KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. április 16., hétfő

Trish Cook: Éjjeli napfény (Midnight Sun)

A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg a könyvfesztiválra Trish Cook regényét: Éjjeli napfény címmel. Gyönyörű filmes borítóval jelenik meg a kötet, ugyanis azonos címmel mutatják be a mozik a filmváltozatot a megjelenéssel egyidőben. Olvasd a könyvet és nézd meg a filmet! Érdemes követni az állomásokat, a kiadó felajánlásában három példány kerül kisorsolásra a játékunk megfejtői között.


Maxim Könyvkiadó 2018.április 19. Dream válogatás
256 oldal
Fordította: Vince Judit Andrea
Goodreads: 3,87
Besorolás: YA, romantikus dráma

A ​17 éves Katie Price egy ritka betegséggel él együtt: minimális mennyiségű napfény is halálos fenyegetés a számára. Mivel napközben muszáj a házban maradnia, társaságul csupán megözvegyült apja és legjobb (na jó, igazból az egyetlen) barátja szolgál. Katie világa csak azután teljesedik ki, hogy lement a nap: ilyenkor fogja a gitárját, és a helyi pályaudvaron játszik a jövő-menő utasoknak.
Charlie Reed valaha sztáratléta volt, és az életében most épp nagy változások vannak készülőben – ő az a fiú, akiért Katie a távolból titokban már évek óta rajong. Miután egy este meglátja a gitározó lányt, a sorsaik összeforrnak, és egy csillagokon átívelő szerelem veszi kezdetét.
Miközben támogatják egymást céljaik elérésében, és egymásba szeretnek a nyári éjszakák leple alatt, Katie és Charlie között olyan szoros összeköttetés alakul ki, ami elég erős ahhoz, hogy megváltoztassa őket – és mindenki mást is körülöttük –, örökre.
A könyv alapján készült film – főszerepben a Disney sztár Bella Thorne-nal és az első főszerepében Patrick Schwarzeneggerrel – már a mozikban!

A könyv megjelenéséről a Maxim Kiadótól értesültem, de igazán akkor kattantam rá, amikor Tibi a Media Addict.hu bloggere (és csapattársam a BTK-ban) szólt, hogy ebből épp filmet is készítettek, pont a könyvfesztivál idején lesz a bemutatója a mozikban. Azóta bejárta a világot a film trailere és szerintem remek romantikus drámát láthat majd, aki jegyet vált a moziba.
Rendes könyvmoly vagyok, nálam előbb a könyv, aztán a film, így mindenképpen olvasnom kellett a regényt, ami gyorsan ment, és rendesen kiütött.

Katie különleges életet él, a betegsége miatt nappal alszik, de reggel még végignézi, ahogy a többiek elindulnak a suliba, köztük a szomszédban lakó Charlie Reed, a lány titkos szerelme, bár a srác azt sem tudja, hogy ő a világon van. A lánynak este kezdődik az ébrenlét, ilyenkor látogatja meg egyetlen barátnője Morgan, ő közvetíti neki az iskolai eseményeket, ami épp nagyon izgalmas, hiszen a kortársai éppen érettségiznek, és kezdik a felnőtt életüket. Katie nagyon ritkán merészkedik ki éjszaka, ilyenkor a helyi vasútállomáson szokott gitározni és énekelni a saját dalait. Egy ilyen alkalommal téved arra Charlie, és megszólítja a lányt, aki azonnal menekülőre fogja a dolgot, később viszont sikerül randit megbeszélniük.  Új világ bontakozik ki a lány előtt, egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és ami eddig csak vágyálom volt, most valósággá válik. Katie nem beszél a betegségéről, halogatja a vallomást, mert ki akarja élvezni az utolsó pillanatig ezt a kapcsolatot, nem akar azonosulni egy betegséggel.  Meddig tarthat ez a boldogság?

Tudni kell, hogy a lány édesanyja meghalt korábban, az apja pedig gyakorlatilag minden idejét a lánya nevelésére fordítja, ugyanolyan fordított életritmusban. Ő tanítja a lányát, aki le is tudta tenni az érettségit, sőt egyetemi krediteket is szerzett. Ezt az apa-lánya kapcsolatot tanítani lehetne, minden pillanatban ott van a féltés, ott van a diagnózis valóságossága, de ott van a remény is, amit egyikük sem adhat fel. Nagyon bele tudtam élni magam az apa helyzetébe, milyen nehéz nemet mondani, milyen fájdalmas félteni és még fájdalmasabb elengedni. De Katie most boldog, és a ragyogása elvarázsolja a környezetét is. 
Egy ilyen betegség tudatát meg kell tanulni elviselni. Van olyan, aki beleőrül, és van aki megpróbálja a legjobbat kihozni a lehetőségeiből, Katie az utóbbiakhoz tartozik.

Katie meséli a történetet, aki már majdnem 18 éves, de hiányzik a korához elvárható tapasztalat, és ezt a szerző nagyon ügyesen tükrözte a stílusában, nyelvezetében. Ez a lány valósággal kivirul, ahogy beleveti magát az új élményekbe, megélheti azokat a kalandokat, érzéseket, amiről eddig csak álmodott. Ahogy olvastam ezeket a boldog pillanatokat, nem tudtam nem gondolni a jövőre. Bevallom a regény utolsó harmadát végigbőgtem, sajnos én a kelleténél jobban bele tudok mélyedni az érzelmi szálba, szóval javaslom a százas zsebkendő bekészítését nektek is.
Charlie egy álompasi, gondoskodó, romantikus, védelmező, ja és nagyon helyes és népszerű is. Boldoggá akarja tenni a lányt, valódi szerelem alakul ki közöttük, aminek minden pillanata édes. Katie előtt ő is megnyílik, és a lány rá tudja venni, hogy próbálja meg az úszást újra komolyan venni, hiszen van esélye bejutni egy jó egyetemre sportolóként.
Van az a pont, amikor már nem lehet húzni az igazságot, de Katie még ekkor sem őszinte, és ennek súlyos következményei lesznek, amit viselnie kell. Én nagyon megszerettem ezt a lányt, mert helyesen látta a betegségét, jól kezelte a helyzeteket, megpróbálta a legjobbat kihozni magából, egyszerűen nem lehet nem kedvelni. Bátran viselkedik minden egyes nap. De van egy pont, amikor elmosódnak a határok.
Én tudom, hogy az olvasók számára a szerelmi szál lesz a legvonzóbb a történetben, de nekem mindenképp a szülő felelőssége és az elengedés fájdalma a tanulságos pont. Lehet, hogy túl fájdalmas, de mégis muszáj ezekkel a problémákkal  is szembenézni, mert ez közelebb áll a való élethez, mint a napfényérzékenység. 
Nagyon nagy élményt nyújtott a könyv olvasása, de a négyes osztályzatra magyarázatot kell adnom. Első felindulásomban maximális pontot adtam volna, mert mélyen megérintett, nagy érzelmeket váltott ki belőlem. Pár nap elteltével azonban sok kérdés jött elő, amire az utószóban adott egészségügyi magyarázat sem adott választ.
Nekem túl hamar következett be a befejezés. Ahhoz képest mindenképp, hogy én még az utolsó utáni oldalon is reménykedtem. De nem, gyors és nem eléggé kidolgozott a regény utolsó pár fejezete. Sokkal többet akartam tudni erről az időszakról. Miért nem költöznek ezek a betegek a világ legkevésbé UV szennyezett vidékére? Kár, hogy Charlie fejébe nem kaptam bepillantást, az utószó leveleire annyira látni szerettem volna a reakcióit.
Muszáj megnéznem a filmet is!


Borító: Filmes borító, nagyon tetszik.

Kedvenc karakter: Katie, Charlie

Szárnyalás:  Az apuka karaktere.


Mélyrepülés:  - 

Érzelmi mérce: A szerelmi szál édes, de készüljetek egy százas zsebkendővel!

Értékelés:

 


Játék:

A film kapcsán most a játék is a szereplők körül forog. Minden állomáson találsz egy kérdést és egy segítő képet, a rafflecopter doboz megfelelő sorába írd be a megfejtést! Sok szerencsét!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

Feladvány: Melyik híres Young Adult könyvadaptációban játszott együtt Bella Thorne és Robbie Amell?

a Rafflecopter giveaway

A blogturné állomásai:

04.16 Kelly és Lupi olvas
04.18 Dreamworld
04.24 CBooks
04.26 Sorok között

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók