KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. április 15., szombat

Joseph Fink - Jeffrey Cranor: Üdvözöljük Night Vale-ben



Üdvözöljük Night Vale-ben, ahol a Kutya parkba tilos kutyákkal a belépés - sőt, jobb ha a közelébe sem mész; és ahol van valami gonosz... vagy nincs. Ki tudja? A Blogturné Klub 2017. április 13-a és 19-e között arra a feladatra vállalkozik, hogy megfejtse Night Vale titkát. Ha pedig ti is velünk tartotok ezen a küldetésen, esélyetek lehet megnyerni a Maxim Könyvkiadó által felajánlott három regény egyikét.

Maxim Könyvkiadó 2017. április 20.
368 oldal
Fordította: Bihari György
Goodreads: 3,87
Besorolás: Szürreális, misztikus, sci-fi-fikció

Night Vale olyan kisváros egy névtelen sivatagban, valahol a határtalan amerikai Délnyugaton, ahol a kísértetek, az angyalok, a marslakók és a titokzatos összeesküvés-elméletek hozzátartoznak a mindennapokhoz. Itt lakik két nő, akiknek külön-külön megvan a maga titka, ám egy rejtélyes véletlennek köszönhetően a sorsuk egyszer csak keresztezi egymást. Jackie Fierro, a helyi zálogház tizenkilenc éves tulajdonosa. Egy nap egy különös, barna zakós férfi, aki szarvasbőr koffert hurcol magával, zálogba csap nála egy papírt, amire azt írták: King City. Ettől kezdve megmagyarázhatatlan események láncolata veszi kezdetét. És ami ennél is aggasztóbb, hogy a férfira látszólag senki sem emlékszik. Jackie elhatározza, hogy megfejti King City és a barna kabátos ember titkát. Diane Crayton az iskolaszék pénztárosa. Van egy fia, a mélabús Josh, aki alakváltó. Diane újabban mindenütt a gyereke apját látja, aki semmit sem változott azóta, hogy kamaszkoruk egy szép napján elhagyta Diane-t. Josh egyre nagyobb érdeklődést mutat az apja iránt, ez pedig egy olyan katasztrófához vezet, amit bár Diane előre lát, nem tud megakadályozni. Diane és Jackie élete összetalálkozik, amikor mind a ketten két szó előtt állnak: King City. Talán ez a város hordozza a megoldást mindkettőjük rejtélyére, valamint jövőjükre… amennyiben sikerül megtalálniuk ezt a helyet.

Vallomással kezdem, én korábban semmit sem hallottam Night Vale-ről, ismeretlenül vágtam bele a regénybe. Az első ötven oldal után tanácskozni kezdtem a többiekkel akik olvassák közülünk, hogy ez most ennyire beteg, vagy kialakul belőle még valami. Akkor kaptam a felvilágosítást, hogy ez a regény az óriási sikerű podcast alapján íródott.   Az első betűtől az utolsóig egy szürreális utazás! Amikor erre rájöttem, és meghallgattam a pilot részt a podcastból, egész más szemmel néztem a szereplőkre és a sztorira, rájöttem, hogy mennyi zsenialitás van benne,  mennyi humor. Ha a rózsaszín álomregényeket szereted, ne vedd a kezedbe, de ha egy csöpp nyitottság van benned, akkor bátran próbálkozz meg vele.

Amerikai kisváros a helyszín a sivatag közepén, benne a jellemző közösségi épületekkel, étkezdékkel, üzletekkel, és a tipikus kispolgárokkal, akiknek a közönyösség a normális. És minden furcsaságokkal tűzdelt, mint például a láthatatlan élelmiszerek, titkosrendőrség és egyéb megfigyelők és lehallgatók, de ami a legfurább, az idő nem működik normálisan a városban.
A helyi törvények és rendeletek alakulását a kisvárosi rádióállomás közli, amit a podcast hallgatói már nagyon jól ismernek, itt is  Cecil mondja be a helyi történéseket, híreket, a városi rendeleteket, és az időjárást is. Selymes, lágy hangon mondja és mondja, például a három órás interjúját saját magával. De a legjobb az, amikor az egekbe dicséri a sármos és legokosabb tudóst, Carlost, aki olyan kis cuki, hogy nem is olyan nehéz beleszeretni, mármint Cecilnek, igen, igen.
Az emberek általában elvégzik a munkájukat, utána hazamennek és narancsléivás közben hallgatják a közösségi rádiót. Csak semmi barátkozás, semmi hobbi, mert könnyen felboríthatja valami váratlan a napirendet. Az információk titkosak, a valódiak, na  azokról nem beszélünk. Ellenben a hazugságok és összeesküvéselméletek gyártása általános és helyénvaló. 
A lagymatag mindennapoknak egy idegen vet véget, Jackie zálogházában hagy egy papírfecnit, amin a  King City név szerepel. Jackie az élő példa a városbéli időzavarra, több évtizede 19 éves és egyáltalán nem emlékszik a gyerekkorára. Hamarosan keresztezi az életét Diane, aki egyedül neveli alakváltó kamasz fiát, aki egyre többet kérdezősködik az apjáról, majd el is tűnik, feltételezik, hogy az apját keresi. Ketten együtt nyomoznak tovább, és egyre biztosabbak benne, hogy King City-be kell eljutniuk, hogy megtalálják a fiút. De hogy jussanak el oda, ha bármerre indulnak, Night Vale-be jutnak vissza, mintha más nem is létezne a világon?

Nem lehet gyorsan olvasni a történetet, az biztos, mert  fontosak a részletek, és kell hozzá egy hangulat, hogy az olvasó belemerüljön és felfogja amit olvas. Teljesen egyéni ez a stílus, tényleg soha nem olvastam még ehhez hasonlót. A szerzőpárosnak igencsak tág a fantáziája, és meglehetősen abszurd a humora. A városban élő emberek mellett számos lény is él itt, egyik félelmetesebb a másiknál, de a legapróbb pókok is szerepet kapnak, sőt a legyek is. De ezt most szorozd be 100-al és akkor sem jársz közel a valósághoz, hogy mennyire weird, az angyalokkal meg az  arcnélküli öregasszonnyal... Josh, az alakváltó srác is mindig új testben jelenik meg, az anyja mégis mindig  felismeri, akármilyen szörnyűség. Kapunk még egy sor megmagyarázhatatlan természeti jelenséget is, ami ebben a környezetben persze simán megállja a helyét.  A fénylő felhő! Jaj és nem mehetek el szó nélkül a Városi könyvtár mellett, ahol az információkat őrzik a könyvek mellett, és ahol gyilkos könyvtárosokkal kell megküzdeni. Muhaha!
Nos, ha a szívemre teszem a kezem, azért valamiféle mondanivalót ki lehet hámozni a történetből, és ez a család fontossága, és az egyedülálló anya küzdelmének dicsérete.

Nem tudok mást mondani, ezzel a könyvvel kell egy próbát tenni, de szükség van némi nyitottságra. Nagyon jól szórakoztat, de csak akkor, ha vevő vagy az abszurd humorra. Én nem bántam meg, hogy elolvastam, eszméletlen utazás volt!

Borító: Remek.

Kedvenc karakter: Jackie

Szárnyalás:  A városi könyvtárban végbevitt  titkos akció.


Mélyrepülés: -

Érzelmi mérce: Felnőtt olvasóknak ajánlom!


Értékelés:





Nyereményjáték


Night Vale egy barátságos, sivatagi közösség, ahol forrón süt a Nap, gyönyörű a hold, és rejtelmes fények vonulnak a magasban, miközben mindenki alvást tettet. A mostani nyereményjátékban pedig felfedezzük ezen barátságos város közkedvelt - és cseppet sem veszélyes - helyszíneit. Minden állomáson találhatok 1-1 nyomot, ami alapján ki kell találnotok, melyik helyre is gondoltunk, és azt beírni a Rafflecopter megfelelő rublikájába. A helyes választ adók közt kisorsolunk 3 példányt a Maxim kiadó által felajánlott Joseph Fink - Jeffrey Cranor: Üdvözöljük Night Vale-ben! regényből!
Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.
Feladvány:

- A Városi Tanács itt ülésezik.
- A negyedéves Night Vale lottósorsolás itt történik, amelyen kötelező a részvétel. A győzteseket megetetik az állatsimogató farkasaival.

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista

04.13. Always Love a Wild Book
04.15. Kelly és Lupi olvas
04.17. Deszy könyvajánlója
04.19. Olvasónapló




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók