KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. május 15., hétfő

Cinda Williams Chima: Lángvető - Megrendült királyságok #1


Az Agave Kiadó jelentette meg Cinda Williams Chima: Lángvető című regényét, mely a Megrendült Királyságok sorozat első része. Négy blogger véleményét olvashatod erről a vérbeli high-fantasy-ről, amely uralkodók és mágusok intrikákkal és cselszövésekkel teli történetét meséli el, amely a titokzatos Lángvető körül forog. Kövesd az állomásokat és játékunkon esélyed lesz megnyerni a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.

Agave Könyvek
416 oldal
Fordította: Török Krisztina
Goodreads: 4,08
Besorolás: YA, high-fantasy

Hán ​sarja Adrián, röviden Ád, Zordonföld uralkodóházának sarja, a Szürke Farkas vérvonalának őrzője. Gyógyításra képezték, nagy varázserővel rendelkezik és bosszúra szomjas. Sokáig bujkálnia kellett, mivel egy gyilkosságsorozat veszélybe sodorta az egész birodalmat, most azonban kevés választja el attól, hogy végezzen az öldöklések felelősével, Elán kegyetlen királyával. Hamarosan gyötrő kérdéssel kell szembenéznie: képes-e az erejét a gyógyítás mellett pusztításra is használni?
Lángszín Szonja egy delphi kocsmáros lánya, a tarkóján különös mágusjellel, amiért egyesek képesek tűvé tenni érte a Hét Királyságot, sőt talán az egész világot is. Amikor hajtóvadászat indul ellene, Szonja úgy véli, hogy a dolognak több köze van a szabotőr tevékenységéhez, semmint a születéskor kapott átkához. Szonja ugyanis robbantó a bányában, aki lelkében sárkányokkal társalog. Nem kaphatják el, ezért kénytelen menekülni.
Ád és Szonja útja a hatalmas birodalom különböző szegleteiből indul, de miután Elánban összetalálkoznak, minden megváltozik. Nem csak egymást menthetik meg oly módon, ahogy soha nem gondolták volna, de talán még a reményt is felébreszthetik a kietlen vidéken.

A Lángvető nagy ívű és lélegzetelállító fantasy a többszörös New York Times Bestseller írónő, Cinda Williams Chima tollából, aki ezzel végre Magyarországon is bemutatkozik. Gonosz erők és bizonytalan próbálkozások ütköznek meg, sárkányok sziluettje hasítja az égboltot, barátok és váratlan szövetségesek fognak össze, titokzatos mágusok járják a vidéket, és még egy császárnő is készülődik valahol a távolban, minden tengereken túl.

Szerintem nem vagyok egyedül azzal a véleménnyel, hogy ennek a könyvnek a borítója csodaszépre sikeredett, és valósággal vonz magához, vegyem a kezembe, olvassam el. Az eredeti megjelenésnél már felhívta magára a figyelmemet a könyv, és  mivel nagyon szeretem a high-fantasy-t, boldog voltam, amikor kiderült, hogy az Agave megjelenteti magyarul, és a borítóját is megtartják. Ez nagyon jó döntés volt!
Ennek a történetnek van egy előzménysorozata is a Seven Realms, de nem szükséges ismerni az olvasáshoz, ott mások voltak a szereplők, illetve eltelt 25 év is.
A Hét Királyság adja a történet helyszínét, ahol a high fantasy műfajhoz megfelelően középkori világba csöppenünk, ahol az uralkodók között hatalmi harcok dúlnak, így napirenden vannak a bérgyilkosságok, az intrikák, és bizony nem árt, ha némi mágikus támogatottsággal is rendelkezik a hatalomra áhítozó.
A történet két szálon indul, először Adriánt ismerjük meg, akinek titkolnia kell királyi  származását, álnéven a  legjobb varázslóiskola növendéke lesz, ahol gyógyítást tanul, szünidők alatt pedig bosszút áll az ellenségein. Nem barátkozós típus, megtartja magának a titkait, de még így is  a nyomára bukkannak, menekülnie kell tovább. Nem akar tovább várni, beügyeskedi magát a gyilkos király udvarába, és a kedvező alkalmat várja a király kivégzésére.
Szonja sorsát követhetjük a másik szálon, aki egy különleges jelet visel a tarkóján, egy varázsjelet, aminek jelentéséről mit sem tud. A lány egy bányászfaluban él, nagyon fiatalon szembesül a hatalom igazságtalanságával és kegyetlenségével. Amint teheti, csatlakozik a környékbeliek partizánakcióihoz, és sikeresen alkalmazza a tehetségét a tűzzel kapcsolatban. Egy napon katonák érkeznek és a varázsjeles lányt keresik. Hiába az álruha, Szonját a királyhoz viszik. Itt találkozik a két szál, a két főszereplő megismeri egymást. Kiderül, miért keresték a lányt, miért ér sokat a királynak.

A történet engem lenyűgözött! Végre egy olyan  young adult fantasy-t olvashattam, aminek a cselekménye és a karakterei is egyformán tetszettek. A háttérvilág rendesen kidolgozott, szépen felépítette a szerző már az előző sorozatnál. El kell viszont ismernem, hogy rengeteg a szereplő és a helyszín. Eleve a két szál miatt is, de ezen belül is minden fejezetben új neveket kaptam, ez fokozott odafigyelést igényel, szóval garantáltan nem unatkozik az olvasó.
Ád karaktere volt a kedvencem, az ő fejlődése volt a legerősebb, a gyerekkorában ért trauma után nagyon hamar fel kellett nőnie. Az évek során egyre csak gyűjtötte magába a tudáson kívül a bosszúvágyat is, ami szerintem egyáltalán nem baj. Teljesen azonosulni tudtam vele. Imádtam a tudományát, a mérgeket, a gyógyszereit, a varázslatait. Jól kezelte a helyzeteket, jól forgatta a szavakat.
Szonja a csendben harcoló típus, és ez illett is hozzá. Őt is sokkoló események érték a közelmúltban, örökre megtanulta az ellenség nevét. Az ő titkaira nem derül fény, csak a történet utolsó fejezeteiben, de annál inkább ütős.
Érdekessége az írásmódnak, hogy nem csak a két főszereplő szemszögéből látjuk a cselekményt, hanem a két legfontosabb mellékszereplő gondolataiba is beleláthatunk. Lilla a király kéme, de valójában egy nagyon okos lány, aki minden helyzetben gyorsan és a saját érdekei szerint reagál. Ád életét nem is egyszer menti meg, ezzel kivívta a szimpátiámat, bár számító típus. A másik mellékszereplő Sors Rendel, aki egy kém és "megoldóember" a király szolgálatában. Érdekes, ő nem volt pozitív szereplő, mégis kedveltem. Ja igen, ő is bírt varázserővel!
A cselekményre visszatérve, nem szabad kihagynom, hogy minden egyes oldalt átjárt a mágia, a varázslat, démonok és végül mágikus lények is, egy valódi sárkány is színre lép, illetve repül...
A romantikáról sem feledkezhetek meg, bár aki belekezd a történetbe, úgyis sejteni fogja, hogy ezek bizony összejönnek egyszer. De sajnos a legrosszabb instalove formában, és ez a szerző sara. Ezt nem fogják szeretni az olvasók, viszont annál édesebb ez a szerelem, mintsem sutba vágjuk, szóval lehet rendesen aggódni a szerelmesekért.
Végül essen szó a nevekről, és szóhasználatról, amitől frászt kaptam, de mégsem vontam le miatta, mert ez 100%-ban a fordítás-szerkesztés felelőssége. A neveket nézve nem értettem a logikát, hogy milyen okból magyarosítják, máskor meg miért nem. Jenna-ból miért lett Szonja? (ami még csak nem is magyaros)  De találkoztam Dúsfondor, Hőnsóvár Gerhárd, Karaj, Semmiszív atya, Erős Harsány és ilyesmi nevekkel. Ugyanakkor több angolszász név is megmaradt eredetiben, tehát nincs minden magyarosítva. Nekem az a véleményem, hogy a célközönség 99%-a valamilyen szinten tud annyit angolul, hogy elbírjon a nevekkel. Ha meg annyira magyar neveket akart látni a szerkesztő, akkor legyen tényleg minden magyar(os). A szóhasználat sok helyen túl mai, túl modern lett, ami megint csak nem alkalmazkodott a szövegkörnyezethez.
Összességében imádtam, ha ez eddig nem derült volna ki. Nagyon jó lenne, ha sokan olvasnátok, mert csak akkor lesz második részünk! Lentebb láthatóak az eredeti kiadás kemény és puhakötéses   2. rész borítók, csak hogy lássátok, mi vár ránk!

Borító: GYÖNYÖRŰSÉGES
 
Kedvenc karakter: Ád

Szárnyalás: Nagyon kedveltem, amikor Ád gyógyít.

Mélyrepülés:  Néhány sokkoló jelenet rögtön az elején.

Érzéki mérce:  Nem a szerelmi szál a legjobb a történetben, de aranyos szerelem alakul ki.

Értékelés:


Íme a második rész nem kevésbé gyönyörű borítója kemény és puhakötéses verzióban:



Játék:

Négy állomás - Négy mágus. Találjátok ki a jellemző szópárok alapján, hogy melyik híres mágusra gondoltunk egy-egy állomáson. Nincs más dolgotok, mint beírni a megoldást a rafflecopter doboz megfelelő sorába! Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítő levélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.
Sárga út - Smaragdváros

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista::

05.15 Kelly és Lupi olvas
05.17 Bibliotheca Fummie
05.19 Dreamworld
05.21 Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók