KMK ÚJ KÖNYVEK Katt a képre!!!

2019. április 5., péntek

Amy Harmon: Homokból és hamuból



Amy Harmon már az Arctalan szerelemmel rajongóvá tette a magyar olvasókat, akik azóta is izgatottan vártak az írónő egy újabb hazai megjelenésére, mely elrabolhatja a szívüket. A Homokból és hamuból egy mélyen megérintő, egyszerre tragikus és szívhez szóló történetet tár elénk a második világháború borzalmai közt sodródó két fiatalról, életről, halálról, és persze szerelemről. Tartsatok velünk öt állomásos blogturnénkon és ismerjétek meg ti is Eva Rosselii és Angelo Bianco lebilincselő történetét!

Libri, 2019
520 oldal
Fordította: Gázsity Mila
Goodreads: 4,40
Besorolás: történelmi fikció, romantikus

Olaszország, 1943. Tombol a második világháború, az ország nagy részét megszállták a németek, a zsidó lakosságot deportálás és megsemmisítés fenyegeti.
Évekkel ezelőtt Eva Rosselli és Angelo Bianco szinte testvérekként nevelkedtek, majd egymásba szerettek, ám a körülmények és a vallásuk elválasztotta őket egymástól.
Hosszú idő után találkoznak újra: a zsidó származású Eva a Gestapo elől menekül, s nincs kihez fordulnia. Angelo felszentelt pap, s úgy dönt, befogadja a lányt a kolostorba. Eva rádöbben, hogy a katolikus egyház rajta kívül még sokaknak nyújt menedéket.
A világ lángokban áll, az emberek nélkülöznek, és a két fiatalra is sorozatos megpróbáltatások várnak. Gyötrelmes választások elé kerülnek, mígnem a sors és a szerencse közbeszól, és életük legnehezebb döntését kell meghozniuk.


Őszinte leszek, én még nem olvastam más művet Amy Harmontól, így teljesen tisztán, előzmények és befolyás nélkül álltam neki ennek a könyvnek. Párszor már írtam, hogy mennyire érdekel a II. világháború, illetve az, hogy az utca embere ezt hogyan élte meg, így elég volt rápillantanom a  gyönyörű borítóra (és utána persze a fülszövegre) és azonnal tudtam, hogy nekem ez a könyv kell.
A fülszöveg elolvasása után valamiért anyukám kedvenc sorozata ugrott be, a Tövismadarak, amit nekem is vagy ezerszer meg kellett vele néznem:), Ralph atya és Meggie tiltott szerelméről. Természetesen ez a regény azért más, de a szerelmi szál hasonló.

Angelo Bianco kisgyerekként került Amerikából Olaszországba, Firenzébe egy zsidó családhoz, ahol együtt nevelkedik a család kislányával Evaval. A fiatalok sülve-főve együtt vannak, szeretik is egymást, de a jövőjük eléggé kilátástalan, hiszen a fiúnak gyerekkora óta katolikus papi pályát szánnak, ami ugye alapjában véve lehetetlenné teszi, hogy a két fiatal együtt maradhasson. Ezt eléggé nehezen is veszik, de a fiú végül elutazik Rómába, ahol pappá szentelik. Éva marad Firenzében, de közben egyre nehezebb lesz a család sorsa a zsidó mivoltuk miatt. Sorra jönnek a szigorítások, a család egyre nehezebb körülmények között próbál életben maradni. 
Ekkor szinte megmentőként megjelenik Angelo, aki már ekkorra felszentelt pap és elviszi magával Evat Rómába. Itt lehetősége van arra, hogy a lányra is odafigyeljen, megvédje és mellette pedig folytathassa a munkáját, ami jóval túlmutat a papi hivatáson - menteni a zsidókat, föld alatti mozgalmat irányítani és dolgozni benne...
Eva "természetesen" képtelen az apácák között csendben megülni és ő is belefolyik - ha csak közvetetten is ebbe a "munkába". Hogy mi lesz a történet végkimenetele? Angelo és Eva túlélik-e a háborút, sikerül-e kicselezniük a rájuk vadászó németeket? Hát, ez a könyv utolsó szakaszáig eléggé kétesélyes.

A történet főhőse Eva lenne, az ő sorsát követjük nyomon, még ha néha elég nagy léptekkel is haladunk - hiszen a háború kitörésétől egészen a háború befejezéséig ott vagyunk mellette, izgulunk érte, dühöngünk a néha őrültnek tűnő lépései miatt, de nekem bárhogyan is szerettem volna, nem sikerült őt megszeretnem. Én értettem, hogy a szerelem őrültségekre késztet, de néha csak ráztam a fejem a sok felelőtlen tette miatt. 
Számomra inkább Angelo volt a főhős, még úgy is, hogy róla jóval kevesebbet tudhattunk meg. De a tettei, az önfeláldozása, az önmarcangolása, hogy a lányt vagy a hitet válassza, jóval szimpatikusabbá tették, mint Evat.

Ami viszont úgy érzem, hogy nagyon sokat hozzátett a regényhez, az a kor szinte tökéletes ábrázolása. Látszik, hogy az írónő alapos munkát végzett, utánanézett a történteknek, az emberi hősiességnek, gyávaságnak és kegyetlenségnek. Annyira jól ábrázolta a hétköznapi emberek - főleg a zsidók életét, hogy szó szerint éreztem az emberek félelmét, a németek elleni haragot, a mindennapos rettegést, hogy most mivel fogják az életüket még jobban ellehetetleníteni, ugyanúgy féltem én is, hogy mikor jönnek a nácik, hogy begyűjtsenek mindenkit és vagy kivégezzenek vagy deportáljanak egy koncentrációs táborba. Kétszer is jártam Rómába, így a helyszínek egy része ismerős volt, ha becsuktam a szemem, szinte láttam is a történetet élőben. 

Nem, nem járt a történet egyik koncentrációs táborban sem, sőt még azt is hozzáteszem, hogy az írónő megjegyzi a regény végén, hogy az olasz zsidók 80%-a túlélte a II. világháborút, ellentétben Európa többi részével, ahol a zsidóság 80%-a halt meg az üldözések következtében - de még így is elrettentő a németek kegyetlenségei - ahogy elképzelhetetlen mennyiségű aranyat követelnek a zsidóktól, azzal, hogy ezután békén hagyják őket, majd másnap deportálnak, akit csak tudnak, ahogy szó nélkül kivégeznek embereket az utcán, ahol több, mint 300 embert végeznek ki egy ellenük elkövetett merénylet miatt és még sorolhatnám. Hiába olvastam rengeteg háborús történetet, mindig újabb és újabb kegyetlenségekkel és rémségekkel találom magam szemben és egyszerűen elképzelni nem tudom, hogy az emberek ezt hogyan élhették túl. 
Ami viszont teljes mértékben újra meghatott, az az emberek segítőkészsége és hősiessége, ahogyan a katolikus egyház félretéve a vallások közti ellentétet, rengeteg zsidót és üldözöttet bújtatott, segített ki és mentett meg a háború folyamán. 

Bocsánat ezért a kitérőért, visszatérve a történetre. Senki se számítson arra, hogy ez egy pörgős, akciódús történet lesz. Lassan bontakozik ki a cselekmény, sok leírást, elbeszélést kapunk, ám ezek mindegyike fontos, ezek adják az építőköveit annak a világnak, amelyben a két fiatal megpróbál túlélni és boldog lenni. Nekem néha azért sok volt a hatalmas család összes tagját a fejemben tartani, néha vissza kellett lapozni, hogy ő és ő kicsoda és hogyan kapcsolódik a történethez? De a lényeg úgyis Angelon és Evan van, a többiek csak a hátterét adja az ő drámájuknak. 

És a regény vége? Számomra picit valószerűtlen volt - egy valóságos "isteni csoda", aminek azért lássuk be, az esélye tényleg nagyon aprócska. De ezzel együtt nagyon tetszett a regény és szinte észre se vettem, hogy az 520 oldalas könyv végére értem. Az epilógusban szívesen olvastam volna a többi szereplő további sorsáról, bár ezen picit javított az a tény, hogy az írónő a regény végén elmondja, hogy egyik-másik szereplő tényleg valós személy volt és mi történt vele.


Összességében egy szívszorító, gyönyörű (szabad ilyen szót használni a háború borzalmai mellett?) történetet olvashattam a szerelem erejéről, az emberiességről és hősiességről a világ egy vérzivataros időszakában. Ajánlom mindenkinek, fiúknak és lányoknak is, hiszen én úgy tartom, hogy minél több történetet, minél több szemszögből és helyszínből meg kell ismernie az embereknek erről a sötét időszakról, hogy még véletlenül se történhessen meg ilyen újra.

Borító: Gyönyörű, látványos, figyelemfelkeltő, utal a történetre - nagyon tetszik!

Kedvenc karakter: Angelo

Szárnyalás: a szerelem mindent legyőz, illetve ahogyan az emberek próbáltak segíteni a zsidókon

Mélyrepülés: a németek kegyetlensége és az árulások

Érzelmi mérce: a háború borzalmai között is ott a szerelem, a romantika 

Értékelés: 

Nyereményjáték:
Regényünk a második világháború borzalmai alatt játszódik, így a nyereményjátékunk középpontjában is ez állna. A turné valamennyi állomásán találtok egy képet, mely valamelyik világhírű világháborús filmből származik, a feladatotok csupán annyi, hogy felismerjétek a filmet, és beírjátok a címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. A helyes megfejtők között a Libri Kiadó jóvoltából a könyv egy példánya kerül kisorsolásra.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



A blogturné további állomásai:
Március 30 - Angelika blogja
Április 03 - Never Let Me Go
Április 05 - Kelly és Lupi olvas
Április 07 - Szembetűnő

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Rendszeres olvasók