KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. június 7., csütörtök

Fodor Marcsi, Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő

Nagyszerű, hiánypótló kiadványt jelentet meg a Bookline Könyvek a könyvhétre, Fodor Marcsi - Neset Adrienn: 50 elszánt magyar nő címmel. A gyönyörűen illusztrált kötetről hat blogger véleményét olvashatjátok el a turné során, érdemes velünk tartani és megfejteni a feladványokat, a helyes megfejtők közül egy szerencsés megnyerheti a könyvet a kiadó felajánlásában.

Bookline Könyvek 2018. június 08.
208 oldal
Illusztrálta: Rátkai Kornél, Bertóthy Ágnes
Besorolás: ifjúsági ismeretterjesztő

Ötven magyar nő, akikről utcákat, tereket, bolygókat neveztek el, ám a tankönyvek sokszor meg sem említik őket. Ötven nő, akik mertek valamiben elsők lenni. Olyan nők, akik a leleményességüknek és a kitartásuknak köszönhetően mindig kimásztak a legmélyebb gödörből is, és közben sem feledkeztek meg arról, mit diktál az emberség.
Izgalmas életutak, példaértékű történetek múltból és jelenből – a jövőnek.
A kötetben szerepel többek között Szent Erzsébet, Zrínyi Ilona, Hugonnai Vilma, Veres Pálné, Teleki Blanka, Kovács Margit, Fischer Annie, Dévény Anna, Lubics Szilvia és Polgár Judit.


A szerzők közül Neset Adrienn munkásságát ismerem jobban, hiszen jó pár éve megszerettem a "hangját" az írásai, cikkei alapján, később pedig a fordításai nyűgöztek le. Néhány hete tudomásomra jutott a könyv leendő megjelenése és nagy örömömre szolgált látni, hogy az egyik szerző Adri.
A megjelenésre vonatkozó írásokból kiderült, hogy mindkét szerző több országban élt már, több kultúrában is otthonosan mozognak, több nyelven beszélnek, ahogy a gyerekeik is. Az utóbbi időkben külföldön több hasonló könyv is megjelent híres nőkről, amit szívesen adtak a gyerekek kezébe is. Innen jött az ötlet, hogy miért nincs magyarul, magyar nőkről egy ilyen gyűjtemény, ami bemutatná az ifjú olvasóknak a merész magyar nőket, akik nem törődtek a kor szabályaival, elvárásaival és mertek olyan döntéseket hozni, ami megváltoztatta az életüket.

Lenyűgözve olvastam végig a könyvet, minden kiválasztott nőről tanultam valamit, és be kell vallanom őszintén, hogy volt több olyan, akikről még sosem hallottam.
A hölgyek időrendben követik egymást, egészen Sarolttól, István királyunk anyjától indulva napjaink sportoló, kalandvágyó vagy épp tudós fiataljaiig. Imádom a könyv szerkezetét, és itt külön ki kell emelnem az illusztrátorokat Rátkai Kornélt és Bertóthy Ágnest, kiemelkedő munkát végeztek. Minden szereplő egy egész oldalt betöltő illusztrációt kapott, mellette lévő oldalon a rá jellemző legfontosabb mondatokkal, következő dupla oldalon pedig egy pár soros bemutatás következik, majd érdekességek, információk, olyanok, amik megfogják a gyerekek képzeletét, belepillanthatnak a kiválasztott nők életébe,  az adott kor hangulatába. Nagyon fontosnak tartom, hogy a gyerekek olvassanak ezekről a nőkről, ismerjék meg a különböző lehetőségeket, tanuljanak ezektől a hölgyektől, merjenek eltérni az átlagtól.
Nagyszerűen válogatta ki a két szerző a végleges összeállítást, ami nem lehetett könnyű, mert volt miből válogatni, de mégsem lehetett lexikon nagyságú a kiadvány. Mindenki talál köztük olyat, aki valami miatt közelebb áll a szívéhez, nekem például Kertész Erzsébet, akinek több könyvbeli hősnője helyet kapott itt is. Örültem az ismerős neveknek!
Úgy gondolom, elsősorban lányoknak szól ez a könyv, persze egy fiúnak sem árt kézbe venni, nekik is illendő ismerni a kiadvány hősnőit. De egy picit most félretenném a hazafias érzelmeket és a nőiségre koncentrálok. Órákat lehetne vitatkozni arról, hogy a mai társadalom mennyire hímsoviniszta, milyen különbségeket tesznek a férfiak és a nők között, mik az elvárások a női nem felé, mennyi területen vesznek kettős mérce alá, azért mert nők vagyunk. A mostanában fellángolt #metoo mozgalomnak azért vannak pozitív eredményei, de ezzel együtt is a mai társadalmunkban fényévekre vagyunk az egyenjogúságtól, kötelezettségeink vannak, elvárásoknak kell megfelelnünk, de ha például azonos fizetést akarunk, mint a férfi kollégáknak, akkor borul az egyenjogúság, és millió ilyen példát mondhatnék.
Ez a könyv bennem erős feminista érzelmeket keltett, és azt szeretném, ha a célközönség is ezt érezné. A kislányok, lányok, akik olvasni fogják, merítsenek erőt, kitartást, ötleteket a merész elődeiktől, és valósítsák meg az  álmaikat. Akkor is, ha ez lehetetlennek tűnik. 
Lányok, álljatok ki a terveitek mellett, akkor is, ha most még lehetetlennek tűnik, menni fog, erősek vagytok, itt van előttetek megannyi remek példa.
Ha magamba nézek, én is egy elszánt nőt látok! 40 évesen abszolút újrakezdtem az életem. 40+ évesen kezdtem könyves blogba. Világhírű szerzőkkel találkozhattam a könyves világban, Lupival interjút is készítettünk pl. Simone Elkelessel, örök kedves emlékem marad. Öt  éve elkezdtük a blogturnézást, hamarosan elérjük az ezer népszerűsített könyvet. Kiadókkal oszthatom meg az ötleteimet, részese lehetek a sikereknek, nekem ez álmaim megvalósulása, pár éve senki nem nézte volna ki belőlem. Örülök ennek a könyvnek, mindenkinek ajánlom!

A Blogturné Magazin számára készítettem interjút Neset Adriennel a könyv megjelenése alkalmából, a képre kattintva elolvashatjátok a 28-29. oldalon.

https://issuu.com/blogturneklub/docs/btk_magazine_3


Borító: Nagyon szép a borító és az összes illusztráció.
 
Értékelés:



Játék:


A mostani játék során olyan híres nőket kell felismerni, akik valami fontos dolgot tettek a női egyenjogúság kivívásáért. Minden állomáson találsz egy képet, a híres nő nevét írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába!
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

06.07. Kelly & Lupi olvas
06.09. Szembetűnő
06.13. Deszy Könyvajánlója
06.15. Olvasónapló
06.16. Sorok Között Könyves Blog
06.17. Spirit Bliss Sárga könyves út

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók