KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. szeptember 2., szombat

Emery Lord: Amikor összeütköztünk


A Menő Könyvek gondozásában jelent meg Emery Lord: Amikor összeütköztünk című regénye.
Két fiatal felejthetetlen nyaráról olvashattok a regényben, ahol nagyon fontos szerepet kap a család, a barátság, a szerelem és az elengedés. A Blogturné Klub három bloggere számol be a történetről a blogturné keretében, amit érdemes követnetek, ugyanis a játékunk során egy szerencsés olvasó megnyerheti a könyvet.

Menő Könyvek 2017.
360 oldal
Fordította: Szeibert Ádám
Goodreads: 3,84
Besorolás: YA, romantikus, realista

Jonah sosem gondolta volna, hogy létezik egy olyan lány, mint Vivi.

Vivi nem sejtette, hogy Jonah hoz fényt az életébe.

Egyikük sem gondolta, hogy ilyen nyaruk lesz… hogy olyan nyár lesz, ami felülírhatja a jövőjüket. Egy lebilincselő történet egy új szerelemről, régi sebekről, és a mélyben fortyogó erőkről… két fiatalról, akik rájönnek arra, hogy ha a megfelelő emberrel, a megfelelő időben „ütközöl”, az mindörökre megváltoztat.


Beleszerettem ebbe a történetbe, annak ellenére, hogy nem egy könnyed nyári sztori, ahol a szerelem áll a középpontban és a végén boldog sóhajjal csukod be a könyvet. Közel került hozzám a két főszereplő, akik nehéz terheket cipelnek, amit kevesen tudnának az ő korukban kezelni. Mivel a fülszöveg nem túl bőbeszédű, a történetről érdemes pár szót ejteni.
Vivi festőművész anyukájával pihenni érkezik a nyárra a tengerparti Verona Cone falucskába, ahol az első pillanattól barátkozik, ismerkedik, élvezi az új környezetet és minden reggel leballag a tengerparti szirtre, hogy a tengerbe dobja az orvos által felírt pirulát, amit a mentális problémájára kapott.  Munkát is szerez a helyi kis fazekas-ajándékboltban, ahol az egyik festegetős foglalkozáson az 5 éves Leah és annak bátyja Jonah lesznek a vendégei. A srác elámul Vivi habitusán, ahogy az addig hallgatag és szomorú kislányt beszédre bírja, sőt megnevetteti. A kislány búcsúzóul vacsorára invitálja magukhoz, amit Vivi el is fogad. Jonah családja réges régen nem fogadott vendéget vacsorára, mióta apjuk meghalt, a hat testvér önellátó üzemmódba kényszerült, anyjuk ugyanis depresszióba esett és ritkán hagyja el a szobáját. A három nagyobb testvér látja el a három kisebbet. Illetve egy már főiskolás, ő ritkábban jön haza. A családfő egy kisebb éttermet üzemeltetett a barátjával a családtagok segítségével. Jonah  próbál helytállni a munkában és otthon is, de az apjuk nélkül ez napról napra egyre nehezebb. Jonah különösen érzékeny, valóságos falat épít maga köré, és semmi mást nem enged magának, minthogy minél jobban megfeleljen az elvárásoknak, amik rá szakadtak és korán felnőtté tették.
Mint egy forgószél, úgy csöppen Vivi Jonah és családja életébe, felrázza őket, vigaszt nyújt, játszik a kicsikkel, mindenféle bolondságot talál ki, mindenki odáig van érte. Természetesen Jonah szívét is meghódítja, aki egyébként csendes és visszahúzódó ellentétben Vivivel, aki  egy vidám energiabomba. Színes ruhái, sminkjei és a Marilyn Monroe-s haja újdonságot hoz a falu csendes képébe, naná hogy felfigyelnek rá az emberek. Jonah legalábbis a rabja lett, pedig zongorázni lehet a közöttük lévő különbségeket, mégis vonzzák egymást, ütközésig! Ahogy egyre több időt töltenek együtt, a rengeteg pozitív élmény mellett a konfliktusok is elkerülhetetlenek.
Emery Lord személyében új kedvenc szerzőt avattam, nagyon tetszett az írásmódja, elsősorban a megalkotott karakterei nyűgöztek le. Jonah és testvérei, valamint a többi karakter a faluból mind emlékezetes marad. Hétköznapi emberek ők, akik szívesen látják a nyaraló látogatókat, és segítik egymást a bajban.
Vivi lenyűgöző karakter. Jonah is édes, kicsit Peeta-ra emlékeztetett, leginkább a főzés miatt, nagyon meg lehet szeretni őt is, de Vivi viszi el a pálmát ebben a regényben. Nagyon hamar kiderül az apró utalásokból, jelekből, hogy nincs rendben mentálisan ez a lány. Valami történt korábban, ami miatt környezetváltozásra volt szüksége. Valami, ami barátságokat tett tönkre. A szerző hozzáértéséhez nincs kétségem, az előforduló betegségeket rendkívül jól ábrázolta. Olvasóként teljesen át tudtam érezni Vivi gondjait, érzéseit, együtt tudtam örülni vele a jó pillanatokban és kétségbeesni a rosszakban. Kétségbeejtők ezek a mélyrepüléses időszakok, de szerintem rendkívül  fontos, hogy ezekről olvashassunk, hogy megértsük ezeket az embereket. 
Vivi és Jonah kapcsolata igazán édes, az első pillanattól kezdve imádtam a párosukat, mert annyira különbözőek voltak, mégis nagyon összeillett ez a páros. A fiúnak szüksége volt Vivire, hogy megnyíljon és tudjon beszélni a problémáiról és főleg, hogy el is fogadja, hogy segítségre van szüksége. Vivinek meg szüksége volt Jonah nyugodtságára, visszafogó erejére. A regény nagyon finoman ábrázolja kettejük szerelmét sz első csóktól az intim együttlétekig. 
Sokat hozzátett kettejük megértéséhez a váltott szemszögű írásmód, így mindkét főszereplő fejébe beleláthat az olvasó. Így teljes a kép és így tudtam megérteni a történet végét is, amire  nem tudtam felkészülni.  Emery gyönyörűen ír, a fájdalomról éppúgy mint a mély érzelmekről.
A mentális problémákon túl bőven van még mondanivalója a történetnek. A család összetartásáról nagyon jó volt olvasni, ahogy beosztották a feladatokat az anya nehéz időszaka alatt. Jonah haragudott az anyjára, amiért nem szedte össze magát egy bizonyos időn túl, mégsem kért segítséget a család széthullásának a veszélye miatt, félt, hogy a kicsiket elveszik tőlük.
Szerettem ezt a történetet, mert a szereplők valódi fejlődésen mennek keresztül, valóban változnak. Vivi erős hősnő, emlékezetes marad bennem, egy olyan érzelmi utazásra vitt, amit érdemes átélni, örülök, hogy olvashattam ezt a történetet, és szívből ajánlom a fiatal olvasóknak.

Borító: Nagyon jó lett a magyar borító!
 
Kedvenc karakter: Vivi, Jonah

Szárnyalás: Vivi hisz a reinkarnációban, és felsorolja az előző életeidet. Nagyon betalál Jonah-t illetően.
 
Mélyrepülés:  -

Érzéki mérce:  Imádtam a szerelmi szálat, édes és finom. 16+

Értékelés:


Nyereményjáték:

A könyv főszereplője Vivi, akinek a frizurája Marilyn Monroe jellegzetes platinaszőke hullámos haját idézi. A fiatalabb játékosoknak nehezebb lesz ez a játék, de egy kis kereséssel biztosan sikerül kitalálnotok a három filmcímet, amiben a világhírű színésznő játszott. Minden állomáson írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába annak a filmnek a címét, amiből kiragadtunk egy-egy jellemző képet. Sok szerencsét!

Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő levélre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz!


a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai:

09.02 Kelly és Lupi olvas
09.04 Deszy könyvajánlója
09.06 Könyvvilág

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók