KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. június 6., szerda

Kasie West: A távolság relatív

A Menő Könyvek gondozásában jelent meg Kasie West: A távolság relatív című regénye.
Két fiatal között kialakuló szerelemről olvashattok a regényben, ahol nagyon fontos szerepet kapnak a porcelánbabák, a nagyszülők és a gazdagság, vagy éppen annak hiánya. A blogturné állomásait érdemes követnetek, ugyanis a játékunk során egy szerencsés olvasó megnyerheti a könyvet.

Menő Könyvek 2018. május 24.
304 oldal
Fordította: Nánási Yvette
Goodreads: 3,94
Besorolás: YA, romantikus, realista

A ​tizenhét éves Caymen Meyers úgy tanulmányozza a gazdag embereket, akár egy tudományos kísérletben, és sok évi megfigyelés után biztos benne, hogy csak egy dologra jók: pénzt költeni olyan felesleges holmikra, mint az anyukája boltjában árult porcelánbabák.
Így amikor Xander Spence besétál a boltba, hogy a nagymamájának vegyen egy babát, elég egy pillantás, hogy Caymen megállapítsa, a fiú eszméletlenül gazdag. Bár a fiú vonzó, és ő az első, aki tényleg felkelti a lány figyelmét, Caymen elég okos ahhoz, hogy tudja, nincs esélye a fiúnál. Hiszen ha mást nem is tanult az anyukája intelmeiből, azt igen, hogy a gazdag emberek figyelmét nehéz felkelteni. Ám Xander ezentúl gyakran megjelenik az üzletben, dacára a lány erőfeszítéseinek, hogy elriassza. Caymen pedig, legnagyobb rémületére, élvezni kezdi a fiú társaságát.
Tudja, hogy az anyukája nem jöhet rá a dologra – nem fogadná el. Jobban szeretné, ha Caymen a helyi, csóró rockerfiúval lógna. Amikor Xander odafigyelése és kedvessége már éppen meggyőzné a lányt, hogy a gazdagság nem jellemhiba, ráébred, hogy a pénz sokkal nagyobb szerepet játszik a kapcsolatukban, mint gondolta volna. És hogy Xander nem az egyetlen, akiért aggódnia kell.

Már korábban felfigyeltem a szerzőre, sorra jelentek meg a könyvei a tengerentúlon és elég jónak értékelték a blogok. A magyar olvasók a Szívességből szerelem című regényből ismerhetik, én még azt nem olvastam, de ezek után biztos helye van a várólistámon, ugyanis nagyon megszerettem a szerző stílusát.
Elolvastam  a fülszöveget, és le is csaptam az olvasás lehetőségére, ugyanis én nagyon szeretem a "gazdag fiú beleszeret a szegény lányba" történeteket, hangozzon ez bármennyire klisésen.
Nem is kellett csalódnom, imádtam a regényben a történetvezetés ezen részét, de már az elején ki szeretném jelenteni, hogy legjobban a főszereplő lány, Caymen humora fogott meg. Szarkasztikus a végletekig, persze nem bántóan, de minden apróságot kihasználva reagál a környezetére, abszolút elvitte a show-t. Pedig egy olyan fiúkarakter, mint Xander, már eleve bezsebelheti az olvasók elismerését, garantáltan kedvenc lesz a book-boyfriend listákon. Nem mondom, hogy ő nem marad emlékezetes, de Caymen beszólásain rég szórakoztam ilyen jól.
A szerző feszeget pár olyan témát, amiről mindenképp érdemes beszélni, például a pályaválasztás. Mindketten bizonytalanok a jövőt illetően, Caymen tudja, hogy az anyjának jól esne, ha továbbra is a boltjában dolgozna és el se menne főiskolára. A lány viszont semmit sem akar jobban, mint kilépni a porcelánbabák fogságából. Xander meg utálja, hogy a szülei elvárják, hogy folytassa a család szállodaláncának vezetését, az apja mellett kitanulva a szakmát. Ezért a randik helyett "karriernapokat" tartanak, amiken bemutatnak egymásnak pár foglalkozást. Nagyon tetszett ez az ötlet, és a kivitelezés is mindent vitt.
Komoly téma volt számomra Caymen anyjának viselkedése. Tudom, mit jelent egyedül nevelni gyerekeket, de az, hogy teljesen elzárni egy gyereket az apjától és a nagyszüleitől, az nagyon helytelen dolog, nem is értettem, hogyan volt ez lehetséges. Ezen a ponton nagyon elcsúszott a realitás, itt lehetett volna valamennyit finomítani. Ez rohadt önző dolog volt az anyuka részéről, nem is csodálkoztam a gyomorfekély kialakulásán. 17 év az baromi sok idő ahhoz, hogy eltitkolja az ember a családját.
Caymen kiskora óta besegít a bababoltban, de immár olyan szinten, hogy hamarabb megy haza a suliból, mint a többiek, hogy átvegye a műszakját. Őszintén szólva annyi sok munka nem lehet ezzel, hogy anyuka ne tudná ellátni ennél minimálisabb segítséggel, hogy legalább a sulit rendesen végezhesse és ne a bolt pultjánál tanuljon. Nem mellesleg emiatt alig tud eljárni bárhova, a társasági élete nulla. Egyetlen barátnője szó szerint kilopja időnként szórakozni, egy-egy koncertre.
Ilyen körülmények közepette toppan az életébe a kőgazdag Xander, aki kesztyűt húz a vezetéshez, szemkontaktus  nélkül inti oda az alkalmazottakat, és olyan hanyag eleganciát képvisel, amire csak páran képesek. Nincs gyors love story, szépen lassan alakul a barátságuk, ami egyre erősebb, végül  szerelembe megy át. Csakhogy nekem ebből a románcból hiányzott némi érzékiség, ugyanis a koruk megvolt hozzá, nem 16 évesek, szóval legalább a végénél lehetett volna jóval több szenvedély. 
Tetszettek a mellékszereplők, Caymen barátnője és annak aktuális barátai szórakoztatóak voltak, összetartottak, lehetett rájuk számítani. Jókat derültem a zenekar tagjain, hihetetlen egy banda, de éppen ettől jó. Xander nagymamája imádnivaló, az egész történetnek ő a kulcsfigurája, a háttérben remekül irányít, nem véletlen, hogy akkor és ott bukkant fel ez a srác. Amit a kis családról tudott, azzal is jól kombinált, szerintem nem a véletlen hozta össze az estélyen a nagy találkozást. 
Összességében nagyon tetszett a történet, a szerző remekül bevont a történetbe, jól alakította ki a karaktereket. Édes a szerelmi szál, imádtam kettejük interakcióit, riposztjait, annyira szellemesek voltak. Persze hogy drukkoltam nekik végig, és nem is kellett csalódnom, bár a végkifejlet egy kissé befejezetlen maradt. Örültem volna egy "pár év múlva" fejezetnek a végén.
Velős mondanivalót ugyan nem fedeztem fel, de annyi mindenképp lejött, hogy megfelelő teret és időt kell adni a fiataloknak, hogy eldönthessék a jövőjük merre folytatódjon a kamaszkor után. A család nagyon fontos, senkinek, még a saját anyánknak sincs joga eltitkolni a származásunkat, eltiltani a családtagjainktól. 
Mindenképp olvasni fogom a szerző további megjelenéseit, és Caymennek megadom a legszarkasztikusabb hősnő címet.

Borító: Az eredeti jobban tetszett, ott lejön, hogy gazdag srácról van szó.
 
Kedvenc karakter: Xander, Caymen

Szárnyalás: Caymen humora.


Mélyrepülés: -

Érzéki mérce:  A ya határain belül maradnak a szerelmi jelenetek, pár csóknál nincs is több.

Értékelés:


Nyereményjáték:

A regényben szereplő Xander egy szállodalánc tulajdonos fia, ehhez kapcsolódik a játékunk. Minden állomáson egy betűmix alapján kell kitalálnod, melyik híres szállodaláncra gondoltunk. A tagolás csupán a megtévesztést segíti, ne ebből indulj ki! Sok szerencsét!
Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő levélre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz!

Feladvány:      HOUSEFRONTS SALE SO

a Rafflecopter giveaway

A turné állomásai

06.06 Kelly és Lupi olvas
06.08 Dreamworld
06.10 Spirit Bliss Sárga könyves út

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók