Christie Goldentől! A magas rangú templomos, Simon Hathaway miközben egy Jeanne d’Arc oldalán harcoló őse emlékeit éli újra, lassanként a múlt olyan titkaira bukkan, amelyek veszélyes következményekkel járhatnak… nem csak rá, hanem az egész Templomos Rendre nézve.

Őszinte leszek, én csak tavaly tél elején ismerkedtem meg ezzel a világgal (tudom, szégyellem is magam érte:), de azonnal beszippantott. "Sötétben élünk, de a fényt szolgáljuk." - el nem tudom mondani, hogy mennyire beleszerettem ebbe a sorozatba. Azóta már a filmet is láttam - ami azért annyira nem bűvölt el, de a belőle készült könyv annál inkább, sőt azóta már egy playstation boldog tulajdonosa is vagyok - és ebben a "ludas" az Assassin's Creed Black Flag című játéka. :)
Persze Lupi miért is a történet elejével kezdené az olvasást, hiszen az túl egyszerű lenne, így azonnal belevágtam a "közepébe" és a kilencedik résszel kezdtem. Persze előtte megkérdeztem a többieket, hogy így van-e értelme vagy kezdjem az elején, de mindenki megnyugtatott, hogy simán meg fogom így is érteni. Ez így is volt, bár azt is el kell ismerjem, hogy elég sok visszautalás volt a történetben az előző részekre, így nem lett volna azért annyira rossz, ha az elejével kezdem:).

A történet szerint egy új ember, Simon érkezik az Abstergo Industry történelemkutatási részlegéhez, aki egy teljesen új módszerrel próbálja nemcsak az Éden Darabjait megtalálni, hanem azokat akár meg is javítani. Arra, hogy bebizonyítsa rátermettségét, 7 napot kap, méghozzá Jeanne d'Arc hírhedt kardjáról kell információkat gyűjtenie és meg is javítania azt.
Simon pedig az ősén, Gabriel Laxaarton keresztül kerül közel a híres hősnőhöz és tesz hatalmas felfedezéseket. Ennél bővebben már nem akarom kifejteni a történetet, mert nem szeretnék semmit se elspoilerezni azoknak, akiket érdekel a könyv.

Annyit azonban elárulok, hogy itt is - mint ahogy gondolom a többi Assassin's Creed könyvben is, a jelenkor és a múlt együttesen építi fel a történetet. Számomra a múlt lenyűgözőbb volt, hiszen őszintén szólva, Jeanne d' Arcról körülbelül annyit tudok, amennyit a történelem órákon megtanultunk. A rengeteg filmes feldolgozást sem láttam, így számomra egy teljesen új világba csöppentem, ami percek alatt beszippantott magába. Azonban sajnos ez nem egy részletes történelmi regény, így csak azokkal a részekkel ismerkedtünk meg, amelyek fontosak voltak az Abstergo és Simon számára. Ez pedig nekem nem volt eléggé kielégítő - tudom, olvassak el más könyveket, van, amelyik kifejezetten Jeanne d.'Arc életéről szólnak:). De azért így is kaptunk egy izgalmas és érdekes betekintést a hősnő életébe, bár az is biztos, hogy ennyi betekintés nem volt számomra elég ahhoz, hogy megszeressem Jeanne d'Arcot - inkább furcsának éreztem őt, mint szeretnivalónak. Viszont az biztos, hogy karizmatikus egy személy volt, aki képes volt akár háborúk végkifejletét is befolyásolni.

A jelenkori részek eleinte - őszintén bevallva - untattak. Azt vettem észre, hogy folyamatosan várom, hogy mikor kerül vissza Simon az Animusba és mikor lehetünk újra részesei Simon / Gabriel élményeinek. Aztán persze beindult az a része is és egy idő után már nem tudtam, hogy melyik rész az izgalmasabb és végre fej-fej mellett haladt a történet. Az meg külön örömömre szolgált, hogy a jelenkori részekben olyan szereplőkről is hallottunk illetve olvashattunk, akik a mozifilmben is szerepeltek - Alan Rikkin vagy a lánya Sofia, így végre valahára nekem is voltak ismerős szereplők:).

Simon és Gabriel pedig egyaránt érdekes karakter, akik folyamatosan változnak, fejlődnek a történet előrehaladtával. Gabrielt nem lehet nem szeretni, hiszen az a szeretet - rajongás, amit Jeanne iránt érez, nagyon szívszorító. Teljesen megértettem azt, hogy inkább lesz Jeanne segítője, barátja, társa, mintsem elveszítse a lányt, lévén, hogy több nem lehet közöttük. Simon pedig hatalmas fejlődésen és változáson megy keresztül, ahogy egyre többet tud meg a főhősnőről és a körülötte zajló eseményekről. Őt egyáltalán nem irigyeltem a sok nyomás miatt, ami ránehezedett minden téren.
A történet végkifejlete pedig teljesen megdöbbentett és padlóra küldött. Tudom - gondolom, hogy ez fikció, de az írónő olyan ügyesen érvelt és hozott fel bizonyítékokat, hogy én akár el is hiszem hogy ez a valóság:).

Összességében tetszett a történet, de még nem éreztem azt a "hűde" faktort, amit a sorozat nagy rajongói éreznek. De az is biztos, hogy még jobban meghozta a kedvemet ahhoz, hogy a sorozatot az elejétől elkezdjem és megismerjem azokat a szereplőket is, akikre a könyvben utaltak. És kinek ajánlom? Fiúknak és lányoknak is egyaránt, akik szeretik a történelmi regényeket és az izgalmas teóriákat és természetesen minden Assassin's Creed rajongónak:).  

Borító: Egyszerűen gyönyörű - tökéletesen illik a történethez

Kedvenc karakter: Jeanne d'Arc, Gabriel, Simon

Szárnyalás: a történelmi részek

Mélyrepülés: a jelenkori részek

Érzelmi mérce: izgalmas, picit érzelmes is, de semmi olyan nincs benne, ami miatt korhatáros lenne (a csatajeleneteket kivéve talán)

Értékelés: 

Nyereményjáték:
Ezúttal, Jeanne-hoz hasonlóan, híres asszonyokat kell majd felismernetek a játék során, a képeik alapján. Mindhárman, a maguk módján ugyan, de komoly hatást gyakoroltak a történelemre. Nincs más dolgotok, mint a képhez tartozó nevet (nem muszáj a teljes nevet, lehet ez titulussal együtt is, mint például Viktória királynő) beírni a Rafflecopter megfelelő dobozába. A helyesen válaszolók között egy példányt fogunk kisorsolni az Eretnekség című könyvből.



A blogturné további állomásai:
Március 31 - Dreamworld
Április 1 - CBooks
Április 2 - Kelly & Lupi olvas

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók