KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2018. szeptember 24., hétfő

Tricia Levenseller: Daughter ​of the Pirate King – A kalózkirály lánya (A kalózkirály lánya #1) - EXTRA ÁLLOMÁS


Ősszel a Könyvmolyképző kalózvizekre evez - nem is akárhogy! Rögtön a kalózkirály badass lányához csatlakozhatunk egy küldetésen. Nem semmi izgalmak, vízi csaták, árulások és természetesen titkok, no meg kalóztérkép színesítik az oldalakat - amikből Te is ízelítőt kaphatsz, ha a Blogturné Klubbal tartasz extra hosszú, 14 állomásos turnénkon!

Ha ügyesen vitorlázol, a könyv 3 példányának egyike is a Tiéd lehet.

Könyvmolyképző, 2018
288 oldal
Fordította: Szabó Krisztina
Goodreads: 4,0
Besorolás: YA

Bőven lesz még idő, hogy jó alaposan elagyabugyáljam, miután megszereztem, amiért jöttem.

A tizenhét éves Alosa kapitány titkos küldetésre indul, hogy megszerezze a legendás kincshez vezető ősi térképet. Szándékosan elfogatja magát az ellenséggel, ugyanis át akarja kutatni a hajójukat. Alosa könnyedén kifogna a könyörtelen kalózlegénységen, ha nem állna az útjába a fiú, aki elfogta – a meglepően agyafúrtnak bizonyuló és aljas mód jóképű elsőtiszt, Riden. Persze nincs mitől tartani, ugyanis Alosának van néhány trükk a tarsolyában, és egyetlen magányos kalózhajó nem állhat a kalózkirály lányának útjába.

Tricia Levenseller első regénye, A kalózkirály lánya, bővelkedik akcióban, kalandban, romantikában, sőt, még némi varázslat is keveredik a nyílt tengeren játszódó, magával ragadó történet.

Kicsit rendhagyó módon, most nem egy értékelést olvashattok, hanem a könyv turnéjának egyik extra állomását, ahol érdekességeket osztunk meg a könyvről. Természetesen a turné későbbi állomásán értékelni is fogom a könyvet:).

EXTRA ÁLLOMÁS - interjúfordítás

Mi ihlette A kalózkirály lánya megírását?
A Karib-tenger kalózai mozifilmek hozták meg az érdeklődésemet a kalózok iránt. Miután beleszerettem a filmekbe, elkezdtem hasonló történeteket keresni, de írott formában. Nagyon csalódott lettem, amikor kiderült hogy csak néhány kalózos YA regény létezik és még kevesebb, amely női kalózokról szól. Ezt az űrt akartam betölteni. 

A popkultúra egy adott kalóza ihletett meg vagy általánosságban az elemei? 
A popkultúra kedvenc kalóza számomra Jack Sparrow. Imádom, hogy mennyire okos. Bármilyen
Jack Sparrow
helyzetből képes kimászni, általában úgy, hogy hagyja, hogy az ellenségei alábecsüljék. És olyan átkozottul vicces! Emellett Hook Kapitány a Once Upon a Time (Egyszer volt, hol nem volt) sorozatból az, aki nagyban meghatározta azt, hogy én hogyan képzeltem el a kalózaimat. Ő egy valódi egyéniség. A Dreamwork Szinbádja pedig abban segített, hogy el tudjam képzelni, hogyan működik egy hajó.
Imádom az összhangot a legénység között és ahogyan törődnek egymással ebben a filmben. Ez volt az első alkalom, hogy egy kalózos filmben ilyet láttam.  
Habár leginkább a valódi kalóznők inspiráltak. Ching Shih, egy kínai, prostituáltból lett kalóz; Jeanne de Clisson, egy francia arisztokrata, aki egy bosszú miatt vált kalózzá; és Grace O'Malley, az ír kalózkirálynő - ők voltak a legnagyobb ötletadóim.

Hook kapitány
Miért alkottad meg Alosát ennyire erős főhősnőnek? Válasz lehet a történelmi, férfi-központú kalóz kultúrára? 
Annyira jó volt Alosát ennyire erős főhősnőnek megalkotni. Amikor az emberek a kalózokra gondolnak, általában Feketeszakáll ugrik be nekik. Meg akartam mutatni, hogy a nők ugyanolyan brutálisak és vadak lehetnek, mint a férfi kalózok. És valójában TÉNYLEG AZOK VOLTAK! Olyan sok valódi, női kalózkapitány volt, akik különösen kegyetlenek voltak, ahogy említettem az előző kérdésre adott válaszomban. Megpróbáltam arra gondolni, hogy mennyire vadnak kellett lenniük ahhoz, hogy ilyen sok férfit irányíthassanak (Ching Shih több tízezer férfit vezetett!)

A kalózkirály lánya az első, bemutatkozó regényed. Hogyan készült? Voltak meglepetések az írás során?
Habár A kalózkirály lánya lett a debütáló regényem, de valójában ez már a negyedik regény, amit befejeztem. Izgalmas volt, hogy végre van egy olyan könyvem, ami eljutott a kiadásig. Volt két előző regényem, amit beadtam, mint kéziratot, de nem sikerült az eladásuk, így elég idegőrlő volt várni ennél a regénynél a hírekre. Onnantól, hogy beadtam a kéziratot egészen addig, ameddig aláírtuk a szerződést, 8 hónap telt el. Ezen a ponton nem volt semmi meglepetés, hiszen ezen a folyamaton már végigmentem régebben is. Amire azonban nem számítottam, hogy mennyire csodálatos szerkesztőm van. Annyira jó a munkájában és olyan szerencsésnek és hálásnak érzem magam, hogy itt van ő nekem.
A kalózkirály lányához új ügynökkel írtam alá szerződést és olyan könnyű dolgozni vele. Azt hiszem, hogy nagyon jól dolgozunk együtt. Így azt gondolom, hogy a legnagyobb meglepetés ez a két új kapcsolat lett, amit a könyv eladása és szerkesztése hozott!

Hogyan kezdesz neki a negatív szereplők vagy a főhősök megírásához?
Ugyanúgy kezdek neki a negatív szereplőimhez, mint az összes többi karakterhez. Megvan a saját céljuk, félelmeik és furcsa tulajdonságaik. Azt akarom, hogy ugyanolyan valós személynek érezzük őket, mint a többi szereplőt. Megpróbálok úgy gondolni rájuk, mint akinek a céljaik ellentétben állnak a főhőseim céljaival. Ez segíti a történetben a konfliktust kialakítani.

Mi könnyebb, első vagy utolsó sort írni?
Az első sort sokkal könnyebb megírnom. Amikor eldöntöm, hogy hol akarom a történetet elkezdeni, akkor az első sor nagyon gyorsan jön, valami, ami megmutat egy szereplőt vagy a nyitójelenetet - valami, ami az olvasót arra készteti, hogy tovább olvasson. Az utolsó sorok nagyon trükkösek, mivel olyanok, mint egy búcsú. Nagyon nehéz megtalálni a megfelelő szavakat.

Hogy néz ki a környezet, ahol írsz? Szükséged van bármire az íráshoz?
Bárhol tudok írni. Csak laptopomra van szükségem a vázlatommal és már jó vagyok. Fehér zaj (mint például egy ventillátor) a háttérben segít, de nem szükséges. Írás közben nem tudok zenét hallgatni. Túlságosan zavarónak találom.

Ha lenne kalózneved, mi lenne az?
Tricia, a Rettenetes.

Forrás: www.hypable.com

És még egy érdekesség:

Miért voltak "félszeműek" a kalózok?

Illetve nem is annyira a félszeműség a kérdés, hanem miért viseltek ennyien szemkötőt. Nem, nem
azért, mert ilyen nagy számban veszítették el a fél szemüket, (bár ez is előfordult a harc hevében) hanem egy taktikai ok miatt.
A kalózok ugye rengeteg időt töltöttek a tengeren és elég gyakran kellett lemenni a világos fedélzetről a hajó sötét mélyébe.
Tudósok már régen kiderítették, hogy a szemnek jó pár perc kell ahhoz, hogy a világos után a sötéthez tudjon alkalmazkodni, ez azonban abban az időben akár élet-halál kérdése is lehetett. A kalózok hamar rájöttek arra, ha az egyik szemüket folyamatosan sötétben tartják (lefedve) és a hajó mélyére kell lemenniük, leérve egyszerűen felcserélték a szemkötőt és a huzamosan sötétben tartott szem másodpercek alatt alkalmazkodott a sötéthez és jobban láttak vele.

Nyereményjáték:
Kalózos könyvvel turnézunk, kalózos játékkal érkezünk! Mi más is lehetne a feladat, mint megtalálni a kincset?
De azért van még, ami fontos: útközben van néhány olyan hely a térképen, amit érinteni kell. 
És hogy hogyan?
Minden állomáson, egy szóra linkelve elrejtettünk egy térképdarabot. Természetesen a térkép a kulcs a kincshez, de mint mondtuk, nem csak az X helyét keressük, hanem azt is, melyik állomásokon találtátok meg a helyeket, amiket érinteni kell útközben.

Kincsvadászatra fel!

Ha ügyesen vadásztok, a könyv 3 példányának egyike lehet a Tiétek!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.




A blogturné további állomásai:
Szeptember 21 - Értékelés - Deszy könyvajánlója
Szeptember 22 - EXTRA állomás - Hagyjatok! Olvasok!
Szeptember 23 - Értékelés - Sorok között blog
Szeptember 24 - EXTRA állomás - Kelly & Lupi olvas
Szeptember 25 - Értékelés - Könyvvilág
Szeptember 26 - Értékelés - Ambivalentina
Szeptember 27 - EXTRA állomás - Deszy könyvajánlója
Szeptember 28 - Értékelés - CBooks
Szeptember 29 - Értékelés - Hagyjatok! Olvasok!
Szeptember 30 - EXTRA állomás - Sorok között blog
Október 1 - Értékelés - Dreamworld
Október 2 - Értékelés - Kelly & Lupi olvas
Október 3 - Értékelés - Nem félünk a könyvektől
Október 4 - EXTRA állomás - Interjú az írónővel - Deszy könyvajánlója

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók