KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. június 9., péntek

Jena Evans Welch - Love & Gelato - Firenzei nyár

 
A Maxim Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Jenna Evans Welch bemutatkozó regénye, a Love & Gelato - Firenzei nyár A Blogturné klub hét bloggere ennek örömére bemutatja a sodró lendületű történetet, melyben egy olaszországi vakáción romantikus és titokzatos kalandok során át barangolhatjuk be a toszkán vidéket.

Maxim Könyvkiadó 2017. június 08. - Dream válogatás
320 oldal
Fordította: Vince Judit Andrea
Goodreads: 4,08
Besorolás: YA, romantikus, realista

Egy olaszországi vakáción romantikus és titokzatos kalandok során át barangolhatjuk be a toszkán vidéket – ezt ígéri nekünk az írónő sodró lendületű bemutatkozó regényében.
Lina az idei nyarat Toszkánában tölti, jóllehet, eleinte semmilyen érdeklődést nem mutat az ország napsütötte, varázslatos tájai iránt. Csupán édesanyja utolsó kívánságának eleget téve érkezett addig nem látott apjához. De milyen apa az olyan, aki tizenhat évig a gyereke felé sem néz? Lina ezért nem is vágyik másra, mint hazatérni, amilyen gyorsan csak lehet.
Aztán a kezébe kerül egy napló, amit a mamája az itáliai tartózkodása idején vezetett. A lány előtt hirtelen feltárul egy csodás világ, amely titkos románccal, műalkotásokkal és eldugott pékségekkel van teli. Mindez arra ösztönzi Linát, hogy újdonsült barátjával, Rennel, anyja nyomdokain haladva felfedjen egy titkot, melyről már rég tudomást kellett volna szereznie. A titok pedig azonnal más megvilágításba helyezi a mamájáról, az apjáról, sőt még az önmagáról alkotott képet is.
Valaki egyszer azt mondta neki, hogy az emberek a szerelem és az olasz fagylalt miatt mennek Olaszországba – néha azonban ennél sokkal többet találnak.

Ha valamire azt mondanám, ez egy tuti nyaralós olvasmány, akkor az a Love & Gelato lenne. Tökéletes időzítéssel jelenik meg a nyár eleji könyvhétre, cuki borítóval, nem hiányozhat az idei  strandolós olvasmányok közül.
Nem csupán a nyaralós feeling miatt csaptam le az olvasás lehetőségére, nálam a bakancslistát egy Firenzei utazás vezeti, régóta vágyom oda a művészettörténelmi vonzódásom miatt. Remélem sikerül a közeljövőben. Szóval egy Firenzei nyárról olvasni nekem eleve egy magas  labda volt, és meg is kaptam, amit vártam a történettől.

A fülszövegből is kiderül, hogy Linát egyedül nevelte az anyukája, aki sajnos egy gyors lefolyású betegségben elhunyt. Halála előtt megígértette Linával, hogy elutazik Firenze mellé, hogy megismerje Howardot, akiben megbízik, aki régen a szerelme volt és ez tulajdonképpen az utolsó kívánsága. Howard a firenzei hősi halált halt amerikai  katonák temetőjének és emlékhelyének a gondnoka. A lány megérkezik hozzá és elsőre sokkolóan hat rá a temető, nem tudja elképzelni, hogy pár napnál tovább kibírja ezen a helyen. Saját szobát kap, és még egy nem várt meglepetést, anyja régi naplóját, amit akkor írt, amikor Firenzében tanult fényképészetet. Mindez elég sokkoló egyszerre, nem könnyű a gyász feldolgozása közben új környezetbe, új emberek közé csöppenni, akik idegenek a számára. Lina szeret futni és az első terepfutása során belebotlik egy srácba, aki a közelben lakik. Ren félig olasz, félig amerikai, és a firenzei nemzetközi középiskolába jár, ahol már tudtak a lány érkezéséről, mert Howard arra számít, tovább marad és itt fejezi be a középiskolát.
Lina elkezdi olvasni a naplót, és Ren segítségével különleges nyomozásra indul, meg akarja fejteni anyja titkait, amikről sosem mesélt neki. Tudni akarja, ki az igazi apja, mert ugyan Howard a lányaként mutatja be mindenkinek, külsőre azonban semmiben sem hasonlít rá.  Howard és Ren is igyekszik megmutatni a lánynak Firenze nevezetességeit, de a bulizás sem marad el, a leendő osztálytársak egymás után rendezik a programokat. Linát elbűvöli a város, be akarja járni a helyeket, ahová az anyját is emlékek fűzték. Az érzelmei is ébredeznek, nem közömbös neki Thomas és Ren sem, és remekül alakul a szülő-gyerek  kapcsolata Howard-al.

A szerző stílusa remek, az lesz az érzésed, hogy te is ott vagy a helyszínen, érzed az illatokat és megelevenedik a látnivaló. Többször jártam már Olaszországban, van mire emlékeznem, és tényleg éreztem az olvasás során az esti nyüzsgés izgalmát, a langyos esti levegőt, az ételek ízét. Ha választani kéne kedvenc európai országot, biztosan Itáliát választanám. Nem tudom jobban érzékeltetni ennél, hogy mennyire hatni tudott rám maga a helyszín.
A másik amivel levett  a lábamról, az a napló ötlete. Méghozzá ilyen módon, hogy Lina kapaszkodhasson valamibe a veszteség feldolgozása közben. Ez egy mentőöv volt neki,  nem egy könnyen vehető tündérmese, hanem a valóság, ami segít neki megérteni, mit miért csinált az anyukája.
Remekül építette fel Howard és Lina kapcsolatát a szerző. Ez egy bizalomra épülő apa-lánya kapcsolat, ami nem terem varázsütésre, lépésről lépésre lehet kialakítani. Mindkét fél óvatos, aztán ahogy közelednek egymáshoz, egyre könnyebb lesz minden.
Felnéztem Lina karakterére, mert úgy éreztem sokkal jobban helytállt, mint ahogy én tettem volna. Nem minden nehézség nélkül, de megbirkózott a veszteséggel és az új élményekkel, amik egyszerre zúdultak rá. Talán kétszer nem értettem őt, Róma előtt én nem tudtam volna letenni a naplót, az egész római kiruccanás bizarr volt. A másik Rennel kapcsolatos, ez a vonzalom nekem túl gyors volt, de hát írjuk az ifjúság és az új környezet számlájára.
Összességében láthatod, hogy nem egy könnyed nyári  kaland ez a történet, de nem is dráma akar lenni. Egy majdnem felnőtt tinilány sztorija, aki egyfelől édes, szerelemre vágyó fiatal, ugyanakkor szüksége van az állandóságra, a közeli kapcsolatokra, egy valódi apára.
Nem fogod megbánni, ha kirándulsz egyet a könyvvel Firenzébe és belekóstolsz egy nagy adag gelatoba. Az én kedvencem a citrom, a kókusz, az eper, a sztracsi, a fahéj ésatöbbi...

Borító: Eredeti, nagyon kis cuki.
 
Kedvenc karakter: Lina

Szárnyalás: Firenze Ren-nel.

Mélyrepülés:  -

Érzéki mérce: YA keretein belül maradó, nem hangsúlyos,  édes szerelmi szál.

Értékelés:



Játék:

Firenze hosszú múltra tekint vissza, ezért mostani játékunk során olyan épületeit, műalkotásait és helyszíneit fedezzük fel, melyek Ren és Lina kalandjaiból kimaradtak.
Minden állomáson találtok egy rövid ismertetőt, valamint egy képet, mely alapján ki kell találnotok az adott feladvány nevét. Ha minden állomást teljesítetek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott regény három példányának egyikét.

“Olasz reneszánsz műemlék Firenze történelmi központjában. Arányaiban rejlik művészi hatása. Hatalmas kváderkövekből készült rusztikus falakból áll. A palota hét ablaknyi széles volt eredetileg, majd később megtoldották. Emeleteit párkányok és balusztrádsorok tagolják. A félkörös záródású ablakok keretező ívei díszítik csupán a homlokzatot”

a Rafflecopter giveaway
 
A blogturnéban résztvevő blogok:
06/03 Dreamworld
06/04 Könyvvilág
06/05 Szembetűnő
06/06 Deszy könyvajánlója
06/07 Zakkant olvas
06/08 Kelly és Lupi olvas
06/09 Sorok között



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók