KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. október 1., hétfő

Karen M. McManus: Lehull a lepel / One of Us Is Lying


A Maxim Könyvkiadó jelenteti meg Karen M. McManus debütáló kötetét: Lehull a lepel címmel. A 39 országban kiadott regény az olvasók nagy kedvence, a 2017-es Goodreads szavazáson a YA Fiction kategóriában a dobogós 3. helyen végzett. Nyolc bloggerünk véleményét olvashatod a blogturnén, és ha jól válaszolsz a kérdésekre, megnyerheted a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyikét. Sok szerencsét!

Maxim Könyvkiadó 2018. október 7.
384 oldal
Fordította: Sárossy-Beck Anita
Goodreads: 4,07
Besorolás: YA, thriller


Ebben a magával ragadó, lerakhatatlan történetben megtudhatjuk, mi történik akkor, amikor öt idegen együtt sétál be egy terembe, de csak négyen jönnek ki élve onnan. Figyelj nagyon, és talán sikerül megoldanod a rejtélyt. Hétfő délután a Bayview gimi öt diákja büntetését tölti egy osztályteremben.Bronwyn, az ész, a Yale-re készül, és soha nem szegi meg a szabályokat. Addy, a szépség, a tökéletes bálkirálynő megtestesítője. Nate, a bűnöző, most feltételes szabadlábon van dílerkedés miatt. Cooper, a sportoló, bajnok baseball játékos. És Simon, a különc, a Bayview gimi hírhedt pletykarovatának szerkesztője. Csakhogy Simon nem éli túl a büntetést. Mielőtt még kijöhetnének a teremből, Simon meghal. A nyomozók szándékosságot sejtenek a halál körül. Simon hétfőn halt meg, keddre viszont pletykaáradatot tervezett nyilvánosságra hozni legismertebb osztálytársairól. Ezzel pedig mind a négyüket a gyilkosság gyanúsítottaivá teszi. Vagy az is lehet, hogy mindannyian egy szabadon portyázó gyilkos bűnbakjai? Mert mindenkinek vannak titkai, nem igaz? De vajon milyen messzire mennél el, hogy ne lepleződj le?

Az ősz egyik legérdekesebb megjelenésének tartom  a Lehull a lepel regényt, mely  nehezen hihető, de debütáló szerző műve. Most, amikor a bejegyzést írom, a 7. helyen szerepel a NYT bestsellers listáján a ya kategóriában, és 62. hete folyamatosan listás, ami igazán nagy siker.
A hypeolás egyik szlogenje, hogy a történet a The Breakfast Club és a Pretty Little Liers házasságából született utód is lehetne, nos, tény, hogy a szerző nem tagadja, hogy a The Breakfast Club inspirálta a történetet, amihez csavaros krimiszálat fűzött. Elég merész egy ekkora kultikus film alapjaihoz nyúlni, mert a mai napig igen népszerű Amerikában, ahogy napjainkban a PLL sorozat.

Engem levett a lábamról a történet, azt sem tudom, hol kezdjem a rajongásom. Imádtam, hogy a regényt négy szemszögből olvashattam, a haláleset idején az osztályteremben tartózkodó négy potenciális gyanúsított mindegyike megszólal. Egytől egyig közel kerülnek ezáltal az olvasóhoz, lehetetlen nem drukkolni nekik, jaj csak nehogy ő legyen a gyilkos. Ugyanis ezzel vádolják őket. Simon, aki pletykaoldalt működtetett a diákok viselt dolgairól, a délutáni büntető alatt allergiás rohamot kap, a kórházba kerülése után meghal.  Két lány és két fiú töltötte még ott a büntetést, mindannyian ugyanazért lettek bezárva, mobiltelefon volt náluk, ami tilos. Hiába bizonygatták, hogy nem az övék, a tanár nem hitt nekik. De ki is ez a négy fiatal, és mi okuk lehetett eltenni láb alól Simont?
Imádtam a karaktereket, említettem már? Nos, természetesen Nate volt a kedvencem, aki egy balhés srác, nehéz háttérrel, de azért nem mondanám bűnözőnek, inkább csak próbál felszínen maradni és fizetni a számlákat, amit a piás apja nem tesz meg. Épp próbaidő alatt van, neki aztán nem hiányzik egy újabb balhé, de mi van, ha Simon tudott a felfüggesztett büntetéséről?
A másik srác a sportoló Cooper, az ő karaktere nagyon szépen felépített, tetszett, ahogy eljut odáig, hogy felvállalja önmagát a világ előtt, amiben az apja a legnagyobb félelme. Simon célozgat a sportsikerei tisztaságára, amivel tönkreteheti a baseball karrierjét.
Bronwyn a főokos közöttük, nagy a nyomás rajta, elvárják tőle, hogy bekerüljön a Yale egyetemre és
ezért talán tett valami olyat is, amit el se tud róla képzelni a családja. Simon viszont tönkreteheti a továbbtanulását, ha fecseg.
Addy pedig a királylány a suliban, szépséges és természetesen a legjobb pasi barátnője, akivel hosszú ideje együtt vannak, szinte kötelezően. Addynek is megvan a kis titka, ami belülről emészti, és ki is akarta már adni magából, de azzal tönkreteheti a tökéletesnek tűnő életét.
Mindenkinek van tehát indítéka, a rendőrség elkezdi a nyomozást, és a sajtó is pellengérre állítja a fiatalokat.

Imádtam, ahogy ezek a fiatalok barátokká kovácsolódtak, mert ugyan gyanakodnak egymásra, de később már lehetetlennek tartják, hogy bárki közülük gyilkos legyen.  Korábban nem igazán álltak közel egymáshoz, szinte csak futólag ismerték egymást. Most viszont nagy a nyomás négyükön, és össze kell fogniuk, hogy megoldást találjanak. Ahogy mindegyikük fejébe láttam, egyre jobban izgultam értük, vajon melyikük hazudik?
A romantikát kedvelő olvasók is csatlakozhatnak a történet rajongóihoz, ugyanis egy, sőt két nagyon édes tiltott szerelmi szál is alakul, drukkoltam mindkettőnek, sokat hozzáadtak a sokszínűséghez. Mert ez a könyv egy valóságos kavalkád, az egy dolog, hogy a főszereplők szöges ellentétei egymásnak, akár társadalmilag, vagy egyéniség szempontjából. De a körítés is színes, kezdve a Budapest nyomozó hadnagytól (ez annyira vicces) a meleg oknyomozó riporterig, az iskolatársak, a szülők között sokféle náció és vérmérséklet keveredik a kolumbiaitól a svédig.
Érdekes volt látni a társadalmi különbségeket. Ha meggyanúsítanak valakit, azonnal ügyvédre van szükség. Döbbenetes volt látni, hogy egy tanácsadás 5 ezer dollárnál kezdődik, és jogi képviselet nélkül gyakorlatilag el vagy veszve. Még a középosztálybelieknek is húzós megvédeni magukat, a szegényebbek eleve hátránnyal indulnak, legyenek bármennyire ártatlanok. A korrupcióról nem is beszélve!
Sokrétű családi kapcsolatokat vonultat fel a regény. A pénzügyi helyzet egy dolog, de bőven volt itt más súlyosan problémás eset is. Alkoholfüggőség, megcsalás, válás, egy halottnak hitt anya is előkerül, de ugyanakkor megvan ezeknek az ellentételezése nem egy klassz testvéri kapcsolatnál.
Egyetlen dolog zavart, de ez nem vesz le a pontszámból, mégpedig a depresszióra vonatkozó gondolatvitel.
Összességében nagyon tetszett a regény, remek a dramaturgiája, megfelelően adagolta a szerző az információkat és végig fenntartotta a feszültséget. A fő karakterek határozott fejlődésen mentek keresztül, mindegyiküknek megvolt a saját története, és egyikük sem picsogott, amiért külön hálás vagyok. Egyikük sem hibátlan, és ez realisztikussá tette őket.
Számomra letehetetlen volt a könyv, ajánlom mindenkinek, aki izgalmasan kellemes kikapcsolódásra vágyik.

Borító: Eredeti, kicsit ijesztő nekem.
 
Kedvenc karakter: Nate

Szárnyalás: Sisterhood :)

Mélyrepülés:  -

Érzelmi mérce:  A szerelmi szálak nem nyomják el a történetet, mégis jelentősek. Csókok és LMBT szál jelen van.

Értékelés:


Nyereményjáték:

Ha már bűnügy, legyünk tisztában a fogalmakkal! Minden állomáson találsz egy hivatalos bűnügyi megfogalmazást, neked egy szóval kell beírnod a jelentését a Rafflecopter doboz megfelelő sorába! (Pl: feladvány: A bűntény helyszínén talált tárgyak. - Megoldás: Bűnjelek)
A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

Feladvány: A gyanúsított személy bizonyított távolléte a bűntett színhelyétől az elkövetés időpontjában.

a Rafflecopter giveaway
 
A blogturné állomásai:

10.01 Kelly és Lupi olvas
10.03 Ambivalentina
10.05 Sorok között
10.07 CBooks
10.09 Könyv és más
10.11 Könyvvilág
10.13 Olvasónapló
10.15 Spirit Bliss - Sárga könyves út

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók