KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. október 4., csütörtök

Holly Black: The Cruel Prince – A kegyetlen herceg (A levegő népe #1)


Október elején jelenik meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában Holly Black legújabb Tündérföldén játszódó története, A kegyetlen herceg! A Blogturné Klub hat bloggere vállalkozott arra, hogy bemutassa nektek, hogyan képes egy ember ikerpár helyt állni a gyönyörű és kegyetlen tündérek között. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek belőle három példányt.

Könyvmolyképző, 2018
432 oldal
Fordította: Szabó Krisztina
Goodreads: 4,19
Besorolás: YA, fantasy

Persze hogy olyan akarok lenni, mint ők. Gyönyörűek, égi tűzben kovácsolt pengék. Örökké élnek. És Cardan közülük a leglenyűgözőbb. Őt gyűlölöm legjobban. Annyira gyűlölöm, hogy néha még levegőt venni is elfelejtek, amikor őt nézem.

Egy szörnyű reggelen Jude és a nővérei végignézik, ahogy lemészárolják a szüleiket. A félelmetes gyilkos mindhárom lányt elrabolja, és Tündérföldére, a nagykirály udvarába viszi. Jude-ot csúfolják és kínozzák a halandósága miatt, és hamarosan rádöbben, ahhoz, hogy életben maradjon ebben a kiszámíthatatlan, veszélyes új világban, éppolyan okosnak, agyafúrtnak és hamisnak kell lennie, mint maguknak a tündéreknek.
Csakhogy a hatalomhoz vezető lépcsőfokokat sötét árnyak és árulás lengi körbe. Ráadásul szembe kell néznie a dühítő, arrogáns, ám karizmatikus Cardan herceggel. A lehető legóvatosabban kell eljárnia.
A bestsellerszerző Holly Black magával ragadó, a szó minden értelmében varázslatos új YA regénye.

Hagyd, hogy elbűvöljön!

Tündérek.... Ezt már nem egy könyvből megtanultuk, hogy ők nem a kedves kis Csingiling és társai, hanem számító, néhol kegyetlen népség. Amióta ezt megtudtam róluk - nem, nem vagyok szadista:), azóta keresem a róluk szóló ilyesfajta regényeket, amiben a valós énjüket láthatjuk.

Ez a könyv pedig pont ilyen. Az írónő nem szépítgette sokáig a történetet és nem volt tekintettel a kezdeti érzéseinkre sem, azonnal az arcunkba csapta a tündérek kegyetlenségét. Már a regény legelején egy dupla gyilkossággal indítunk, hiszen egy szép napon megjelenik egy férfi főhősnőnk családjánál, követeli a lányát és a feleségét és mivel ezt nem kapja meg, így a felnőtteket kegyetlenül meggyilkolja, a három kislányt pedig magával viszi, méghozzá a tündérekhez. Itt kiderül, hogy a legidősebb lány hozzájuk tartozik, az édesanyjuk pedig ennek a tündérnek volt a felesége, csak megszökött tőle. A férfi - ezzel azért egy picit javított a megítélésén, mind a három lányt magához veszi és sajátjaként neveli.

Az emberek élete azonban a tündérek között nem táncból és mulatságokból áll, hiszen a tündérek ahol csak lehet lenéznik és megalázzák őket. Ezt a három lány más-más módon dolgozza fel. Vivienne, a legidősebb lány, aki jogos örököse az elrablójuknak, Madocnak - megpróbál átnézni a tündéreken, ahol csak lehet keresztbe tesz a családjának. A középső lány Taryn inkább megpróbál alkalmazkodni, úgy dönt, hogy "kiszolgálja" a tündéreket, kerüli a konfliktust és behódol nekik. De itt van a legkisebb lány, Jude - regényünk főhőse.
Ő minden, csak nem megalkuvó. Nem szeret a tündérek között lenni, de úgy dönt, hogy rajta aztán
Jude és Cardan (forrás: www.redbubble.com)

nem tapos át senki, ha az élete árán is, de kiharcolja a helyét a társadalomban. Ez persze nem is olyan egyszerű, pedig még nem is a felnőttek ármányokkal teli világában, hanem a fiatalok között kell ezt bebizonyítania. De úgy néz ki, hogy a tündér fiatalok sem jobbak, mint az ember fiatalok, ugyanúgy hatalmi harcok, áskálódások folynak az iskola "falai" között. Jude és Taryn pedig itt találkozik a fő ellenségeikkel, a királyi sarj Cardannal és barátaival Valeriannal, Nicaisaval és Locke-kal - ígérem, több névvel nem foglak untatni Benneteket, bár azt alig merem elmondani, hogy a könyvben ennek a pár különleges névnek a többszörösét kell majd megjegyeznetek! :)
A konfliktus helyzet tehát adott, de ez még csak a jéghegy csúcsa. Többet nem merek elmondani a történetből, hiszen rengeteg csavar, "hoppá" rész található benne. Egyszerűen nem tudom elmondani, hogy mennyire imádtam ezt a regényt és mennyire képtelen voltam akár egy fél órára is letenni. Az első mondatától az utolsóig magával ragadott és nem engedett.

Az írónő egyszerűen egy olyan világot alkotott (és ennek még csak a töredékét láthattuk, hiszen rengeteg udvar népesíti be a Tündérek földjét), amilyenhez hasonlót utoljára Cassandra Clare-nél A végzet ereklyéi illetve Sarah J. Maas - Tüskék és rózsák sorozatánál láttam. Egyszerűen nem tudtam vele betelni, ahogyan a főhősnővel sem.
Jude nem csak szájhősködött, hanem tett is valamit. Nem riadt vissza semmitől, még a vérontástól sem - ami egy YA főhősnőnél nem túl gyakori tett. Nem csak és kizárólag a szerelmen és a fiúkon járt az esze, nem is nagyon sűrűn láttunk tőle szerelmes ömlengést, inkább a túlélésre hajtott. Figyelt, okult a hibáiból és megpróbált méltó ellenfele lenni a tündéreknek, ami  - szerintem - egy idő után sikerülni is fog neki.
Cardan számomra viszont egyelőre egy nagy rejtély. Nem lettem tőle azonnal elájulva, mint anno Rhysandtól, valahogy nekem picit szürke maradt Jude mellett. Még nem érzem azt a nagy rajongást, mint anno az Éjudvar High Lordjánál, valószínűleg több idő kell majd hozzá.
Egyelőre egy néha kegyetlen, néha meg nem értett, néha túl kisfiús, néha pedig zsarnoki ént látok. Hogy mi lesz belőle? Majd a további részek megmondják - na meg majd Jude még alakít rajta biztosan:).
Tündérfölde világa pedig? Gyönyörű, varázslatos, különleges, de mellette romlott és félelmetes. Ha nem oda tartozol és nem ismered azt a világot, akkor ne nyúlj semmihez, ne kóstolj meg semmit és ne állj szóba idegenekkel. Egyszerre imádtam és rettegtem tőle. 

"Tündérfölde gyönyörű, de olyan, mint egy aranyszarvas teteme, a bőr alatt férgek rágják a húsát, bármelyik pillanatban szétrobbanhat."

Arra viszont készüljetek fel, hogy a történet egy percig sem áll meg. Folyamatosan minden mozgásban van, mindig történik valami, legtöbbször persze Jude a mozgatórugó. A könyv végére pedig annyira begyorsulnak az események, hogy nagyon oda kell rá figyelni kivel mi történik és miért. Ehhez azért nem árt, ha addigra már legalább nagyjából tisztában vagytok a nevekhez tartozó szereplőkkel, mert különben elvesztek:).

Holly Black összességében egy olyan regényt alkotott, ami egy YA és felnőtt regény tökéletes ötvözete lett, hiszen a YA elemek benne vannak mind, de olyan intrikák, cselszövések és fordulatok, véres hatalmi harcok jellemzik mellette, amit nem túlzok, ha azt mondom, hogy a Trónok harcában láttam utoljára.
Ha csak egy mondattal kell jellemeznem az érzéseimet, akkor: "Ez a könyv az idei év könyve eddig nálam!"
Kinek ajánlom? Fiúknak és lányoknak is, hiszen a történet nagyon jó, izgalmakban bővelkedik, persze van benne egy picike romantika is - nyugodtan merem azt mondani, hogy ha valaki Sarah J. Maas Tüskék és Rózsák udvara után valami hasonlót keres, akkor ezt a sorozatot vegye a kezébe és nem fog csalódni! Én pedig tűkön ülve várom a folytatást, hiszen a könyv kegyetlenül függővéges!

Borító: Tetszik, nem rossz, de nekem hiányzik belőle valami.

Kedvenc karakter: Jude, Cardan, Madoc

Szárnyalás: az egész történet, de ha egy dolgot ragadnék ki belőle, akkor a főhősnő - végre nem egy tesze-tosza Mary Sue

Mélyrepülés: - 

Érzelmi mérce: alakul valami, szépen alakul :D, de ez a rész még nem erről szól

Értékelés: 
Nyereményjáték:
Holly Black Tündérföldére kalauzolja olvasóit új regényében, ahol Jude szebbnél-szebb, illetve gonoszabbnál-gonoszabb tündérekkel találkozik, ezért úgy gondoltuk, hogy megismertetünk titeket néhány ismert és kevésbé ismert tündérrel a turné folyamán. A feladatotok nem más, mint a képek alapján kitalálni, hogy ki szerepel a képen és a nevét - akár magyarul, akár angolul - beírni a rafflecopter megfelelő sorába. 

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)




A blogturné további állomásai:
Szeptember 26 - Hagyjatok! Olvasok!
Szeptember 28 - Függővég - Exkluzív részlet
Szeptember 30 - Deszy könyvajánlója
Október 02 - Dreamworld 
Október 04 - Kelly & Lupi olvas
Október 07 - Sorok Között
Október 09 - Dreamworld
Október 10 - Kelly & Lupi olvas - Q+A Holly Blackkel
Október 12 - Függővég
Október 14 - Deszy könyvajánlója - Interjú Holly Blackkel

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók