KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. május 16., kedd

Bobbie Peers: A lurídiumtolvaj


A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Bobbie Peers A lurídiumtolvaj című könyve, amelyet 2015 legjobb ifjúsági regényének választottak Norvégiában. A váratlan fordulatokkal és megfejthetetlennek tűnő rejtvényekkel teli történet sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a William Wenton-trilógia első kötetének megfilmesítési jogai már elkeltek.Tartsatok ti is a Blogturné Klub három bloggerével és vessétek bele magatokat A lurdíniumtolvaj rejtélyes és csavaros világába. S ha ügyesen játszotok és szerencsések vagytok, megnyerhetitek a kiadó által felajánlott három példány egyikét.

Kolibri Kiadó
240 oldal
Petrikovics Edit
Goodreads: 3,76
Besorolás: middle grade, kaland

Elolvasta a főcímet: A VILÁG LEGBONYOLULTABB KÓDJA NORVÉGIÁBA ÉRKEZIK – állt ott öles betűkkel. William már legalább százszor olvasta, de most újra végigfutotta. Szemügyre vette a fényképen szereplő titokzatos fémhengert, amelyen a legjobb kriptológusok egy maroknyi csoportja dolgozott több mint három éven át, most pedig a világ legnehezebb kódjaként tárták a világ elé. Az a hír járta, hogy szinte lehetetlen megfejteni. A leghíresebb kódfejtők közül már többen is megpróbálkoztak vele, de nem jártak sikerrel. És most végre Norvégiába érkezett. Hamarosan a saját szemével fogja látni. Alig várta már. A kiállítás holnap továbbköltözik Finnországba. Úgyhogy most vagy soha.

Vendégbloggerünk, Valentényi Erzsébet @bozs meséli el az élményeit a történetről:

Bozs:  Szeretem a gyerekkönyveket és ha még egy kis krimi is van benne, akkor sokkal lelkesebben olvasom.
Már a prológus is figyelemfelkeltő, amiben egy férfi a londoni metróban a sínek közé veti magát és eltűnik. Hatásos kezdéssel indul tehát a regény, ez odaragasztja a könyvet az olvasó kezébe.
A történet főhőse a tizenéves William, aki szüleivel él Norvégiában. 8 évvel ezelőtt a nagypapája eltűnése és egy nagy baleset után, amiben apukája kerekes székes lett, költöztek ide Londonból. Már több éve leszokott arról, hogy szüleit faggassa költözésük oka miatt, mert ők hajthatatlanok és nem árulnak el semmit. William magának való kisfiú, a suliban különcnek könyvelik el, mindig történik valami vele, ami arra utal, hogy "problémás". Érdekli a kódfejtés, a fizika, a barkácsolás. Sokszor csak kódokat, jelrendszereket lát maga körül. Titokzatos szülei nem szeretik eme rajongását. William a kódok iránti szeretete miatt kihagyhatatlannak tartja a városi Természettudományi Múzeumban megtekinthető Lehetetlen kiállítást, aminek egyik darabja egy eddig kinyithatatlannak vélt fémdoboz. A kiállításra az osztályával mennek. Anyukája engedi el azzal a feltétellel, hogy apjának nem szólhat egy szót sem a kirándulásról. A múzeumban verseny folyik a doboz kinyitásáért, főhősünk, az ügyes kódfejtő, a verseny közepén találja magát és ő is esélyt kap a kinyitásra, ami természetesen sikerül. Mitől, miért sikerül a kódfejés!? Ahhoz el kell olvasni a történet további részét.

Izgalmas kis történet volt! Üldözéssel, bentlakásos iskolával, további rejtvényekkel, robotokkal, emberevő növényekkel és egy barátság kezdetével. Persze az is kiderül, hogy mi is az a Lurídium, ki lopta el, ki a Lurídiumtolvaj. Rövid és egyben gyorsan olvashatóak a fejezetek, így pörög a történet, végig kiszámíthatatlan események követik egymást.
Kedvenc szereplőm a bentlakásos iskolában megismert Iscia. Talpraesett, okos, szimpatikus és jól kiegészítik egymást Williammel. Történetnek volt néhány sablonos jellemzője, amit valószínűleg csak a felnőtt olvasók vesznek észre, pl. William osztályfőnöke a kisfiút a furcsaságai, elvarázsoltsága miatt nem igazán kedvelte. Az osztálytársak se szerették a fiút, mert túlságosan okos volt és amihez nekik több nap kellett, azt William pár óra alatt megoldotta. Nagyon jól sikerült a világfelépítés, a sok mágiás és varázslós világ után végre a tudomány került a középpontba, sok újdonsággal. Ötletesek és viccesek voltak a robotok és a melegházban élő növények és persze a végső leszámolás, ami nem is biztos, hogy annyira végső! 
Egy olvasásélmény szerintem akkor tökéletes, ha filmszerűen pörög az olvasó szeme előtt, és ez ebben a történetben a nagykönyv szerint működött. Persze tudom, hogy filmes szakember a szerző, aki eleve filmes szemmel álmodta meg az egészet, és ez szerintem nagyon be fog jönni az ifjú olvasóknak. A folytatás külföldön már megjelent, remélem hamar olvashatják a magyar olvasók is!  Felsőtagozatos korosztálynak ajánlom!

Borító: Eredeti, tetszik.
 
Kedvenc karakter: Iscia, William

Szárnyalás: Mindenképpen a robotok!

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce: Vannak félelmetes jelenetek is, de egy mai kölyök ezt lazán veszi.

Értékelés:



Nyereményjáték

A könyvben fontos szerepet játszanak a robotok és érdekesebbnél érdekesebb botokról olvashatsz benne. Bizonyára mindenki hallott már a Transformers autobotokról, akik járművekké, fegyverekké és különféle technikai eszközökké képesek átalakulni. Játékunk során a turné állomásain közülük kell egyet-egyet felismernetek. Írjátok be a magyar nevüket a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, és ha jól válaszoltok, máris eséllyel indultok a turné végén kisorsolásra kerülő 3 könyv egyikéért. Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz; a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

a Rafflecopter giveaway

A turnéban résztvevő blogok:
05.12. KönyvParfé
05.16. Kelly & Lupi olvas
05.20. Szembetűnő



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók