KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2017. december 11., hétfő

Stephanie Garber: Caraval - Caraval#1


A Libri Kiadó az Insomnia könyvek sorozatában jelentette meg Stephanie Garber: Caraval című regényét, mely óriási siker világszerte. Népszerűségét az is bizonyítja, hogy két kategóriában is döntős a Goodreads Choice Awards 2017-es szavazásán: A legjobb debütáló szerző és A legjobb young adult fantasy és sci-fi könyvek versenyében. Kövesd végig a három állomásos blogturnét, ha a játék során minden kérdése jó választ adsz, megnyerheted a három nyereménykönyv egyikét a kiadó felajánlásában.

Libri Kiadó - Insomnia könyvek 2017.
472 oldal
Fordította: Falcsik Mari
Goodreads: 3,96
Besorolás: YA, fantasy

Scarlett ​Dragna eddig még egyetlen napot sem töltött távol attól a kicsi szigettől, ahol ő és a húga, Tella, hatalmaskodó, kegyetlen apjuk keze alatt felnövekedtek. A történet azzal indul, hogy az apa házasságra kényszerítené Scarlettet, ami egyszeriben véget vetne a lány hosszú évek óta tartó álmodozásának a messzi szigeten zajló Caravalról, a földkerekség legvarázslatosabb előadásáról, amelynek közönsége szintén a játék résztvevőjévé válhat.
Azonban épp ebben az évben végül megérkezik a várva várt meghívó, amiről Scarlett annyit álmodozott. Tella elhatározza, hogy elmegy a Caravalra, és egy titokzatos matrózzal elraboltatja Scarlettet is. Csakhogy amint odaérnek, kiderül, hogy Tella eltűnt: az ő elrablója a Caraval ördögien mesteri szervezője, Legend. Scarlett hamarosan megérti, hogy a húga az idei Caraval kulcsfigurája, az egész játék körülötte forog: az lesz a győztes, aki Tellát megtalálja.
Scarlett többször is végighallgatja a figyelmeztetést: bármi is történjék a Caraval során, az mind csak a fantasztikusan kidolgozott előadás része, de ő, szegény, még be se lépett, máris bábuként kezd lépkedni a mágia és a szívfájdító szerelem sakktábláján. Hanem akármi is a Caraval, valóság vagy sem, neki mindenképp meg kell találnia a húgát, mielőtt véget érne a játék utolsó, ötödik éjszakája, máskülönben a beinduló veszélyes dominóhatásra Tella örökre eltűnik a világból.
Isten hozott, légy üdvözölve a Caravalban! De légy óvatos, nehogy túl messzire röpítsen a képzeleted!

A bevezetőben már említettem, hogy a Caraval az eredeti megjelenésétől eltelt majdnem egy évben igen szépen teljesített, 31 ország vette meg a kiadás jogait (eddig), és a  Goodreads év végi szavazásán benne lenni két kategória finishében, az figyelemreméltó teljesítmény.
A legfontosabb amit meg kell említenem: ez nem egy cirkuszos történet.  A Caraval leginkább egy előadás és egy valóság-show keveréke, ahol a díszletek között, színészek játsszák el a helyiek szerepét: a segítők, árusok, szobalányok, boltosok stb., míg a személyes invitálásban részesült meghívott vendégeknek feladatot kapnak, amit a Caraval ideje alatt kell teljesíteniük a megoldókulcsok segítségével. Akinek elsőként sikerül a feladatot véghezvinnie, annak teljesül egy kívánsága, ezt a Caraval ura, a világhírű Legend szavatolja.
Ki ne akarna részt venni egy ilyen varázslatos szórakozásban, ahol teljesülhet egy kívánsága? Scarlett évek óta próbálkozik jegyet szerezni, de eddig nem járt sikerrel. Pont most, amikor hamarosan férjhez kellene mennie, végre megérkezik a meghívó. Hosszas tépelődés után végül jó kislány módjára otthon akar maradni, alávetve magát apja akaratának, de addigra Tella, a húga megszervezi a szökésüket. Ha minden jól megy, akár haza is érhet a saját esküvőjére. Ám az idei Caraval Scarlett számára nagyon is személyessé válik, a húga eltűnik és kiderül, Tella megtalálása a cél a fődíjért cserébe. Megkezdődik az előadás, ami játék is, valóság is, barátság, szerelem, titok fonódik össze, mindez finom mágiával ölelve.
Semmi sem tud jobban elvarázsolni, mint egy vadi új, mágiával átszőtt világfelépítés. Imádom, amikor eltávolodhatok a valóságtól és olyan mesét olvashatok, amit nem tudok letenni, csak ha a végére érek. A szerző számomra megteremtette ezt a hangulatot, visszarepített egy régebbi korba és elérte, hogy magam is részese lehessek ennek a varázslatnak.  
A történet elején azonban még nem a varázslat van központban. A szerző megismerteti az olvasót Scarlett körülményeivel, és máris kap az olvasó néhány arculcsapást, ugyanis a két lánytestvérnek az apja egy brutális állat, aki élvezettel kínozza a lányait. Bármilyen kihágás súlyos megtorlást eredményez, és  az apuka nem által egy kis csavart is vinni a dologba, mindig a másik lányt bünteti meg, hogy annak is fájjon, aki nem a "bűnös".  Az apa azóta ilyen, amióta a felesége eltűnt a szigetről, nem tudni hogyan. Tella el is határozza, hogy nem is kíván hazajönni a Caraval után, Scarlett azonban sokkal bizonytalanabb, a sosem látott vőlegénye jóindulatában bízik. A szerző tehát kiemelten kezeli a testvéri szeretetet, összetartást, ez a véd- és dacszövetség végig érezhető, ezt nagyon szerettem.
A lányok Julian, a fiatal tengerész segítségével érnek el a Caravalhoz, és máris megnyugodhatnak, akik a szerelmi szálat elengedhetetlennek tartják egy ya történetben. Julian és Scarlett között a vonzalom kialakul, bár sok félreértés és titok adódik. Azok se aggódjanak, akik tartanak a nyálasságtól, nyugi, ez a romantika pont annyi, ami szükséges, és nem telepszik rá a történetre.
Nagyon tetszettek a szerző leírásai, a képi világa, ami remekül ábrázolta a külső és a Caravalon belüli világ különbözőségét. Kívül minden szürke és nyomott hangulatú, bent színes és csillogó. És ha még nem tudnád, számtalanszor elismétlik, hogy semmi sem az, aminek látszik, és mennyire veszélyes is, hiszen korábban volt már halálos áldozata is a játéknak. Tényleg nem tudod, hogy mi valóság és mi csak álca, számtalan fordulat és csavar követi egymást. Legend személye is nagy kérdés, vajon álruhában ott van közöttük? A jellegzetes kalapjában feltűnik időnként, vagy az is csak egy imposztor?
Ami miatt levontam a maximális pontszámból, az a karakterek miatt történt. Az én ízlésemnek ugyanis kissé egysíkúak voltak, nem tapasztaltam igazán mély érzelmeket. Mindegyik karakter megalkotott, de ez nem azt jelenti, hogy maximálisan kidolgozottak lennének. Scarlett hiába szimpatikus, sokszor idegesítően naiv. Tella viszonylag keveset szerepel, és az ő oldaláról kevésbé láttam a mindent elsöprő testvéri szeretetet, ő mindenáron inkább az apjától akar menekülni. Ugyanakkor a vége erősen meglepett, és ebben Tellának nagy szerepe volt. Julian nevét imádtam,  de a karaktere nagyon titokzatos volt, nem a várakozásnak megfelelően cselekedett bár sok mindenre magyarázatot kaptam, mégis többet várok tőle a következő részben.

A könyv kivitelezése igényes, csodás a borítója, selyem könyvjelzős, és a papír minősége is kiváló. Öröm kézbe venni egy ilyen gyönyörű könyvet!
Nagyon ajánlom azoknak, akik szeretik a varázslatot egy fordulatokban és meglepetésekben gazdag történetben. Remélem a következő rész 2018. májusi megjelenése után nem fog sokat késni a magyar kiadás sem!

Borító: Gyönyörűűűűűű.
 
Kedvenc karakter: Julian

Szárnyalás: Imádtam Scarlett változó varázsruháját.

Mélyrepülés:  -

Érzéki mérce: Az érzéki tartalom a ya határain belül marad, azonban néhány részlet érzelmileg megviselő lehet.

Értékelés:




Blogturné Extra: A legtöbb ország az eredeti borítóval jelenteti meg a regényt, de akadnak kivételek, íme néhány példa ízelítőül:


Nyereményjáték:

A három állomáson egy-egy jellemző részletről láthattok képet, melyek a könyvben is szerepelnek. A feladat nagyon egyszerű, nevezd meg, amit a képen látsz, és írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre jelentkezni a megküldött e-mailre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!


a Rafflecopter giveaway

Résztvevő blogok:
12.11 Kelly és Lupi olvas
12.14 Deszy könyvajánlója
12.17 Dreamworld 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók