KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. augusztus 30., szerda

Estelle Maskame: Mondtam már, hogy szeretlek? (DIMILY- trilógia #1)


A Gabo Kiadó gondozásában jelent meg idén nyáron a DIMILY-trilógia, amelynek első részéhez turné is indul. Estelle Maskame első könyve, a Mondtam már, hogy szeretlek? egy romantikus young adult történet, amelynek középpontjában egy tiltott szerelem áll. A turné során 5 blogger véleményét olvashatjátok a könyvről, és természetesen játszhattok a nyereménykönyvekért! Tartsatok velünk!

Gabo Kiadó, 2017
440 oldal
Fordította: Gonda Éva
Goodreads: 3,92
Besorolás: YA, romantikus, realista

Amikor a tizenhat éves Eden Munro beleegyezik, hogy a nyarat a rég nem látott apjánál tölti a kaliforniai Santa Monicában, még nem sejti, mi vár rá. Eden szülei elváltak, és az apja új családot alapított. Ezt azt jelenti, hogy Eden találkozik a három mostohatestvérével. 
A legidősebb, Tyler Bruce, egy heves természetű, hatalmas egójú problémás kamasz, aki mindenben szöges ellentéte Edennek. A fiatal lány nemsokára egy új élményekkel teli világban találja magát, mert Tyler baráti köre úgy dönt, hogy a szárnyai alá veszi a jövevényt. A legnagyobb rejtélyt Tyler jelenti számára, és minél jobban próbálja megérteni a fiút, annál jobban megtetszik neki. Pedig pont a mostohatestvérébe nem lenne szabad beleszeretnie. 
A helyzetet tovább bonyolítja Tyler levakarhatatlan barátnője meg egy srác, aki azonnal szemet vet Edenre. Sok titok, sok hazugság, és rengeteg dráma van a háttérben. Vajon Eden le tudja győzni az érzéseit? És sikerül kiderítenie az igazságot Tylerrel kapcsolatban?


Ismét nem tudom, hogy mi csábított el ezzel a könyvvel kapcsolatban: a borítója, a fülszövege vagy pedig az, hogy ismét egy rosszfiú áll a középpontban, aki úgyis "megszelidíthető"? Úgy érzem, hogy sosem tudok megszabadulni ezen sztorik imádatától, így újra és újra nekifutok és keresem a tökéletest:).
Ez a regény pedig annyival ígért többet, hogy itt nem csupán egy rosszfiú - jókislány párost láthatunk, hanem rögtön mostohatestvérek is lesznek. Bár igazából nem értem, hogy ebben mi a polgárpukkasztó, hiszen ebben az esetben csak névleg rokonok, hiszen azon felül, hogy a szüleik révén "rokonságba kerültek", semmilyen vérségi kapcsolat nincs köztük. Ettől függetlenül az emberek nagy része csak a testvérek szót látja, így a mai napig a való életben is sokszor elítélik az ilyen kapcsolatokat. Én ezen túl tudok lépni, de ettől függetlenül kíváncsian vetettem bele magam az új történetbe.

Eden egy abszolút átlagos lány és már a történet elejétől látszik, hogy hiába él ő is társadalmi életet az eredeti lakóhelyén, vannak barátai, de nagyon-nagyon messze van a kaliforniai gazdag fiatalok látszólag irigyelt életétől. Egy teljesen új világba kerül, amit a pénz, a bulik és a drogok uralnak. Itt fontos az, hogy kivel barátkozol, kivel jársz, hiszen ez adja meg a ranglétrán való helyedet. Eden pedig ebbe a világba csöppen bele és próbál eligazodni, ami a történet szerint elég jól sikerül is neki, de számomra pont ettől lesz ellenszenves.
Valahogy úgy éreztem, hogy sosem magát adja, még akkor sem, amikor "hozzánk" beszélt (E/1-ben olvasható a története). Egyetlen egy jó jelenete volt, amikor tényleg úgy éreztem, hogy most őszinte, ez pedig az egy szem 18 pluszos jelenet volt. Ahogy ott félt és izgult az ismeretlentől - számomra az egyik legjobb jelenete volt a könyvnek. Ott végre elhittem, hogy most az igazi Edent láthatjuk és nem azt, aki naponta színészkedik mindenkinek.

A másik fele pedig Tyler volt. Akik olvassák az értékeléseimet, tudják, hogy a rosszfiúk a gyengéim
Forrás: pinterest
és mivel nem egy ilyen stílusú könyvet olvastam már, egyre nehezebb az írónőknek olyan főhőst kreálniuk, akik megugorják nálam a lécet. Ráadásul ezen karakterek általában késélen táncolnak a még szerethető és kiráz a hideg tőle kategória között. Itt az írónő sajnos nálam átvetette Tylert a második kategóriába, egyszerűen képtelen voltam megszeretni. Egy egoista, önző, felfuvalkodott pulyka volt, akit legszívesebben párszor jól felképeltem volna:). Egyszerűen képtelen voltam rájönni, hogy Eden mit szeret benne - jó, persze gyönyörű zöld szemei voltak, igéző tekintete, félisten teste és ő volt a helyi baromfi udvarban a kakas és ennyi idősen valószínűleg nekem is ideálom lett volna:), na de akkor is:). A kémiát pedig rettentően hiányoltam a két szereplő között, egyszerűen nem tudtam elhinni, hogy ők ketten szerelmesek egymásba, inkább úgy éreztem, hogy a lányt a tapasztalatlansága vetette Tyler karmai közé, Tyler pedig lecsapott a csinos, új lányra és kihasználta annak a naivitását.

A mellékszereplők szinte mindegyike hozta a megszokott tinédzser klisét, jelenlétükkel vagy tetteikkel tökéletesen terelték a történetet a végkifejlet felé. Egyetlen egy kivételt tudnék megemlíteni Deant. Őt kedveltem és pontosan ezért haragudtam meg a végén Edenre, amit tett vele... inkább hagyjuk. 

Ennyi morgás után azonban rátérnék arra is, hogy mi az ami tetszett a történetben. A realitás. Az írónő számomra elég reális képet festett a mostani tinédzserek szociális életéről és nem túlzottan kendőzött semmit sem el. Bár lehet morogni, hogy nem, ilyen nincs, csak a regényekben és talán itthon nem is ez a helyzet, de a valóság sajnos jóval közelebb áll ehhez, mint ahogy szeretnénk hinni.
A történetvezetés pedig jó, minden negatívságom ellenére is imádtam a drámákat és egyszerűen képtelen voltam letenni a könyvet, mert mindig kíváncsi voltam, hogy mi lesz tovább. A vége pedig? Hm.. nem mondanám, hogy kifejezetten függővég, nálam inkább kifejezetten a biztosítékot verte ki, amit a főhőseink tettek, de szívesen adok egy esélyt a második résznek, hátha ott picit felnőnek és megszeretem őket:).

Összességében mondhatnám azt, hogy a könyv nem tiniknek való, de minek áltassak vele bárkit is? Inkább azt mondanám, hogy legyen a 15-16 év a korhatár azon felül szerintem már kevés tinédzsernek tud újat mutatni a könyv - ha nem is saját tapasztalat alapján, de a filmek és más könyvek révén.

Borító: Nekem nagyon tetszik, látványos, fiatalos, a történethez nagyon jól illik

Kedvenc karakter: -

Szárnyalás: a kendőzetlen őszinteség, ahogy a mai fiatalokról ír az írónő

Mélyrepülés: a sok hazugság

Érzelmi mérce: van benne forróbb jelenet is, de mégis minden a YA keretei között tartva

Értékelés:

Nyereményjáték:
A Mondtam már, hogy szeretlek főszereplője, Tyler egy igazi balhés fiú, azonban lassacskán jobban megismerve megdobogtatja Eden - és az olvasó - szívét. A young adult könyvek között rengeteg olyan férfi főszereplővel találkozunk, akik első ránézésre igazi rosszfiúk, azonban néhány oldal után megismerhetjük érzékenyebb oldalukat is. A nyereményjátékunk során ilyen és ehhez hasonló fiúk nevét kell megkeresnetek a blogbejegyzések soraiban elbújtatva. A feladat nem más, mint a kiemelt betűket összerakva beírni a rafflecopter dobozba a fiúk teljes nevét. 

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


A blogturné további állomásai:
Augusztus 28 - Könyvvilág blog
Augusztus 30 - Kelly & Lupi olvas
Szeptember 1 - CBooks
Szeptember 3 - Deszy Könyvajánlója
Szeptember 5 - Dreamworld blog

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók